Újra érsekkerti majális

2016.05.17 09:34    |    Gábor Erika  

Nagy örömmel vette a birtokába május elsején az Érsekkertet a kalocsai és – mivel járási majálist rendezett a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár – a környékbeli közönség. A hatalmas fák meglepetten nézték az alattuk szüntelenül áramló tömeget, a szökőkút mágnesként vonzotta a kicsiket és nagyokat, előbbieket olykor egészen közvetlenül érintették a vízsugarak.

Ahogy múltak az órák, egyre többen vették célba a megújult közparkot, és volt miből válogatniuk, ha felhőtlen kikapcsolódásra vágytak. A bejárathoz érve máris egy csomó szebbnél szebb régi motorban gyönyörködhettünk, sőt, ki is lehetett próbálni pár körre a parkolóban a motorcsodákat: ők voltak a Veterán Motorosok Baráti Köre. Beljebb a szombaton birtokba vett Hagyományok Házába invitáltak lelkesen a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes tagjai, és mutatták büszkén a máris figyelemre méltó, de reményeik szerint folyamatosan gyarapodó gyűjteményt: népi bútorok, használati eszközök, textíliák költöztek a házba.

Az elmaradhatatlan pörgő-forgó játékok mellett egy nagy sátorban a Face Team, az ország első akrobatikus sportszínháza kápráztatta el, majd hívta közös játékra a kosárlabda rajongóit. Az utakon sátrak, millió kü-tyüvel, édességgel, játékkal. Beljebb közösségek, munkahelyek vertek tanyát és ültek össze együtt készített finom falatok és pohár sör mellett. Nem voltak sokan, de a mellettük sétálók sóvárgó tekintete arra utalt, lesz több ilyen sátor is a jövő évi majálison. Aki a töltésre tévedt véletlenül vagy tudatosan, beülhetett a Kalocsai Gerillakertészek mellé, és csónakázhatott a Vajason.

A színpadon pedig egymást váltották a programok. Először a Kalocsai Fúvószenekari Egyesület mutatkozott be a Solti Mazsorett Csoporttal, majd a Piros Rózsa Táncegyüttes, utánuk a Liszt Ferenc AMI és a Bokréta Népművészeti Egyesület néptánccsoportjai léptek színre.

Délután a színpad a járási csoportoké volt: Du-napataj, Fajsz, Géderlak, Hajós, Miske-Drágszél, Szakmár, Uszód és a Vajdasági Moravica Tánccsoport is Kalocsán ünnepelte a majálist.

A Kiskalász együttes gyermekműsora után újra folklór: fellépett a Liszt AMI több csoportja és a Mezei Virágok Népdalkör.

Kalocsai Néplap

Az idősebbek nosztalgiával, a fiatalok a felfedezés kíváncsiságával vehették birtokukba a Platán vendéglőt (pardon: Kulturális és Rendezvényköz-pontot), ahol este bál is volt az Easter zenekar közreműködésével.

– Jobban örültünk volna, persze, ha kitart végig a jó idő – értékelte a rendezvényt hétfőn délelőtt dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója –, de felkészültünk arra is, hogy esni fog az eső. Délután a színpad elé kis sátrat állítottunk fel, a gyerekek ott nézhették-hallgathatták végig a Kiskalász együttes koncertjét, és nagyon sokan tértek be a nagy sátorba, ahol védve voltak az időjárás viszontagságaitól. A néptánc együttesek közül csak a bátyai és a kalocsai hagyományőrzők műsora maradt el. A Platánban a bálon nagyon sokan voltak, nem zavarta meg a programot az időjárás.

– Akkor a régi-új helyszín beváltotta a reményeket?

– Egyértelműen igen. Rengetegen voltak egész nap, mégsem volt zsúfoltság, nem kellett tolongani. Minden programnak volt helye, legfeljebb az áramellátáson kell majd javítanunk, az kicsit nehezen bírta a terhelést. Összességében véve úgy látjuk, megtaláltuk azt a helyszínt, ahol a város nagy rendezvényei nyugodt körülmények között, a lakosság zavarása és forgalomkorlátozás nélkül megvalósíthatók.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás