Nem fizetnek Kalocsának

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

2018.12.01 18:31    |    géjé  

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa szeretett volna megkapni tőlük 35 millió forintot, egy 2003-as szerződésben vállalt fizetési kötelezettségük nyomán és annak fejében, hogy a szennyvizüket a város tisztítótelepe fogadja be. Ők ezt egy frissebb megállapodás alapján már nem tartották indokoltnak és igazuk lett harmadfokon is, miután a Kúria nemrég a javukra döntött az ügyben. A mindent lezáró ítéletre reagálva Bedi Gyula uszódi, Vargyas Mihály dunaszentbenedeki és Katona György géderlaki polgármester sajtótájékoztatót hívott össze múlt szerdára, az uszódi Községházára. Álláspontjukat és igazukat erősítve itt mutatták be azokat a dokumentumokat, amelyek a perhez kapcsolódtak: a tizenötéves szerződéstől a legfelsőbb bírósági ítéletig

A per előzményei: 2015-ben, nem sokkal azután, hogy a községek kétmilliárd forintos csatornázása lezárult (tehát teljesült a város által hivatkozott feltétel és becsatlakoztak a kalocsai szennyvíztelepre), levelet kaptak a kalocsai önkormányzattól. Ebben a városháza arról érdeklődött, hogy mikor és milyen módon kívánják kiegyenlíteni a számlát, amire a másfél évtizedes megállapodás alapján legfeljebb egy évük van. Lévén értetlenül álltak a kérés előtt, egyeztetéseket kezdeményeztek, amire a polgármesterek elmondása szerint a kalocsai önkormányzat nem adott lehetőséget és később inkább jogi útra terelte a követelését.

 

A községek, álláspontjukat védve, vagyis ragaszkodva ahhoz, hogy a Kalocsa által bemutatott szerződést már felülírta egy másik (így nem tartoznak semmivel), beleálltak a perbe, felfogadtak egy ügyvédi irodát, akiknek segítségével első és másodfokon nyertek. A város képviselőtestülete végül megszavazta, hogy elmegy harmadfokig és a pontot már a Kúria tette az ügy végére a 2018. szeptember 20-i dátummal keltezett ítéletében, amiben az alperes községek javára döntött. Az iratot október legvégén ismertettek, dr. Bálint József kalocsai polgármester pedig a november 15-i testületi ülés végén számolt be róla. Ezt követte múlt szerdán a községek reakciója.

 

 szennyvizper01

 

A sajtótájékoztatón a konzorciumi szennyvízberuházást gesztorként levezénylő Uszód polgármestere, Bedi Gyula ismertette a 2003-as megállapodást, amiben valóban azt írták alá, hogy 35 millió forintos egyszeri csatlakozási díjat kell fizetniük, amennyiben elkészül a már akkor is több éve tervezett csatornázás. A még Török Gusztáv Andor kalocsai polgármester által szignózott megállapodás értelmében a város szennyvíztelepe 270 m3/nap mennyiséget fogad be a községektől, amint azok megvalósítják a csatornázást és megkezdik az elvezetést az üzem felé. Bedi emlékeztetett: a következő mintegy öt évben több erre irányuló pályázatukat is elvesztették, mígnem 2008-ban már egy olyat adtak be, amelynek nem csak a három Duna menti település, hanem Kalocsa is konzorciumi partnere volt, annak minden előnyével együtt.

 

A KEOP által biztosított kétmilliárd forintos forrásnak több mint tíz százaléka, 288 millió forint jutott a városnak – ennyiből fejleszthették korszerűtlenné vált szennyvíztelepüket, úgy, hogy önerőt sem kellett beletenniük a projektbe, fűzte hozzá az uszódi vezető. Bedi Gyula hangsúlyozta: ezzel az összeggel nem más, hanem Kalocsa vagyona gyarapodott, de még ettől függetlenül is járhatott volna neki a fent írt 35 millió forint, ha azt – közös megegyezéssel – belefoglaltatja a későbbi, már konzorciumi partnerként aláírt megállapodásba, viszont ezt nem tette meg. Ezzel gyakorlatilag felülírta a 2003-as szerződést (erre bólintott rá a Kúria, harmadfokon), amelynek idején még szó sem volt róla, hogy haszonélvezője is lenne a jövőbeli beruházásnak, vagyis egyfajta költségtérítésként teljes joggal kért kompenzációt a leírt szennyvízmennyiség befogadásáért.

 

A sajtótájékoztatón az ismertető után felszólaló Katona György géderlaki polgármester a 2015-ben a várostól kapott levélhez fűzött hozzá néhány gondolatot. Mint elmondta, attól függetlenül, hogy az új megállapodások értelmében már nem értettek egyet Kalocsa követelésével (ami ugye jogilag sem állta meg a helyét), hajlandóak lettek volna tárgyalni egy valamekkora összeg kifizetéséről. Erről végül azért nem tudtak egyeztetni, mert Kalocsa nem volt nyitott rá.

Vargyas Mihály dunaszentbenedeki polgármester kijelentette: a per miatt megromlott a települések kapcsolata a várossal, amit nagyon sajnálatosnak tart, hiszen egy járásban élve sokkal jobb viszonyt kellene ápolni egymással. Egyetértésben előtte beszélő kollégáival ő is Kalocsát okolja a párbeszéd elmaradásáért, hiszen ők többször kezdeményezték, hogy elmondhassák álláspontjukat a városatyáknak, illetve azt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, de nem találtak meghallgató fülekre.

géjé


Kalocsai hírek

Virágvasárnap

Jézus Krisztus öt nappal keresztre feszítése előtt, egy kis szamár hátán bevonult Jeruzsálembe. Erre...

Séta kékben az autizmussal élőkért

A Kalocsai Nebuló EGYMI második alkalommal hirdette meg az Autisták Országos Szövetsége által...

Fórum a fejlődés jegyében

Nagy sikerrel zárult a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósuló Polgármesteri...

Énekes nívódíj Benedek Viktóriának

Március 8-án, Baján rendezték meg az ötödik „Országos Kodály Zoltánné Sándor Emma...

Szent-Györgyi Albert-díjas lesz Körmendy doktor

2017-ben osztották ki először a Szent-Györgyi Albertről elnevezett, kiemelkedő gyógyítói munkát...

Új támogatásokat jelentett be Dr. Nagy István Kalocsán

Március 12-én “A magyar fűszerpaprika termeltetés jövője” témában tartott szakmai...

Diákolimpia Országos Bajnokok a KSE Ciglédi úti karatékák

Országos Döntőt március 2-án Szentes városában rendezték, ahol 3 Diákolimpia Bajnokot (Jáksó...

Bródy és Anna & The Barbies nagykoncert lesz

Ahogy az ilyentájt lenni szokott, megérkeztek az első nevek és produkciók, amelyek azért felelnek...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás