Páratlan összefogás eredménye a sérült és egészséges gyerekek találkozója

Ilyen volt a 6. „Te is lehetnél…”

2016.10.05 09:25    |    jni  

Múlt pénteken már hatodik alkalommal hozták össze a „Te is lehetnél…” rendezvényt, ezúttal a kalocsai Érsekkertben. A hatalmas terület egyáltalán nem volt túlzás: 23 állomáson várta a kiérkezőket valamilyen program, amellyel közelebb kerültek egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők. A helyszínek legnagyobb része persze arról szólt, hogy milyen lehet a mindennapokat leküzdeni, fizikai, vagy szellemi fogyatékossággal. Ennél szórakoztatóbb és látványosabb talán már nem is lehetett volna az esemény: lovaglást, sétamotorozást, valamint tűzoltó, íjász és vakvezető kutyás bemutatót is összehoztak a szervezők.

– Azért örülök nagyon, mert amikor annakidején többedmagammal kitaláltuk, hogy legyen egy nap, amelyen megmutatjuk milyen fogyatékkal élőnek lenni, nem is gondoltuk volna, hogy 5-6, vagy akár tíz év múlva ez a program folytatódni fog. De minden évben van valaki, aki felkarolja és viszi tovább – jegyezte meg hálásan Rumi László, a Kalocsai Szociális Intézmények vezetője. – Az elmúlt évek sikerei után is biztosan állíthatom az idei rendezvényről, hogy megállja a helyét a sorban, remek program – méltatta a szervezést. Az igazgató azt is örömmel vette tudomásul, hogy az intézmény kollektíváját nem kell megkérni arra, kivegyék a részüket a rendezvénnyel kapcsolatos teendőkből: mindenki maga jelentkezik, és nem csak a gondozók, akik eleve napi szinten foglalkoznak a lakókkal, hanem például a pénzügyes munkatársak is. Szívügy lett a „Te is lehetnél…”, nagyon sokan akarnak ott lenni a szervezésnél.

teislehetnel4_450 

A szociális intézmény gyakorlatában egyébként nem számít új dolognak, hogy az egészségeseket közelebb viszik a fogyatékkal élőkhöz, hiszen a kalocsai Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) évek óta fogad például óvodás csoportokat. Ezt 6-7 éve szervezik már, karöltve az oktatási intézményekkel, ennek köszönhetően pedig eljutottak oda, hogy ma már nem nagyon van a városban olyan kisiskolás, aki legalább egyszer ne járt volna náluk. A fiatal korosztállyal érdemes időben megismertetni ezt a közeget, mert nagyon fogékonyak arra, amit egy ilyen helyen látnak, és könnyen elfogadják a „másképpen zajló” hétköznapokat. Az ilyen foglalkozások végső célja persze az, hogy már idejekorán kiépüljön a gyerekekben egy egészséges tolerancia és segítőkészség a fogyatékkal élők felé.

– Az idei évben 23 állomást sikerült összehoznunk: voltak kézműves foglalkozások, játszóház és ún. érzékenyítő pontok, amelyekből az egyik a kerekesszékes akadálypálya volt. Ezt azért építettük fel, hogy az egészséges gyerekek is kipróbálhassák, milyen lehet így megélni a mindennapokat – mutatott rá Hegedűsné Juhász Nikoletta családgondozó, főszervező, hozzátéve, hogy a kicsik egymást segítve küzdötték le az egyes akadályokat. Az elsősorban reggelre-délelőttre időzített programban Bodnár Erika fitneszedző tornáztatta meg a jelenlévőket, Kiss Zsuzsa, a Veracruz énekesnője szólóműsort adott, aztán a fogyatékkal élők közül a Nebuló EGYMI, a kalocsai ÉNO és egy vidéken működő nappali intézmény lakói is tartottak zenés-táncos előadásokat.

teislehetnel3_450 

– A fogyatékkal élők annyira boldogok voltak, annyira várták ezt a napot, hogy maguk kérdezték: miben tudnak segíteni, mi történik majd. Mondták, hogy este már nem is tudtak aludni, annyira izgatottak voltak. Ezért érdemes csinálni, ez a legfontosabb – mondta Hegedűsné. – A kedvenc program a lovaglás, ez minden évben nagy siker, idén viszont a motorosokat is sikerült megmozdítani, nagyon várták is a sétamotorozást – jegyezte meg.

Az Érsekkert nemrég kiépült nagy parkolójában a héten vezetéstechnikai napjuk miatt is megjelenő Blue Knights LE MC motorosai, valamint az Old Motors Pub oldalkocsis, veterán kétkerekűi álltak rendelkezésre. A vezetőknek (legnagyobb örömükre) nem sok pihenőt hagytak a gyerekek, és a fogyatékkal élők: megállás nélkül rótták velük a köröket. Ismét elmaradhatatlan és nagy sláger volt az Éjsólyom Íjász Sport és Kulturális Egyesület standja, ahol Szűcs Ferenc „Franky” várta a kíváncsiskodókat, de persze fokozott érdeklődéssel figyelte mindenki a kalocsai katasztrófavédők bemutatóját is: ők két darus tűzoltóautóval érkeztek a helyszínre.

teislehetnel2_450 

– A Göncölszekér fajátékai mellett, táltosdob- és jelbeszédbemutatót is tartottunk, a gyerekek nagyon szerették még a csillámtetoválást, az elsősegély-bemutatót és a vakvezető kutyát is. Nagy örömünkre szolgált, amikor egy szegedi vak lány vállalta, hogy „viszi” a rendezvényen ezt az utóbbi állomást – számolt be Hegedűsné Juhász Nikoletta. – Itt volt Lakatos Norbert vak lufihajtogató is. Őt látni szintén nagyon tanulságos volt, hiszen nagyon jól tudja kezelni a maga fogyatékosságát – mondta.

teislehetnel1_450 

A 6. „Te is lehetnél…” több száz kalocsai óvodást és kisiskolást, illetve felnőtt érdeklődőt vonzott – ennyien kerültek jó pár lépéssel közelebb ahhoz, hogy elfogadóbban és segítő szándékkal gondoljanak sérült társaikra. EZT hívják sikernek! Bravó, minden szervezőnek és támogatónak!Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás