Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

2022.05.12 10:27   

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari Kft. kormánytámogatással megvalósult beruházásának átadásán vett részt. A fejlesztéssel érintett üzemcsarnokban rendezett eseményen megjelent és beszédet mondott Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és dr. Pata Ildikó, a cég tulajdonosa is. Amint arról két éve beszámoltunk, a közel 30 éves múltra visszatekintő, Pata József által alapított fajszi székhelyű vállalat, amely a Magyar Suzuki számára 310 féle alkatrészt gyárt, és ezekből évi 20 millió darabot főbeszállítóként biztosít, a koronavírus-járvány kedvezőtlen következményei elkerülése érdekében kapacitásnövelő fejlesztésbe fogott. Ennek keretében eszközbeszerzést és raktárbővítést valósítottak meg. Mint elhangzott: a családi tulajdonban lévő autóipari beszállító cég által megvalósított projekt összértéke 303 millió forint volt, amelyhez a Kormány 137 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, ezzel segítve 115 munkahely megőrzését.

Szijjártó Pétert dr. Pata Ildikó és családja fogadta, majd a megvalósult beruházás - amelynek már a pénzügyi elszámolása is megtörtént – szűk körben történt áttekintése után a miniszter a megjelent közel 100 dolgozó és a meghívott vendégek, a sajtó képviselői előtt mondott beszédet.

Ám előtte dr. Pata Ildikó röviden ismertette a cég történetét, beszédében egy-két, elhunyt édesapjához köthető kedves és érdekes epizódot is felelevenítve. A cégtulajdonos részletesen is bemutatta a fejlesztés műszaki tartalmát, annak anyagi vonzatát, végül köszönetet mondott a magyar Kormánynak, hogy a társaság fejlesztéséhez szükséges forrás egy jelentős részét, 137 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosította.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a Pata Kft-nek és a Kormánynak, hogy a támogató okirat aláírásának időpontjában, 2020. június 25-én, a koronavírus-járvány első hullámának végén bíztak annyira önmagukban és a jövőben, hogy - a munkahelyek megtartása érdekében is - kormányzati segítséggel kapacitásbővítő fejlesztésbe fogtak. A képviselő szerint azóta a helyzet nem hogy jobbra, inkább rosszabbra fordult, hiszen a vírussal való küzdelem és a déli határok védelme mellett, immár ezzel párhuzamosan most a keleti határunkon túl dúl háború, amelynek a következményeit igencsak megérezzük. Ráadásul korántsem látjuk a végét, azaz hogy a jövőben mit generál számunkra ez a fegyveres konfliktus. Ilyen körülmények között kell a magyar gazdaságot talpon tartani, amely cél megvalósításához a Pata József Kft., és a hasonló nagyságrendű cégek is nagyban hozzájárulnak – mondta Zsigó Róbert.

Szijjártó Péter beszédében aláhúzta, hogy az autóipar továbbra is a magyar gazdaság gerincoszlopa, amely több mint 150 ezer embernek ad munkát. Tájékoztatása szerint az ágazat termelési értéke tavaly 9400 milliárd forint volt, és a szektor teljesítménye az idei év első két hónapjában is 6 százalékkal bővült. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az eddigi gazdasági eredményeket, amelyeket az orosz olajembargóra vonatkozó brüsszeli terv romba döntene. A tárcavezető kijelentette, hogy ezen javaslat életbe lépése

„Magyarország energiaellátásának biztonságát és azon keresztül a magyar gazdaságot is romba döntené”.

„Ezt természetesen nem hagyjuk, mert nem hagyhatjuk, hogy bárki lerombolja a magyar emberek évtizedes erőfeszítéseinek, az eddigi áldozatos munkánk eredményeit” - szögezte le Szijjártó Péter.

 

 

patamvek_450_450
 

 


Kalocsai hírek

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a...

Ahol számít a méret: karbonlábnyom

Az emberi tevékenység – legyen az közlekedés, energiatermelés vagy éppen az öltözködés –...

Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

Korábban nagyon erőteljes volt a dekarbonizációs törekvés globálisan, Európában és hazánkban is, az...

A reaktorépület volt az előadás fókuszában

Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás