Szentírás és gasztronómia

Könyvkiállítás az étkezési kultúráról

2018.04.11 15:11    |    Grócz Zita  

Egy évtizedes hagyomány immár, hogy a kalocsai Érseki Könyvtár barokk Patachich-termében minden tavasszal szezonnyitó időszaki kiállítás nyílik. 2018-ban az étkezés kultúráját, a gasztronómia történetét mutatjuk be a könyvtár gazdag gyűjteményén keresztül. Látogatóink megismerhetik a különböző korok étkezési szokásait az ókori civilizációktól kezdve a középkor, a reneszánsz világán át egészen a 18. századig. A tárlaton most is helyet kaptak a gyűjtemény ritkaságai, köztük középkori kódexek, ősnyomtatványok, valamint 16-18. századi szemet gyönyörködtető illusztrált kötetek.

A középkor világát és könyvművészetét átfogóan reprezentálják a kiállított kódexek. A Hippokratész-Galénosz pergamenkódex 1360-ból a gyűjtemény egyik legbecsesebb darabja. Hippokratész sokat foglalkozott az ember táplálkozásával, majd később Galénosz volt az, aki a gyógyítás központi elemének tekintette a dietetikát, megállapításait nemcsak a késő ókorban tartották tiszteletben, hanem mindvégig a középkorban, egészen a reneszánszig.

 

8_450.

A kiállított példány a 14. században valamelyik egyetem professzorának kézikönyve volt, erre utal a sok széljegyzet, megjegyzés, korabeli apró betűs írással, figyelmet felhívó kezet ábrázoló rajzokkal. Petrus Crestentius 1431-ben íródott Liber ruralium commodorum című munkája a földműveléssel foglalkozik, és nagy hatással volt a mezőgazdaság korabeli fejlődésére. Egy 15. századi német orvosi kéziratban (Medizinische Sammelhandschrift, 1472.) az Aqua vitae („élet vize”) leírása olvasható. Ezen ősrégi, varázserővel bíró, gyógyító tulajdonsággal rendelkező italt értettek. Az égetett szeszt a középkori orvosok kiváló gyógyszernek tartották, főleg tisztára finomított formájában.

1_450.
 

A könyvtár ősnyomtatvány-gyűjteményének kiállított példányai szemléletesen mutatják be a 15. századi gasztronómiai kultúrát. A salernói orvosi iskola életviteli tanköltemények formájában ad diétás tanácsokat és higiénés előírásokat. A Regimen Sanitatis Salernitanum, (Lipcse, 1493.) hexameterekben írt dietetikai mű, melynek egyes verseit ma is emlegetik. Egy megszívlelendő rigmus a 18. fejezetből:

„Őszibarack rostos levét igyad, bármennyi fér beléd./Azt is tudjuk, mennyire jó édes szőlő és a dió./Ha eledeled mazsola egy tüsszentés se lesz soha./De más is legyen az ebéd, mert megbánja az epéd...”

A reneszánsz lakomákról, a dúsan terített asztalokról Hartmann Schedel 1493-ban Nürnbergben megjelent Világkrónikájában vagy A. Dürer és H. Holbein metszetein láthatunk képes beszámolókat.

2_450.
 

A nagy földrajzi felfedezések nyomán megjelenő új élelmiszerek és fűszerek jelentős hatással voltak az európai konyhára. 78 évvel Amerika felfedezése után készült Abraham Ortelius atlasza (Antwerpen, 1584), ebben található az egyik leghíresebb Újvilág ábrázolás. A 16. században az Újvilágból Európába érkező újdonságokról (pl. paprika, kukorica, burgonya, dohány) már számos korabeli füveskönyvben pl. Pietro Andrea Mattioli, Hieronymus Bock és Adam Lonicer népszerű Kreuterbuchjában (Frankfurt, 1593.) olvasható részletes ismertetés.

3_450.
 

A Szentírásban nagy szerepet kap a közös étkezés. Számos bibliai történet utal a szeretetet, az egységet, a testvériséget kifejező közös étkezésre, a kánai menyegzőtől a kenyerek és a halak csodájáig. Bibliából több mint ezer kötet található könyvtárunkban a különböző korokból. Ezek egy részét még kézzel színezett fametszetekkel, majd a barokk rézmetszeteivel illusztrálták, képileg is megelevenítve a jól ismert bibliai jeleneteket. Nagyméretű, aprólékosan kidolgozott metszetek láthatók Christoph Plantin antwerpeni nyomdász híres leuveni Bibliájában (Antwerpen, 1583.), ez a kiadás a leggondosabban átnézett és javított Vulgata az 1590-es hivatalos vatikáni kiadás előtt.

5_450.
 

4_300.A 16-18. századi illusztrált szakácskönyvek a kiállítás érdekességei. Max Rumpolt (16. sz.) erdélyi szász származású főszakács, az első német nyelvű szakácskönyvét 1581-ben adta ki, amely sok kiadásban jelent meg. Nemcsak szakácskönyv, hanem részletes és pontos képet ad az udvartartásról, a felszolgálásról, az egyes tisztségviselők feladatairól. Johann Tacuinus: Sex Rerum non naturalium című kötet (Strassburg, 1533.) illusztrációi egy kora középkori kéziratból származnak az arab világból, az idők során több európai nyelvre is lefordították. Sokkal több, mint gyógynövények lexikona, vagy az élelmiszerek részletes leírása, a könyv életvezetési tanácsadó.

A 17. században nagy változás zajlott le a gasztronómiában: egyrészt új ételek érkeztek, másrészt módosult az ízlés, átalakult a szakácsművészet. Halat nagy mennyiségben fogyasztottak, megszaporodott a gyümölcs- és zöldségfajták száma és előtérbe került a gomba, szarvasgomba fogyasztása. Carolus Clusius: Rariorum plantarum historia – Ritka növények leírása – a tengerentúli növényi fajokon kívül a Magyarországon megfigyelt gombák jegyzékét is tartalmazza magyar és német nyelven. A könyv 1601-ben Antwerpenben jelent meg a híres Plantin nyomdában. A század három fontos újdonsága: a csokoládé, a tea és a kávé. A kakaóról Johannes Commelin holland botanikus Horti medici című 1697-ben megjelent művében olvashatunk, a kávéról Johann Ludwig Christ és Michael Bernard Valentini munkáiban. Willem Piso holland természetgyógyász Historia naturalis Brasiliae című könyvében (Amszterdam, 1648.) beszámol a brazil cukornád ültetvényekről, a cukor előállításának különböző műveleteiről és a trópusi növények egyik legelső leírását is közli.

6_450.
 

A kiállított képes albumok között Bernard de Montfau-con ókorkutató művészi kivitelű sorozata, Johann Kraft és Johann Hermann Knoop német természettudósok gyümölcsökről írt összefoglalásai, a Nagy Francia Enciklopédia cukrászműhelyt ábrázoló metszete és még számos könyvtörténeti ritkaság mutatja be az étkezés kultúrtörténetét.

Az időszaki kiállítás az ország egyik legszebb könyvtártermében, Patachich Ádám érsek 18. századi barokk olvasótermében 2018. március 28-tól december 31-ig tekinthető meg.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás