Átlagon felüli étel, átlag alatti gazdasági helyzet

Terítéken a Kalocsa Menza Kft.

2015.06.22 13:46    |    V.I.  

Jó és kevésbé jó hírekről egyaránt beszámolhatunk a Kalocsa Menza Kft. háza tájáról. A jó hír, ami a szülőknek talán a legfontosabb, hogy az átlagostól jobb étel kerül a gyermekek elé a tányérra. A rossz hír, hogy komoly erőfeszítésbe kerül majd kilábalni abból a gazdasági helyzetből, amelybe belekerült az önkormányzati tulajdonban lévő cég.

Kezdjük a jó hírrel…

Június elején ellenőrizték a NÉBIH szakemberei az Eperföldi Általános Iskola tálalókonyháján az ételosztás körülményeit és az étel minőségét, amely a gyerekek elé kerül a menzán. Kapitány Lászlóné ügyvezető igazgató büszkén számolt be arról, hogy az utazó laboratóriumban vizsgált adatok elemzését követően érkezett a jó hír, hogy átlagon felüli minősítéssel fémjelezték az ételt. – Biztosan követünk el akaratunk ellenére hibákat, de ezeket folyamatosan igyekszünk javítani. Az ellenőrzés napján egy gyönyörű, tükrös zöldborsólevest tálaltunk, amelyhez bolognai spagettit készítettünk. Meg kell jegyeznem, hogy ez utóbbi sem bolti alappal, hanem hagyományos módon készült. Hozzáteszem, hogy az ezt megelőző, az ez utáni, vagy bármely napon ellenőrizhettek volna bennünket, mert bizton állíthatom, hogy megfeleltünk volna a követelményeknek – így a cégvezető, aki évtizedek élelmezésvezetői rutinjával irányítja a Kalocsa Menza Kft.-t január elseje óta.

… és jöjjenek a kevésbé jók!

Kalocsai Néplap

Aminek viszont már kevésbé örül a cég első embere, az a bizonyos gazdasági mérleg, amely kristálytisztán kimutatta, hogy milyen pénzügyi helyzetben is van jelenleg a közétkeztetési feladatokat ellátó kft.

– Nagyon erősen mínuszos cég lettünk. Ez a 65 millió forint, amivel augusztus végéig fel kell tőkésíteni a kft.-t, önmagáért beszél. Ez sajnos az elmúlt két év eredménye – vett egy mély lélegzetet Kapitány Lászlóné. – Annyit mindenképpen szeretnék leszögezni, hogy ez a mínusz nem a dolgozók munkájának a tükre! A Menza Kft. ugyanis úgy tud működni, ha a szükséges pénzeszközöket megkapja. Amennyiben ezek nem kerülnek átutalásra, akkor nem tudja kifizetni a szállítói tartozásait, amelyek folyamatosan halmozódnak. Ez történt a jelen esetben is. A szállítók viszont nem jókedvükben szállítanak, hanem szabályos szerződések alapján, amelyek szabályos tranzakciók. A szülők, a támogatott gyermekek esetében az állam, illetőleg a kórházi ellátási területen az illetékes szervek mind-mind kifizetik rendesen a nyersanyagköltséget számunkra. Nagy bánatomra éppen a diákélelmezési rész az, amely erősen mínuszosra lett kihozva, és őszintén megmondom, hogy ezt igazságtalanságnak is érzem – ismertette a kialakult helyzetet a cégvezető. – Dolgozunk azon, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő. Annál is inkább, hiszen nem a diákélelmezés idézte elő a szóban forgó mínuszokat, hanem egyszerűen nem kaptuk meg a pénzünket. Ezzel ügyvezetőként kellett szembesülnöm, éppen ezért minden napom jelentős részét arra fordítom, hogy ennek elejét vegyem. Amit ugyanis a napközis térítési díjak beszedésekor a szülők fizetnek, az teljes egészében a nyersanyag-beszerzésre fordítódik. Ezzel nem is lenne probléma, egy ételsor előállítása viszont nem pusztán a nyersanyagköltségből áll. Tovább költséget jelent a rezsikiadás, a dolgozók bére, azok közterhei, és így tovább – záporoztak a mondatok Kapitány Lászlóné szájából. – Az önkormányzattól éves szinten, immáron harmadik esztendeje 55 millió forint támogatást kapunk, amelynek fejében vállalja a kft., hogy az alaptevékenységét teljesíti, ami egyébként kimerül a gyermek- és diákélelmezésben. Ez az összeg a Jókai úti és a Dózsa konyha, azaz a kettes és a hármas telephely dolgozóinak a béreire elég, illetve minimális dologi kiadásra. Ezen felül minden más kiadásra valót az egyéb bevételekből kellene kigazdálkodnunk. Az egyes telephely, azaz a kórházi konyha, valamint a négyes telephely, vagyis a Klub Étterem nem végeznek alaptevékenységet, hanem vállalkozási tevékenységet folytatnak. Ezen területből fakadhatnak a kft. plusz bevételei. A kórházi konyha esetében ez jól is működik, hiszen ott kigazdálkodják a járulékos költségeket. A Klub Étterem esetében az elmúlt három évre vetítve ugyanez nem mondható el, hiszen ott annyira minimális a forgalom, hogy az egység folyamatosan mínuszt termel a Kalocsa Menzának. Mindezek összessége és a működéshez szükséges pénzek elmaradása együttesen vezetett oda, hogy a mai állapotba jutott a kft.

Munkás vakáció elé néznek

– A cég feltőkésítése csak tűzoltás – szögezte le az ügyvezető. – A hosszú távú cél nyilvánvalóan a minimum önfenntartó, de lehetőség szerint inkább profitot is termelő kft. létrehozása – folytatta. – Arról is kevés szó esett mindeddig, hogy az iskolai tálalókonyhák a közétkeztetés kft.-be szervezésekor úgy volt, hogy az intézményekhez kerülnek. Ez azonban másképp alakult, ugyanakkor közel tíz, teljes állású kollegánk nyugdíjba ment, akik helyett nem vettünk fel senkit, mondván, ezt a helyzetet az iskolák rendezik. Mint mondtam, másképp történtek a dolgok, amelyek következében a jelenlegi csapat, velem együtt rendkívül leterheltté és túlhajszolttá vált. Ezt a helyzetet is szeretném orvosolni, amint véget ér a tanév. Az utolsó kicsengetéssel mi nem vonulunk ki tömegesen a telephelyekről. Mindenki elmegy egy hétre szusszanni, ami kijár a csapatnak, de aztán kezdődnek a karbantartások, felkészülünk a kórházból kiköltöző konyha fogadására, és a szeptemberi tanévkezdéstől szeretném megvalósítani azt, hogy a tálalókonyhákra minden nap ne azoknak kelljen kirohannia a város több pontjára, akik addig a főzőkonyhán tüsténkedtek. Terveim szerint ezt részmunkaidős új kollegákkal fogjuk megoldani a következő tanévtől – tekintett a jövőbe Kapitány Lászlóné.

Klub Étterem: így nem mehet tovább!

– Tudom, hogy sikerül végigvinni mindazt, amit tervezek és ez a cég pályára lesz állítva – hangzottak bizakodó gondolatok. – Valamennyiünk közös érdeke, hogy ez a komoly közfeladatot is ellátó kft. jól működjön – majd kérdés nélkül áttért egy, a kalocsai közbeszédben sokat emlegetett területre. – Rengetegen kérdezik tőlem, hogy mi lesz a Klub Étteremmel – tette fel a költői kérdést, amelyre azonnal jött is a válasz, eloszlatva a tömeges létszámleépítésről és a bezárásról terjengő pletykákat. – Rövidesen leltározás és a szükséges javítási feladatok ellátásának idejére, várhatóan egy hétre be fog zárni az étterem. Azt követően viszont még azt sem tartom kizártnak, hogy ideiglenesen átköltözöm oda. Ezzel a döntéssel biztosan nem leszek népszerű, de annak az étteremnek rendkívül jók az adottságai. Lehetetlennek tartom, hogy egy ilyen állapotban lévő, belvárosi étterem ne tudjon vendégeket vonzani! Ezen az állapoton mindenképpen változtatni kell! Annál is inkább, hiszen a Klub Étterem lesz a tanulói képzési bázisunk – zárta gondolatait, búcsúzásunkkor megjegyezve, hogy bármikor szívesen áll a rendelkezésre, ha a Kalocsa Menza Kft.-vel kapcsolatos tájékoztatásra merül fel igény.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás