Tartható a költségvetés

Dr. Bálint József: a számok minket igazolnak!

2016.09.15 13:37    |    V.I.  

Formabontó módon – mivel ez törvényileg nem előírt kötelezettség a városvezetés számára – a képviselő-testület legutóbbi ülésén a városatyák elé került elfogadásra egy előterjesztés, amely gazdasági számvetést tartalmazott. Ennek tartalma a 2016-os esztendőre elfogadott költségvetési rendelet tarthatóságát támasztotta alá, amint arról legutóbbi számunkban érintőlegesen már olvashatott. Mivel az ülésen a tájékoztató anyag részletei nem hangzottak el, felkerestük dr. Bálint József polgármestert, hogy részletezze a kimutatást és annak tanulságait.

– Ha nem kötelező elkészíteni ezt a számvetést, miért tartották mégis fontosnak, hogy tartsanak egy félidei kimutatást?

– Úgy láttuk szükségszerűnek, hogy érdemes a testületnek tisztába lennie ezekkel az adatokkal. Én kértem fel a gazdasági vezetőnket, hogy június 30-ával bezárólag értékeljék ki a teljesítményünket, hogy felmérjük, jó irányba haladunk-e és jók-e a tendenciák, esetleg kell-e korrekciókat végrehajtani a második félévben?

– Akkor talán haladjunk sorban az elhangzott felvetésekre adott válaszokkal! Mit mutatnak a számok? Jó az irány?

– Alapvetően jó. Ennek ellenére időről időre megkapjuk azt, hogy eltapsoljuk a város pénzét és a KalocsaKOM értékesítéséből befolyt bevételt. Mondanom sem kell, hogy ezek alaptalan vádak, hiszen éppen a mostani kimutatás példázza, hogy az első félévet sikerült úgy zárnunk, hogy az említett tételhez nem kellett hozzányúlni. A konszolidált költségvetési mérlegünk első félévi teljesüléséről elmondhatom tehát, hogy az 10 millió 763 ezer forint hiányt mutat, mely a költségvetési hiány módosított előirányzatának, vagyis a hiánycélnak az időarányos értékénél, ami 63 millió 853 ezer forint lett volna, 53 millió 90 ezer forinttal kevesebb. Ezt komoly teljesítménynek értékelem.

– Egy gyors közbevetés: ugye korábban arról hallhattunk a hírekben, hogy költségvetést nem lehet hiánnyal tervezni. Ez esetben mindaz, amit most elmondott, mit jelent?

Kalocsai Néplap

– A „nullás” költségvetés nálunk is biztosított. Többek között ennek az elérése érdekében terveztünk be fedezetként ingatlaneladásokat. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy e területen, időarányosan némi lemaradásunk van, tekintve, hogy a testület egy része nem támogatja a vagyonátcsoportosítást. Mivel nem vagyonvesztésről beszélünk, ez a hozzáállás teljesen érthetetlen a számomra, annál is inkább, hiszen az ipari parki területeinket is értékesíteni kellene, hogy megkapják a vállalkozók a lehetőséget arra, hogy ott működjenek és munkahelyeket teremtsenek. Ehelyett itt ülünk rajtuk. Megjegyzem, van már némi előrelépés ezen kérdéskörben is, de a komolyabb áttörés a hídépítéssel párhuzamosan jöhet el. Az lehet olyan volumenű orientációs tényező, amely ténylegesen serkentheti a beruházási kedvet.

– Követve az országos híradásokat, joggal merül fel a kérdés, hogy lesznek egyáltalán, akik dolgozni fognak nekik? Kalocsa jobb helyzetben van mozgósítható munkaerőt tekintve, mint más régiók vagy konkrétan a Dunántúl?

– A már működő munkáltatók és leendő befektetők is panaszkodnak a munkaerőhiány miatt. Nálunk is érzékelhető tehát, hogy nincsen elég szakmunkásunk. Ennek a problémának az orvoslására indítanának vállalkozások továbbképzéseket, mert lassan a termelésük eredményességét és hatékonyságát veszélyezteti a megcsappant szakembergárda.

– Ennyi kitérő után visszakanyarodnánk oda, ahonnan a beszélgetésünk indult, nevezetesen az önkormányzat 2016-os költségvetési teljesítésének félidei kimutatására!

– Így van, annál is inkább, hiszen a korrekt tájékoztatáshoz hozzátartozik az is, hogy vannak olyan folyamatok, amelyek ebben a pillanatban kedvezőtlen számokat produkálnak az összefoglalónkban. Az egyik ilyen tényező az önkormányzati céges támogatási szerződések torzító hatása, hiszen a teljes tárgyévre vonatkozó 457 millió 920 ezer forint kötelezettségvállalás már könyvelve van, amelynek viszont mindössze a fele, azaz 228 millió 960 ezer forint esedékes az első félévben. Ugyancsak kedvezőtlen irányba mozdítja az eredményeket egy korábbi visszafizetés teljesítése, valamint az is, hogy az adóbevételeink is egyenlőtlenül folynak be. Ez utóbbi teljesülési aránya az év második felében mindig intenzívebb. Ezzel együtt is, mindent egybevetve azt mondhatom, hogy egyensúlyban van a költségvetésünk, hiszen a június 30-ával könyvelt tárgyévet terhelő végleges kötelezettségvállalások összege 20 millió 465 ezer forinttal, azaz 1,38 százalékkal alacsonyabb a kiadási előirányzatok összesített időarányos szintjénél, ami egyértelműen kedvező.

– Ez tehát a válaszuk az önkormányzatot ért kritikákra, amelyek a pénzgazdálkodás tervezettségét és fenntarthatóságát kérdőjelezik meg?

– Nyilván azért szeretnénk bemutatni és közzétenni ezeket az eredményeket, hogy tisztán látsszon, hogy fegyelmezetten és tervezetten igyekszünk a gazdasági évet végigvinni. Bár most nem az önkormányzati tulajdonban lévő kft.-k helyzetének az értékeléséről beszélgetünk, annyit előrevetíthetek, hogy már történtek olyan intézkedések, amelyeknek minden bizonnyal pozitív hatásai lesznek. Jó az irány és kiegyensúlyozott a gazdálkodásunk.

– Ha jól tudom, akkor a testület elé került anyagban részletesen kimutatták azt is, hogy a városvezetés intézményei külön-külön hogyan teljesítettek…

– Róluk, a tárgyidőszakban folytatott gazdálkodási mutatók nyomán összességében elmondhatom, hogy 3,09 százalékkal kevesebb önkormányzati támogatást igényeltek, mint ahogyan azt időarányosan kalkuláltuk a költségvetésben.

– Egy kicsit részletesebben?

– A Szociális Központunk egy kicsit túlköltekezett, ők 2,67 százalékkal több támogatást igényeltek, mint arra számoltunk, itt azonban egy törvénylekövető hozzájárulási értékmódosítás történik, a második félévben tehát ez a minimális plusz kiegyenlítésre kerül majd.

Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje 5,5 százalékkal kért kevesebbet, amellyel az egyik legfegyelmezettebben gazdálkodó intézményünkké vált, de a legfegyelmezettebb egységünk így is Kalocsa Város Polgármesteri Hivatala, amely 6,22 százalékkal kevesebb önkormányzati támogatási igényt támasztott, mint arra számítani lehetett a büdzsé alapján.

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár 2,36 százalékkal generált kevesebb igényt időarányosan, mint vártuk, ami cáfolja azokat a vádakat, amelyek gyakran érik ezen intézményünket, miszerint „szórnák a pénzt”.

A vártnál 6,26 százalékkal több támogatási igényt hozott a Viski Károly Múzeum, esetükben azonban fontos rámutatni, hogy ez az intézmény vállalt át a Kalocsa Szíve Programmal kapcsolatos tevékenységeket, amelyek többletkiadást eredményeztek az első félévben.

– Mindent egybevetve hogyan értékeli ezeket a számokat?

– Előre is elnézést kérek a Kedves Olvasótól, hogy ilyen sok számadat halmazából kellett követnie az okfejtést, de mindaz, amit elmondtam, így a legkifejezhetőbb és legszemléletesebb. Annál is inkább, hiszen a vázolt mutatók ismeretében kijelenthető, hogy a 2016-os év első félévi gazdálkodása a költségvetési rendeletben tervezettekhez képest kedvezőbb a vártnál. Amennyiben ezt az év hátralévő részében is sikerült tartanunk, úgy az előző év költségvetés maradványából, ami 170 millió 486 ezer forint, 106 millió 108 ezer forint megmaradhat, amely a 2017-es évre készítendő költségvetés gazdálkodását erősítheti.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás