Volt parlamenti konyhafőnök tesztelte a tankonyhát

Pásztor elégedett volt a látottakkal

2018.03.28 12:40    |    Géjé  

Becslések szerint több tízmilliós beruházás során felújított és gépesített műhelyt avattak a Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Kunszt József utcai tankonyháján. A modern hűtőkkel, sütőkkel felszerelt helyiségben Pásztor Krisztián séf, az Országház egykori konyhafőnöke segített beüzemelni a bonyolultabb gépeket, bár sokkal inkább azok képességeit mutatta be az oktatóknak, majd a diákokkal közösen készített ételeket, például szűzérmét és rántott csirkecombot, utóbbit olaj felhasználása nélkül!

– Nagyon oda kell figyelni a szűzérme készítésénél a megfelelő maghőmérsékletre, hogy ne szárítsák ki a húst – magyarázta a diákoknak Pásztor Krisztián. A jelenleg egy felkapott budapesti vendéglőben dolgozó séf kérdésünkre nyugtázta: profi éttermi részleget varázsolt az iskola a tankonyhából, így a bonyolultabb menüsorok elkészítésére is kiválóan alkalmas lesz. – A kialakítás szerintem átgondolt: nagyon korrekt. Olyan gépek kerültek ide, mint az ipari sütő, a gőzpároló, több rostlap, ezek mind segítik a hatékony munkavégzést – sorolta.

dozsakonyha1_450
 

A szakember elmondása alapján a szakácsképzésben részt vevő diákok kiválóan elsajátíthatják majd a szakma fortélyait, amire komoly szükség is van, mivel ez ugyancsak komoly munkaerőhiánnyal küzdő terület Magyarországon.

 

dozsakonyha2_450

A bemutatóra összejött kb. húszfős csapatot a szakoktatókkal közösen mozgatta: bevonta őket a zöldségpárolásba, a húsok előkészítésébe, és arra bátorította őket, hogy használják ki a tankonyha lehetőségeit. Pásztor huzamosabb időt töltött a Kossuth tanáraival is, hiszen az a Zanussi ipari sütő, amivel rendelkeznek, sokkal összetettebb feladatokra is alkalmas, mint az eddigi felszerelésük.

dozsakonyha3_450
 

– A duális szakképzésben a tizenegy-tizenkettedikes diákok igazi vállalkozásoknál tanulnak, dolgoznak: a gyakorlaton ismerik meg azokat az eszközöket, amiket az adott vállalat profiljának megfelelően használnak. Nekünk viszont már kilencedikben, illetve a vizsgára való felkészítés során is szélesebb körű eszközismerettel kell ellátnunk a fiatalokat – indokolta a nagyberuházást a bemutató főzést személyesen is figyelő Virág Tibor.

dozsakonyha5_450

A Bajai SZC főigazgatója nagyon elégedett volt a látottakkal: hangsúlyozta, hogy egy ilyen felszereltségű műhelyből nagyobb rutinnal engedhetik gyakorlatra, majd a munkaerőpiacra a diákjaikat, mint korábban.



Kalocsai hírek

30 éve Török Gusztáv Andorral és öt környékbeli polgármesterrel alakult a Megyei Közgyűlés

Harminc évvel ezelőtt, december 11-én alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, mellyel új fejezet...

Húsz éve az utánpótlás szolgálatában Faragó László, Susu

A kalocsai labdarúgás-utánpótlásképzés immár két évtizede egyre centrálisabb helyet vívott ki...

Filvig Géza karácsonyi köszöntője

Nagy szeretettel köszöntök minden kedves kalocsai lakost! Lassan ismét eltelik egy esztendő, és...

Font Sándor karácsonyi gondolatai

Már a szó is misztikus, az egész világ kultúrnépe tudja vallástól függetlenül, hogy ez a szó a...

Bábel Balázs érsek: Karácsony legyőzhetetlen Napunk ünnepe

Az ókori világ nagy tisztelője volt a Napistennek, ezért Aurelianus római császár a 3. században...

Hazánk második legszebb adventi dekorációja a kalocsai

A kozelstavol.hu által indított legszebb adventi dekoráció országos verseny második helyezet lett...

Gyermekotthonban élőket ajándékoztak meg a Paks II. munkatársai

A Paks II. csapata idén karácsonykor is csatlakozott a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás