A pampa, a rét és a legelő – igazságot a pályáknak

A szomszéd pálya mindig zöldebb?

2016.08.19 10:23    |    MMikesz  

A címben feltett kérdésre a válasz: nem, egyáltalán nem! Egy valamivel több, mint egy perces videóban erre világított rá egy kalocsai édesapa, Bagó István is, aki a dokumentumfilm rendező Kvalla Gáborral közösen forgatott Kalocsa pampáin, rétjein és legelőin, azaz a város szabadon használható „focipályáin”.

A fent említett Bagó–Kvalla páros egyébként nem először dolgozik együtt, emlékezzünk csak vissza, amikor tavaly ősszel kalocsai filmsikerről számoltunk be az I. Magyar Speciális Független Filmszemléről. A duó akkor a „Kezekbe zárt gondolatok” című produkcióval elnyerte a legjobb rendezés különdíját. De vissza írásunk aktualitásához:

Bagó apuka július 4-én, szabadsága első napját a 7 éves fiával közösen töltötte. Az az elvetemült ötletük támadt, hogy kihasználva a KSE edzőpályája adta ingyenes lehetőségeket, úgy tesznek, mint ahogy azt az elmúlt években ráérős idejükben szokták: fociznak (Bagó apuka esetében ez egyébként több évtizedet jelent). Kézen fogva hát, leballagtak a KSE edzőpályájára, ott azonban az egyébként mindig szabadon hagyott mobil kapuk lakattal voltak elzárva az azt használni kívánók elől.

Bagó apuka a telep vezetőjéhez fordult segítségért, gondolván „véletlen” maradt úgy a kapu, hiszen ezt az egyébként kifogástalanul karbantartott pályát 30-40 gyerek is használja naponta. A telep vezetője elmondta, egyáltalán nem véletlenről van szó, hiszen az egyébként mozgatható, rögzítést nem igénylő kapuk elmondása szerint balesetveszélyesek, ráadásul sokan szanaszét hagyják azt a pályán. (Hozzáteszem, a szanaszét hagyják a pályán kifejezés e sorok írója számára azt jelenti, hogy azokat bizony használják, arra igény van. Azért pedig, hogy a helyére nem teszik vissza, jár az „ejnyebejnye”!). Természetesen Bagó apuka sem szeretné veszélyeztetni sem a saját, sem más gyermekét a grundon elhelyezett kapuk által, de az is igaz, hogy a médiában olvasott egykori sajnálatos baleseteket NEM hordozható mobil kapuk, hanem rosszul rögzített, rögzítést igénylő kapuk okozták.

Kalocsai Néplap

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pályán szabad felhasználásra ott vannak a 120 cm-es kiskapuk, amelyek még a gyermekkorú focisták számára sem alkalmasak a gyakorlásra, hogy szépen fejezzük ki magunkat, azt kell mondanunk: a mini kapuk gyakorlásra való lehetőségei korlátozottak. A labdarúgáshoz, vagy csak a gyerekkel való „rugdosáshoz” azonban a láb és a labda mellett, nem árt, ha egy (egy ideális világban két) kapu is rendelkezésre áll.

Lévén Bagó apuka és kisfia annak idején úgymond a KSE pályára kényszerült, a kapuk elzárásával ezt az utolsó lehetőséget is elvesztették. De nem csak ők, hanem a pályát használó, a mobil kapukat széthagyó „huli-gánok”, akik a nyári szünetben nem a televízió vagy a számítógép előtt ülnek, hanem focizni szeretnének. Hogy miért írtuk azt, hogy a Bagó család a KSE pályára szorult? No, itt jön a már fentebb említett valamivel több, mint egy perces kis videó. Bagó István már korábban – a szó szoros értelmében – felmérte a terepet a városban létesített, valamikor focizásra szánt pályákon. És mit talált a helyükön? Hát pampát, rétet, legelőt!

Bagó apuka és Kvalla Gábor így ismét nyakába vette a várost és lefilmezték, milyen állapotban vannak a grundok. Nos, vegyük hát sorra mi is, kiegészítve még néhány pályával, amely nem szerepel a kisfilmen:

Kubikus Park – a környékén élő családok alig várták, hogy az egyébként alácsövezett pályán kinőjön a fű és focizhassanak. Mikor a placc bezöldült, el is lepték a pályát kicsik és nagyok is, volt, hogy olykor várni kellett, hogy az ember pályára léphessen, vagy legfeljebb bekéredzkedett egy-egy emberhátrányos csapatba. Aztán lévén a terepet komolyan igénybe vette a városi srácok csatája, majd jött az eső és megint jött az eső, a Kubikus pálya balesetveszélyessé vált a rajta kialakult gödrök miatt, amelyben megállt az esővíz. A méltatlanul elhanyagolt pályán egyébként Bagó apuka szerint több baleset is történt már, ilyen például egy-egy bokaficam, vagy húzódás. És, csak hogy hozzátegyük: a locsolásra alkalmas berendezést a pálya alatt pedig egyelőre csak a messziről jött ember látta működésben. Róla pedig tudjuk, hogy azt mond, amit akar.

Szőlők közei szabadidőközpont – nemrég létesült, tökéletes lenne, ha a beton és a bitumen alkalmas lenne a focizásra. Az ilyen jellegű pályákra egészen biztosan nem írják ki, hogy „ortopéd szakorvosok ajánlásával”, hiszen az ilyen borításon eltöltött huzamosabb idő úgymond nincs jótékony hatással sem az Ön, sem a gyermeke ízületeire.

„Paskom” a Szőlők köze másik végén – Állatok, gödrök, gaz, vakondtúrás itt is van. Meg kullancsok… (erről az arra élők számoltak be).

Negyveni úti pálya – „Legelő” a Deák Ferenc és a Nemzetőr utcánál. Sok évvel ezelőtt közösségi összefogásból létesült, ma már állatok legelésznek rajta.

Eperföld utcai pálya – „A rét” amit ma, ha focipályának hívnánk, akkor csúfolnánk, egyszerűen minősíthetetlen. Bár a gaz alól csak akkor látszanak ki a gödrök, ha az ember belelép. Érdekesség, hogy amikor Bagó apukáék ott forgattak, a pálya körül le volt vágva a fű, amíg a placcon… nem.

Csajda Kert – „A pampa.” Az itteni pálya környezete festői. Igazi élmény lehet itt játszani a gyerekkel, de miért is tenné? Hiszen nem hogy a focipályán, még a valamikori teniszpályán is átvették a vakondok a hatalmat.

Orosz lakótelep, Paksi köz – Még talán ez, a város más részein élők számára elfeledett, vagy épp nem is ismert pálya volt a legjobb állapotban. Mint megtudtuk, e pályát is a környékben élő szülők, gyermekük szórakozására közös erővel tették rendbe. De valószínűleg ezek a gyerekek már felnőttek, a gondos, szorgalmas szülők pedig már nem a pálya állapotáról beszélgetnek esténként.

Hadd tegyük hozzá, hogy amikor Bagó apukáék forgattak, egy kivétellel, a felkeresett összes pályán gyerekek próbáltak meg játszani az ottani lehetőségekhez mérten. A forgató páros kérdésére a gyerekek mindenhol egyöntetű igennel válaszoltak arra a kérdésre, hogy örülnének-e annak, ha a lábuk alatt lévő talaj (ne is hívjuk már pályának) kicsit jobb állapotban lenne.

Ahogy azt a videóban szereplő Bagó apuka elmondta, a készített kisfilm nem fricska a városvezetőség felé, politikai célja pedig nincs (ezt a kisfilm elején megjelenő szöveges tartalom azonnal le is fekteti). Egyszerűen csak szeretnék felhívni a pályák állapotára a figyelmet, és arra, hogy még ha el is felejtették azt, ott bizony gyerekek próbálnak játszani, jó esetben megelőzni a gödörbe lépve elszenvedett bokaficamot. És hol lehetne az ilyen baleseteket leginkább elkerülni? Hát azon a bizonyos edzőpályán, ahol a mobilkapukat elzárták a használat előtt. Bagó apuka, aki egyébként roppant részletesen szétnézett országszerte, más városok frontjain is – kiemelte –, hogy jobb helyeken házirend, vagy, hogy stílusosak legyünk; pályarend írja le a terület rendeltetésszerű használatát. A KSE edzőpályája esetén e leírásban szerepelhetne a „Tedd a helyére, ha már nem használod!” tétel is.

Itt meg lehetne jegyezni, hogy a KSE pályán ott vannak a nagyszerű műfüves pályák. Igen, csakhogy azok használata egyáltalán nem ingyenes. A családi sportnapot tartó apa-fiú párosokból állt alkalmi csapatok 5000 Ft/óra díjért bérelhetik azt. Lássuk be, ez az összeg igen magasra rúghat havonta, ha a gyerek mozgékony és imád focizni. A műfüves pályát egyébként rendszeresen használó Bagó család férfi tagjának egyébként itt is volt egy mezei javaslata: igazolt sportolókat ne kötelezzenek díjfizetésre, hiszen ők a városi egyesületek tagdíját már így is befizették. Vagy az 5000 Ft/óra díjat felválthatná az 5000 forintos éves bérlet, amely talán még némi bevételt is generálhat, a szülők, akik mint például a lezárt műfüves pályára gyerekestől bemászó Bagó apuka, sokkal szívesebben fizetne be és használná azt fiával akkor, amikor nem edz rajta valamelyik nagy csapat, vagy nem folyik rajta kispályás bajnokság. Itt is meg kell jegyeznünk, hogy a műfüves pálya folyamatos gondozást igényel, és bár az omladozó bitumenpályát felváltva évekkel ezelőtt sok helyi sportoló számára okozott óriási örömet, az év egyes szakaszaiban sajnos ezt sem lehet használni.

A Bagó–Kvalla páros filmes akciója nem arról szól, hogy kéretik BL mérkőzésekre alkalmas pályákat varázsolni a pampákból, rétekből, legelőkből. Bagó apuka szerint már az is megfelelő, vagy már szinte tökéletes lenne, ha a KSE edzőpályáján visszaállna a rend és szabadon használhatnák azt a futballozni vágyók. Ha pedig Ön, mint olvasó, most a cikk végéhez érve bólogat és egyetért Bagó apukával, akkor aláírásával is támogathatja kezdeményezésüket. Ezen gyűjtéshez már több kalocsai család hozzájárult szignójával. Bagó István, vagy ahogy cikkünkben végig neveztük, Bagó apuka a Facebook közösségi oldalon várja mindazok jelentkezését, akik aláírásukkal támogatnák indítványukat.


Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás