ОРЛЁНОК – tábor a Fekete-tenger mellett

2017.11.02 14:28   

Június 23. és július 13. között nekem és a Kalocsai Szent István Gimnázium néhány másik tanulójának: Mamuzsics Laurának, Szettele Majának, Török Lucának, Jakab Benjámin Szilveszternek, Jasicza Márknak és Molnár Józsefnek lehetőségünk nyílt, hogy részt vegyünk egy nemzetközi táborban Oroszországban, ahová a Roszatom juttatott el bennünket. Az „Orljonok” nevet viselő tábor célja, a kapcsolatépítés és az idegen kultúra megismerése három hét alatt könnyen megvalósult. Mindez egy csodálatos, idilli környezetben, közvetlenül a Fekete-tenger partján történt.

Június 23-án hajnalban indultunk el Kalocsáról a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre egy szervezett kisbusszal. Az első repülőút Moszkvába vezetett, majd onnan egy újabb Krasznodar felé. Krasznodarból a tábor saját buszával érkeztünk meg aznap este a táborba. Érkezésünkkor már mindannyian fáradtak voltunk, de még le kellett küzdenünk néhány kezdeti nehézséget.

nyelvitabor1_450
 

A következő napokban, miután megismertük a csoportvezetőinket és a csapatunk tagjait, olyan feladatok vártak bennünket, amik az egymás közti kommunikációt igényelték. A mi csapatunkon belül orosz és magyar gyerekek voltak, de érkeztek a táborba csehek és bolgárok is. A feladat lényege az volt, hogy a különféle állomásokon kapott részfeladatokat a nyelvi korlát legyőzésével, együtt oldjuk meg. Rengeteg színes és érdekes program várt még ránk, ami a kommunikációra épült. Ilyen volt például a közös orosz-magyar/magyar-orosz óra, amelyen egy tábori szótár is készült.

nyelvitabor2_600
 

Az első hét elteltével már kialakult a napi menetrend. A reggeli torna után reggeli étkezés várt bennünket, ezt pedig általában valamilyen szakkör követte. Ebéd után csendes pihenő következett, majd egy újabb foglalkozás. Ez lehetett fotográfia vagy művészeti/kreatív témájú is. Voltak napok, amikor valamilyen különleges program várt ránk, ezt főleg a tábor rengeteg saját létesítménye tette lehetővé. Többször voltunk színházban, illetve három alkalommal meghívást kaptunk egy közös partira. Helyet kapott a programjaink között a mozgás is. Több alkalommal látogathattuk meg a sportlétesítményeket, természetesen ezeket ki is próbálhattuk.

nyelvitabor3_507
 

Az egyik napon pedig a hegyekben túráztunk, majd egy másikon is a természetben barangolhattunk a táboron belül. A kulturális programok keretein belül látogathattuk meg a tábor csillagászattal és űrkutatással kapcsolatos múzeumát. Voltunk amfiteátrumban, ahol híres orosz előadókat láthattunk és hallhattunk. Sokunk egyik kedvenc napja az volt, amikor elmentünk egy közeli delfináruimba és részt vettünk egy delfin show-n. Minden nap más és más meglepetést tartogatott, de a tábori szokás és hagyomány szerint az estéket mindig ugyanúgy zártuk le. A vacsorát megelőzően minden csapat összegyűlt, majd egymásba karolva egy kört alkotott. Ilyenkor csendben voltunk, csak a zene hallatszott. Végül felcsendült az az esti dal, amit mindenki együtt énekelt: ezzel kívántunk egymásnak jó éjszakát. A tábori esték egyébként is egyedien meghitt, családias hangulatban teltek. Sokszor ültünk a tábortűz körül vagy a parton és mondtuk el azt, hogy mit érzünk a táborral kapcsolatban vagy azt, hogy mit várunk ettől a három héttől. Az utolsó közös esténken hosszasan kifejtettük, hogy mit kaptunk a tábortól. Mindenki választhatott magának valakit a körből, akit örökké a barátjának tekint majd.

nyelvitabor5_450
 

Másnap hajnalban, július 13-án indulásra készen gurultak le a bőröndök a kisbuszt várva. A búcsúzás könnyek közt telt, hiszen tudtuk, hogy újonnan szerzett barátaink nagyon fognak nekünk hiányozni. Utoljára megöleltünk mindenkit, majd felszálltunk a buszra és elindultunk a repülőtér felé.

Abban egyetértettünk, hogy nagyon sok felejthetetlen élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk a számos új barát mellett. Köszönettel tartozunk Csubrikova Krisztinának, aki amellett, hogy tolmácsolt, ottlétünk alatt végig támogatott bennünket.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás