Szemét ügy Kalocsán

Már megint… még mindig… lomtalanítás

2015.05.07 10:00    |    -s-n  

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen egymástól kapkodták a szót a városatyák, a polgármester és a jegyző, amikor szóba került a kép, amelyet a nemrég zárult tavaszi lomtalanítás után mutat Kalocsa. Egyes lakók szerint volt, ahol nem is járt lomtalanító-brigád, mások szerint az „utcai gyűjtögetők” tették tönkre a városképet és sorolhatnánk.

Két dolog biztos! Egy: piszok sokba fog kerülni a hátrahagyott szeméttenger felszámolása. Kettő: a lakosság kétharmada tudta, hogy mi a dolga!

A Városházán is kiverte a biztosítékot

Kalocsai Néplap

Bolvári Ferdinánd és Katus Attila képviselők a grémium április végi tanácskozásán nem csak azt tették szóvá, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodtak a Kertek alja városrészben a hetekben megtartott össznépi szemétszedést megelőzően. Bejelentették és megerősítették, hogy hivatalos útra terelik a köztéri szemetelés dolgát és feljelentést tesznek a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Ehhez csatlakozva dr. Bálint József polgármester adott hangot kételyeinek az elmondottak eredményességét illetően, hozzátéve, hogy reméli, legalább egy árkot sikerül húzatni az említett területen folyó csatorna elé, hogy ha már menthetetlenül szemétlerakót csinálnak egyesek a külvárosból, legalább ne a csatorna vizébe borítsák a hulladékot. Ezután jött az igazi feketeleves, amikor a szó a tavaszi lomtalanítás tapasztalataira terelődött.

Kalocsa első embere kétségbeesésének adott hangot egyes utcák állapotát illetően, hozzátéve, hogy ismeri a lomtalanítást végzők hozzáállásának hiányosságait, valamint a lakossági „kihágásokat” is a témában. Utóbbiból nem kevés problémája lesz az elkövetkező időszakban Kalocsán, tekintve, hogy ilyenkor a lomok áttúrásából hasznot remélők tömegével járják a várost, minősíthetetlen körülményeket hagyva maguk után. Erről már Loibl Lászlóval, a Kalocsai Parkgondozó Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, vélhetően ugyanis a városi cég lesz az „ál-dozat”, amelynek össze kell majd gyűjteni a feltúrt és szét-, vagy éppen összehordott hulladékrakásokat – nem kevés pénzből.

Hárommilliót „dobunk a pöcegödörbe”

Kalocsai Néplap

– Fontos leszögezni, hogy a lomtalanítást a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. végzi, amely folyamatosan küldte a tételes listát (utcanévre, ezen belül házszámra lebontva) arról, hogy mely ingatlanok elől, és miért tagadták meg a kirakott limlom elszállítását – kezdte Loibl László. – Történt ez annak ellenére, hogy minden médiában unalomig sulykoltuk, hogy milyen feltételekkel kihelyezett lomot tudnak elvinni a helyszínről. Ahhoz, hogy ez a szolgáltatás működni tudjon, nekünk lakóként is biztosítanunk kell a feltételeket. Keserűséget és dühöt éreztem, amikor ezeket a jelentéseket megláttam. Ekkor ugyanis számomra már nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz túl sikeres az aktuális lomtalanítás – panaszolta az ügyvezető.

Emlékeztetett arra is, hogy a lomtalanítás nem a szolgáltató vagy az önkormányzat „ajándéka” a városnak, hiszen ennek díját a szemétszállításért rendesen fizetők térítik. A vaskúti cég begyűjti a lomot, viszont, ami visszamaradt, azt a Parkgondozó Kft-nek kell összeszednie, ami üzemanyagköltség, a munkadíj és a lerakási díj is kiadást jelent. Utóbbi szerves hulladék esetén 12 forint + ÁFA, ha törmelék vagy más szemét, 22 forint + ÁFA kilogrammonként. Kalocsa esetében az előzetes számítások szerint hárommillió forint maradt az utcán.

Ki fizeti a révészt?

Kalocsai Néplap

Mielőtt magára venné azt a bizonyos inget – fontos azt is elmondani, mi több, kétszer is aláhúzni, hogy a riportok ismeretében Kalocsa teljes lakosságának közel kétharmada tudta, hogy mi a dolga. Magyarul, a lakosság egyharmadának sikerült úgy kipakolnia a szemetét, hogy az ekkora mínuszt termeljen… egyelőre azt sem tudni, hogy pontosan kinek. A Parkgondozónak ugyanis – az eddigi híradásokat alapul véve – nyilvánvalóan nincsen „elfekvő hárommillió forintja” a pótlomtalanításra és az önkormányzat sem dúskál a fölös milliókban.

Loibl László elmondása szerint a városvezetéssel kell egyeztetniük (beleértve a polgármestert, a jegyzőt, az illetékes osztályvezetőket, illetőleg a közterület felügyeletet). Első felindulásból azt javasolta, hogy hirdessék meg a „Kalocsa legszemetesebb utcája” versenyt, ám gyorsan rávilágított, hogy mindezt a kezdeti kilátástalanságból fakadó indulat szülte – a jelen állapotában nyilván nem maradhat a város.

Veszélyes vizekre eveznek a guberálók

Kalocsai Néplap

Amíg tehát az említett egyeztetések megtörténnek, felesleges tovább ragozni, hogy ki, mikor és miben mulasztott a kalocsai tavaszi lomtalanítás során. Egyetlen mondatban térnénk ki a Széchenyi lakótelepi övezetre, amelynek egyes utcáiban több lakó elmondása szerint meg sem jelent a gyűjtőautó – ennek hátterét most vizsgálják és a körzet önkormányzati képviselője szemlézi a területet.

A Parkgondozó Kft. vezetője ugyanakkor már most néhány utcánknál jóval tisztábban látja a jövőt.

– Jövőre szeretnénk a rendőrséggel szorosabb együttműködést kérni, hiszen az ingatlan elé helyezett lom is tulajdon, így aki ahhoz hozzáér, szabálysértést követ el. Ehhez azt is szeretnénk kérni a lakosságtól, hogy ne gyűjtőszigetekre hordják össze egy-egy utcarész szemetét, hanem mindenki a saját háza elé tegye a lomot. A rendőrség mellett kértem azt is, hogy a közterület felügyelők a következő lomtalanítás két hetében semmi mással ne foglalkozzanak! Az lesz a dolguk, hogy járják a várost, ellenőrizzék az utcákat és szükség esetén dobálják be a postaládákba a figyelmeztető, sőt, továbbmegyek, adott esetben akár büntetőtájékoztatókat – zárta gondolatait Loibl László, hangsúlyozván, hogy minden egyes városlakónak köszönetét tolmácsolja, aki az előzetesen kértek figyelembe vételével helyezett ki limlomot és zöldhulladékot a háza elé, amelytől remélhetőleg szerencsésen meg is szabadult.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás