Félmilliárd forintos igényről döntöttek

Két pályázat, egy jó hír és egy per a terítéken

2017.04.19 09:06    |    V.I.  

Két pályázat benyújtásának szoros határideje indokolta, hogy a múlt kedden – teljes létszámban – összeült a képviselő-testület néhány percre a Városházán. Ami ennél is izgalmasabb hír viszont, és ilyet ritkán látni, de mind a két napirendi pontot záró határozati javaslat egyöntetű támogatást kapott és sem viták, sem metsző félmondatok nem hangzottak el. Az ülés végére, mondhatni „zárójelesen” pedig a polgármester is tartogatott meglepetéseket.

400 milliós térségi szociális háló: a cél a tényleges felzárkóztatás!

A kalocsai testület jóváhagyta, hogy a városvezetés több környékbeli falu partnerségével konzorciumi megállapodást kössön (ennek aláírása múlt szerdán meg is történt, mint fotókon látja), hogy közösen nyújtsanak be egy, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretéből támogatást igénylő pályázatot. A „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című kiírásra első körön március 9-ig lehetett benyújtani az igényeket. Fontos volt, hogy Kalocsa az elsők között tegye meg ezt a lépést, a kiíró ugyanis lezárhatja a folyamatot, amint a rendelkezésre álló keret kimerül.

test_palyazat1_450
 

– Másfél hónapja, sokan intenzív munkát végzünk abban, hogy összeálljon ez a konzorcium – mondta az ülésen a partnerháló létrejöttéért felelős Bolvári Ferdinánd képviselő. – A pályázat kiírója olyan feltételeket támasztott – folytatja –, amelyek értelmében minimum öt települést kellett megnyernie Kalocsának ahhoz, hogy indulhasson. Ez össze is állt, és Kalocsa mellett döntött Öregcsertő, Szakmár, Újtelek, Ordas, Géderlak, Dunaszentbenedek és Uszód. Kalocsa részéről a Szociális Központ vállára nehezedik a fő teher, hiszen az elmaradott emberek segítése-felzárkóztatása a projekt legfőbb célja. Mentorhálózat épülne ki, ezzel párhuzamosan pedig egy régi erőfeszítésünk is célt érhetne, azaz Kalocsának és a térségének a részletes szociális térképe megalkotásra kerülhetne.

test1_450
 

Az említett intézmény szorosan együttműködik majd a konzorciumi partnertelepülések mentoraival, így ők is részesülhetnek majd a város Szociális Központjának, illetve a másik ágnak, a Kalocsai Kulturális Központ rendezéseiből. Öt százalék fordítható a 400 millió forint megpályázott összegből eszközvásárlásra, illetve öt százalék beruházásra – hangzott az ülésen.

Azt már az egyöntetű támogató szavazást megelőzően dr. Bálint József ismertette, hogy a 400 millió miképp oszlana meg. Lakosságszám-arányosan Kalocsának 297 millió 863 ezer forint, Ordasnak 7 millió 808 ezer, Öregcsertőnek 14 millió, Újteleknek 6 millió 460 ezer, Szakmárnak 22 millió, Géderlaknak 18 millió 404 ezer, Uszódnak 18 millió, Dunaszentbenedeknek pedig 14 millió 915 ezer forint jutna. Ezen tételek arányosan változhatnak a megítélt támogatás ismeretében – tette hozzá a polgármester.


Nagy előrelépési lehetőség úgy szociális, mint kulturális területen

Az ülést követően Bolvári Ferdinánd kiegészítésképpen elmondta lapunknak, hogy a 400 millió forintot javarész felzárkóztató törekvésekre költenék. Kiemelte, hogy magában annak a feltérképezése, hogy kik számítanak ténylegesen hátrányos helyzetűnek, igen költséges folyamat. A kétéves futamidő alatt erre lehetőséget teremt a pályázat, valamint arra is, hogy a megvalósítás folyamán 15 mentort alkalmazzanak, közülük 9-en lennének Kalocsán, a többiek vidéken.

– Ahhoz persze, hogy valakit fel tudjunk zárkóztatni, tudnunk kell, hogy kiről beszélünk, miben van elmaradva, mire van szüksége és ezért mekkora erőfeszítéseket hajlandó megtenni. Ez nem „építős” pályázat, itt programszervezésre és képzésekre költhetünk. Minden településen sajátos, hogy egy-egy réteg miben elmaradott. Kalocsán például partnereink között szerepel a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Ez a pályázat „inkább hálót ad, mint halat”. Azt is tehetnék, hogy a keretszámot ismerve, visszaosztjuk az elnyert összeget és egy-kétszázezer forinttal megtámogatjuk egyes rászorulókat, egyes kocsmák pedig örülhetnének, mert néhány napig biztosan jobban menne a soruk. A pályázat célja ezzel szemben az, hogy segítsünk utat mutatni a segítségre szorulóknak, hogyan hozhatják jobb helyzetbe önmagukat, családjukat, környezetüket – egészítette ki az ülésen elhangzottakat a városatya, hozzátéve, hogy ez még mindig nem minden!

– A szociális láb mellett van egy kulturális lába is ennek a pályázatnak, amely a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárra, valamint a falvakra épül, amely érdekes színt varázsolhat térségünk kulturális életébe. A falvak például a falunapjaikat szeretnék színesíteni, amelyhez partnereink közé emeltük az Egészségfejlesztési Irodát. Ők az említett vidéki rendezvényekre ki tudnak települni egészségmegőrző és szűrőprogramokkal, amelyekre a legnagyobb igény mutatkozott. Kulturális téren szeretnénk feleleveníteni a Szülőföld akadémiát, ami nagyon kedvelt program volt Kalocsán. Bár akkor a falvak jöttek a városba bemutatkozni, most szeretnénk, ha a városiak mennének ki az egyes településekre. De említhetném, hogy ebből a keretből lehetőségünk lenne arra is, hogy a Kalocsai Thália Társulat színjátszóinak vidéki előadásait támogassuk, vagy a népművészeinket közelebb vigyük hozzájuk – így Bolvári.

test3_450
 

A képviselőtől tudtuk meg azt is, hogy az ígérvények szerint, várhatóan őszre derül ki, hogy kik részesülnek pozitív elbírálásban a pályázatot benyújtók közül. Hallottak olyat is, hogy egy járásból egy pályázó lesz a befutó. Némi aggodalommal jelezte, hogy a kalocsai járásban alakult másik konzorcium is, de ők másik pályázati kiíráson szerepelnének sikerrel. Ez mindenképpen reménykedésre okot adó fejlemény, ahogyan az is, hogy Kalocsa járási központ.


60 milliós 5D-s kiállítás és átalakítás a zsinagógában

test5_300A múlt keddi, rendkívüli kalocsai testületi ülés második napirendi pontja ugyancsak egy, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programhoz benyújtandó pályázatról szóló támogatási voksolás volt. Ez esetben a zsinagóga kiállítótérré fejlesztésére igényelnének közel 60 millió forintot.

A „Múzeum és levéltári intézményrendszer tanulássegítő infrastrukturális fejlesztése” című pályázat részleteiről dr. Angeli Gabriella nyújtott szóbeli kiegészítő beszámolót képviselő-társainak, illetve a nyilvánosság számára. Mint mondta, egy műszaki és szakmai elemeket is tartalmazó projektről lenne szó. Előbbi részeként akadálymentes lift kerülne beépítésre a 2009-ben megújult zsinagógába, valamint annak első emeleti terében pengefalakat helyeznének el és kiépítenék a kiállítás-rendezéshez szükséges világítás- és árnyékolás-technikát.

A földszinten foglalkoztató teret alakítanának ki, ahol többek között gyermek- és ifjúsági csoportoknak tarthatnának színes programokat. A beruházás további elemei olyan eszközök beszerzését tartalmazzák, amelyek a jövőbeni rendezvények megvalósíthatóságát segítik (programszervezésre ugyanis újabb pályázatot nyújtanának be később, ha a most elfogadott anyag pozitív bírálatban részesül). Digitalizálásra kerülnének a zsinagógába kerülő festmények, amelyeket QR-kód alapú tájékoztatórendszeren keresztül is lehetne tanulmányozni amellett, hogy élőben megcsodálhatóak a helyszínen. Ezen kívül mobil eszközökön futó oktatójátékokat terveznek, szenzorhálóra épülő játékmezőt a hozzá tartozó berendezések beszerzésével. Emellett igazi különlegességnek ígérkezik egy 5D-s kiállítás is, amely a látáson, mozgáson és halláson kívül minden, az adott kiállítótérbe kerülő festményhez társuló ízeket és illatokat jeleníti meg (azt egyelőre olvasónk fantáziájára bízzuk, hogy ez milyen formában történik). A pályázat benyújtását annál inkább vétek lenne elszalasztani, fogalmazott Angeli képviselőasszony, mivel az önerőt nem igényel, vagyis a teljes, hatvanmilliós keretösszeget egyetlen forint ráfordítása nélkül lehetne elnyerni.

Döntés őszre, legkésőbb decemberre születhet. Ha ez megtörténik, a műszaki tartalom kivitelezése indulna, a szakmai elemeket ezzel párhuzamosan bontanák ki.

 

154 millió mínuszt vitt az állam

A villámülés végeztével dr. Bálint József is tartogatott meglepetéseket polgármesteri tájékoztatójában. Mint mondta, „egy fekete felhő elhárult az önkormányzat felől”, hiszen az uszódi gesztorsággal lefolytatott, Géderlakot, Dunaszentbenedeket és Kalocsát is a soraiban tudó önkormányzati társulást sanszos volt, hogy 154 millió forintos visszafizetési kötelezettség sújtja majd a pályázati beruházás során felmerült problémák miatt. Kalocsa első embere azonban bejelentette a legfrissebb hírt, miszerint az említett tételt teljes egészében átvállalta a Magyar Állam.


test2_300Perelni készül Kalocsa

Ugyancsak váratlan bejelentés volt a polgármester részéről, hogy Kalocsa pert kezdeményez az Öveges-program kapcsán az önkormányzatra kirótt 50 milliós visszafizetési kötelezettség miatt az illetékes minisztériummal szemben. Annál is inkább indokolt ez a lépés, mondta Bálint, hiszen Hatvan önkormányzata is így tett, és első fokon meg is nyerte a pert, amelyet információik szerint nem is fog megfellebbezni a minisztérium. Salgótarján ugyancsak jogorvoslatot indított, amelynek nyomdokába lép Kalocsa is. Az elmondottak szerint dr. Kiss Csaba jegyző pénteken tette meg az első lépéseket és a keresetlevél elkészültével a testület dönthet majd, hogy indulhat-e a jogorvoslati eljárás. Amennyiben sikerrel jár Kalocsa, úgy a tavaly már befizetett büntetési részletet visszakapja, illetve nem kell kifizetnie az éves szinten betervezett további tételeket, magyarán 50 millió forinttal beljebb lesz az amúgy sem „fesztelen” költségvetéséről híres önkormányzati büdzsé.

Elhangzott továbbá az is, hogy a soron következő, havi testületi ülést várhatóan március 23-án tartják.Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás