Újabb öt évig Csupor Zsoltné a Nebuló igazgatója

Hittel, elhivatottsággal dolgozni a célokért

2016.09.07 12:20    |    W.  

A köznevelési törvény 2013. óta teszi lehetővé, hogy azokat az intézményvezetőket, akiknek letelik az első ötéves ciklusra szóló megbízása, az illetékes testületek előzetes jóváhagyásával újabb öt esztendőre, pályáztatás nélkül megbízzák a megkezdett munka folytatásával. Ez történt a Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben (EGYMI) is. Csupor Zsoltné igazgató pénteken vehette át azt a hivatalos dokumentumot, amely elismerése az elmúlt fél évtized erőfeszítéseinek, és garanciája, hogy az iskola a megkezdett úton menetelhet előre az elkövetkező öt esztendőben is.

– Úgy gondolom, hogy ez elismerése volt az eddigi megfeszített munkának. Látják azt, hogy hittel, elhivatottsággal dolgozom a céljaim elérése érdekében – mondta a döntésről értesülve az igazgatónő, hozzátéve, hogy az Oktatási Bizottság felé, önszorgalomból számolt el a 2011-es kinevezése óta elért eredményekről, amelyeket az akkori önkormányzat számára írt pályázatában foglalt össze. – Kiemelt célom volt, hogy itt Kalocsán a gyógypedagógiai ellátás a lehető legmagasabb színvonalon valósuljon meg szervezett keretek között, azaz egységes gyógypedagógiai, módszertani intézményt hozzunk létre – így Csupor Zsolt-né, hangsúlyozva, hogy ez 2011 augusztusában meg is történt, ami az első lépése volt annak a szervezett, szakmai fejlődésnek, ami aztán az új, Tompa Mihály utcai épületbe költözést, valamint az akkori pedagóguslétszám megduplázását segítette elő.

csuporne2_300 

– Technikai feltételeink még mindig nem optimálisak, főképp, ha az infrastruktúránkra gondolok, de több nyertes pályázatot adtunk be az elmúlt években, amelyek eredményeképpen egyszer 30, egyszer pedig 20 millió forintot sikerült elnyernünk, amelyek egy részéből bővíthettük és modernizálhattuk a meglévő eszközállományunkat. – Ami hiánycikk, az még mindig az akadálymentes sportcsarnok, sportpálya és egy ilyen adottságokkal rendelkező épületben működni, arról nem is beszélve, hogy egy harminchárom négyzetméteres tanári szobában dolgozik az ötvenkét fős tantestületünk. Mindennek ellenére büszkén mondhatom, hogy a tantestületünk fantasztikus! Nagyon büszke vagyok elhivatott, dolgos kollégáimra, akik valamennyien jól vették a továbbképzéssel járó akadályokat és főiskolai hallgatók is szívesen jönnek hozzánk gyakorlatra – összegezte a jövőt meghatározó jelent leíró állapotokat az intézmény vezetője.

Csupor Zsoltné örömmel konstatálta azt is, hogy már a kalocsai mindennapok meghatározó, és köztudatba épült szereplőjeként jegyzik a Nebuló EGYMI-t, visszatérő, évről-évre megtartott rendezvényeik által. – Tudatosan készülünk úgynevezett akcióprogram-sorozattal a társadalmi érzékenyítést a zászlónkra tűzve, hogy felhívjuk a figyelmet a fogyatékkal élő gyerekekre, a sajátos nevelési igényű tanulók szükségleteire és értékeire. Ilyenek például a Sárkánymegmentő hadi torna, a Rendkívüli kihívások napja, vagy a december 3-án, minden évben megtartott Fogyatékkal élők nemzetközi napja. Partnerszervezete vagyunk a „Te is lehetnél” fesztiválnak, éppen most készülünk a szeptemberi rendezvényre, amelyen ismét jelen leszünk – így az igazgatónő, aki azt is büszkén jelenti, hogy rendszeresen fordulnak intézményükhöz szakmabéliek segítségért.

– Ebben a tanévben készülünk egy újszerű műhelymunka életre hívásával. A többségi pedagóguskollégákat szeretnénk megszólítani, akik sajátos nevelési igényű gyermekeket oktatnak-nevelnek integráltan. Bár gyógypedagógusaink rendszeresen ott vannak ezekben az intézményekben, de egy olyan fórumot szeretnénk most létrehozni, ahol közvetlenül tapasztalatot cserélhetnek a kollégák, illetve egy-egy problémára, egy-egy csoportra, vagy személyre fókuszálva tudunk segítséget nyújtani – tekintett a jövőbe Csupor Zsoltné, aki vallja, hogy a kollégákkal közösen ápolt hit az, ami előre viszi a mindennapokat.

csuporne1_300 

– Amit csinálunk, az a gyermeknek szükséges és jár, a pedagógusnak segítség, a szülőknek támogatás, és egyre több elismerést, köszönetet kapunk vissza – mutatva rá, hogy nem is annyira önzetlen dolog az ő napi munkája (tantestületével), hiszen a visszacsatolás jóleső érzése újabb és újabb lökést ad az eredményes és lelkiismeretes hivatás folytatáshoz.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás