Amit már tudni lehet

Szent István napok „közkívánatra”!

2015.07.16 11:34    |    vis  

Ugyan még bő egy hónapja van a szervezőknek arra, hogy minden a helyére kerüljön, Kalocsa idei legnagyobb nyári népünnepélyének a programpalettáján a kínálat már szinte száz százalékos. Igen, visszatér a középkori nap – nem, az idén nem lesz ökörsütés a sétálóutcában, viszont lesz helyette más. És lesz folklórműsor, fáklyás csónakos felvonulás, víziszínpad István királlyal, utcabál, tűzijáték, középkori viadalok és még sok-sok érdekes program. No, de jöjjenek a részletek!

Vissza a gyökerekhez

A sorban a hatodik alkalomra készül a város, amikor az augusztus 20-i nemzeti ünnep Szent István napok néven kétnaposra duzzasztott programmal ígér garantált szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A főszervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, dr. Magóné Tóth Gyöngyi avatja be a kínálatba.

– Visszatérünk a 2009-ben először rendezett formához. Az augusztus 20. és 21-én tartandó rendezvény helyszíne a sétálóutca, a Negyvennyolcasok tere, a posta mögötti és a régi Alexandra könyvesbolt előtti parkoló lesz, úgyhogy elég nagy teret fogunk belakni – vágott a közepébe a vezető. – Az első napon hagyományos, folklór jellegű ünnepséget tartunk a jól megszokott elemekkel, mint a kitüntető díjak átadása a Városházán, illetőleg a szentmise, majd délután a sétálóutcában indulnak a programok – folytatta. – Ezúttal a Kalocsán és környékén működő kórusok fognak fellépni. A rendezvényt a fúvószenekar fogja megnyitni, majd jön a főutcán végigvonuló menet kísérte kenyérszentelés. Ezt követően a behangosított Vajas part felé vesszük az irányt, ahol nyolc órakor indul a fáklyás, csónakos felvonulás a foktői útitól a piactérig vezető hídig. Itt jön a képbe az első újdonság, amelynek tavaly már voltak csírái, az idén viszont kibontjuk a dolgot.

Kalocsai Néplap

Három vízi színpad készül a Vajasra

Ezen a ponton pedig egy gondolat erejéig átadjuk a szót az illetékesnek. Lesz ugyanis három vízi színpad a csatorna vizén, amelyen a Gerillakertész mozgalom lelkes csapata és segítőik készülnek nem mindennapi élményt ígérő produkcióval – tudtuk meg Bolvári Ferdinánd
„főgerillától”.

– Harmadik alkalommal futunk neki az „István, a király” rockopera zenéjén alapuló előadáshoz. Ezt először az időjárás akadályozta meg, tavaly viszont kenukon és egy kis vízi színpadon lecsorogva, jelmezbe öltözve adtunk elő jeleneteket a darabból, amelynek a fináléjában sajnos a technika ördöge szólt közbe. Idén a főszervezőkkel karöltve az Ecetgyár utcai és a Mátyás király utcai híd közötti Vajas-szakaszon több, mobil vízi színpadon jelenítenénk meg a rockopera mozzanatait, amelyet a közönség teljes egészében láthatna, hiszen a Mátyás király utcai hídon, vagy a csatorna két oldalán egyaránt nyomon követhetőek és élvezhetőek lesznek a jelentek. Az egyik színpad kialakítását, közel két hónapja tartó munkával és szponzorok keresésével Lakatos János önkormányzati képviselő társam vállalta magára, míg egy katamarán-szerű másik színpadot a Gerillakertészekkel fogunk megvalósítani, és maradt tavalyról egy harmadik színpadunk is – ismertette a formálódó produkció részletét Bolvári Ferdinánd, aki jó idő esetén felejthetetlen élményt kínál az érdeklődőknek.

Augusztus 21: a középkori nap

Visszatérve dr. Magóné Tóth Gyöngyi igazgatóhoz és a Szent István Napok programfüzetéhez – kiderült, hogy idén nem a Kubikus parkot kell megcéloznia, ha a legjobb szögből szeretné végignézni az ünnepi tűzijátékot. – Az
„István, a király” előadást követően visszatérünk a sétálóutcába, ahol egy tehetséges helyi zenész, Pulya Csaba lesz a hangulatfelelőse az itt kezdődő utcabálnak, amelynek a koronája a tűzijáték lesz, amelynek rakétáit a patika előtt parkoló teherautóról fogjuk fellőni.

Másnap dörren a program java – ekkor tartják ugyanis a lakosság által hiányolt és visszatapsolt középkori napot – vezette fel az igazgatónő.

Kalocsai Néplap

– A délelőtti órákban középkori viadalok lesznek, amelybe szeretnénk a várost is bevonni, úgyhogy ezúton ragadnám meg a lehetőséget, hogy elmondjam, hogy várjuk ötfős csapatok jelentkezését. A feladatok között szerepel majd íjászkodás, gerelyhajítás, szalmakoszorú-fonás és sok minden más, amelyben természetesen sportegyesületek és középkori vitézek lesznek a segítségünkre és értékes díjakat fogunk kisorsolni – hangzik augusztus 21-ének délelőtti kínálata. – Délután várjuk az uralkodó párt, miközben vitézek csatáznak és erőember szórakoztatja majd a közönséget. Hat óra tájt lóháton érkezik majd a királyi pár a bakodpusztai csikósok közreműködésével. Ekkor kezdődik a hódolat, amelyre ugyancsak várjuk a jelentkezőket, akár középkori viseletben, hiszen mi magunk, a szervezők, sőt, a képviselő-testület tagjai is ilyen viseletet öltenek. Akik már biztosan jönnek, azok a szegedi zászlóforgatók, helyi és környékbeli vadászok és halászok, különböző borlovag-rendek és sorolhatnám.

Ha pedig ennivaló és visszatérés a gyökerekhez, joggal merül fel a kérdés, hogy ismét lesz-e korhű ökörsütés a sétálóutcában? Az intézményvezető erre is válaszolt.

– Most nem ökröt sütünk, az majd jövőre lesz. Ezúttal öt darab, nyársra tűzött malac fog forogni, amelyet a királyi vacsorán fogunk felszolgálni. Megint csak megjegyezném, hogy ezeknek a java felajánlásból származik, amelyet ezúton is köszönök minden segítő támogatónak. A királyi vacsoráról ezen a ponton fontos elmondanom, hogy ez fizetős lesz, csakúgy, mint a Kalocsai Színházban „Keresztutak” címmel megrendezett előadás, amelyet a Kaposvári Roxínház jegyez és az
„István, a királyból”, valamint a „Jézus Krisztus szupersztárból” mutat be szemelvényeket – záporoznak a szavak dr. Magóné Tóth Gyöngyi szájából. – Természetesen gondoltunk azokra is, akik nem jönnének be a vacsorára vagy a színházba. Nekik utcabált tart az Easter zenekar a sétálóutcában.

Akiknek mindezt köszönhetjük

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója az év eleji megbízását követően nem sokkal bejelentette, hogy szeretne létrehozni egy díjat. Ennek célja az lenne, hogy mindazon kalocsai és a szomszédos településeken működő vállalkozók és segítők erőfeszítéseit honorálja, akik régóta sokat tesznek már a „háttérben” azért, hogy a városi programok kínálata és színvonala ne maradjon el a közönség elvárásaitól. Nekik az idei Szent István napok alkalmával először fogja átadni az uralkodói pár a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat, amelynek jelöltjeiről próbáltunk faggatni dr. Magóné Tóth Gyöngyit, de találkozásunkkor hajthatatlan volt. Ragaszkodott ahhoz, hogy erről ott és akkor, az átadás pillanatában rántsák le a leplet, hiszen számos támasza van az említett körben, akikhez időről időre fordulhat, ha a városnak szüksége van rá, ők pedig lelkesen hozzáteszik a magukét a körülöttünk zajló eseményekhez, még ha erről nem is mindig tudunk. Ez lesz tehát az ő nagy pillanatuk is – nekünk pedig, az elmondottak fényében idén sem kell attól tartanunk, hogy csak a budapesti tűzijáték televíziós közvetítése kínál majd minőségi kikapcsolódást a nemzeti ünnep idején!


Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás