Májusban kellett volna elkészülni

Toporog a Fűszerpaprika gigaberuházása

2017.10.03 15:21    |    -sist-  

Márciusban számolt be arról Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ötven százalékos támogatási intenzitású pályázatot nyert a vállalat arra, hogy bővítse a telephelyét, korszerűsítse technológiáit és munkahelyeket teremtsen. Az első információk szerint a beruházást május közepére kellett volna készre jelenteni. Ez – több okból – nem sikerült, de…

A mindent egybevetve körülbelül 270 millió forintos nagyságrendű fejlesztés végrehajtásának szükségességét a piaci viszonyok alakulása és a termelési hatékonyság fokozásának szándéka tette indokolttá, derült ki a vállalatvezető egy korábbi rádióinterjújából. Ebben azt is részletesen kifejtette, hogy a mezőgazdasági termékfeldolgozást szeretnék erősíteni, szárított spenótlevél-por, kapor, petrezselyemzöld előállításával, amelyeknek a piacán több babér teremhet még számukra, mint a paprikaágazatban (amiből kihozzák, amit lehet). Ezen cél magvalósítása érdekében az üzem szárítóberendezésének fogadórészét egészítenék ki olyan részleggel, ami az említett termékek elállítására alkalmas. A jelenlegi szárító végéhez épülne hozzá az új egység, ahol is a termékek szétosztályozása történne. Ehhez egy 500 négyzetméteres építménybővítés, azaz egy új raktárrészleg felhúzása szükséges.

A Fűszerpaprika Zrt. első embere márciusi nyilatkozatában nem rejtette véka alá azt sem, hogy nagy reményt fűznek ahhoz, hogy a fejlesztés nyomán többek között a tengerentúlon eladott termékek mennyiségét tekintve sikerül előrelépniük, nem hanyagolván természetesen a paprika-termékek előállítását és értékesítését, amelynek lehetőségeit már „kimaxolta” a cég. Hogy a megnövekedett feladatokkal ne a meglévő dolgozói állományt terheljék, hat fővel bővül majd a paprikás csapat, amint beindul a várva várt termelés – a dolgok jelen állása szerint erre azonban leghamarabb augusztusban kerülhet sor, de sok még a kérdőjel.

nemeth_jozsef_foto_vachirado.hu_450
 

Németh Józsefet a napokban kerestük fel, hogy a beruházás állapota felől érdeklődjünk, gondolván, ha megtörtént volna májusban az ünnepélyes szalagátvágás, egy ilyen grandiózus eseményről minden bizonnyal hallottunk volna – de csend honol a projekt háza táján, mint kiderült, nem véletlenül. Még mindig várnak ugyanis a szakhatóságoktól a fontosabb építési munkálatok előfeltételeként támasztott építési engedély megküldésére, ami a cégvezető reményei szerint egy-két héten belül esedékes lehet. Hozzátette, hogy a csarnok oldalánál lévő panelek szállítási határidejét hat-nyolc hét időtartamban jelölte meg a forgalmazó, ami további várakozást helyez kilátásba, ha minden irányból zöld jelzést is kap a beruházás. Németh József ugyancsak egy megoldandó nehézségként említette, hogy a gépészeti munkák sem a leggördülékenyebb tempóban haladnak. Bár vannak már hetven-nyolcvan százalékos készültségi fokon álló területek, a lakatosok és vállalkozók, akik erre szakosodtak, nagyon kevesen vannak a környékben, és nehéz megszerezni őket, hiszen folyamatosan ki sem látszanak a munkából.

A harmadik nehezítő tényező maguknak az új gépeknek a beszerzése. Ezek ugyanis javarészt összekombinált, kísérletezés alapján, egyedi gyártmányú technológiákkal létrejött eszközök, fogalmaz a vezérigazgató, amelyek megépítése, leszállítása és beüzemelése ugyancsak időigényes munkát feltételez.

Mindezek ellenére Németh József reménykedik benne, hogy az augusztus 15-ig elnyert hosszabbítási határidőre be tudják majd fejezni a cég számára komoly potenciált jelentő beruházást, amely nem utolsó sorban új munkahelyeket hozna a városba és a pályázati fenntartási kötelezettség értelmében a Fűszerpaprika Zrt. jelenlegi dolgozói állományának is évekig biztos megélhetést jelentene, hiszen a pályázat értelmében nem csak új kollégák felvételére kötelezett a támogatott fél, hanem a meglévő állományi létszám megtartására is.
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás