Már fújdogál a szezon előszele

Több idegenvezető kell Kalocsának!

2017.04.19 13:41    |    -vis-  

Az idei év valóban áttörést hozhat a kalocsai turizmus tekintetében. Bár a Kalocsa Szíve Program milliárdos fejlesztéseit tavaly átadták, az előzetes híradások szerint az idén március 15-től válik a turisták számára is látogathatóvá megújult Főszékesegyházunk, ami a decemberben nyílt Astriceum Érseki Múzeummal régi-új vonzerőként növelheti a város iránti érdeklődést – csak legyen elég helyi szakember, aki körbevezeti a hozzánk Európa más tájairól, netán a tengeren túlról érkező vendégeket!

Attrakcióinkról – a teljesség igénye nélkül!

Minden jel arra mutat, hogy a 2017-es turisztikai szezon más lesz, mint az elmúlt években tapasztalt nyár vendégforgalom tekintetében Kalocsán. Egyfelől az érsekség már bejelentette, hogy újabb attrakciókat kínál a messzi földről érkezőknek, tavaly óta látogatható az impozáns Schöffer Gyűjteményünk, és ismét működik a világhírű alkotó buszpályaudvarral szomszédos fénytornya. Elindult és ebben a szezonban is járni fog a Chili Train városnéző kisvonata több alternatív útvonallal és idegen nyelvű kommentárral. A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár másodszor állította össze és foglalta „Kalocsai nyár” fantázianéven keretbe a májustól októberig, főképp az ugyancsak megújult Érsekkertbe tervezett programokat és fesztiválokat, amelyek kínálatát az intézménytől független szervezésben lebonyolódó, de ugyancsak komoly vendégszámot a városba mozdító musical-estek is színesítenek.

A Tompa Mihály utcai Tájház (ha csak részlegesen is, de) ugyancsak megújulva várja az oda érkezőket, a vidéki kínálatot erősítő környékbeli lovas farmok, a hajósi présházrengeteg, vagy éppen a Szelidi-tó pedig évek óta garantálják, hogy legyen hol minőségi időt eltölteni a turistáknak.

Bár szálláshelyekkel, leszámítva az újonnan nyílt Pilvax Hotelt és néhány panziót, nyugodtan mondhatjuk, hogy hadilábon állunk, de talán ez is változni fog, ha a város és a térség iránti érdeklődést a meglévő kapacitással nem lehet kiszolgálni.

astriceum_v_450
 


Mozgolódás

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara március 20-án, az Astriceum Érseki Múzeumban rendezi meg az idei turisztikai évadnyitó eseményét a helyi és környékbeli idegenforgalmi szereplők közreműködésével, néhány napja pedig a kalocsai utazási irodák, az Érsekség és a Porcelán Manufaktúra biztosított formabontó szezon-elő ingyenes rendezvénynek teret, amelynek apropóját az idegenvezetők világnapja adta, amelyet minden év utolsó februári hétvégéjén tartanak. A porcelánüzemet, Astriceumot, Főszékesegyházat és Tájházat e program keretében több mint hatvan érdeklődő kereste fel szakszerű, idegenvezetői kísérettel, egy szombati délelőttön gyalogosan járva a várost. Szakképzett és idegen nyelvet (is!) jól beszélő szakemberre pedig továbbra is szükség lenne Kalocsán, ahol évente 40-50 ezer turista fordul meg (többségük április és október között), de egyre kevesebben vannak.

 

szezon1_450


Jól fizető, megbecsült munka – mégsem kell?

A jelenségről Csapai Tamás, a Kalocsai Gold Tours Utazási Iroda vezetője nyilatkozott lapunknak. Mint mondta, számára több szempontból is érthetetlen, miért vált hiányszakmává az idegenvezető Kalocsán, hiszen amellett, hogy nem fizet rosszul, megannyi tőkét profitálhat tevékenységéből egy jó idegenvezető – vallja.

– A Kalocsán és a környéken tevékenykedő idegenvezetők mind-mind szakmailag felkészült, végzett szakemberek. Azt is tudni kell, hogy mivel a városnak mennyiségileg nincsen annyi attrakciója, mint például Budapestnek, az idegenvezetők igen alapos ismeretekkel rendelkeznek a meglévőkről, mondhatni, kívülről-belülről szinte mindent tudnak valamennyiről. Történelemről, gazdaságról, iparról, politikáról és kultúráról bármit lehet tőlük kérdezni, mert volt lehetőségük ezekről aprólékosan felkészülni – méltatta a szakmabéliek kvalifikáltságát Csapai Tamás, majd érdekes fordulatot vett beszélgetésünk.

szezon2_450
 

– Hatalmas szükség lenne arra, hogy nyelvtudással rendelkező fiatalok jelentkezzenek idegenvezetőnek. Ez egy hosszú távú, jól fizető, megbecsülést jelentő munka, arról nem is beszélve, hogy a külföldről érkező szakemberekkel is jó kapcsolatot tudnak kialakítani az idegenvezetők, ami a jövőjüket tekintve óriási előnyt jelenthet – folytatja az irodavezető, aki kérdésünkre egyértelműen hiányszakmának minősítette helyben az idegenvezetői hivatást. – A kereslet jóval nagyobb, mint a kínálat! Sok nehézséget okoz az nekünk, hogy nincsen Kalocsán elég idegenvezető, így Pécsről, Budapestről, Szegedről vagy Kiskőrösről kell szakembert szereznünk, ami nekünk, irodáknak sem praktikus megoldás. Ezért mondom, hogy aki megfelelő szintű nyelvtudással rendelkezik és egy kicsit affinitást is érez magában, az jelentkezzen akár nálunk, akár valamelyik másik (Korona Tours, Travel Trans Union) utazási irodánál, mert betanítjuk és munkát adunk a kezébe – folytatja Csapai, hozzátéve, hogy nyilvánvalóan az általa vázolt folyamat nem egyik napról a másikra zajlik, ennek megvan a „bevett forgatókönyve”.

A Kalocsa Gold Tours Utazási Iroda képviselője arra is rámutatott, hogy a hazai (és persze ebbe beleértendő Kalocsa is) idegenforgalomban a legnagyobb kereslet angol és német nyelven beszélő idegenvezetők iránt van, de találkozott már a partnereik felől a „leg-perverzebb igényekkel” is.

– Tavaly például finn és holland nyelven beszélő idegenvezetőket vadásztam, van a környékben például japán idegenvezető is, tehát bármilyen nyelvet beszélő idegenvezetők jelentkezését szeretettel várjuk – zárta mondandóját Csapai Tamás.
Kalocsai hírek

Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

Kulcsfontosságú lépések történtek a Paks II. projekt engedélyezése során. A Paks II. Zrt. az év...

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás