Pályázat, kutatás, lehetőség, gyógyítás

Somogyi Vivien portré

2015.12.10 12:05    |    Gábor Erika  

Ha kulcsszavakban próbálom összefoglalni, a fentiekkel tudom legjobban kifejezni, amit egy nyertes pályázat kapcsán a SOTE negyedéves medikája, Somogyi Vivien mesélt el nekem.

– A Szent István Gimnázium negyed évezredes jubileuma idején gyakran írhattunk arról, mennyi tehetséges ember indult el Kalocsáról. Így tüstént felkaptam a fejem a hírre, hogy az Astellas-Pharma Kft. TDK kutatási pályázatának idei nyertese személyedben egy városunkbeli fiatal lett. Meséld el, minek köszönhető ez a siker? Honnan hová értél ezzel?

– A Kertvárosi Általános Iskolába jártam, és nagyjából felső tagozatos koromban már elhatároztam, hogy orvos szeretnék lenni – kezdte el Somogyi Vivien sorra venni fiatal életének történéseit – gondoltam rá, hogy valamelyik egyetem gyakorló gimnáziumába jelentkezem, de végül maradtam itthon, és a Szent István Gimnázium reáltagozatán tanultam tovább. Ezt sosem kellett megbánnom, mert nagyon jól felkészítettek az egyetemi felvételire! Szeleczki Attiláné tanárnő, a biológia tanárom rengeteget segített abban, hogy sikeres legyen az emelt szintű érettségim. A biológiát, kémiát nem tanultuk négy éven át, aki ebből készült felvételire, azoknak a fakultáció adott lehetőséget a felkészülésre. Emellett tanulmányi versenyeken is részt vettem, mindez együtt hozzájárult a sikeres felvételihez.

– Azt is kezdettől tudtad, hogy melyik egyetemre szeretnél kerülni?

Kalocsai Néplap

– Nagyon hamar rájöttem, hogy Pesten szeretnék tanulni, az ország elismerten legjobb egyetemén, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Persze, tudtam, hogy ide nagyon nehéz bejutni, éppen azért, mert a legjobb. Boldog vagyok, hogy sikerült és itt tanulhatok!

– Az Astellas-Pharma Kft. pályázatán mivel és mire sikerült támogatást nyerni?

– Már másodévben elkezdtem kutatni a tüdőklinikán, a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Program keretében. (Kerpel-Fronius Ödön a SOTE korábbi professzora volt – a Szerző) Erre az egyetem legjobb tanulói jelentkezhetnek, akik egy mentort is kapnak a kutatásaik, munkájuk segítésére, és több pályázati lehetőség is nyílik számukra, mint például ez a mostani. Az Astellas-Pharma Kft. egy nagy japán gyógyszeripari cég, ők finanszírozzák anyagilag. A pályázatban le kellett írni, hogy mivel foglalkozunk, mit értünk el eddig és mi a további célunk. Hárman kaptuk meg az idén, egy általános orvostanhallgató (én) és két, már PhD-s medikus. Az elnyert pénzösszeget a kutatásaink folytatására lehet fordítani.

– Mindig többes számot használsz. Ezek szerint csapatmunka keretében folyik ez a kutatás. Min dolgoztok voltaképpen?

– Igen, ez egy munkacsoport, és a COPD-ben szenvedő krónikus tüdőbetegek kezelésével foglalkozunk. Biomarker-kuta-tást végzünk, vagyis olyan, úgynevezett jelzőmolekulákat keresünk a betegek szervezetében, amelyek jelenlétéből, ha mérni lehetne, következtetni tudnánk a betegség előrehaladására, a beteg állapotára, a betegség fajtájára vonatkozóan, és személyre szóló terápiát tudnánk számára összeállítani. Több témában is működik kutató munkacsoport az egyetemen, tudunk egymásról, és segítjük is egymás munkáját.

– Konkrét időtartamra szól a támogatás?

– Egy év alatt el kell költeni a kutatáshoz szükséges eszközökre, és be kell számolni az eredményekről. Az említett gyógyszercég honlapján, mint saját ösztöndíjasuk szerepelek, közreadhatok náluk is publikációkat, és konferenciákra is meghívnak majd.

– Ha végzel, kutató, vagy gyakorló orvos szeretnél lenni?

– Mire kész orvos lesz valaki, ez legalább még hat év az egyetem szintén hat éve után. A diploma megszerzése után választani kell, hogy kutató, vagy gyakorló orvos akar-e lenni az ember, ettől függően részt kell venni rezidensképzésben, vagy PhD-képzés, majd szakorvosképzés a választott szakirányban. Ha végeztem, részt szeretnék venni PhD-s képzésben, utána klinikai orvosként szeretnék majd dolgozni.

A COPD napjaink egyik legsúlyosabb betegsége, és sajnos egyre többen szenvednek benne. Felismerése, gyógyítása még az út elején tart, sok ember érdekében kívánom hát, hogy Vivien és társai kutatásai sikerrel járjanak!


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás