Kalocsai Kincsesláda

2018.01.25 12:15    |    Gábor Erika  

A Tomori Pál Városi Könyvtár ismeretterjesztő sorozatának újabb előadása november 9-én volt az intézmény előadótermében. A vendégek – Török László és Perity István – a néptáncosokat tömörítő, idén fél évszázados jubileumot ünneplő egykori Kalocsai Népi Együttes múltját tekintették át egy közösen készített film és a saját életük tükrében.

Török László, az említett együttes volt táncosa részteleki gyermekkorát mutatta be a program első részében – joggal, hiszen az ott megélt paraszti létforma, közösségi élet és hagyományőrzés volt az, ami a néptánchoz elvezette őt. Édesanyja az országos hírnévre szert tett Részteleki Menyecskekórus tagja volt, akiket egy tévéadásban Antal Imre „mozgó rózsakertnek” nevezett gyönyörű viseletük miatt. A helyi gyerekeket Fehér Gyuláné, Vén Ferencné és a tanító, Varga Vera vezette be a néptánc világába, de az egész család erős szálakkal kötődött a népművészet valamelyik ágához.

kincseslada1_450
 

László Szegeden építőipari szakképzettséget szerzett, ám a továbbtanulást már erősen befolyásolta Tóth Ferenc meghívása a Kalocsai Népi Együttesbe, így a technikusi végzettség megszerzése után a munka mellett a tánc lett élete főszereplője. Egészen 1981-ig, amikor a szerelem, a házasságkötés más útra terelte. Ez az út sem vált el teljesen a szeretett néptánctól, hiszen továbbra is vállalt például tánctanítást, és ennek köszönhető az a film, amelyet a népi együttes előbb 45, majd 50 éves történetéről készített, és amelyért idén átvehette a Pécsiné Ács Sarolta-díjat.

Török Lászlónak két fia van, egyiküket a városunkban fotósként és futóként Tibor, azaz „Töce” néven ismerjük, testvére Ausztráliában él.

A Kalocsai Népi Együttesről készített filmről elmondta, hogy a hatalmas fotó- és dokumentumkincs feldolgozásához fogva gyorsan belátta, hogy ez „nem egyemberes munka”, és Perity Istvánhoz fordult segítségért, aki volt néptáncosként és a kalocsai művelődési központ munkatársaként szintén rengeteg élmény és tárgyi emlék birtokában van.

kincseslada2_450
 

Perity István ugyancsak Pécsiné Ács Sarolta-díjas néptáncos és nyugalmazott népművelő szintén vallomást tett a folklórhoz fűződő örök szerelemről, amely érzelem őt lepte meg legjobban hajdanán, hiszen a Beatles, Bródy János, az Illés és az Omega zenéjéért rajongott ifjú korában. Még ma is táncol – a 41 éve a néptánccal kötött frigynek köszönhetően –, igaz, már nem színpadon, hanem az általa életre hívott „Veseli Ráci”, azaz Vidám Rácok Tánckörrel, akik a Hunyadi utcai Közösségi Házban ropják minden pénteken, saját örömükre a szerb, horvát, görög, bolgár táncokat. A táncból nem lehet kiöregedni, szögezte le a rövid életrajz után Pista, majd idézett egy gondolatot, amellyel teljes mértékben egyetért: „Ha táncolsz, élsz… Ha élsz, táncolsz”. (A gondolat egyébként Heidi Groskreutz amerikai táncosnőtől ered)

Kettejük lelkiismeretes, több hétig tartó munkájának köszönhetően állt össze a hamarosan, pontosan november 25-én a Városi Színházban bemutatásra kerülő „50 évről 50 percben” című film – ezzel és természetesen folklórműsorral zárul a Kalocsai Népi Együttes jubileumi emlékéve. Sikeres, gyönyörű évtizedek, életre szóló emléket adó közösségek, gyökereink magas színvonalú megőrzése = néptánc mozgalom. Tekintse meg a filmet, kedves olvasó, legyen részese a több ezer kalocsai és a környező településeken élő néptáncos előtti főhajtásnak!Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás