Felnőttek, gyerekek egyaránt „trombitálnak”

Támad az influenza, telnek a várók

2018.03.07 14:02    |    STVN  

Nem lehetünk olyan szerencsések, hogy mindkét influenza-hullámot, ami rendre decemberben és február elején szokott végigsöpörni hazánkon, így Kalocsán és térségén is, megússzuk. Míg a karácsonyi, illetve az ünnepek utáni időszak viszonylag mérsékelt, a korábbi évek gyakorlatához képest mindenképpen alacsonyabb betegforgalommal telt el, addig a jellemzően január végén-február végén támadó második hullám, már most látszik, hogy sokakat ágyba parancsolhat.

Már jó pár influenzás beteg is van

Influenzás ritkán, influenza-szerű, felső-légúti megbetegedés gyakrabban fordul elő. Ezt néhány héttel ezelőtt mondta dr. Hajdú Zoltán kalocsai háziorvos a várók telítettségére irányuló érdeklődésünkre. Akkor még elszórva beszélhettünk tipikus influenzás tüneteket produkáló páciensekről, akiket magas láz, végtaggyengeség, vagy hurutos köhögés kínzott volna. Főképp a felső-légúti megbetegedések vitték a prímet, de előfordult melléküreg-, sőt tüdőgyulladás is. Mostanra influenzásból is akad bőven – frissítette információinkat Hajdú doktor.

– Ha két-három napnál tovább tart egy lázas állapot, vagy hurutossá válnak a különböző váladékok, akkor feltétlenül forduljanak orvoshoz – osztja meg legfontosabb intelmét olvasóinkkal, majd kérdésünkre arról beszélt, hogy mennyien éltek ismereteik szerint az influenzától védő oltás beadatásának a lehetőségével? – Mi is azt tapasztaljuk, amiről az ÁNTSZ hírt adott, nevezetesen, hogy többen kérték az oltást, mint a megelőző években, aminek örülök. Az igazi az lenne, ha az átoltottsággal elérnénk a 40-45 százalékot. A tavalyihoz képest szerencsére több védőoltás fogyott, viszont még mindig 5-10 százalékkal alatta lehetünk a kitűzött célnak. Ebben minden bizonnyal az is szereppel bír, hogy mostanában olyan influenza-járvány nem volt, ami nagyobb tömegeket érintett, bár éppen az idén van a centenáriuma az 1918-as nagy influenzának, a spanyolnáthának – így dr. Hajdú Zoltán.


Még most sem késő oltást kérni

Az általunk felkeresett háziorvos úgy véli, Kalocsán nem meghatározó jelenség az úgynevezett „divat-oltásellenesség”, és ez szerencsére nem terjed szélesebb körben – már ami az influenza-oltást illeti, habár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez egy saját belátás szerint igényelhető oltás, nem kötelező. – Azt viszont örömmel mondhatom, hogy a gyermekvédőoltásokat komolyan veszik a szülők. Ez nagy öröm, mert ez hatalmas vívmánya a magyar egészségügynek. E területen jól állunk – így Hajdú doktor, megjegyezve, hogy az influenzától védő oltás beadásától a védettség kialakulásáig két hét szükséges, és február végén még jöhet egy újabb hullám, még mindig érdemes lehet felvenni azt.

– Egyébként azt tanácsolnám, hogy ebben az időszakban folytassunk könnyű, vegyes étrendű táplálkozást sok gyümölccsel és zöldséggel! Fontos az is, hogy rétegesen öltözködjünk, a legminimálisabbra szorítva ezzel a meghűlés esélyét. Ezeket az óvintézkedéseket mindenképpen érdemes lenne betartani – mondja a gyógyító.


szeitzklari1_300A gyerekek még tartják magukat

Hasonló kérdésekkel kerestük fel dr. Szeitz Klára gyermekorvost is. Egy-két hete még ő is úgy nyilatkozott, hogy „közepes létszámmal mennek, de nincs még itt a klasszikus járványos időszak”. Ez azóta annyit változott, hogy ha „csúcsra ugyan még most sem járnak a vírusok”, de korábbi állításhoz képest „már azért fokozódott a betegforgalom”, jellemzően influenza-szerű tünetekkel.

– Megjelentek a különböző vírusok, elég sok a hányós-hasmenésesünk. Aztán felütötték a fejüket a vírusos náthák, légcső-hurutok és sok a köhögősünk is – mondja a doktornő. – Ezek általában elég jól kezelhetőek és ritkán igényelnek antibiotikumot, viszont elég elhúzódó a gyógyulás belőlük. Magyarán beletelhet két-három hétbe is, amíg teljesen felépül a gyermek – foglalta össze tapasztalatait dr. Szeitz Klára, emlékeztetve, hogy az igazi influenza-szezon jellemzően februárban indul be, csatlakozva ezzel a Hajdú doktor által elmondottakhoz.
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás