Tavaszi koncert a színházban

2017.05.06 16:24    |    Gábor Erika  

Az 50 éves Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti iskola jubileumi tanévének rendezvénysorozata keretében tartotta hagyományos Tavaszi Koncertjét az iskola égisze alatt működő Kalocsai Fúvószenekari Egyesület. Mint mindig, ezen a napon is tartogattak meglepetést: a hangversenyen közösen szerepeltek a Kalocsa Kamarakórussal.

A színház nézőtere teljesen megtelt a koncert kezdetére. Belépődíj nem volt, viszont a zenekar támogatására lehetett adakozni az ajtókban elhelyezett gyűjtőládikákba. A számlálás után kiderült, hogy a dobozokban 163.010 forint volt, illetve adományként összegyűlt még 120.000 forint. Ez összesen 283.010 forint, amelyet kottatartókra, hangszervásárlásra és -javításra fordítanak.

 

tavaszikoncert1_450
 

 

A hangverseny elején Fehérvári István, a Liszt AMI igazgatója köszöntötte a nézőket, és számolt be az iskola és a jubileumi év fontos eseményeiről, eredményeiről.

 

tavaszikoncert2_450
 

 

– Büszkék vagyunk erre az évfordulóra, és köszönjük elődeinknek, akik megalapozták nekünk ötvenedik tanévünk ünneplésének lehetőségét – hangsúlyozta az iskolavezető. – Büszkék vagyunk az elmúlt évek kiváló növendékeire, a leghíresebbé váló művészekre éppúgy, mint minden egyes növendékre, akik életben tartották és tartják ma is munkánkat, erősítenek minket és a művészeti ágak létjogosultságának elismerését. A mai délután kapcsán elsősorban a fúvószenekarra és annak minden egyes tagjára fókuszálunk erősen. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy büszkék vagyunk mindegyikükre. Nemcsak növendékeinkre és volt növendékeinkre, de a műkedvelő, szorgalmas kollégákra, volt katonazenekari tagokra, és minden felnőtt segítőre, aki a zenekarban tanúsított kitartó munkájával, példamutatásával, szorgalmával támogatja, segíti hangszeres-zenei nevelő, oktató tevékenységünket. Igazi és példaértékű összefogás, összetartozás ez, amelyre iskolánk mellett Kalocsa városa is méltán lehet büszke, hiszen a nevével összeforrt, magas színvonalú fúvószenekari kultúra ma már általuk, velük ér el kimagasló sikereket napjainkban is.

 

A kétórás koncert alatt változatos hangulatú, de egyformán magas színvonalú, remekül kidolgozott darabokat hallhattunk. A fúvószenekar és a kórus külön-külön és közösen is megmutatta tudását, felkészültségét. Volt ok meghatódni, elismerően csettinteni, hangosan brávózni, és gyakran jártak a lábak a székek alatt a vérpezsdítő ritmusok hallatán.

A fúvószenekart Betlenné Dajkó Ágnes, a Kalocsa Kamarakórust Englerné Böttger Boglárka vezényelte szívvel-lélekkel, koncentráltan, és mégis lazán. Megérdemelték a minden egyes szám után felcsattanó vastapsot. Szívből remélem – és ennek a közönség soraiban is hangot adtak –, hogy először, de nem utoljára léptek fel így együtt, mert fantasztikus élmény volt hallgatni őket!

tavaszikoncert3_450

A műsor végén adta át Betlenné Dajkó Ágnes a zenekar vándordíját, amelyről harmadízben döntöttek az együttes tagjai, és amelyet idén Romsics Márió kapott meg egész éves munkája alapján.

A rendezvényt támogatták: Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, Hang Around Kft., Korona Rádió, Miró Grafika Kft., OTP Bank, Schön Virágboltok, Szalontai Cukrászda. A műsor háziasszonya Füstös Éva volt.

Fotók: Paletta Richárd
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás