Hívogató dunai szellő

Turisztikai imázs-filmben Kalocsa

2016.07.14 12:46    |    -vis- Fotók: Irány Kalocsa - Facebook  

Kalocsa neve, népművészete és környezetének vonzerei ismét a turisztikai figyelem középpontjába kerülhetnek – ha ténylegesen csak néhány másodpercre is. A szakértői álláspont szerint ugyanis azon imázsfilmbe történő bekerülés – és az ígéretek szerint elfoglalt kiemelt hely – amelyet június végén forgatott Meszesen és Bakodpusztán a MAHART PassNave Kft. nem csak plusz szállodahajó-kikötéseket, hanem hosszú távú turizmusforgalom-élénkítést eredményezhet városunknak.

Eredetileg az Irány Kalocsa Facebook-oldalán figyeltünk fel néhány fotóra, amelyen kalocsaiban öltözött „piros rózsások” ropják a meszesi Duna-parton… amiben mondhatni nem is lett volna semmi különös (mondjuk az indokolatlan helyszínválasztástól eltekintve), azonban mindegyik fotón ott állt egy profi kamerával felszerelt fiatalember is és egy csinos, fiatal, piros ruhás hölgy is bekeveredett a marsoló csapatba. Aztán ugyanez a kameraman a Bakodpusztai Lovascent-rumban tűnt fel, amint a tribün mellől videózza a külföldről hozzánk érkező turisták egyik kedvenc attrakcióját, a bakodi csikósok lélegzetelállító lovas-bemutatóját. Aztán elolvastuk a fotók mellé posztolt üzenetet, amelyből egyértelművé vált, hogy a kamerás a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. számára készít mozgóképeket, amelyek egy új imázsfilmben köszönnek majd vissza a Kalocsa és Térsége TDM-szervezet közreműködésével. Felkerestük hát a szervezet vezetőjét, Horváthné Csortán Krisztinát, aki elmesélte az internetre került fotók mögött húzódó történetet.

Kalocsai Néplap

– Azzal a kéréssel keresték meg a szervezetünket, hogy segédkezzünk a cégük imázsfilmjének az elkészítésében. Ennek forgatásához kerestek a dél-dunai szakaszon helyszíneket, a fókuszban Kalocsával. Álláspontjuk szerint ugyanis élénkíteni szeretnék Budapesttől délre a hajóforgalmat, amelynek egyik kiemelt kikötőhelye Kalocsa. A megfogalmazott stratégiát támogató, nemzetközi bemutatásra szánt kisfilmet forgatták le június 24-én, többek között kalocsai és környékbeli helyszíneken, amelyeket előzetes bejáráson megvizsgáltak és szemügyre vételeztek – mondta Horváthné Csor-tán Krisztina, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft. ügyvezetője.

– Bakodpusztára, illetve a Kalocsa-Meszes kikötőre esett a választásuk. Előbbi helyszínen a csikósok bemutatójából rögzítettek jeleneteket, míg az utóbbin a Piros Rózsa Táncegyüttes tagjainak közreműködésével vettek fel villanásszerű hangulat-videókat – folytatta, immáron a tényleges forgatáson történtekre és az anyag felhasználására térve rá. – Két-három perces összeállítás készül majd a dél-dunai szakaszról, amelyben Kalocsának bő egypercnyi időszak juthat – bár ezt lehet, hogy kicsit bőven becsültem. Ezen intervallumban koncentrálnak majd Solt, Kalocsa, Baja és Mohács kikötőire, élénkítve ezzel a dunai charter-hajózás forgalmát és várhatóan megnövelve a kikötésszámokat az említett települések megállóiban – prognosztizálta a turisztikai szakember, aki azt is megsúgta, hogy a filmben szereplő, fotókon is visszaköszönő piros ruhát viselő hölgy lesz a megjelenő térségek között az összekötő kapocs, a dunai szellő, mint központi motívum végigvezetése mellett.

A kisfilmről egyébként azt is megtudtuk, hogy azt nem úgynevezett „céges, belsős, PR-anyagként” exkluzívan a partnerek számára szeretnék majd elérhetővé tenni, hanem a nagyközönséget jelölték meg annak célcsoportjaként. Mi több, a kalocsai TDM-szervezet Sztojano-vics Kristóftól, a MAHART PassNave Kft. marketingigazgatójától ígéretet kapott arra, hogy amint elkészül a film, azt megkapja további felhasználásra. Felajánlották továbbá Kalocsa számára, hogy ha hasonló típusú imázsfilm, vagy rövid reklámfilm születik a városról, akkor azt ők, a saját csatornáikon keresztül is bemutatják, segítő jobbot kínálva ezzel a helyi marketing-anyagok terjesztésében.

– Véleményem szerint kihagyhatatlan lehetőség volt ez, még akkor is, ha maga, az imázsfilmbe történő bekerülés közvetlen, forintosított bevételt a megjelenés pillanatában nem hoz. Fontos ugyanis, hogy Kalocsa, amely már hosszú évekkel ezelőtt felírta magát az ország turisztikai térképére, folyamatosan a köztudatban tartsa az ottani pozícióját. Ezért is tartotta rendkívül fontosnak a Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület, amely a TDM-szervezetünk égisze alatt működik, hogy az ügy mellé álljon, és a szervezőmunka mellett anyagilag is hozzájárult például a zenészek szerződtetésében a forgatás időpontjára – summázta a kisfilmbe kerülés lényegét Horváthné Csortán Krisztina, kitekintve a jövőbe is. – Halljuk a hírekből, hogy rövidesen vélhetően az idegenforgalom számára is megnyílik a Főszékesegyház, készül az Astriceum, működik a Látogatóközpont és van már Hagyományok háza is Kalocsán. Nagyon reméljük, hogy jövőre már egy komplett, egységes csokorba kötött attrakciócsomaggal tudjuk várni az idelátogatókat. Ehhez elengedhetetlen, hogy bevésődjön Kalocsa neve. Egyébként a magánvéleményem az, hogy ebből az imázsfilm-ből ténylegesen fog plusz kikötésekkel gyarapodni a meszesi kikötő – zárta gondolatait.

Legyen így!


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás