Ujhelyi István tartott lakossági fórumot városunkban

„Fel kell mutatnunk egy vonzóbb alternatívát az országnak”

2015.04.15 15:32    |    H. Zs. E.  

Az MSZP kalocsai szervezete lakossági fórumot hirdetett, még a tapolcai választások előtt, április 9-én csütörtök délutánra a volt Tiszti Klubba. Az eredeti tervek szerint magát Tóbiás Józsefet, az MSZP elnökét lehetett volna faggatni, de épp a választás miatt besűrűsödött programjai miatt
„beugró művészként” Ujhelyi István, az MSZP-DK európai parlamenti delegációjának vezetője helyettesítette, kimondottan e célból hazautazva Brüsszelből.

Az előadót Bóna Pál, az MSZP 3. sz. választási körzetének társadalomszervezője mutatta be a mintegy félszáz főt számláló érdeklődő közönségnek.

Ujhelyi István először is kimentette a pártelnököt, majd próbált kötetlenebb légkört teremteni. Mint fogalmazott, nem kiselőadásra, inkább beszélgetésre készült s Kalocsához kötődő érzelmeiről szólt néhány szót.

07ujhelyi02_300

Ezt követően brüsszeli munkájáról beszélt, ahol „csatárként próbálja ellensúlyozni mindazt, amit a magyar kormány elkövet a társadalommal szemben”. Nem könnyű ma baloldaliként Magyarországot képviselni az Európai Parlamentben, ahol aggódva figyelik az itthoni történéseket – mondta a képviselő.

Miként lettünk a legvidámabb barakkból ezekkel az adottságokkal: ezzel a szellemi tőkével, ezzel a kitűnő mezőgazdasággal, logisztikai szempontból is kitűnő elhelyezkedéssel és földrajzi adottságokkal huszonöt év alatt a környező országok, de a Baltikum mögött is sereghajtók? – gyakran teszik fel Ujhelyi Istvánnak a brüsszeli folyosókon ezt a kérdést. – Nem is igazán a gazdasági mutatók az érdekesek, hiszen azok manipulálhatók, de mi lett a közhangulattal, a társadalmi környezettel? Hová lett a fiatalok bizalma? A rendszerváltás nagy reménye kiábrándultságba fordult – s néhány kedvezőtlen adattal még sötétebbre festette a helyzetképet a képviselő. Az utolsó baloldali kormányzású évhez képest csak tavaly hatszor többen választottak maguknak új hazát, alapvetően az ország gerincét alkotó 20-30-as korosztályból.

Ujhelyi István az egyik kezdeményezője volt a „Hazaváró program”-nak, amelyet az MSZP a fiatalok elvándorlását megállítandó dolgozott ki – noha törvényhozási felhatalmazás nélkül kevés a remény a megvalósítására.

A képviselő bízik abban, hogy a társadalom nagy része nem csak tisztában van azzal, hogy rossz irányba halad Magyarország, de ebben a politikai zűrzavarban észreveszi, hogy az MSZP bázisára lehet építkezni, annak infrastruktúráját, hátterét, történelmi erejét érdemes kihasználni. Ujhelyi István reményének adott hangot, hogy a kalocsai, a veszprémi pozitív példa ragadós, de arra is figyelmeztetett, hogy a ború, amely Magyarország mindennapjait jellemzi, egyik napról a másikra nem eloszlatható, viszont nyugodtan, higgadtan, az apró sikerekből építkezve egy vonzó jövőképpel el lehet kezdeni szervezni a társadalom nagy részét egy új politikai időszakra készülve.

Mindezek tükrében nem csak az MSZP, de egész Magyarország külön sikereként értékelte, hogy az Európai Szocialista Párt a kongresszusát júniusban Budapesten rendezi, így nálunk körvonalazódhat, hogy az európai baloldal miként is képzeli az új, emberközpontúbb Európát.

Legvégül Kalocsa szerepét emelte ki a térségben, a stratégiai együttműködést dr. Bálint József polgármesterrel, s reményének adott hangot, hogy a választások előtt közösen, jelképesen felavatott EU-képviselői iroda napi szinten akár a közvetlen pályázati források elérésének, akár a civil érdekek érvényesítésének kapuja lehet. Mint elmondta, mostani látogatásának célja az is, hogy erre kidolgozzák az együttműködés formáját, megbeszéljék az iroda működésének feltételeit.

Ezután a képviselő válaszolt a közönség kérdéseire is.

07ujhelyi03_600 

Szalmay László az M4-es autópálya építésének felfüggesztéséről kérdezett, valamint arról, hogy a felmérések szerint folyamatosan csökken a Fidesz támogatóinak tábora, ez a szám azonban nem jelenik meg a baloldalon.

Ujhelyi szerint M4-es ügyben biztosan bandaháború zajlik, az egész magyar közösség kárára. A lemorzsolódott Fidesz-szavazókat szerinte nagyon nehéz megszólítani, de nem lehetetlen. Példaként hozta fel erre Kalocsát és Szegedet, mert szerinte, ha a választó lát normális alternatívát, látja, hogy mit várhat egy politikai csapattól, akkor átlép a párthatárokon, és a szerint dönt, hogy mi jobb neki és a családjának. „Ez a bizalom visszaszerzésének folyamata, erre hagyni kell időt a választóknak” – fogalmazott.

Egy másik felszólaló kérdése arra vonatkozott, hogy a kormánypropagandához hasonlóan a baloldal miért nem tudja az emberek felé megmutatni mindazt, ami a baloldali kormányok alatt jó történt az országban. Ujhelyi szerint a másik oldal „lehúzása” már nem elég, meg kell találni a módját, hogy „szimpátiát gerjesztő módon fel tudják nyitni az ország szemét”.

Alföldi Albert volt országgyűlési képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy amíg nem lesz igazi összefogás, addig hiú ábránd lesz csak a Fidesz leváltása. Megfogalmazta, hogy „egységes fellépést kell kidolgozni, és együtt Demokratikus Ellenzékként fellépni. DE – s ha úton útfélen ezzel találkozik a polgár, hogy nem ez, hanem DE, akkor lehet, jobban ránk figyel”, s azzal folytatta, hogy „már nem nyerő stratégia az, hogy milyen szemét a Fidesz, arról kell beszélnünk, hogy mi miben vagyunk jók, együtt, akkor van esélyünk”. Ujhelyi válaszában úgy fogalmazott, hogy kell egy olyan alak, aki mögé mindenki felsorakozik, és kell egy olyan tartalom, program, ami vonzó jövőképet ad. „Az a mítosz, hogy Orbán akkora mágus ebben az országban, hogy mindent elintéz, az megbukott. Meztelen a király, és amikor ellépnek tőle támogatók, mint legutóbb Simicska, akkor látszik, hogy már nem sérthetetlen. De nekünk nem az a célunk, hogy az ő Achilles-pontját keressük, hanem, hogy megmutassuk, mi miben vagyunk jók, fel kell mutatnunk egy vonzóbb alternatívát az országnak” – mondta válaszában.

07ujhelyi01_600

Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő a Duna-híd építésének fontosságát hangsúlyozta, kérve az EP-képviselő támogatását. Ujhelyi kijelentette, hogy tud segíteni ajtókat nyitni, lobbizni az ügy érdekében, de ez a projekt „kormány nélkül nem megy”, ne tegyük Paks 2-től függővé a hidat, hanem be kell pakoltatni az uniós programok közé. A jelen lévő dr. Bálint József polgármester is úgy fogalmazott, hogy a híd-projekt nem fog beleférni a Paks 2-be, arra más forrást kell találni, viszont ha a kormány az idén nem dönt ebben a kérdésben, akkor „a híd csak álom marad”.


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás