Tűzifa-osztás Kalocsán

Százharminc családon segítettek

2016.02.15 08:25    |    STVN  

Jóval több családot sikerült az idén szociális alapon tűzifa-támogatáshoz juttatni, mint tavaly. Míg 2015-ben a megsegített háztartások alig százan voltak, addig az idén százharminc címre szállítottak jelentős mennyiségű fát a Parkgondozó Kft. és a Jánosi fatelep munkatársai – igaz, idén mindezt az önkormányzat finanszírozta, tavaly pedig egy e célra szervezett jótékonysági bál bevétele.

Az év elején szépen, csendben zajlott le Kalocsán a szociális alapon, helyi rászoruló családok számára megítélt önkormányzati tűzifa-támo-gatás kiszállítása. A részletekről, felkeresésünkre dr. Angeli Gabriella önkormányzati kommunikátor tájékoztatta lapunkat, hangsúlyozván, hogy a fára jogosultak körébe tartozókat nem képviselők, sem bizottsági tagok, hanem a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai választják ki.

Kalocsai Néplap

– Ilyenkor az eljárás menete az, hogy az ajánlottak listáját megküldik az önkormányzat Szociális Bizottságának. Ők ezt a névsort már nem bírálják felül, mindössze határozatot mondanak arról, hogy támogatják a rajta szereplőket és nevesítik, hogy mennyi fát tudnak biztosítani egy-egy család részére. Ez a mennyiség az idei évben családonként öt mázsa puha- és keményfát jelent – vezette fel a döntési mechanizmust a képviselőnő.

– A tűzifa mennyisége mindig attól függ, hogy önkormányzatunk mennyi pénzt tud erre biztosítani a költségvetés terhére. Az eljárási rutin szerint a bizottság három árajánlatot kér be, majd ezek alapján dönti el, hogy honnan vásároljuk meg a kiosztásra szánt fát. A Kalocsai Parkgondozó Kft. minden évben az ajánlattevők között van. Innen és a Jánosi fateleptől szerezték be idén a már kiosztott tüzelőt – folytatta.

A képviselő, emlékeztetvén egy tavalyi malőrre, amikor is nem volt elég száraz (ebből fakadóan fűtésre sem volt a legalkalmasabb) a frissen beszerzett és kihordott tűzifa, kiemelte, hogy a Parkgondozó a tavaszi fametszés óta folyamatosan gyűjtötte a tűzre való faágakat, amelyekhez az Érsekkert rendezésekor kivágott, száraz rönkök társultak.

– Eredetileg nyolcvan család támogatását terveztük, azonban végül több pénzt tudtunk biztosítani e célra, így százharminc család kaphatott tüzelő-hozzá-járulást. Száz család számára a Parkgondozó juttatta el a fát, ami 1 millió 100 ezer forintba került, míg a Jánosi fatelepről harminc családnak jutott tűzifa, ami közel 400 ezer forintba került – ismertette a részleteket dr. Angeli Gabriella.

– Nyilván a legjobb az lenne, ha még több családot tudnánk támogatni. Sok olyan egyedülálló és nyugdíjas van, aki 75-80 ezer forintos bevételből él és éppen kicsúsznak a támogatásra jogosultak köréből. Amennyiben a költségvetésünk engedi, a jövőben szeretnénk ezen célra többet fordítani – zárta gondolatait a képviselőnő.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás