A Szentháromság tértől a Korona Étteremig

Vörös Márta: tarthatók az idei térrekonstrukciós tervek

2018.09.10 19:16    |    -s-n  

Mint arról korábbi, lapunknak adott interjújában néhány hónappal ezelőtt Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze, a kalocsai érsekség beruházásainak vezető koordinátora és tervezője nyilatkozott – 2018-ra célként tűzték ki, hogy a frissen feltárt Szentháromság teret megújult külsővel átadhassák. Az esztendő közepén járva, a téren mintha a néhány héttel ezelőtti lendületből visszavett állapotot tapasztalva kérdeztük a mérnökasszonyt a tervek tarthatósága felől. Szó esett továbbá egy ugyancsak szem előtt lévő, de korábban ritkán tárgyalt beruházásról, az úgynevezett Huber-házról is, amit a köznyelv volt Korona Étteremként emleget.

Az szemmel látható, hogy a feltárási-régészkedési lendület mintha alább hagyott volna a téren. Mi történt?

– A most látható fizikai leállás nem véletlen, hiszen innen már nem ásunk lejjebb, kivéve persze majd, ha a most feltárt terület helyreállításával végeztünk. Akkor ugyanis fel kell majd bontani a kastély felé vezető bakhátas téglajárdát, aminek a szintjét is le kell süllyeszteni. De talán ez az állapot azt is mutatja, hogy a korabeli térszerkezet nem a ma embere által ismert és használt szinten volt, hanem jóval mélyebben. Ezeknek a korabeli templomoknak a padlószintje is mélyebben fekvő volt, és azon érdekesség, hogy majd ha feltárulnak a templom oldalkápolnáiban lévő üvegfödémek, és a jelenkor síkjából belelátok a XIII. és XI. századba, az a téren is érzékelhető lesz, a lehető legnagyobb mértékben. Tehát itt most körvonalazódik egy olyan koncepció, ami segít ezt kifejezni, és nagyobb, teljesebb felületen tudja láttatni, azzal is, aki kevésbé látja át ezen síkok keveredését. Most tehát ezen projekt tervezése zajlik.

 

szentharomsag1_450

Ami a műszaki munkálatokat illeti, mi következik ezután? Mik lesznek a soron következő lépések, amelyeket nyomon követhetünk majd?

– Egy olyan térszövetet próbálok formálni, ami az időbeni síkok vizuális értelmezését segíti, magyarán eggyé válik a látogató számára, hogyan rakódnak fizikailag egymásra az adott korokból feltáruló emlékek kronologikusan. A mai járószint ugyanis, mint mondtam, egy feltöltéssel létrehozott szint. Nyilván a tér használhatóságát is szempontként kell kezelni az újratervezés során, ami viszont most körvonalazódik, az egy olyan körülsétálási lehetőség, amelyet végigjárva a korabéli templom rommaradványai válnak érzékelhetővé fizikailag a korai térszerkezethez képest.

 

szentharomsag2_450
 

 

Belefutottam olyan kommentbe is, a térről szóló híradásokat böngészve, ami azt vizionálta, hogy „előbb lesz új Duna-híd, mintsem elkészüljön a Szentháromság tér.” Azért ez enyhe túlzás, nem?

– Az ásatás készen van, a tér egyharmadán, jelenleg folyik a tervezés, amelyet engedélyeztetés fog követni. Ez utóbbi most fog elindulni és annak lezárultával kezdhetünk el építeni. Mi ennek egy picit elébe megyünk, ugyanis a lehető legnagyobb mértékben rekonstruálni fogom mindazt, ami belefér a régészeti teendők sorába, hiszen nem épített környezetről beszélünk. De rövidesen azok a szintek, amelyeket ki szeretnénk alakítani, egységesebbé válnak. Jelenleg egy feltárásnak a végét láthatjuk, ami valóban zilált, kinőttek benne a növények, helyütt sár van, ami összességében nem szép látvány. Ez rövidesen eltűnik, és kezdődik a végleges állapot formálódása. Sajnos az engedélyek megszerzéséhez idő kell, hiszen számos hatóságon kell majd átfuttatnunk dokumentumokat, ami most fog megtörténni. Mondjuk a Duna-híd azért lényegesen később fog elkészülni, mint a tér. A teret burkoló kövek ott állnak kalodákban arra várva, hogy a helyükre kerülhessenek. A kastély felé vezető téglaút helyreállításának kezdetére ezzel készen kell lennünk. Alatta ugyanis ott húzódik a korabeli járdaszint, amire a XX. század elején a mostani ráépülhetett.

 

szentharomsag3_450
 

 

Várható-e csúszás azon korábbi nyilatkozathoz képest, miszerint 2018-ban szeretnék a frissen feltárt térszakaszt készre jelenteni?

– Lehetőségünk szerint a térnek ezt a szakaszát az elmondottak szerint az idén szeretnénk használatba adni úgy, hogy folytathassuk a hátralévő munkát. Úgy gondolom, hogy ez lehetséges is. Nem szeretnénk elhúzni a folyamatot. Sajnos több hónapon át akadályoztattak bennünket, de onnantól, hogy zöldjelzést kaptunk, ütemesen tudtunk haladni. Az eddigi egyeztetések szerint a Műemlékvédelem is támogatni fog bennünket. A térkoncepció most alakul ki, technikai hatóságon, úgy gondolom, hogy nem fognak bennünket akadályozni. A Főszékesegyház két oldalának korabéli templomromjait nem biztos, hogy már az idei év végéig meg tudjuk mutatni, de remélem, hogy talán még ez is beleférhet 2018-ba.

Amiről pedig ritkábban beszélünk, pedig legalább annyira a szemünk előtt zajlik, mint a térrekonstrukció, és biztos vagyok benne, hogy sokakat ugyanúgy érdekel, az az általunk volt Korona Étteremként emlegetett épületben, illetve a körül folyó munkálatok menete. Ott mi történik?

– A Huber Lipót kanonokról elnevezett ház rengeteg munkát ad nekünk. Nem véletlenül fogom a fejem, mert amikor nekiláttunk a feltérképezéshez, számítottam rá, hogy rossz állapotban lesz, de nem annyira, mint amilyenben ténylegesen van. Szakszerűtlen beavatkozások sora látható a falakon, amiből szerkezeti szinte nem is maradt. Ezen szétszedtek mindent, amit a korabeliek megépítettek. Egy teherhordó falnak nem volt meg az első egyharmada, ahol nem volt nyílás, oda vágtak még, ahol volt, azt elfalazták. Van egy pince, aminek voltak szellőzői és mindet befalazták. Nem is értem, ez hogy történhetett! Az alaptest-feltárásnak vagyunk a kellős közepében, és elmondhatom, hogy az 1730-as időszakra visszamenőleg találtunk nyomokat, illetve az azt követő két felújítást tudtuk lekövetni.

Mi a soron következő munkafolyamat tehát a Huber-ház épületén?

– Lassan elkezdődhet a födémépítés. Ez egy többlépcsős, aprólékos munka eredménye lesz, így fog helyreállni az épület eredeti, vastagfalas szerkezete, amit szétbontottak. Az épület funkcióját tekintve is átalakul, mivel ki fog bővülni. Étterem marad az újra-nyitást követően is, de a vendégterek bővülni fognak mind a pincében, mind a tetőtéren, mind a földszinten. Modern szóval élve látogató- és vendég-barátabb lesz a ház. Abban bízom, hogy vissza tudjuk majd hozni azt a korabéli érát, amely 1812-es. Hozzá kell tennem, hogy az étterem íves-nyílásos tornáca sem eredeti, azt a XIX. században építették hozzá, de ezt nem fogjuk elbontani, hiszen értéket képvisel. Összességében azt a korabéli barokk épületet szeretnék visszahozni, amilyen képet festett anno az épület.
Kalocsai hírek

Elekes Enikő serdülő Európa-bajnok

A Kalocsai SE birkózó szakosztályának első szabadfogású magyar bajnoki címét 20 évvel ezelőtt...

Alakuló ülés: megszületett a Kalocsai Vállalkozói Klub

Július 10-én tartotta alakuló ülését a Művelődési Központ Kamaratermében a Kalocsai Vállalkozói...

Újjáépülő Szentháromság oszlop és Káptalan Étterem

Épülő Szentháromság oszlop, „feltöltődő” tér, és a majdani Káptalan Étterem háza táján...

Együttműködési megállapodást írt alá dr. Filvig Géza Sztojka Istvánnal

Július 9-én, főutcai irodájába meghirdetett sajtótájékoztatóra várta a helyi média képviselőit dr....

Komoly fejlesztések Szeliden

A Szelidi-tó környékén egyre komolyabb fejlesztéseket hajt végre Dunapataj Nagyközség Önkormányzata:...

Hasznos tapasztalatok a Paks II. projektben Fehéroroszországból

Asztravecben két hasonló blokk épül a Paksra tervezettekhez, ezért az ottani tapasztalatok jól...

Napfordulós Futáshoz csatlakoztak a kalocsaiak

A Kalocsai Földön Futók Szakosztály tagjai már nem először csatlakoznak a Napfordulós Futáshoz. A...

Kalocsán tartotta az elnökségi ülését a Bács-Kiskun Megyei KDNP

A teremtett világ védelmét célként kitűző KDNP- nek az egyik legjelentősebb szervezete...

Egyre fiatalabbak nyúlnak szerekhez, holott…

… ők azok, akik már a zsebükben hordják okostelefonjaikon a világot és egyetlen kattintás elég...

Fotótárlatot nyitott Kalocsán a Prima-díjas festő

Minden eddig megszokottól eltérő kiállításmegnyitót tartott a Városi Színház előterében Kunhegyesi...

Csóka tábor

A „csóka” ezúttal a „Csomópont Kalocsán” című programot jelenti, amelyet a...

Nyakig vagyunk a… vízben

Az utóbbi hetek vizes eseményei Kalocsán és térségében nem sok megnyugvásra adtak okot, pláne amikor...

Raklapgyártó cég venne területet az ipari parkban

Májusban már egyszer tárgyalta a kalocsai képviselő-testület a piliscsabai székhelyű Rozifa...

Faragó László szerint az „utolsó órában van Kalocsa”

Június 27-én, két héttel bemutatkozó sajtótájékoztatója után – hasonlóképp forró nyári napon...

Óvodaavatás és fáklyás csónakfelvonulás Dusnokon

Több tízmillió forintos beruházás végét ünnepelték a Szent Iván éji fáklyás csónakfelvonulás előtt,...

Húszéves főpásztori jubileumát ünnepelte Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek

A kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban június 25-én megemlékeztek Bábel Balázs érsek...

a KKC ezüstéve III./1.

Ezüstös a babérkoszorú a idén a Kalocsai Kézilabda Club címere körül, hiszen az egyesület mindhárom...

Megyei II. és III. osztály a számok tükrében

Amikor Önök jelen sorokat olvassák akkor a megye felnőtt labdarúgásában szereplő csapatok már...

Hartán ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés

Hartán a Hajósmúzeum és Képtár patinás épülete adott otthont a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés júniusi...

Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

Az atomenergia szerepének és a Paks II. projekt szükségességének objektív megítélését segítik azok...

Vajdasági magyarok a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

Június 15-én a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium 47 magyar diákja és 4 tanára látogatott el...

Volt egyszer egy iskola

Úgy hívták: Ének-Zenei Általános Iskola. 1957-ben jött létre, majd a rendszerváltás után átalakult...

Csúcsforgalom, avagy elindultunk, de nem biztos, hogy meg is érkezünk….

Ha jól emlékszem, Kalocsa utóbbi 29 éves történetére, ekkora tülekedést azokért a kényelmes vagy...

Végre kész a Csillagda

Mint ismert, a Kalocsai Szent István Gimnázium 19. századi Haynald obszervatóriumát komoly kár érte...

Hazai versenyeken is helyt állnak a Kalocsai Földön Futók

A Kalocsai Földön Futók Szakosztály tagjai szinte minden hétvégén az ország különböző pontjain...

Dr. Bagó Zoltán: ki kell zökkenteni a belassult pályájáról Kalocsát!

Múlt heti számunkban olvashattak a Szívből Kalocsa Egyesület „derült égből” jött...

Kontinenseken átívelő híd Afrika és Kalocsa között

Június 5-én előbb a Viski Károly Múzeumban, majd az Érsekkerttel szomszédos Hagyományőrzők házánál...

A NOE Kalocsán tartotta Országos Családi és Gyermeknapját

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) Al-Duna Régiója Kalocsán, az Érsekkertben tartotta éves...

Dunapataj 1919-2019

Méltóságteljes és megható centenáriumi emlékünnepségeket tartottak a hétvégén Dunapatajon az 1919-es...

Megemlékezés az egykori zsinagógánál

egykori zsinagóga épülete melletti parkban 2019. június 18-án azon emléktábla mellett, melyet az...

Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű első felvonulási épületeinek kivitelezése

2019. június 20-án kezdetét vette a Paks II. Atomerőmű területén az első felvonulási épületek...

Pünkösd Kupa - Húsz éve a kézilabda ünnepe

Pünkösdöt a honi kézilabdás berkekben lassan már, mint a kézilabdázás egyik legnagyobb...

Homokmégyen dekázott a világbajnok.

Pályázati forrásból sikerült megvalósítani azt a sporteseményt Homokmégyen, ahol a négyszeres...

A kalocsai ellenforradalom kitörése – egy szemtanú visszaemlékezése alapján

Száz esztendeje, a Tanácsköztársaság ideje alatt tört ki a „kalocsai ellenforradalom”...

Békés beszélgetések 6.

A Békés Kalocsáért Egyesület beszélgetés-sorozatában május végén Berta-Somogyi Attila (Soma)...

XXVI. Pünkösdi Koncert

Több mint negyedszázados hagyomány, hogy Kalocsa és a környék fúvószenekarai Pünkösdkor találkoznak...

Baleset, forrázás, karambol a Dózsa udvarán

A 2018/19-es tanév utolsó hetében rendezte meg a kalocsai Vöröskereszt – segítő társszerveinek...

Faragó László is polgármester lenne

A kalocsai Negyvennyolcasok terére, a Batthyány-szoborcsoporthoz jelentett be sajtótájékoztatót a 14...

A kalocsai FIDESZ csoport Dr. Filvig Gézát javasolja polgármester-jelöltnek

Simon Zoltán a Fidesz helyi csoportjának elnöke a Kalocsai Néplap szerkesztőségébe az alábbi...

VIII. Kalocsai Ünnepi Könyvhét

Országos szinten a jubileumi 90. alkalommal, városunkban pedig a nyolcadik éve került megrendezésre...

Dr. Bagó Zoltán és csapata is megmérettetik ősszel

Szó szerint a meglepetés erejével élve állt a nyilvánosság elé vasárnap délelőtt dr. Bagó Zoltán, az...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás