Testvérvárosi majális

Népek találkozója, faültetés, koncertek

2018.05.04 08:43    |    -mond  

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már korábban zene-, majd tavaly sportmajális, aztán a két évvel ezelőtti járási majálison a környék településeit hozták össze, idén nagyobb feladatra vállalkoztak: a testvérvárosok küldöttségeit várják a városba, valamint két olyan városét, akik még ugyan nem a testvéreink, de már néhány szálon elindult a kapcsolatfelvétel, és remények szerint egyszer ezekből a szálakból is szövet(ség) lesz. A szervező intézmény vezetőjét, dr. Magóné Tóth Gyöngyit kértük, ismertesse, hol és milyen programokkal pörögnek az idei majális eseményei.

– Brüsszeli pályázaton nyertünk testvérvárosi találkozóra 25 ezer eurót. Az Európa a polgárokért nevű pályázat célja, hogy találkozási alkalmat teremtsen ne csak a városok vezetői között, hanem a polgárok széles rétegei számára. Itt lesz Kirchheim unter Teck, Székelykeresztúr, Kúla, Altino küldöttsége, és még két olyan városból is érkezik delegáció, akik ugyan még nem testvérvárosaink, de történt már némi kapcsolatfelvétel. Az egyik a csehországi Nimburg, akiknek a néptánc csoportja már itt volt a folklórfesztiválon, és meghívták a Hagyományőrzőinket idén az ő fesztiváljukra, tehát alakulgat már a kapcsolat, illetve egy miniküldöttséggel – polgármester, alpolgármester – a szlovákiai Nagyidáról is érkeznek.

Kúláról ötvenen, negyvenen Székelykeresztúrról, Nimburgból is harmincegynéhány fő, Altinoból is jópáran. Kirchheimből most csak négyen érkeznek, mert két hét múlva Kalocsa küldöttsége ugyanezen pályázat keretében fog náluk vendégeskedni – mondta dr. Magóné, majd áttért a programok ismertetésére.

– Rengeteg program lesz. 29-én, vasárnap este érkeznek a vendégek. Egy ismerkedési estet tartunk mindannyiuknak Meszesen a Kék Duna Vendéglőben. Másnap, 30-án délelőtt 9-kor a színházban kezdődik egy konferencia. Mivel uniós pályázatot nyertünk, ezen a konferencián az unió alapkérdéseivel foglalkozunk, az unió történetével és jövőjével, valamint a ’68-as Prágai Tavasszal kapcsolatban hallhatunk két előadást. Utána a testvérvárosi küldöttségek bemutatkozása lesz, vetítéssel, prezentációkkal. Bemutatják egymásnak és az érdeklődő kalocsaiaknak a maguk városát, ide várunk minél több érdeklődőt, aki szeretné jobban megismerni testvérvárosainkat. A program érdekes lesz és természetesen ingyenes – sorolta a szervező intézmény vezetője.

– Délután a küldöttségeknek városnézés lesz, és újabb programok. Három órától a Hagyományok Házában egy kiállítás megnyitó lesz Tóth Józsefné Ági által készített, zsűrizett kézimunkákból, délután ötkor pedig Kovács László fazekasmester műhelyébe és alkotóházába látogatnak, ahol szintén kiállítás megnyitó lesz, fél 7-kor pedig az Érsekkertben elültetjük a testvérvárosok fáját az összes delegáció jelenlétében. Erre megint hívjuk a kalocsaiakat, pici műsor is lesz, közös éneklés, aztán este héttől a Platánban Szalonna és bandája húzza a talpalávalót, táncház is lesz, ide is várjuk a kalocsaiakat, hiszen szép idő esetén a szökőkút körüli tágas tér lehetőséget ad sok ember szórakozására.

– És akkor elértünk május elsejéhez. Milyen programokkal várja az Érsekkert ezen a napon a kilátogatókat?

– Kedden, május elsején 10 órakor kezdünk. A Dózsa szakközépiskola elől indulnak a néptáncosok az Érsekkertbe, itt lesz a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Fúvószenekar és a testvérvárosok küldöttségei is, és együtt vonulunk a szökőkúthoz, körbetáncoljuk a májusfát a hagyomány szerint, és a Mezei Virágok közreműködésével elénekelünk három népdalt – Tavaszi szél vizet áraszt, Ha kimék a kalocsai határba és a Nem messze van ide Kalocsa –, és szeretnénk, hogy ebbe mindenki, aki ott van, bekapcsolódna.

majalis1_450
 

Utána félórás koncertet ad a hódmezővásárhelyi fúvószenekar. Tizenegy órától nyit a sportsátor, ami este hétig nyitva lesz. Rögtön nyitáskor a testvérvárosi küldöttségeknek is lesz egy kis tréfás sportverseny. Kalocsának is lesz két csapata, a kirchheimieket kivéve – hiszen ők kevesen érkeznek – a többieknek is egy-egy, és nem oklevél lesz a díjazás, hanem egy-egy korsó sör.

Délután egykor lesz az ünnepélyes megnyitó a nagyszínpadon, a helyi fúvószenekar közreműködésével, ők minden nemzet himnuszát megtanulták erre az alkalomra. A delegációk vezetői mondanak egy-egy rövid beszédet, mi pedig minden küldöttségnek átadunk egy ajándékot, melyet Kovács László fazekasmester készített.

Innentől folyamatosak lesznek a műsorok a nagyszínpadon, mindenki találhat kedvére valót. Lesz gyerekkoncert, fellép a T-Dance együttes, a testvérvárosok műsorait is láthatjuk, a csehek például egy népi kórussal érkeznek, Székelykeresztúrról egy gyerek népizenekar fog fellépni, a kúlaiak pedig egy magyar és egy szerb tánccsoportot is hoznak. Este a Black Rose zenekar koncertje lesz, majd a Platánban bál az A’la Carte zenekarral – sorolja Magóné, hozzátéve, hogy számtalan kísérőprogram is lesz ezen a napon.

– Ott lesznek egész nap a motorosok, lehet motorozni, a gerillakertészekkel csónakázni, lesz vidámpark és vásár is, és kint lesz nagyon sok baráti társaság a sátrakban, cégek, pártok, civil egyesületek. A hangsúly azon van ezen a testvérvárosi majálison, hogy ez nem a város vezetésének magánügye, hanem a város és testvérvárosai polgárainak közös ügye. Azt szeretnénk, ha minél többen eljönnének a programokra és találkoznának a „testvérek-kel”. A kúlaiak, székelykeresztúriak, nagyidaiak beszélnek magyarul. Ha az olaszokkal, csehekkel, németekkel szeretnének beszélgetni, esetleg civil szervezetek tárgyalni, a kísérő között vannak tolmácsok, akik ebben segítséget nyújtanak. Éljen ez a kapcsolat és ne csak a városvezetés szintjén, hanem a polgárok, vállalkozók, civil szervezetek között. Most például összejött az itteni motoros közösség, a Pusztai Józsiék egy kúlai hasonló egyesülettel, vagy a mi zeneiskolánk a kúlaival, akik akár módszertanban tapasztalatot cserélhetnek, vagy koncertezhetnek egymásnál. Minden testvérvárosi kapcsolat annyit ér, minél több szálon kapcsolódik össze, és mi próbálunk ezzel a majálisal is még jópár szálat belefonni a közös
„barátságtakaróba”.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás