Amit már tudni lehet

Szent István napok „közkívánatra”!

2015.07.16 11:34    |    vis  

Ugyan még bő egy hónapja van a szervezőknek arra, hogy minden a helyére kerüljön, Kalocsa idei legnagyobb nyári népünnepélyének a programpalettáján a kínálat már szinte száz százalékos. Igen, visszatér a középkori nap – nem, az idén nem lesz ökörsütés a sétálóutcában, viszont lesz helyette más. És lesz folklórműsor, fáklyás csónakos felvonulás, víziszínpad István királlyal, utcabál, tűzijáték, középkori viadalok és még sok-sok érdekes program. No, de jöjjenek a részletek!

Vissza a gyökerekhez

A sorban a hatodik alkalomra készül a város, amikor az augusztus 20-i nemzeti ünnep Szent István napok néven kétnaposra duzzasztott programmal ígér garantált szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A főszervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, dr. Magóné Tóth Gyöngyi avatja be a kínálatba.

– Visszatérünk a 2009-ben először rendezett formához. Az augusztus 20. és 21-én tartandó rendezvény helyszíne a sétálóutca, a Negyvennyolcasok tere, a posta mögötti és a régi Alexandra könyvesbolt előtti parkoló lesz, úgyhogy elég nagy teret fogunk belakni – vágott a közepébe a vezető. – Az első napon hagyományos, folklór jellegű ünnepséget tartunk a jól megszokott elemekkel, mint a kitüntető díjak átadása a Városházán, illetőleg a szentmise, majd délután a sétálóutcában indulnak a programok – folytatta. – Ezúttal a Kalocsán és környékén működő kórusok fognak fellépni. A rendezvényt a fúvószenekar fogja megnyitni, majd jön a főutcán végigvonuló menet kísérte kenyérszentelés. Ezt követően a behangosított Vajas part felé vesszük az irányt, ahol nyolc órakor indul a fáklyás, csónakos felvonulás a foktői útitól a piactérig vezető hídig. Itt jön a képbe az első újdonság, amelynek tavaly már voltak csírái, az idén viszont kibontjuk a dolgot.

Kalocsai Néplap

Három vízi színpad készül a Vajasra

Ezen a ponton pedig egy gondolat erejéig átadjuk a szót az illetékesnek. Lesz ugyanis három vízi színpad a csatorna vizén, amelyen a Gerillakertész mozgalom lelkes csapata és segítőik készülnek nem mindennapi élményt ígérő produkcióval – tudtuk meg Bolvári Ferdinánd
„főgerillától”.

– Harmadik alkalommal futunk neki az „István, a király” rockopera zenéjén alapuló előadáshoz. Ezt először az időjárás akadályozta meg, tavaly viszont kenukon és egy kis vízi színpadon lecsorogva, jelmezbe öltözve adtunk elő jeleneteket a darabból, amelynek a fináléjában sajnos a technika ördöge szólt közbe. Idén a főszervezőkkel karöltve az Ecetgyár utcai és a Mátyás király utcai híd közötti Vajas-szakaszon több, mobil vízi színpadon jelenítenénk meg a rockopera mozzanatait, amelyet a közönség teljes egészében láthatna, hiszen a Mátyás király utcai hídon, vagy a csatorna két oldalán egyaránt nyomon követhetőek és élvezhetőek lesznek a jelentek. Az egyik színpad kialakítását, közel két hónapja tartó munkával és szponzorok keresésével Lakatos János önkormányzati képviselő társam vállalta magára, míg egy katamarán-szerű másik színpadot a Gerillakertészekkel fogunk megvalósítani, és maradt tavalyról egy harmadik színpadunk is – ismertette a formálódó produkció részletét Bolvári Ferdinánd, aki jó idő esetén felejthetetlen élményt kínál az érdeklődőknek.

Augusztus 21: a középkori nap

Visszatérve dr. Magóné Tóth Gyöngyi igazgatóhoz és a Szent István Napok programfüzetéhez – kiderült, hogy idén nem a Kubikus parkot kell megcéloznia, ha a legjobb szögből szeretné végignézni az ünnepi tűzijátékot. – Az
„István, a király” előadást követően visszatérünk a sétálóutcába, ahol egy tehetséges helyi zenész, Pulya Csaba lesz a hangulatfelelőse az itt kezdődő utcabálnak, amelynek a koronája a tűzijáték lesz, amelynek rakétáit a patika előtt parkoló teherautóról fogjuk fellőni.

Másnap dörren a program java – ekkor tartják ugyanis a lakosság által hiányolt és visszatapsolt középkori napot – vezette fel az igazgatónő.

Kalocsai Néplap

– A délelőtti órákban középkori viadalok lesznek, amelybe szeretnénk a várost is bevonni, úgyhogy ezúton ragadnám meg a lehetőséget, hogy elmondjam, hogy várjuk ötfős csapatok jelentkezését. A feladatok között szerepel majd íjászkodás, gerelyhajítás, szalmakoszorú-fonás és sok minden más, amelyben természetesen sportegyesületek és középkori vitézek lesznek a segítségünkre és értékes díjakat fogunk kisorsolni – hangzik augusztus 21-ének délelőtti kínálata. – Délután várjuk az uralkodó párt, miközben vitézek csatáznak és erőember szórakoztatja majd a közönséget. Hat óra tájt lóháton érkezik majd a királyi pár a bakodpusztai csikósok közreműködésével. Ekkor kezdődik a hódolat, amelyre ugyancsak várjuk a jelentkezőket, akár középkori viseletben, hiszen mi magunk, a szervezők, sőt, a képviselő-testület tagjai is ilyen viseletet öltenek. Akik már biztosan jönnek, azok a szegedi zászlóforgatók, helyi és környékbeli vadászok és halászok, különböző borlovag-rendek és sorolhatnám.

Ha pedig ennivaló és visszatérés a gyökerekhez, joggal merül fel a kérdés, hogy ismét lesz-e korhű ökörsütés a sétálóutcában? Az intézményvezető erre is válaszolt.

– Most nem ökröt sütünk, az majd jövőre lesz. Ezúttal öt darab, nyársra tűzött malac fog forogni, amelyet a királyi vacsorán fogunk felszolgálni. Megint csak megjegyezném, hogy ezeknek a java felajánlásból származik, amelyet ezúton is köszönök minden segítő támogatónak. A királyi vacsoráról ezen a ponton fontos elmondanom, hogy ez fizetős lesz, csakúgy, mint a Kalocsai Színházban „Keresztutak” címmel megrendezett előadás, amelyet a Kaposvári Roxínház jegyez és az
„István, a királyból”, valamint a „Jézus Krisztus szupersztárból” mutat be szemelvényeket – záporoznak a szavak dr. Magóné Tóth Gyöngyi szájából. – Természetesen gondoltunk azokra is, akik nem jönnének be a vacsorára vagy a színházba. Nekik utcabált tart az Easter zenekar a sétálóutcában.

Akiknek mindezt köszönhetjük

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója az év eleji megbízását követően nem sokkal bejelentette, hogy szeretne létrehozni egy díjat. Ennek célja az lenne, hogy mindazon kalocsai és a szomszédos településeken működő vállalkozók és segítők erőfeszítéseit honorálja, akik régóta sokat tesznek már a „háttérben” azért, hogy a városi programok kínálata és színvonala ne maradjon el a közönség elvárásaitól. Nekik az idei Szent István napok alkalmával először fogja átadni az uralkodói pár a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat, amelynek jelöltjeiről próbáltunk faggatni dr. Magóné Tóth Gyöngyit, de találkozásunkkor hajthatatlan volt. Ragaszkodott ahhoz, hogy erről ott és akkor, az átadás pillanatában rántsák le a leplet, hiszen számos támasza van az említett körben, akikhez időről időre fordulhat, ha a városnak szüksége van rá, ők pedig lelkesen hozzáteszik a magukét a körülöttünk zajló eseményekhez, még ha erről nem is mindig tudunk. Ez lesz tehát az ő nagy pillanatuk is – nekünk pedig, az elmondottak fényében idén sem kell attól tartanunk, hogy csak a budapesti tűzijáték televíziós közvetítése kínál majd minőségi kikapcsolódást a nemzeti ünnep idején!


Kalocsai hírek

Az Európai Unióban termelt áram több mint fele karbonsemleges

Egyre jobban teljesít az Európai Unió a klímabarát villamosenergia-termelés terén. Tavaly a...

Posztobányi Zoltán, akinek a futás csak adott

    Egy futó életének szerves része ez a fajta sport. Az, hogy ki milyen motivációval indul neki,...

Kitüntetés, elismerés, köszönet a segítő munkáért

Május 8. a Vöröskereszt világnapja. Ennek apropóján a Magyar Vöröskereszt egységei évről évre...

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerése

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ezer táblagép átadásával elismerte el és köszönte...

Újra nyitva az ASTRICEUM Érseki Múzeum

Bár ott jártunkkor még minden irányból hatalmas „ZÁRVA” felirat jelezte a szentháromsági...

Polgármesteri vizit az atomvárosban

A napokban közösségi oldalán posztolta dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, hogy a paksi...

„Nyár végén, ősz elején cölöpözés kezdődhet a Dunán”

A címben szereplő mondat nem véletlen kerül idézőjelbe. Ezt ugyanis Font Sándor országgyűlési...

Megemlékezés a Magyar Hősök Emlékünnepén

Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek, katonáknak és civileknek állít emléket, akik Szent István...

Mozgalmas időszak kezdődik a Paks II. kommunikációjában

A Paks II. projekt fontos mérföldkőhöz érkezik: a projektcég rövidesen benyújtja a létesítési...

Pünkösd régen és ma

Amikor eljött pünkösd napja (Apostolok Cselekedetei 1.-2.), mindnyájan együtt voltak. Mindnyájan,...

Zsemberi Herman válogatott lehet

Az ifjú birkózó tehetség már többször megcsillogtatta tudását a szőnyegen és úgy néz ki, van esély...

Bölcsődére és idősotthonra is szükség lenne

Fajsz egyike a Kalocsai Járás azon településeinek, ahol ősztől új polgármester vehette át...

Hétfőtől nyitva az óvodák és a bölcsőde

Múlt héten derült égből érkezett a Kalocsán néhány nappal korábban látogatást tett Maruzsa Zoltán...

Valamennyi fekvőbeteg ellátás újra indul a Szent Kereszt Kórházban

Valamennyi fekvőbeteg ellátás újra indult március 18-tól, hétfőtől a kalocsai Szent Kereszt...

Meghívásos megemlékezés a honvédelem napján

A rendszeresen résztvevő katonaszervezetektől csak egy-egy képviselőt hívott meg a honvédelem napján...

Csökken a házi karanténok száma a városban

A járvány elleni védekezés miatt hozott állami intézkedések lassú feloldása után friss helyi...

Május 13-tól újrakezdték az edzéseket Homokmégyen

A Koronavírus-járvány keresztülhúzta homokmégyi Storks Amerikai Football csapat eddigi lehetőségeit,...

Ezüstéremmel zárt volna a KFC

A Kalocsai FC hiába állt a tabella második helyén, lefújták a bajnokságot, de jövőre is az...

Zebra-terv: veszélyes gyalogátkelőknél ellenőriztek

Bács-Kiskun megye az idén is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési...

Jó eredménnyel zárulhat a magyar érettségi

Többeknek jól jött volna, ha tehetnek szóbeli vizsgát, ám így is jó eredményre számít a magyar...

Kínai-magyar videókonferencia a koronavírusról

Bács-Kiskun megye és a kínai Yunnan tartomány képviselői, egészségügyi vezetői és epidemiológia...

Sztárok és a Kék Madár a kis betegekért

Bár az év első felében Lakatos György, Kalocsa díszpolgára, hazánk elismert fagottművésze és a...

Kiemelt fejlesztési térségbe került Kalocsa és további 28 Bács-Kiskun megyei település

Az Országgyűlés május 5-én, Font Sándor országgyűlési képviselő törvénymódosító javaslatát is...

Államtitkári vizit a kalocsai Szociális Központban

Péntek délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a kalocsai Szociális Központ Bem apó utcai épületében. Nem...

Felszámolják az osztatlan közös földtulajdont

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, ennek...

Népszerű vloggerrel kampányolt a rendőrség

A Kalocsai Rendőrkapitányság felkérésére érkezett a városba Nasz Dániel, a népszerű rémi YouTuber,...

Csak lassan indul újra az ingatlanpiac

Legfeljebb kiugró esetekben kel el ár alatt egy-egy kalocsai ingatlan, akkor, ha vélhetően anyagi...

Dr. Hajdú Zoltán: Ne adjunk esélyt a vírusnak!

Múlt hétfőtől megszűnt a kijárási korlátozás Budapesten kívül, azonban az országos járványügyi...

Államtitkári látogatás a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában

Május 6-án illusztris vendégeket fogadott a veszélyhelyzet miatt egyébként májusban szokatlanul üres...

Milliárdos fejlesztéscsomag 400 milliós többletigénnyel – folyamatban!

Május 5-én a Városházán tartott sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza polgármester és Boromisza Viktor,...

Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paks II. projekttel kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is...

Evezés

A Kalocsai Evezős Szakosztály helyzetét sem könnyíti meg a kialakult vírus-járvány. Egyelőre...

Hartman János: „Egyszer vége lesz!”

Szinte megállt az élet. A korona vírus szinte megbénította az egész világot. Térdre kényszerült az...

Rejtő-sorozattal készül a Thália Társulat

A március közepe óta tartó veszélyhelyzet az élet számos területét, amit ideiglenesen nem...

Istvánosok az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntőjében

Az OKPV egy történelmi problémamegoldó verseny, melyet Budapest egyik legrangosabb kollégiuma, a...

Újjáéledőben a drágszéli Rózsafűzér királynéja templom

Örömhírről és nehézségről egyaránt számot adhatott felkeresésünkkor a Kalocsa-Kecskeméti...

Újra indulnak az egynapos ellátások, a rehabilitáció, diagnosztika, labor, röntgen vizsgálatok a Szent Kereszt Kórházban

A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban május 4-én, hétfőtől még az április 27-étől alkalmazott,...

Dr. Kovács Antal: ez az alapítvány a térség támogatásáért van

A paksi atomerőmű égisze alatt működő Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány Kuratóriuma...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás