A Szentháromság tértől a Korona Étteremig

Vörös Márta: tarthatók az idei térrekonstrukciós tervek

2018.09.10 19:16    |    -s-n  

Mint arról korábbi, lapunknak adott interjújában néhány hónappal ezelőtt Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze, a kalocsai érsekség beruházásainak vezető koordinátora és tervezője nyilatkozott – 2018-ra célként tűzték ki, hogy a frissen feltárt Szentháromság teret megújult külsővel átadhassák. Az esztendő közepén járva, a téren mintha a néhány héttel ezelőtti lendületből visszavett állapotot tapasztalva kérdeztük a mérnökasszonyt a tervek tarthatósága felől. Szó esett továbbá egy ugyancsak szem előtt lévő, de korábban ritkán tárgyalt beruházásról, az úgynevezett Huber-házról is, amit a köznyelv volt Korona Étteremként emleget.

Az szemmel látható, hogy a feltárási-régészkedési lendület mintha alább hagyott volna a téren. Mi történt?

– A most látható fizikai leállás nem véletlen, hiszen innen már nem ásunk lejjebb, kivéve persze majd, ha a most feltárt terület helyreállításával végeztünk. Akkor ugyanis fel kell majd bontani a kastély felé vezető bakhátas téglajárdát, aminek a szintjét is le kell süllyeszteni. De talán ez az állapot azt is mutatja, hogy a korabeli térszerkezet nem a ma embere által ismert és használt szinten volt, hanem jóval mélyebben. Ezeknek a korabeli templomoknak a padlószintje is mélyebben fekvő volt, és azon érdekesség, hogy majd ha feltárulnak a templom oldalkápolnáiban lévő üvegfödémek, és a jelenkor síkjából belelátok a XIII. és XI. századba, az a téren is érzékelhető lesz, a lehető legnagyobb mértékben. Tehát itt most körvonalazódik egy olyan koncepció, ami segít ezt kifejezni, és nagyobb, teljesebb felületen tudja láttatni, azzal is, aki kevésbé látja át ezen síkok keveredését. Most tehát ezen projekt tervezése zajlik.

 

szentharomsag1_450

Ami a műszaki munkálatokat illeti, mi következik ezután? Mik lesznek a soron következő lépések, amelyeket nyomon követhetünk majd?

– Egy olyan térszövetet próbálok formálni, ami az időbeni síkok vizuális értelmezését segíti, magyarán eggyé válik a látogató számára, hogyan rakódnak fizikailag egymásra az adott korokból feltáruló emlékek kronologikusan. A mai járószint ugyanis, mint mondtam, egy feltöltéssel létrehozott szint. Nyilván a tér használhatóságát is szempontként kell kezelni az újratervezés során, ami viszont most körvonalazódik, az egy olyan körülsétálási lehetőség, amelyet végigjárva a korabéli templom rommaradványai válnak érzékelhetővé fizikailag a korai térszerkezethez képest.

 

szentharomsag2_450
 

 

Belefutottam olyan kommentbe is, a térről szóló híradásokat böngészve, ami azt vizionálta, hogy „előbb lesz új Duna-híd, mintsem elkészüljön a Szentháromság tér.” Azért ez enyhe túlzás, nem?

– Az ásatás készen van, a tér egyharmadán, jelenleg folyik a tervezés, amelyet engedélyeztetés fog követni. Ez utóbbi most fog elindulni és annak lezárultával kezdhetünk el építeni. Mi ennek egy picit elébe megyünk, ugyanis a lehető legnagyobb mértékben rekonstruálni fogom mindazt, ami belefér a régészeti teendők sorába, hiszen nem épített környezetről beszélünk. De rövidesen azok a szintek, amelyeket ki szeretnénk alakítani, egységesebbé válnak. Jelenleg egy feltárásnak a végét láthatjuk, ami valóban zilált, kinőttek benne a növények, helyütt sár van, ami összességében nem szép látvány. Ez rövidesen eltűnik, és kezdődik a végleges állapot formálódása. Sajnos az engedélyek megszerzéséhez idő kell, hiszen számos hatóságon kell majd átfuttatnunk dokumentumokat, ami most fog megtörténni. Mondjuk a Duna-híd azért lényegesen később fog elkészülni, mint a tér. A teret burkoló kövek ott állnak kalodákban arra várva, hogy a helyükre kerülhessenek. A kastély felé vezető téglaút helyreállításának kezdetére ezzel készen kell lennünk. Alatta ugyanis ott húzódik a korabeli járdaszint, amire a XX. század elején a mostani ráépülhetett.

 

szentharomsag3_450
 

 

Várható-e csúszás azon korábbi nyilatkozathoz képest, miszerint 2018-ban szeretnék a frissen feltárt térszakaszt készre jelenteni?

– Lehetőségünk szerint a térnek ezt a szakaszát az elmondottak szerint az idén szeretnénk használatba adni úgy, hogy folytathassuk a hátralévő munkát. Úgy gondolom, hogy ez lehetséges is. Nem szeretnénk elhúzni a folyamatot. Sajnos több hónapon át akadályoztattak bennünket, de onnantól, hogy zöldjelzést kaptunk, ütemesen tudtunk haladni. Az eddigi egyeztetések szerint a Műemlékvédelem is támogatni fog bennünket. A térkoncepció most alakul ki, technikai hatóságon, úgy gondolom, hogy nem fognak bennünket akadályozni. A Főszékesegyház két oldalának korabéli templomromjait nem biztos, hogy már az idei év végéig meg tudjuk mutatni, de remélem, hogy talán még ez is beleférhet 2018-ba.

Amiről pedig ritkábban beszélünk, pedig legalább annyira a szemünk előtt zajlik, mint a térrekonstrukció, és biztos vagyok benne, hogy sokakat ugyanúgy érdekel, az az általunk volt Korona Étteremként emlegetett épületben, illetve a körül folyó munkálatok menete. Ott mi történik?

– A Huber Lipót kanonokról elnevezett ház rengeteg munkát ad nekünk. Nem véletlenül fogom a fejem, mert amikor nekiláttunk a feltérképezéshez, számítottam rá, hogy rossz állapotban lesz, de nem annyira, mint amilyenben ténylegesen van. Szakszerűtlen beavatkozások sora látható a falakon, amiből szerkezeti szinte nem is maradt. Ezen szétszedtek mindent, amit a korabeliek megépítettek. Egy teherhordó falnak nem volt meg az első egyharmada, ahol nem volt nyílás, oda vágtak még, ahol volt, azt elfalazták. Van egy pince, aminek voltak szellőzői és mindet befalazták. Nem is értem, ez hogy történhetett! Az alaptest-feltárásnak vagyunk a kellős közepében, és elmondhatom, hogy az 1730-as időszakra visszamenőleg találtunk nyomokat, illetve az azt követő két felújítást tudtuk lekövetni.

Mi a soron következő munkafolyamat tehát a Huber-ház épületén?

– Lassan elkezdődhet a födémépítés. Ez egy többlépcsős, aprólékos munka eredménye lesz, így fog helyreállni az épület eredeti, vastagfalas szerkezete, amit szétbontottak. Az épület funkcióját tekintve is átalakul, mivel ki fog bővülni. Étterem marad az újra-nyitást követően is, de a vendégterek bővülni fognak mind a pincében, mind a tetőtéren, mind a földszinten. Modern szóval élve látogató- és vendég-barátabb lesz a ház. Abban bízom, hogy vissza tudjuk majd hozni azt a korabéli érát, amely 1812-es. Hozzá kell tennem, hogy az étterem íves-nyílásos tornáca sem eredeti, azt a XIX. században építették hozzá, de ezt nem fogjuk elbontani, hiszen értéket képvisel. Összességében azt a korabéli barokk épületet szeretnék visszahozni, amilyen képet festett anno az épület.
Kalocsai hírek

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

VADÁSZBALESET

A Magyar Rendőrség honlapja 2018. 11. 13.-án adta hírül, hogy a Bács-Kiskun megyei rendőrök...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

„Tudás a szárny, melyen égbe szállunk”

Ezzel a shakespeare-i mottóval indult múlt héten a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár projektje,...

Font: nemhogy bezárna, lehetőségeiben és funkcióiban is bővül a kalocsai börtön!

Az elmúlt héten egy kiskunhalasi börtönépítésről szóló bejelentés margójára kaptak szárnyra...

Új technológiával javítják a kalocsai utcákat

A napokban örömmel posztolta közösségi oldalán Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő, hogy az...

Harmadjára is BolDOG Maraton

A III. BolDOG Maratont, amelyen a futók és bringások a kalocsai kutyamenhely lakóinak gyűjtenek...

Átadták a Foktő-Kalocsa kerékpárutat

Nem messze van ide Kalocsa – húzta a zenekar a Foktő-Kalocsa kerékpárút átadásán, de bizony ez...

Harmadszor, de elsőként

A cím megfejtése: harmadik alkalommal lépett fel városunkban a tehetséges ifjú zongoraművész,...

Kalocsán is volt Színházak Éjszakája

A Kalocsai Thália Társulat idén először próbálkozott a Színházak Éjszakája című, eddig kizárólag...

Információs Pont nyílt a fogyatékkal élők segítésére

Egy hálózat részeként információs pont jött létre Kalocsán a fogyatékos emberek és családjaik...

Szőlőhegyi Családi Nap – a roma hagyományok jegyében

Élettel telt meg a Szőlőhegyi sporttelep múlt héten pénteken. Szólt a zene, az udvaron ugrálóvár,...

Népi iparművész a Kalocsai Kincsesládában

A Kalocsai Kincsesláda XXIV. előadására múlt héten csütörtökön került sor a kamarateremben. A...

Vinczellér Imre műtermében járva

Művészeti Életpálya Elismerés Díjat kapott eddigi festészeti munkásságáért ez év májusában...

Új trombitát fújhatnak

Mint arról már tavasszal hírt adtunk, a Kalocsai Fúvószenekari Egyesület mindent bevetve igyekezett...

Nagy az öröm az állatvédőknél!

A kalocsai kutyamenhelyet működtető „Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány újabb...

A rézkortól a honfoglalásig

Többezer éves leletegyüttest tártak fel az elmúlt két évben Dusnok határában, aztán most, „És...

Jövő májusban nagyszabású veterán jármű kiállítás

Van egy közösség a városban. Nem bejegyzett egyesület, „csak” baráti társaság. A...

Rekorddöntögető fesztivál Kalocsa mögött

Részben kényszerszülte, részben tudatos döntések nyomán sok mindenben más volt az idei,...

Nehéz évtized jön az agrárminiszter szerint

Modern válaszokat vár a mezőgazdaság nehézségeire dr. Nagy István, aki az Agrárközösség meghívására...

Ünnepek, hétköznapok, lélek

Szeptember 14-én, délután négy órakor nyílt meg a Városi Galériában Lakatos László erdélyi...

Süli János: szállás és ellátóbázis lehet Kalocsa térsége

Bár feszes volt a huszonkilencedik Paprikafesztivált ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondó Süli...

Idén újra volt Paprika Futás

Tavaly nem rendezték meg, de idén annál nagyobb tömeget vonzott a Paprika Futás, melyet a Kalocsai...

Sikeres felderítés az idősek sérelmére elkövetett

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként hat Bács-Kiskun megyei rendőr részesült jutalomban.

Meddig elég egy tonna?

Vagyis majdnem annyi, éspedig kutyatápból, amit az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány...

Sváb paletta

Ezzel a címmel nyílt meg Umenhoffer Pál hajósi naiv festő kiállítása a Fazekasházban, azaz Kovács...

Sok kicsi sokra ment: fejlesztik az artroszkópos gépet

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy a KORONAfm100 rádió reggeli műsorában Farkas Éva...

Az Érsekkertben elültették a Férfi Felelősség Fáját

Különleges és formabontó esemény volt a paprikafesztiválon, a Férfiak Klubja kezdeményezésére egy...

Töretlen az ANDA kalocsai egységének fejlődése

Szeptember 8-án, szombaton szélesre tárt kapuk, messziről terjengő lángosillat, a hatalmas udvar...

Kalocsa, a katonaváros

A 170 éves magyar honvédség és a 35 éve megalakult és 1991-ig működő „MN Gépesített Lövész,...

A modern szemészeti vizsgálat elengedhetetlen eszköze Kalocsán

A cím kicsit sem túlzó, valóban egy olyan gép került a közelmúltban a kalocsai Baksa Optikába, ami...

Országos versenyen debütáltak a kalocsai sárkányhajósok

A kalocsai Sárkányhajó Kupának már hagyománya van, hiszen a 2010-ben útjára indított rendezvény mára...

Visszatérő gondok a roma önkormányzat lakossági fórumán

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 6-án lakossági fórumot rendezett a szervezet...

Rejtett dimenziók

Rejtett dimenziók címmel nyílt meg szeptember 7-én a Schöffer Gyűjteményben Turcsán Miklós...

Tárlatmegnyitó és időutazás

Nem is hinné az ember, hogy egy kiállítás ünnepélyes megnyitója váratlan meglepetéssel is tud...

Nem „vízálló” a sportcsarnokunk

Néhány éve újították fel a sportcsarnok tetőszerkezetét. A legutóbbi testületi ülésen Szabó Balázs...

XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál

Gazdag programsorral két napon át ünnepelte Kalocsa a környék "piros aranyár", a paprikát. A pénteki...

A tájkép is portré…

… hiszen az a természet arca – mondta Kőrösi Tamás, akinek nyolcadik alkalommal nyílt...

A Tarr Kft. kapta idén a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat

Augusztus 20-án, a délutáni ünnepségen a kenyérszentelés előtt került sor a Kalocsai Kultúra...

Kalocsai motorosok főzték a birkát Kúlán

Hétvégén tartotta a kúlai magyar Népkör nagyrendezvényét, a Hagyományőrző Napokat, ennek keretében a...

„Ha nincs Mohács, nincs Trianon”

A mohácsi csata 492. évfordulóján tartott koszorúzást a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, a...

Kevés minőségi búza termett

Javában folynak az őszeleji mezőgazdasági munkálatok, amelyek – mint megtudtuk – voltak...

Nagytakarítás a nagymedencében

Augusztus 28-tól szeptember 12-ig nélkülözni kényszerülünk Kalocsán a „felfrissülés...

A csalók nem adják fel!

Tucatszám érkezik bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, miszerint csalók küldenek a NAV...

Második Családi Csajda-nap

A Kalocsai Gerillakertészek (hivatalos nevükön Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és...

Partneri kapcsolatok fejlesztésére 65 millió

Kalocsa és testvérvárosa, Kúla pályázatot nyújtott be az Interreg-IPA, határmenti együttműködés...

Bokrétás néptáncosok ókori harci díszben

Augusztus 17-én a vártnál is különlegesebb előadással tért vissza Kalocsára a Nemzeti Lovas Színház....

Sikert aratott a magyar gulyás Altinoban

Tavaly kötött testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino. Azóta rendszeresek a...

Dupla-főzőverseny pörköl oda a Paprikafesztiválnak

Épphogy lecsengett városunk egyik legnagyszabásúbb közösségi eseménye, már szerveződik (és...

Vendégünk volt a Magyar Állami Népi Együttes

Augusztus 24-én este az érsekkerti szabadtéri színpadon csodálhattuk meg a Magyar Állami Népi...

Mind ellenállóbb növényeken kísérleteznek

Kezdődik azoknak az új mintatöveknek a betakarítása, amelyeket a kalocsai paprikakutató (hivatalos...

Átkoztak, majd haraptak, karmoltak, táblákat dobáltak – Lezárult a nyomozás

A Kalocsai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát, négy személyt gyanúsítanak garázdasággal,...

Kenyérsütés – ahogy nagyanyáink csinálták

Elmúlt vasárnap már kora reggel sürgés-forgás kezdődött a Hagyományok Házánál: ide várták...

Kalocsa és Kúla közös pályázatot nyert

Szép mozzanata volt az idei városi augusztus 20-i ünnepségnek a kenyérszentelés előtt az...

Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták...

A kereszténység mellett tett hitvallás

Kúlai testvértelepülésünk delegációja, egyházi és állami vezetők, pártok és civil szervezetek...

Katusné: nagyon jól képzett a csapatom

Az önkormányzati képviselők, valamint a nevelőtestület legalább háromnegyedének támogatását elérve...

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

Augusztus 20-án, a Városházán reggel fél 9-kor kezdődött ünnepi képviselő-testületi ülés keretében...

Megizzasztja az extrémalacsony Duna az utazási irodákat

Napok óta hallani országos híradásokban, hogy a Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás