Jelentik: készen állnak

Téliesített a Parkgondozó – meglátjuk, hogy sikerült

2018.01.25 19:52    |    STVN  

Bár az utóbbi tíz évben talán négyszer, de egy ideiglenes megbízással lehet, hogy ötször is történt személyi változás a Kalocsai Parkgondozó Kft. (leánykori nevén a Kommunális Intézmény) vezetői posztján, úgy még nem telt el tél és kiadósabb havazás, hogy ne a fél város a cégen, illetve annak elődjén szitkozódjon, mondván hol és milyen minőségben túrták vagy nem túrták el a havat, sóztak, vagy nem sóztak. Ennek okán írásunk folytatásában igyekszünk tényekre szorítkozni, nem felidézve „az elmúlt karácsonyok szellemeit”, Dickens után szabadon.

Az ördög a falon: 2017 januárja

Illetve egyetlen gondolat erejéig mégis, hiszen a 2017 januárjában leesett – egyetlen – tartós, nagy hó után a városban maradt állapotok valóban gyalázatosak voltak. Bizonyára emlékszik még például a Hunyadi utcát a mínuszok miatt hetekig borító vastag jégpáncélra, de a Kossuth utcán a rendőrség előtt is jó ideig sofőrt-próbáló feladat volt az összefüggő jégtakaróban kijárt nyomvályúkban tartva az autót lavírozni, ha valaki egyenesen próbált haladni, nem a Kígyó utca felé, arról nem is beszélve, hogy napokkal a havazás után még a főutcán is csak lépésben lehetett autóval haladni. Egymásnak adták a kilincset a kalocsai kórházba sérüléssel szállított, vagy vitt páciensek is. Összehasonlításképpen, míg 2016. január 10-től 24-ig 102 beteget vettek fel az sürgősségi osztályon, és ebből 50 volt a traumás, zömmel kéz-, láb-, boka-, koponyatöréssel, gerinc- és medencesérüléssel, rándulásokkal járó esetek száma, addig az idén január 10-től 24-ig 148 beteg érkezett az osztályra, ebből 100 volt a traumás – áll egy, az év elején publikált cikkben. Legyen ez a példa a „falra festett ördög”, bízva abban, hogy az előttünk álló telet megússzuk hasonló jelenségek nélkül.

kalocsa_havas1_450
 


November 15.: szemle és induló hóügyelet

Folytatva a megkezdett gondolatmenetet, ebben bízik a Kalocsai Parkgondozó Kft. is, amelynek személyi és gépi állománya egyaránt „téliesített”. Megtartották ugyanis november közepén az ilyenkor szokásos gépszemlét, ellenőrizve, hogy azok megfelelően fel lettek-e készítve a téli viszonyokra és az esetleges azonnali hadra fogásra. Ennek kapcsán a cég vezetője, Loibl László azért elejtette, hogy csodát nem érdemes várni egy olyan gépparktól, amelyre milliókat kellene fordítani, hogy valóban a célnak tökéletesen megfelelően működjön, de erre nyilván nincsen forrása a városnak.

– Két harminc évnél idősebb IFA járművel rendelkezik a cégünk. Ezek közül szoktuk az egyikre a nagy sószórónkat szerelni, amit az autóutakra használunk, és egy két évvel ezelőtti esetből okulva, amikor az IFA a sószóróval a cég kijáratától a sportcsarnokig jutott, ahol pedig kilehelte a lelkét, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá, az idén úgy alakítottuk ki mindkét járművünket, hogy hasonló esetben azonnal át tudjuk szerelni a sószórót egyikről a másikra. A kerékpárutakat és a járdákat, mint mindig, a kistraktorokkal fogjuk sózni – nyilatkozta felkeresésünkre Loibl László, kitérve az idén bevezetett szükségmegoldásra.

A személyi állomány mindennapjait érintő változás az ugyancsak e hó derekától élesített hóügyeleti rendszer, amely szintén a sokéves gyakorlat szerint működik a Parkgondozónál.


Sóból is van elég

Loibl László azt is elmondta, hogy egyelőre a rendelkezésükre áll annyi só, amire az elkövetkező egy-másfél hónapban szükségük lehet. Ami még beszerzés alatt áll, az a speciális szóróanyag, ami nem csak ötször annyiba kerül, mint a normál só, de elkerülhetetlenül beszerzendő, hiszen a térköves felületeket kizárólag ezzel lehet károkozás nélkül síkosságmentesíteni. Ez az anyag ugyanis az, amely nem okoz sérülést a Kalocsán elő-előforduló térköves felületek burkolatán. Jó hír talán, hogy az időkép.hu meteorológiai portál harmincnapos előrejelzése szerint az e heti időjárástól csak enyhébb éjszakák, igaz hűvösebb nappalok is várnak ránk december közepéig. Hó csak esővel keverve szerepel a hosszú távú előrejelzésben, és még éjszakánként is ritkán fordul majd mínuszba a hőmérő higanyszála, igaz, jellemezően nappal sem lesz plusz 5-9 foknál melegebb.


Készül a díszkivilágítás

Már november eleje óta tüsténkednek a cég munkatársai a sétálóutcában a fák körül, ahol a hónap végére, azaz 30-ra, próbákkal együtt készre is jelentik az adventi díszkivilágítás felépítését. E ponton érdemes megjegyezni, hogy a szemfülesek, vagy a centrumban gyakran megfordulók idejekorán kaphatnak egy kis ízelítőt a kalocsai karácsonyi fényárból, a díszeket ugyanis az ötórai sötétedés után fogják próbálni.

Loibl Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a sétálótól a főutca nagytemplom felőli végéig évről évre bővítéssel tervezett kivilágított fasor az idén ugyanakkora lesz, mint tavaly volt. Magyarán a Városháza előtti nyolc fát csomagolják fényfüzérbe – sajnos nem jutott pénz arra, hogy újabb fákra való füzéreket vásároljon a cég, amely valamivel több, mint két kilométernyi fényfüzér felhasználásával varázsol ünnepi hangulatot a belvárosba. Ezek javarészt LED-es izzósorok, egyedül a mozi épülete előtti szakaszon lévő égősor nem a legkorszerűbb technológiát képviseli.

A Parkgondozó Kft. vezetője emlékeztetett arra is, hogy tavaly idejekorán karácsonyfabontás történt Kalocsán, amikor egy nagyobb széllökés karácsony másnapjára 24 órával feldöntötte a belváros fáját, amit ezután vissza sem állítottak. A fán lévő égősor is megsínylette a borulást, így azt pótolni kellett az idén, amelyet egy, a korábbinál tíz méterrel hosszabb díszre cseréltek – legalább ennyi örömünk legyen az idén a tavalyi ürömből.

Ami még hátravan, az a sétálóutcai csobogót védő burkolat felállítása, amely egyben a tetejére kerülő városi adventi koszorú tartószerkezetéül is szolgál – ez is folyamatban van.
Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás