Fertőzött gyorsfagyasztott zöldségeket hívott vissza több élelmiszerlánc

Zöldséges dili-dominó

2018.09.10 19:23    |    G.E.  

Akár barkochbázhatnánk is – ennivaló, de lehet, hogy mégsem; halomra dől, de nem dominó, mi az? – ám a helyzet cseppet sem játékos: egyre másra dőlnek kardjukba a nagyáruházak, mert kiderült, hogy évek óta veszélyes baktériummal fertőzött fagyasztott zöldségeket forgalmaznak.

Először az ALDI hozta nyilvánosságra azoknak a gyorsfagyasztott zöldségféléknek a listáját, amelyek 2016. augusztus – 2018. június között készültek, és a nagyobb mennyiségben egészségre ártalmas Listeria monocytogenes baktériummal fertőződtek meg a gyártás során. Ez után minden nap – olykor egy nap alatt kétszer – kerültek nyilvánosságra újabb és újabb üzletek, amelyek szintén érintettek a botrányban: Penny Market, TESCO, Spar, Metro – és végül, a helyzet megkoronázásaként az IGLO termékek közül is 28 félét leszedtek a polcokról.

termekvisszahivas_250Mi történt?

Az ügy feltérképezéséhez fogva idén már márciusi keltezéssel találtam közleményt a NÉBIH-től (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) arról, hogy az EU öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hír kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy a köztudatban „mirelitként” elkönyvelt zöldségeket alapos hőkezelés, magyarán főzés után fogyasszuk, és az elkészült ételeket öt napnál tovább ne tároljuk a hűtőszekrényben, mert elszaporodhatnak bennük az említett baktériumok.

Valószínűleg ekkor terelődött a figyelem a termékekre, és kezdődött el egy vizsgálat, amely arra az eredményre jutott, hogy ezeket a Greenyard Hungary Kft. gyártotta bajai üzemében, és a forgalmazó a Hungaro-freeze Kft.

Mi is a Listeria monocytogenes? A környezetünkben állandóan jelen lévő baktériumról van szó, amely egészséges emberre bizonyos mennyiség alatt nem veszélyes. Viszont legyengült szervezetű betegek, idős emberek, várandós nők, kisgyermekek esetében komoly problémát okozhat. Tünetei: láz, hányás, hasmenés, fejfájás – amit több más betegség is okozhat, ezért nehéz felismerni. Fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezéssel, fertőzött élelmiszerek fogyasztásával kerülhet a szervezetünkbe. Tüneteket egy nap, vagy akár egy hét után válthat ki a kórokozó, de súlyosabb esetben akár 90 nap is lehet a lappangási idő. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal is végződhet. Nemcsak a most kitört botrányban szereplő termékek, de nyers állati termékek – hús, tej, lágysajtok, nyers halak és nyers zöldségekből készült saláták – fogyasztása lehet kockázatos a Listéria baktérium esetleges jelenléte miatt.

Az EU-ban évek óta keresik az élelmiszerfertőzések okát, amelyek öt uniós tagállamban – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – okoztak megbetegedéseket. A NÉBIH tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.

Magyarországon eddig nem okoztak megbetegedést a szennyezett termékek. A külföldi tulajdonú bajai gyárban folytatott vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a szennyezési forrás régóta fennáll, ezért az üzem működését felfüggesztették, majd a gyár közelmúltban előállított összes termékét visszahívták.

Mindegyik, a cég által készített fagyasztott zöldséget érintette a fertőzés, kivételt képeznek a fagyasztott gyümölcsök, mert azok más gyártósoron készültek. Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően – fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.

A fertőzött élelmiszereket forgalmazó üzletek blokk nélkül is kötelesek visszavenni a náluk vásárolt termékeket. Ezzel egyidejűleg ezek el is tűntek az áruházak hűtőpultjaiból.

A NÉBIH szerint a gyártó nem hibázott a termelés során: „A Listeria monocytogenes baktérium jelenléte önmagában nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak. Megbetegedést okozó kórokozó azonban egyetlen élelmiszer-elő-állító üzemben sem lehet jelen, ezért amint a megbetegedést okozó törzs beazonosítása megtörtént, a hatóság elrendelte az ott gyártott termékek visszahívását, amit a cég haladéktalanul megkezdett” – kommentálta a helyzetet a szervezet.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás