Szent György-napi szentmise a rendőrökért

2022.04.29 08:24   

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét tartottak a kalocsai Szent István király templomban. Az április 25-én, hétfőn 17 órakor kezdődő eseményen dr.Filvig Géza polgármester és Mayer József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője Kalocsa Város Önkormányzata elismerő oklevelét adta át Murányiné Kovács Mária rendőr zászlósnak és Tóth Sándor rendőr főtörzszászlósnak az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő teljesítményükért és elhivatott szolgálatteljesítésükért.

Az oklevél átadó ünnepségen, majd az azt követő szentmisén részt vett - Dr. Sirok Katalin, a Kalocsai Járási Ügyészség vezetője, Dr. Kálóczi Norbert, a Kalocsai Járásbíróság elnöke, Dr. Kákonyi Gábor főkáptalani ügyész, Széles Gábor bv. dandártábornok, bv. főtanácsos, a Kalocsai Fegyház és Börtön parancsnok-helyettese, valamint a járás több polgármestere és a társszervek képviselői.
A szentmisén Dr. Mészáros István prépost-kanonok, kiskunsági főesperes, a kalocsai Szent István király templom igazgatója szentmisét mutatott be az aktív és nyugállományú rendőrökért, valamint a már elhunyt kollégáikért.

Dr. Mészáros István atya a prédikációjában többek között ezt mondta:

„A rendőri munka felelősségteljes hivatás, a rendőrök és a rendőrség munkatársai minden nap azért dolgoznak, hogy mi biztonságban érezhessük magunkat. Köszönet és tisztelet illeti őket munkájukért és elhivatottságukért!” – Áll a Magyar Kormány Facebook oldalán, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából írt köszöntőjükben.
Ha jól emlékszem, akkor mi 2014-ben hívtuk meg először ebbe a templomba a rendőröket, hogy fegyvernemi védőszentjük, Szent György vértanú ünnepén megköszönthessük őket és egyben köszönetet is mondjunk nekik. Azóta, a járvány miatt kimaradó éveket leszámítva, mindig itt ünnepeltünk, sőt, nem először történik meg az is, hogy az elismerések átadása ennek a templomnak a falai között zajlik, nagyon helyesen.
Miért kell a rendőröket ünnepelni ? – tehetné fel a kérdést, aki ide most az utcáról betér. Kevés dolog van, ami annyira foglalkoztatja a ma emberét, mint a biztonság. És ennek személyes garanciája a rendőr.
A biztonság több mint alapvető szerepet játszik az ember életében. Aki veszi a fáradtságot és körülnéz a világban belátja, hogy a biztonságra törekvés minden élő szervezet sajátja. A túlélés záloga, hogy a környezethez alkalmazkodjon, minden veszélyforrást számba vegyen, minden változásra reagáljon. Az ember esetében, ha ez a reakció-képesség meghaladja saját erejét, kit hív segítségül saját biztonsága érdekében: a rendőrt. Igen, mert a rendőr mindig kéznél van.
Nem véletlenül esett a választás Szent György vértanúra, aki 1992-ben a Magyar Rendőrség fegyvernemi pártfogója lett. Ő a rend, a jogszerűség meggyőződéses védelmezője, a démonok uralmának megszüntetője, szimbolikusan pedig a gonosz, a bűn minden alakjának üldözője és legyőzője, azaz a biztonság garanciája. Kultusza nem mai keletű: a Szent Korona alsó, bizánci részét is az ő képe díszíti, nem idegen ő nekünk. Én ezzel a szentmisével – templomi közösségünk nevében is – szívből kívánom, hogy minden rendőr áldozatos szolgálatán mindig ott legyen Szent György oltalma és pártfogása,hivatástudattal végzett munkájuk pedig soha ne nélkülözze a társadalom megbecsülését!”
– mondta Dr. Mészáros István atya, majd a jelenlévőket megáldotta.

 

 

rendrk_450_450
 

 


Kalocsai hírek

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a...

Ahol számít a méret: karbonlábnyom

Az emberi tevékenység – legyen az közlekedés, energiatermelés vagy éppen az öltözködés –...

Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

Korábban nagyon erőteljes volt a dekarbonizációs törekvés globálisan, Európában és hazánkban is, az...

A reaktorépület volt az előadás fókuszában

Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás