A Szentháromság tértől a Korona Étteremig

Vörös Márta: tarthatók az idei térrekonstrukciós tervek

2018.09.10 19:16    |    -s-n  

Mint arról korábbi, lapunknak adott interjújában néhány hónappal ezelőtt Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze, a kalocsai érsekség beruházásainak vezető koordinátora és tervezője nyilatkozott – 2018-ra célként tűzték ki, hogy a frissen feltárt Szentháromság teret megújult külsővel átadhassák. Az esztendő közepén járva, a téren mintha a néhány héttel ezelőtti lendületből visszavett állapotot tapasztalva kérdeztük a mérnökasszonyt a tervek tarthatósága felől. Szó esett továbbá egy ugyancsak szem előtt lévő, de korábban ritkán tárgyalt beruházásról, az úgynevezett Huber-házról is, amit a köznyelv volt Korona Étteremként emleget.

Az szemmel látható, hogy a feltárási-régészkedési lendület mintha alább hagyott volna a téren. Mi történt?

– A most látható fizikai leállás nem véletlen, hiszen innen már nem ásunk lejjebb, kivéve persze majd, ha a most feltárt terület helyreállításával végeztünk. Akkor ugyanis fel kell majd bontani a kastély felé vezető bakhátas téglajárdát, aminek a szintjét is le kell süllyeszteni. De talán ez az állapot azt is mutatja, hogy a korabeli térszerkezet nem a ma embere által ismert és használt szinten volt, hanem jóval mélyebben. Ezeknek a korabeli templomoknak a padlószintje is mélyebben fekvő volt, és azon érdekesség, hogy majd ha feltárulnak a templom oldalkápolnáiban lévő üvegfödémek, és a jelenkor síkjából belelátok a XIII. és XI. századba, az a téren is érzékelhető lesz, a lehető legnagyobb mértékben. Tehát itt most körvonalazódik egy olyan koncepció, ami segít ezt kifejezni, és nagyobb, teljesebb felületen tudja láttatni, azzal is, aki kevésbé látja át ezen síkok keveredését. Most tehát ezen projekt tervezése zajlik.

 

szentharomsag1_450

Ami a műszaki munkálatokat illeti, mi következik ezután? Mik lesznek a soron következő lépések, amelyeket nyomon követhetünk majd?

– Egy olyan térszövetet próbálok formálni, ami az időbeni síkok vizuális értelmezését segíti, magyarán eggyé válik a látogató számára, hogyan rakódnak fizikailag egymásra az adott korokból feltáruló emlékek kronologikusan. A mai járószint ugyanis, mint mondtam, egy feltöltéssel létrehozott szint. Nyilván a tér használhatóságát is szempontként kell kezelni az újratervezés során, ami viszont most körvonalazódik, az egy olyan körülsétálási lehetőség, amelyet végigjárva a korabéli templom rommaradványai válnak érzékelhetővé fizikailag a korai térszerkezethez képest.

 

szentharomsag2_450
 

 

Belefutottam olyan kommentbe is, a térről szóló híradásokat böngészve, ami azt vizionálta, hogy „előbb lesz új Duna-híd, mintsem elkészüljön a Szentháromság tér.” Azért ez enyhe túlzás, nem?

– Az ásatás készen van, a tér egyharmadán, jelenleg folyik a tervezés, amelyet engedélyeztetés fog követni. Ez utóbbi most fog elindulni és annak lezárultával kezdhetünk el építeni. Mi ennek egy picit elébe megyünk, ugyanis a lehető legnagyobb mértékben rekonstruálni fogom mindazt, ami belefér a régészeti teendők sorába, hiszen nem épített környezetről beszélünk. De rövidesen azok a szintek, amelyeket ki szeretnénk alakítani, egységesebbé válnak. Jelenleg egy feltárásnak a végét láthatjuk, ami valóban zilált, kinőttek benne a növények, helyütt sár van, ami összességében nem szép látvány. Ez rövidesen eltűnik, és kezdődik a végleges állapot formálódása. Sajnos az engedélyek megszerzéséhez idő kell, hiszen számos hatóságon kell majd átfuttatnunk dokumentumokat, ami most fog megtörténni. Mondjuk a Duna-híd azért lényegesen később fog elkészülni, mint a tér. A teret burkoló kövek ott állnak kalodákban arra várva, hogy a helyükre kerülhessenek. A kastély felé vezető téglaút helyreállításának kezdetére ezzel készen kell lennünk. Alatta ugyanis ott húzódik a korabeli járdaszint, amire a XX. század elején a mostani ráépülhetett.

 

szentharomsag3_450
 

 

Várható-e csúszás azon korábbi nyilatkozathoz képest, miszerint 2018-ban szeretnék a frissen feltárt térszakaszt készre jelenteni?

– Lehetőségünk szerint a térnek ezt a szakaszát az elmondottak szerint az idén szeretnénk használatba adni úgy, hogy folytathassuk a hátralévő munkát. Úgy gondolom, hogy ez lehetséges is. Nem szeretnénk elhúzni a folyamatot. Sajnos több hónapon át akadályoztattak bennünket, de onnantól, hogy zöldjelzést kaptunk, ütemesen tudtunk haladni. Az eddigi egyeztetések szerint a Műemlékvédelem is támogatni fog bennünket. A térkoncepció most alakul ki, technikai hatóságon, úgy gondolom, hogy nem fognak bennünket akadályozni. A Főszékesegyház két oldalának korabéli templomromjait nem biztos, hogy már az idei év végéig meg tudjuk mutatni, de remélem, hogy talán még ez is beleférhet 2018-ba.

Amiről pedig ritkábban beszélünk, pedig legalább annyira a szemünk előtt zajlik, mint a térrekonstrukció, és biztos vagyok benne, hogy sokakat ugyanúgy érdekel, az az általunk volt Korona Étteremként emlegetett épületben, illetve a körül folyó munkálatok menete. Ott mi történik?

– A Huber Lipót kanonokról elnevezett ház rengeteg munkát ad nekünk. Nem véletlenül fogom a fejem, mert amikor nekiláttunk a feltérképezéshez, számítottam rá, hogy rossz állapotban lesz, de nem annyira, mint amilyenben ténylegesen van. Szakszerűtlen beavatkozások sora látható a falakon, amiből szerkezeti szinte nem is maradt. Ezen szétszedtek mindent, amit a korabeliek megépítettek. Egy teherhordó falnak nem volt meg az első egyharmada, ahol nem volt nyílás, oda vágtak még, ahol volt, azt elfalazták. Van egy pince, aminek voltak szellőzői és mindet befalazták. Nem is értem, ez hogy történhetett! Az alaptest-feltárásnak vagyunk a kellős közepében, és elmondhatom, hogy az 1730-as időszakra visszamenőleg találtunk nyomokat, illetve az azt követő két felújítást tudtuk lekövetni.

Mi a soron következő munkafolyamat tehát a Huber-ház épületén?

– Lassan elkezdődhet a födémépítés. Ez egy többlépcsős, aprólékos munka eredménye lesz, így fog helyreállni az épület eredeti, vastagfalas szerkezete, amit szétbontottak. Az épület funkcióját tekintve is átalakul, mivel ki fog bővülni. Étterem marad az újra-nyitást követően is, de a vendégterek bővülni fognak mind a pincében, mind a tetőtéren, mind a földszinten. Modern szóval élve látogató- és vendég-barátabb lesz a ház. Abban bízom, hogy vissza tudjuk majd hozni azt a korabéli érát, amely 1812-es. Hozzá kell tennem, hogy az étterem íves-nyílásos tornáca sem eredeti, azt a XIX. században építették hozzá, de ezt nem fogjuk elbontani, hiszen értéket képvisel. Összességében azt a korabéli barokk épületet szeretnék visszahozni, amilyen képet festett anno az épület.
Kalocsai hírek

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Kalocsa Város Önkormányzata 2019. február 25. (hétfő) 16.00 órakor megemlékezést tart a Kommunizmus...

FELHÍVÁS! Kalocsa Város Polgármestere tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy

KALOCSA, SZENTHÁROMSÁG TÉR ÜTEMEZETT FELÚJÍTÁSÁNAK anyaga Vörös Márta tervező által elkészült.  ...

Fókuszban a mindennapi függőségek

Bagó István addiktológiai konzultáns előadásával folytatódott a Kalocsai Tomori Pál Városi...

Megújulhat a Vajas parti közösségi ház

Nem volt egyszerű és csörtéktől mentes menet, de végül megszavazta január végi ülésén a kalocsai...

Ősszel jöhet a szigorított „szilveszteri tűzijátékrendelet”

Simon Zoltán képviselő indítványaként jutott a Városházáig és a döntéshozó képviselőkig az ügy,...

Államtitkári látogatás a Szent Kereszt Kórházban

„Lesz híd Kalocsánál. Ez egy teljesen új helyzetet jelent, főként a Paks II beruházás kapcsán....

Rózsafüzér készítő háziipar Kalocsán

Kalocsa városában az ipar és benne a háziipar sokszor alapvető megélhetést nyújtott a helyi...

Hagyományos disznótor az Érsekkertnél

Aktív résztvevőből és nézelődőből is jócskán akadt a Hagyományőrzők Házának disznótorán, amit az...

V. Hartai Kolbásztöltő Fesztivál

2019 január 19-én rendezték meg Hartán a már nyugodtan hagyományosnak mondható kolbásztöltő...

Közel hatvanezer látogatója volt 2018-ban a Paks II. országjáró kiállításának

Tartalmas évet hagyott maga mögött a Paks II. Atomerőmű Zrt. tájékoztató kamionja: mintegy...

Kifüstölik az esővizet szennyvíz-hálózatba vezetőket

Akár százezres nagyságrendű büntetést is kockáztathat Kalocsán és a környékben jó néhány háztartás,...

Szakmai tanácskozás folyt a kalocsai kórház fejlesztéséről

Decemberben, több akkor aktuális, közéleti témát taglaló kalocsai tájékoztatóján jelentette be Font...

Szívbe markoló beszéd a doni katasztrófa évfordulóján

A Voronyezs és Pavlovszk között húzódó fronton harcoló 2. magyar hadsereg 1943-as lerohanásának...

Panasznap helyett Ügyfélsegítő

Alapvetően megváltoztatta a korábbi panasznap szerepét az új Polgári perrendtartás. De nem csak a...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

Szentháromság tértől az orosz kulturális kirendeltségig

Ahogyan ígértük, folytatódik részletes beszámolónk a november 29-i kalocsai lakossági...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás