Kitüntetett „vöröskereszteseink” II.

Szeitz Tibor, az „elsősegélynyújtás nagykövete”

2017.08.07 10:50    |    -sist-  

Ahogy azt korábbi írásunkban ígértük, hétről hétre közelebbről bemutatjuk a megyei Vöröskereszt idei kalocsai kitüntetettjeit. Míg a múlt héten Greminger Péterné negyedszázados segítői pályájáról olvashatott, a héten „Az elsősegélynyújtás népszerűsítéséért” oklevéllel kitüntetett Szeitz Tibor, kalocsai mentős-gépkocsivezetőn a sor, akinek hatalmas büszkeség volt átvenni az elismerést – el is árulta, hogy miért!

Rossz az, aki rosszra gondol, tartja a régi mondás, tekintve, hogy a kalocsai jutalmazottakat a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője, Szeitzné Nyírő Csilla terjesztette fel a megyei egység felé, az egyik befogadott jutalmazottat pedig éppen Szeitz Tibornak hívják. – Kicsi ez a város, sokan tudják, hogy Csilla a feleségem, de többről van itt szó, mintsem „az asszony kitüntette az urát” – mondja elöljáróban Tibor. – Nyugodt lelkiismerettel vettem át az elismerését, mert eddig is és ezután is igyekeztem és igyekszem is rászolgálni arra, hogy méltó legyek rá – így a jutalmazott, aki, bár több szakmával rendelkezik, hivatásának a sürgősségi segítségnyújtást tekinti.

 

szeitztibi1_450
 

 

– Több, mint negyed évszázada vonulok mentőautón, emellett orvosi ügyeleteken is dolgozom, valamint veszélyes munkavégzések, sportrendezvények és nagy városi események helyszínein is vállalok szolgálatot. Nem túlzás azt mondani, hogy szinte napi szinten tapasztalom, hogy az emberek java nincs felkészülve arra, hogy mit tegyen, ha mellette valaki rosszul lesz, vagy baleset éri. Ebből fakadóan többnyire nem is tesznek semmit – tér rá a „munkás hétköznapok” során látottakra. – Ez azért tragikus, mert segíteni bárki képes lenne! Igenis igyekszem divatot teremteni abból, hogy minél többen legyenek olyan biztos elsősegély-nyújtási ismeretek birtokában, hogy élni is merjenek a tudásukkal – fogalmazza meg fő célját, kiemelve, hogy aki ennél fogva missziójának is tartja az elsősegélynyújtás népszerűsítését iskoláktól baráti közösségeken át akár kocsmai környezetben is, ha éppen arra van igény.

 

szeitztibi2_450
 

 

– Ha kimegyünk helyszínre, tízből egyszer tapasztaljuk, hogy tesznek valamit a rosszul levő mentése érdekében. Ez a szám minden bizonnyal nem azért ilyen alacsony, mert a felnőttek idővel elfelejtik, amit megtanultak. Sokkal inkább abban keresendő a jelenség gyökere, hogy nem is sajátítják el megfelelően a szükséges készséget, ami nem az ő hibájuk, ez egy általános jelenség. Húsz éve oktatok már elsősegély-nyújtást, és ez idő alatt szembesültem vele, ami nagy fájdalmam is, hogy akár egy kismotor-jogosítvány megszerzéséhez olyan bonyolult technikákat oktatunk, ami, biztos vagyok benne, hogy legkésőbb egy éven belül elfelejtődik. Épp ezért sokan nem mernek a tettek mezejére lépni, ha szükség lenne rá! Félnek ugyanis attól, hogy ha rosszul csinálnak valamit, nagyobb kárt, esetleg sérülést okoznak a bajba jutottnak – értelmezi Szeitz Tibor az „általános tétlenség” jelenségét. – Fontos azt tisztázni, hogy ha valaki rosszul lett, esetleg a halálán van, az újraélesztéssel nem lehet ártani neki, még akkor sem, ha nem teljesen szabályosan végezzük! A lényeg, hogy mindenképpen esélyt adjunk a túlélésre, amíg a mentőegység kiérkezik!

És hogy van-e értelme annak a szolgáltatnak, amit Szeitz Tibor (és a Vöröskereszt további segítői) oly régóta teljesítenek, azt riportalanyunk egy szívszorító történettel indokolta lapunknak adott interjúja zárszójaként.

– Több volt tanítványom is hajtott már végre sikeres újraélesztést itt Kalocsán és a környékben. Tették ezt úgy, hogy mindössze a két kezük és a tőlem hallottak szerepeltek a fegyvertárukban. Egyikük a saját édesapját hozta vissza a halálból a mentők kiérkezése előtt, ezért sem kérdés számomra, hogy van-e értelme ezt csinálni – mondta
„Az elsősegélynyújtás népszerűsítéséért” oklevéllel elismert „vöröskeresztesünk”.

Az idei megyei jutalmazottakat bemutató sorozatunk a jövő heti számunkban „Az év önkéntese” diplomával jutalmazott Domokos Julianna történetével zárul!Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás