Amit már tudni lehet

Szent István napok „közkívánatra”!

2015.07.16 11:34    |    vis  

Ugyan még bő egy hónapja van a szervezőknek arra, hogy minden a helyére kerüljön, Kalocsa idei legnagyobb nyári népünnepélyének a programpalettáján a kínálat már szinte száz százalékos. Igen, visszatér a középkori nap – nem, az idén nem lesz ökörsütés a sétálóutcában, viszont lesz helyette más. És lesz folklórműsor, fáklyás csónakos felvonulás, víziszínpad István királlyal, utcabál, tűzijáték, középkori viadalok és még sok-sok érdekes program. No, de jöjjenek a részletek!

Vissza a gyökerekhez

A sorban a hatodik alkalomra készül a város, amikor az augusztus 20-i nemzeti ünnep Szent István napok néven kétnaposra duzzasztott programmal ígér garantált szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A főszervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, dr. Magóné Tóth Gyöngyi avatja be a kínálatba.

– Visszatérünk a 2009-ben először rendezett formához. Az augusztus 20. és 21-én tartandó rendezvény helyszíne a sétálóutca, a Negyvennyolcasok tere, a posta mögötti és a régi Alexandra könyvesbolt előtti parkoló lesz, úgyhogy elég nagy teret fogunk belakni – vágott a közepébe a vezető. – Az első napon hagyományos, folklór jellegű ünnepséget tartunk a jól megszokott elemekkel, mint a kitüntető díjak átadása a Városházán, illetőleg a szentmise, majd délután a sétálóutcában indulnak a programok – folytatta. – Ezúttal a Kalocsán és környékén működő kórusok fognak fellépni. A rendezvényt a fúvószenekar fogja megnyitni, majd jön a főutcán végigvonuló menet kísérte kenyérszentelés. Ezt követően a behangosított Vajas part felé vesszük az irányt, ahol nyolc órakor indul a fáklyás, csónakos felvonulás a foktői útitól a piactérig vezető hídig. Itt jön a képbe az első újdonság, amelynek tavaly már voltak csírái, az idén viszont kibontjuk a dolgot.

Kalocsai Néplap

Három vízi színpad készül a Vajasra

Ezen a ponton pedig egy gondolat erejéig átadjuk a szót az illetékesnek. Lesz ugyanis három vízi színpad a csatorna vizén, amelyen a Gerillakertész mozgalom lelkes csapata és segítőik készülnek nem mindennapi élményt ígérő produkcióval – tudtuk meg Bolvári Ferdinánd
„főgerillától”.

– Harmadik alkalommal futunk neki az „István, a király” rockopera zenéjén alapuló előadáshoz. Ezt először az időjárás akadályozta meg, tavaly viszont kenukon és egy kis vízi színpadon lecsorogva, jelmezbe öltözve adtunk elő jeleneteket a darabból, amelynek a fináléjában sajnos a technika ördöge szólt közbe. Idén a főszervezőkkel karöltve az Ecetgyár utcai és a Mátyás király utcai híd közötti Vajas-szakaszon több, mobil vízi színpadon jelenítenénk meg a rockopera mozzanatait, amelyet a közönség teljes egészében láthatna, hiszen a Mátyás király utcai hídon, vagy a csatorna két oldalán egyaránt nyomon követhetőek és élvezhetőek lesznek a jelentek. Az egyik színpad kialakítását, közel két hónapja tartó munkával és szponzorok keresésével Lakatos János önkormányzati képviselő társam vállalta magára, míg egy katamarán-szerű másik színpadot a Gerillakertészekkel fogunk megvalósítani, és maradt tavalyról egy harmadik színpadunk is – ismertette a formálódó produkció részletét Bolvári Ferdinánd, aki jó idő esetén felejthetetlen élményt kínál az érdeklődőknek.

Augusztus 21: a középkori nap

Visszatérve dr. Magóné Tóth Gyöngyi igazgatóhoz és a Szent István Napok programfüzetéhez – kiderült, hogy idén nem a Kubikus parkot kell megcéloznia, ha a legjobb szögből szeretné végignézni az ünnepi tűzijátékot. – Az
„István, a király” előadást követően visszatérünk a sétálóutcába, ahol egy tehetséges helyi zenész, Pulya Csaba lesz a hangulatfelelőse az itt kezdődő utcabálnak, amelynek a koronája a tűzijáték lesz, amelynek rakétáit a patika előtt parkoló teherautóról fogjuk fellőni.

Másnap dörren a program java – ekkor tartják ugyanis a lakosság által hiányolt és visszatapsolt középkori napot – vezette fel az igazgatónő.

Kalocsai Néplap

– A délelőtti órákban középkori viadalok lesznek, amelybe szeretnénk a várost is bevonni, úgyhogy ezúton ragadnám meg a lehetőséget, hogy elmondjam, hogy várjuk ötfős csapatok jelentkezését. A feladatok között szerepel majd íjászkodás, gerelyhajítás, szalmakoszorú-fonás és sok minden más, amelyben természetesen sportegyesületek és középkori vitézek lesznek a segítségünkre és értékes díjakat fogunk kisorsolni – hangzik augusztus 21-ének délelőtti kínálata. – Délután várjuk az uralkodó párt, miközben vitézek csatáznak és erőember szórakoztatja majd a közönséget. Hat óra tájt lóháton érkezik majd a királyi pár a bakodpusztai csikósok közreműködésével. Ekkor kezdődik a hódolat, amelyre ugyancsak várjuk a jelentkezőket, akár középkori viseletben, hiszen mi magunk, a szervezők, sőt, a képviselő-testület tagjai is ilyen viseletet öltenek. Akik már biztosan jönnek, azok a szegedi zászlóforgatók, helyi és környékbeli vadászok és halászok, különböző borlovag-rendek és sorolhatnám.

Ha pedig ennivaló és visszatérés a gyökerekhez, joggal merül fel a kérdés, hogy ismét lesz-e korhű ökörsütés a sétálóutcában? Az intézményvezető erre is válaszolt.

– Most nem ökröt sütünk, az majd jövőre lesz. Ezúttal öt darab, nyársra tűzött malac fog forogni, amelyet a királyi vacsorán fogunk felszolgálni. Megint csak megjegyezném, hogy ezeknek a java felajánlásból származik, amelyet ezúton is köszönök minden segítő támogatónak. A királyi vacsoráról ezen a ponton fontos elmondanom, hogy ez fizetős lesz, csakúgy, mint a Kalocsai Színházban „Keresztutak” címmel megrendezett előadás, amelyet a Kaposvári Roxínház jegyez és az
„István, a királyból”, valamint a „Jézus Krisztus szupersztárból” mutat be szemelvényeket – záporoznak a szavak dr. Magóné Tóth Gyöngyi szájából. – Természetesen gondoltunk azokra is, akik nem jönnének be a vacsorára vagy a színházba. Nekik utcabált tart az Easter zenekar a sétálóutcában.

Akiknek mindezt köszönhetjük

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója az év eleji megbízását követően nem sokkal bejelentette, hogy szeretne létrehozni egy díjat. Ennek célja az lenne, hogy mindazon kalocsai és a szomszédos településeken működő vállalkozók és segítők erőfeszítéseit honorálja, akik régóta sokat tesznek már a „háttérben” azért, hogy a városi programok kínálata és színvonala ne maradjon el a közönség elvárásaitól. Nekik az idei Szent István napok alkalmával először fogja átadni az uralkodói pár a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat, amelynek jelöltjeiről próbáltunk faggatni dr. Magóné Tóth Gyöngyit, de találkozásunkkor hajthatatlan volt. Ragaszkodott ahhoz, hogy erről ott és akkor, az átadás pillanatában rántsák le a leplet, hiszen számos támasza van az említett körben, akikhez időről időre fordulhat, ha a városnak szüksége van rá, ők pedig lelkesen hozzáteszik a magukét a körülöttünk zajló eseményekhez, még ha erről nem is mindig tudunk. Ez lesz tehát az ő nagy pillanatuk is – nekünk pedig, az elmondottak fényében idén sem kell attól tartanunk, hogy csak a budapesti tűzijáték televíziós közvetítése kínál majd minőségi kikapcsolódást a nemzeti ünnep idején!


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás