Évtizedes pecás-rutin változik

Horogra akadt újévi infók horgászoknak

2017.01.26 09:13    |    -sist-  

Az óévig horgászszezon a kapcsolódó jogszabályi és törvényi változások miatt ugyan nem indult zökkenőktől és adminisztrációs problémáktól mentesen, a halgazdálkodási jogok és a vizek iránti felelősség központi rendezése hosszútávon biztosan (nem csak) a horgászok előnyére válik. Vallja ezt a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület elnöke, dr. Igaz Ferenc, aki az említett rendszer életbe lépése nyomán néhány fontos tudnivalóra hívja fel, főképp határidős teendők tekintetében horgásztársai figyelmét.

Évtizedes berögződések változnak

Bár a MOHOSZ minden igyekezete ellenére csak 2016 januárjának végén vehették kezükbe az állami horgászjegyeket az igénylők, ekkortájt dőlt el a halgazdálkodási törvényből fakadóan az is, hogy a kalocsai egyesülethez került a Sárköz és vízrendszerének halászai joga. Bár minderről igyekeztek a lehető legszélesebb körben tájékoztatást nyújtani, az új szabályozás rögzüléséig még legalább egy-két évnek el kell telnie, vetítette előre dr. Igaz Ferenc. Jöjjenek a részletek!

– Az állami jegy és a területi jegy is 2017. január 31-ig érvényes. Aki tehát 2016-ban kiváltotta mindkettőt, az újév első hónapjának a végéig ezekkel az okmányokkal tud horgászni a Sárköz és vízrendszerén. Ebből következik, hogy az év nem december 31-vel, hanem január 31-vel ér véget, azaz a fogási naplókat is a korábbinál később, konkrétan február végéig kell leadni. Persze, aki most ér rá, esetleg benne van a korábbi évek beidegződése, leadhatja korábban is a fogási naplóját, 2017-re érvényes területi jegy viszont csak akkor váltható, ha az említett dokumentum le lett adva – summázta az év eleji teendőkkel kapcsolatos változásokat a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület elnöke.

horgasz1_450
 


Bővített nyitva tartás a horgászházban

A horgászok minél szélesebb körű kiszolgálása érdekében a kalocsai egyesület székháza is a szokásosnál gyakrabban lesz nyitva. – Tipikusan azt mondhatom, hogy kedden, csütörtökön és pénteken délután 14.30-tól 16.30-ig, szombaton pedig délelőtt 8-tól 11-ig várják a horgászokat a székházunkban. A MOHOSZ is azt várja a tagszervezeteitől, hogy minél inkább szolgáltatók legyenek, mi pedig igyekszünk azok lenni, hogy a horgászaink minél kevesebb idő igénybe vételével, minél gördülékenyebben hozzájuthassanak az okmányaikhoz – jelentette ki az egyesület elnöke.


Nincs területi jegyár-emelés

Bár a kalocsai egyesület szokásos januári közgyűlése – az eddig említettekből fakadóan – az idén márciusra csúszik, azt már most előrevetítette dr. Igaz Ferenc, hogy a Sárköz és vízrendszerére váltható területi jegyárak a 2017-es esztendőben sem fognak emelkedni, ahogyan tavaly sem kerültek többe 20 ezer forintnál, ami az évekkel ezelőtt meghatározott felső érték. Igaz felidézte, anno ígéretet tett rá, hogy ha öt év alatt, folyamatos emeléssel sikerül az akkor 10 ezer forintos éves árat megduplázni, leállítja az egyesület az emelést, a befolyt összegből pedig természetesen a halasítást teszi még hatékonyabbá – ez így is történt. Példaként említette, hogy az évi 10 ezer süllőivadék telepítése mára beérett és háromkilós példányokat emelnek ki a vízből a pecások. Ugyanezt remélik a legutóbb útjára indított compó-projekttől, amelyből már ugyancsak fogtak vissza méretes példányt, bár köztudottan lassan növő, ám annál értékesebb halfajról beszélünk.

horgasz2_450
 


Tagtoborzás: nem mindegy, „mekkora családhoz” tartozik!

– Sem az új, sem a visszatérő tagokat nem terheli semmilyen többletköltség, és az sem mindegy, hogy nagy, vagy kisebb családhoz tartozik a horgász, főképp érdekérvényesítés szempontjából – érvel a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület elnöke amellett, hogy miért jár jól az a pecás, aki mellettük teszi le a voksát. – Nem titkolt érdeke a kalocsai egyesületnek, hogy minél nagyobb létszáma legyen, hiszen annál jobban tudja hallatni a hangját. Akkor, amikor sikerült olyan nagy eredményeket elérni, hogy a Duna, ami 1945. óta halászati szövetkezetek kezében volt, tavaly visszakerült horgászkezelésbe, amelynek lenti szakaszából két szakaszt a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége kapott kezelésbe, ez minőségi változást jelent. Elárulhatom, hogy a MO-HOSZ két legutóbbi választmányi gyűlésén, amelyen tagként magam is részt vettem, kiderült, hogy több milliárdos támogatást foglal magába a magyar állam költségvetése, amelyet horgászturizmus-fejlesztésre fognak költeni – tette hozzá dr. Igaz Ferenc.


Turisztikai centrum Meszesen, Solton, vagy Ordason?

A gondolatmenetet továbbfűzve dr. Igaz Ferenc azt is elárulta, hogy január elején a horgászturizmust instruáló szervezetek képviselete jön „terepszemlére”, ugyanis nagy valószínűséggel Meszesre, Ordasra, vagy Soltra kerül egy centrum, de a három helyszín közül az egyikre tuti – fogalmazott az egyesületi elnök.

– Ez annyit jelent, hogy egy olyan horgászcentrum kerül kialakításra, amely a horgász és annak családjának kiszolgálására specializálódott, télen-nyáron. Mire gondolok? Legyen itt panzió, kerékpárút-találkozó, közúti csatlakozás, tisztálkodási lehetőségek kulturált biztosítása, és sorolhatnám. Ebben hatalmas lehetőség van helyi vállalkozók számára is, hiszen minderre, amit a teljesség igénye nélkül soroltam, várhatóan pályázatokat fognak kiírni, tehát ezekre a projektekre rá lehet majd csatlakozni. Külön öröm, hogy az látszik, hogy egységes összefogás áll ezen törekvések mögött, amelyből nem kizárólag a horgásztársadalom profitálhat – zárta mondandóját dr. Igaz Ferenc, remélve, hogy rövidesen további konkrétumokról számolhat majd be.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás