Szavaztunk, de mi értelme volt?

2016.10.14 10:50    |    Zsigmond Enikő  

Október 2-án, két évvel az országgyűlési, az EP és az önkormányzati választások után ismét szavazóurnákhoz hívták a magyar választópolgárokat. A következő kérdésre várták a választ: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Erre a kérdésre népszavazás nélkül is az emberek elsöprő többsége azt mondaná: nem! Attól függetlenül, hogy egyébként hogyan gondolkodik a migránsokról, a kerítésről, hogy jobb vagy baloldali nézeteket vall, vagy hogy saját meggyőződése szerint kell-e segítséget nyújtanunk ezeknek az embereknek vagy sem, és így tovább. Hiszen a kérdés nem erről szólt. Hanem arról, hogy egy ország sorsáról, életéről dönthetnek-e mások, idegenek, nélkülünk, fölöttünk, a mi megkérdezésünk nélkül?

Ilyen kérdésre minden nemzet állampolgára nemmel felelne. Erről fölösleges népszavazást tartani, hiszen a megválasztott kormánynak az a dolga, hogy védje a polgárok érdekeit, és mindent tegyen meg annak érdekében, hogy az itt élők jogai, érdekei ne sérüljenek, ne félemlítsék meg őket se idegen nemzetek katonái, se idegen nemzetek ide érkező állampolgárai, se saját országunk egyes politikai pártjainak képviselői egyoldalú médiakampánnyal, hisztériakeltéssel és milliárdok eltapsolásával egy olyan névszavazáson, melynek eredményétől függetlenül a kétharmados többséggel végrehajthatnak egy alaptörvény módosítást, melynek teljes körű mibenlétét e sorok írásakor még nem jelentették be.

A Választási Iroda adatai szerint 8.261.394 magyar választópolgár van. 3.338.483-an adtak le október 2-án érvényes szavazatot, ez a választópolgárok 40,41 %-a, ebből nemmel 3.282.928-an, igennel 55.555-en voksoltak, így tehát a népszavazás érvénytelen volt.

A szavazás estéjén a miniszterelnök az mondta a közmédiában: „Összefo-gás jött létre az országban. A magyarok úgy döntöttek, hogy csak mi dönthetünk arról, hogy kikkel akarunk együtt élni. A választók döntésének Brüsszelben is érvényt kell szerezni.”

„Érvényes és eredményes népszavazás esetén az Országgyűlés kötelezettsége annak megfelelő jogot alkotni, de ha érvénytelen a népszavazás, akkor sem tiltja semmi, hogy a törvényhozás figyelembe vegye a szavazás eredményét” – fogalmazott egy nemzetközi jogász.

Mint Arany János Fülemiléjében: „(Jobb felől üt) nekem fütyöl, (Bal felől üt) s nekem fütyöl:

Elmehetnek.”

Szóval nem értem. Pedig magyarul mondták. Csak lehet, nem elég lassan. Nem értem, milyen összefogásról beszélünk, amikor a szavazók kevesebb mint fele járult csak az urnákhoz, és azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom, hogy közülük is egy részük a pártfegyelem miatt, pedig tudták, hogy a szavazás eredményétől függetlenül alaptörvény módosítás márpedig lesz. Egy részük pedig azért, mert elhitették velük, hogy az ő NEM szavazatukon múlik, hogy a menekültáradatnak megálljt tudjanak parancsolni, és egy sikeres népszavazás esetén egy csapásra megszűnik Magyarországon a migránskérdés.

Erre a népszavazásra úgy saccperkábé 14 milliárd (!) forintot költött a kormány a mi adóforintjainkból. (Tájékoztató kampányokra, politikai hirdetésekre bruttó 7,5 milliárdot, a háztartásokba eljuttatott tájékoztató anyagokra, levelekre bruttó 1,1 milliárdot, a népszavazás technikai lebonyolítására: szavazólapokra, a szavazatszámlálók díjazására, stb. 4,5 milliárdot.) Tartsanak demagógnak, vállalom, de leírom, hogy ezt a 14 milliárdot, okosabban is el lehetett volna költeni. Például a tanárok, egészségügyben dolgozók béremelésére, a kórházak katasztrofális eszközállományának pótlására, a betegellátás színvonalának emelésére, az idősek otthoni gondozásának fejlesztésére, tehetséges fiatalok támogatására, a 200 ezerre saccolt éhező kisgyermek étkeztetésére, nyelvtanításra, a vidék települései közötti utakra, vagy annak a 400 ezer magyarnak az itthontartására, akik jelenleg külföldön dolgoznak és talán végleg ott is fognak letelepedni.

Amikor azt látjuk, hogy az óvodákba, iskolákba már szinte mindent a szülőknek kell bevinni, amikor a sport- és tanulmányi versenyekre a szülők viszik a gyerekeket, amikor a kórházakban rongyos takarókkal takarják be a betegeket, amikor vállalkozók támogatásából és önkéntesek munkájával tudnak egy-egy kórtermet kifesteni, amikor egy szociális otthonban egy év a várakozási idő, hogy bekerüljön egy rászoruló, akkor különösen soknak és értelmetlennek tűnik ennyi ablakon kidobott milliárd…

Szavazási számadatok azokról a településekről, ahol lapunk megjelenik:

Kalocsa 5533 leadott szavazat, a választásra jogosultak 40,39 %-a (nem: 5087, igen: 100, érvénytelen: 346); Öregcsertő 309 leadott szavazat, 45,71 % (nem: 286, igen: 10, érvénytelen: 13); Homokmégy 582 leadott szavazat, 50,13 % (nem: 539, igen: 8, érvénytelen: 353); Szakmár 491 leadott szavazat, 48,76 % (nem: 434, igen: 6, érvénytelen: 51); Újtelek 209 leadott szavazat, 62,95 % (nem: 196, igen: 4, érvénytelen: 9); Ordas 186 szavazó, 51,72 % (nem: 175, igen: 8, érvénytelen: 13); Géderlak 374 leadott szavazat, 45,78 % (nem: 347, igen: 10, érvénytelen: 17); Dunapataj 1193 leadott szavazat, 43,66 % (nem: 1135, igen: 14, érvénytelen: 44); Harta 1408 leadott szavazat, 46,50 % (nem: 1295, igen: 24, érvénytelen: 89); Dunaszentbenedek 343 leadott szavazat, 49,64 % (nem: 333, igen: 3, érvénytelen: 7); Uszód 415 leadott szavazat, 50,80 % (nem: 386, igen: 9, érvénytelen: 20); Foktő 567 leadott szavazat, 42,82 % (nem: 530, igen: 9, érvénytelen: 28); Bátya 774 leadott szavazat, 44,16 % (nem: 741, igen: 10, érvénytelen: 23); Miske 734 leadott szavazat, 51,98 % (nem: 676, igen: 17, érvénytelen: 41); Fajsz 591 leadott szavazat, 41,77 % (nem: 565, igen: 6, érvénytelen: 20); Hajós 1231 leadott szavazat, 47,84 % (nem: 1185, igen: 11, érvénytelen: 35); Dusnok 1359 leadott szavazat, 54,39 % (nem: 1313, igen: 10, érvénytelen: 34)



Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás