Belső ellenszavazattal bukott a napirend

Újra kell tárgyalni a költségvetés módosítását

2017.08.10 09:17    |    V.I.  

A kalocsai képviselő-testület múlt heti ülésén történt, pedagógusnappal kapcsolatos napirend előtti szóváltás megalapozta a tanácskozás első pontjának hangulatát, amelyet a végső szavazás csak tovább tüzelt, de ne szaladjunk ennyire előre! A „Kalocsa Város Önkormányzata és intézményei 2017. évi költségvetési rendeletének 1. számú módosítása” című előterjesztés nem ígért sok izgalmat, voltaképp az eddig már meghozott döntések csokorba gyűjtése és „papírforma szerinti lekövetése”, amit magába foglalt, mégis komoly feszültséget szült a határozati javaslatot záró voksolás – illetve az anyaghoz fűzött kommentárok.

Amiért tárgyalták

A költségvetési rendeletet az időközben előálló módosító események, döntések függvényében, de legalább negyedéves gyakorisággal szükséges módosítani – vezette fel a napirendi pont tárgyalásának szükségességét az írásos előterjesztés. A költségvetési rendelet átfogó módosítása jelen előterjesztés szerint mind a jogszabályi követelmények kielégítése, mind pedig a szakszerű előirányzat-gazdálkodás megvalósítása miatt szükséges – olvasható a folytatásban. Mint később kiderült, ez konyhanyelven közel annyit tesz, hogy a költségvetési rendelet január végi megalkotása és elfogadása óta a testület által hozott, e rendeletet érintő döntéseket le kell követni és beépíteni.

koltsegvetes3_450
 

Polgármester úr mondja ki, hogy a 2017-es év finanszírozhatatlan!”

Az anyaghoz elsőként Simon Zoltán szólt hozzá, aki, látva annak tartalmát kimondta, hogy igazolva látja, amit egy hónapja állított, nevezetesen, hogy a törvényi megfelelés érdekében alultervezett a költségvetés.

– Most pénz-átrakosgatás zajlik. Általában dologi és működési célokra történik az átcsoportosítás, forrásként továbbra is ingatlaneladás és hasonlók vannak betervezve. Pénz tehát nincs, ingatlanértékesítésből jön némi és olyan helyektől vesznek el, mint például a Szociális Bizottság – így Simon. – Rossz döntések sorozata történik, rossz a szervezeti átalakítás és a gazdálkodás, sok ilyen szavazás lesz még 2017-ben! Nincsen a városvezetésnek jövőképe, Kalocsa a túlélésre játszik és költ, amíg van mit. Az egyetlen valamirevaló bevételi forrása a városnak a már alig meglévő ingatlanok értékesítése és az adóemelések, bírságolások növelése. Várom, hogy polgármester úr kimondja, hogy a 2017-es év finanszírozhatatlan, mi lesz így 2018-ban – hangzott a képviselői kérdés.


Nincs szándékosan alultervezett költségvetés!”

koltsegvetes1_200Dr. Bálint József polgármester Molnár Gábor gazdasági osztályvezetőt kérte fel, hogy reflektáljon a mondottakra. A vezető hangsúlyozta, hogy a költségvetés-módosítás tartalmazza az évközben tervezendő pótlólagos tételeket, amelyeket előzetesen tilos tervezni. Emlékeztetett, hogy ezt egy hónappal korábban is elmondta, de ezek bevezetésének vannak költségei. – Nincs szándékosan alultervezett költségvetés! Ezeket tilos előzetesen betervezni! Emellett átvezetésre kerültek azok a módosítások, amikről a testület már döntést hozott. Egyetlen olyan eseményre sem emlékszem, hogy azért került volna vagyonértékesítési előirányzat betervezésre, hogy működni tudjunk. Volt még néhány esemény, amikor nem volt sem kincstári papír, sem testületi döntés, de részletes indoklással került megadásra.

Ezután esett szó arról, hogy a „bírság” tétel [amelyre hozzászólásában Simon Zoltán szintén kitért, mondván, ezek beszedéséből remél bevételeket az önkormányzat] azért került beépítésre, mert a Parkgondozó Kft.-re kivetett környezetvédelmi bírság 30 százalékban az önkormányzati költségvetést fogja terhelni, ez már tudható, így meg kellett teremteni a fedezetére szolgáló részleget a büdzsében.


Hibás döntések súlyos anyagi kihatásairól”

koltsegvetes2_200A következő hozzászólás dr. Filvig Gézától érkezett, aki a Simon Zoltán által megnyitott gondolatmenetet fűzte tovább, megszólítva Bálint Józsefet, mondván, a polgármester meghozott olyan stratégiai és politikai döntéseket, amelyeknek most súlyos anyagi kihatásai vannak. – Most könnyen átadja a szót a hivatali apparátusnak, holott ők a városvezetési többség és a polgármester úr által tett lépéseknek próbálnak eleget tenni. Nem jó irányba halad a város, ezt kellene felismerni, mert el fog fogyni a pénz! Sok olyan anyagi módosítás is van ebben a határozati javaslatban, ami nem törvényi kötelezettség – zárta mondandóját a képviselő, majd Katus Attila jelentette, hogy az általa elnökölt Pénzügyi Bizottság támogatja a polgármester által beterjesztett határozati javaslatot, amelyet további reakció nélküli szavazás követett, és öt támogató, valamint öt ellenszavazat fejében nem sikerült elfogadni az anyagot. Hogy történt ez? Míg a Fidesz-KDNP színeiben helyet foglaló képviselők (Tihanyi Tiborné, dr. Filvig Géza, Simon Zoltán és Török Ferenc) négyen egységesen ellenszavaztak, addig dr. Bálint Józseffel együtt támogató voksot nyomott Kinyóné Lakatos Melinda, Bolvári Ferdinánd, Lakatos János és Katus Attila, azonban dr. Angeli Gabriella indoklás nélkül az ellenzék véleményét osztotta – így nem lett meg az elfogadáshoz szükséges többség.


Lesz-e következmény? Soron kívüli ülés biztos!

Azt, hogy milyen következményekkel járhat a módosítás jóváhagyása, vagyis annak elmaradása, ismét Molnár Gábor vázolta. – Úgy szól a törvény, hogy szükségszerűen, de legalább negyedévente történjen módosítás. Mivel január 31-én lett elfogadva az eredeti költségvetés, erősen időszerű lenne az – mondta először, majd az ülés későbbi szakában korrigálta magát. – Nem naptári negyedév szerint kell meghozni a módosításokat, de legalább negyedévente érdemes. Ez volt az eddigi gyakorlat is, valamint az, hogy legalább három költségvetési rendelet-módosítás történt – mondta, majd rátért arra, hogy milyen következményei lesznek az elmaradt határozathozatalnak. – A kincstár által megküldött dokumentumok, illetve a testület által már meghozott önkormányzati határozatok szerinti módosítások élnek, lekönyveltük, számla bizonylatnak minősülnek abban az esetben is, hogyha a testület nem szavazta meg, hogy ezek a döntések rendeleti formában egységesüljenek – mondta Molnár Gábor, rámutatva, hogy azon tételekről, amelyekről nem döntött a testület és a most visszadobott anyagban szerepeltek, azok magától értetődően „nem élnek”.

Végezetül a polgármester bejelentette, hogy június 8-án 16 órára összehívja a testületet, hogy ismételten szavazzanak az anyagról, addig is „el lehet gondolkodni azon, hogy komolyan végzi-e a feladatát a testület vagy sem”. – Ennek most nincs következménye, de legközelebb már lesz, úgyhogy mindenkit megkérek, hogy a józan eszére hallgasson, úgy szavazgasson – mondta a polgármester, majd főképp mikrofonon kívül vitázott az ellenzéki oldal néhány képviselőjével, akik felől elhangzott, hogy a testület dolga a „jó költségvetés tartása és biztosítása”.
„Főleg, hogy meg sem szavazták azt” vágott vissza ingerülten a polgármester.
Kalocsai hírek

Hamarosan lehívják az orosz hitel első részletét

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio...

Áder János is eljön Szent Asztrik ünnepére

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy november 12-re nagyszabású hálaadó szentmisét...

Újra összeültek a járás polgármesterei

Okosabban kihasznált pályázati keretekről, a Duna-hídhoz kötődő közutak felújításáról, valamint...

Volt bőr a képén az idős néni átverőjének

Egy hetven feletti asszonyt rövidített meg trükkös csaló, aki a kalocsai Széchenyi lakótelepen...

„Az egyiknek épp azért tetszik, amiért a másiknak nem”

1945-ben született Császártöltésen. Kalocsán érettségizett, majd tanulmányait a szegedi...

Talán jövőre megvalósulhat a Miskei úti közvilágítás-fejlesztés

A Miskei úti lakóközösség részére szervezett „lokális” fórumon került elő a környék...

Jubileumi alkotótábor kérdőjelekkel

Augusztus 13-án, vasárnap délelőtt nyílt meg a Városi Galériában a XXV. Kalocsai Képzőművész...

Két keréken az egyirányú utcában

Mint azt múlt heti számunkban megírtuk, a kalocsai Városi Baleset-megelőzési Bizottság hétről hétre...

Tizennégy szupergép a tanműhelyben

Június elején számolhattunk be arról, hogy a kalocsai Dózsa György középiskola komoly anyagi...

A NAV levelet küld a tartozásról, túlfizetésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal október végéig mintegy egymillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt...

ОРЛЁНОК – tábor a Fekete-tenger mellett

Június 23. és július 13. között nekem és a Kalocsai Szent István Gimnázium néhány másik tanulójának:...

A hőségben megnégyszereződött a kórházba került betegek száma

Múlt héten csütörtök délután 17 órakor már harmadfokú volt a hőségriasztás, így amikor pokoli, kint...

Múltidéző tábor a múzeumban

A Viski Károly Múzeum idén egy új napközis táborral készült a nyári vakációra. A Múltidéző táborba...

Ezüst fokozatú kiváló fotóművész lett Bedi Gyula

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Táborozni vitték a roma gyerekeket

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat az EMMI pályázatán nyerte el egy balatoni tábor teljes...

Angolul és németül varázsolhattak az ifjú mágusok

Kalocsán a Kids Club gyermekek számára idegen nyelv játékos oktatására szakosodott iskolát és annak...

Mozgássérült gyermekeket vittek táborozni

A Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezete 15 fővel utazott Balatonfenyvesre július első felében,...

Kisinas tábor általános iskolásoknak

A Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai középiskolája, a „Dózsa” és a...

A Bátrak Útján: tartalékos század alakul Kalocsán

Egy új önkéntes tartalékos formát alakít ki a Magyar Honvédség (MH), amely járási alapokon működő,...

A kétéltű

Engert Péter amerikai fesztiválokra próbálja bejuttatni az ezüstérmes paralimpikon, Suba Róbert...

Kötetbe foglalt érseki gondolatok

Az elmúlt hétfőn az Astriceum Érseki Múzeumban mutatta be a sajtó számára „Asztrik érsek...

Fekete Antal marad a Dózsa igazgatója

A pedagógus tavaly külsős és egyedüli pályázóként indult a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Túlterhelt a kórházi labor

Ebben a formában egyelőre csak elméleti szinten lehetséges, de valamelyest lehetne tehermentesíteni...

Lemondtak a pályázat megvalósításáról

A városi önkormányzat tavaly novemberben hozott határozatot arról, hogy elektromos töltőállomást...

Felelős állattartás (2.)

Az elmúlt hetekben megpróbáltuk körüljárni a címben megfogalmazott témát. Törekvésünk kiindulópontja...

A terítéken: szociális lakások, TDM, KFC, TOP és egy szétvert kamera

Bár kétségkívül a július eleji képviselő-testületi ülés legmarkánsabb napirendi pontja, ahogy azt...

Felelős állattartás

Lapunk 27. számában foglalkoztunk az állatmentés terén munkálkodók tapasztalataival (Gazdájának...

Szeptembertől már hivatalosan is sportiskolaként működnek

Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola. Ez lesz az új neve annak az iskolának, ahol közel...

Újabb nyertes pályázatok 600 milliós értékben

Hétfőn tartott városházi sajtótájékoztatón ismét örömteli bejelentések hangzottak el sikeres...

Bursa Hungarica Ösztöndíj Pályázat

Kalocsa Város Önkormányzata csatlakozott a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer 2018. évi fordulójához....

Aláírásgyűjtés indul szag-ügyben

Kerülgethetjük, szépíthetjük, körülírhatjuk, de bizony az a szag, ami időről időre, rossz széljárás...

A bútorok novemberben érkeznek

Újabb nagy, már majdnem véglegesnek tekinthető lépéssel lett közelebb a Kalocsai Szent Kereszt...

Bemutatták a Paks II. új arculatát

Paks II. Atomerőmű Zrt. néven működik tovább a két új blokk megvalósításért felelős projekttársaság....

Döntések és választások

Lassan öt éve, hogy megújult formában, új vezetéssel működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Domján...

Megújulóban a Közétkeztetési Intézmény főzőbázisa

Mint emlékezetes, májusban döntött arról a kalocsai városvezetés, hogy pályázatot nyújt be a...

Több mint hatszáz csőtörés a tavalyi mérleg

A múlt héten volt egy rövid időszak, amikor teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől a...

A fa második élete

A fa csodálatos élőlény: hatalmas, gyönyörű, titokzatos. Árnyékot ad, búvóhelyet madárnak,...

Rendszeresen szondáztatnak Szeliden

A tömegrendezvények idején főleg szondáztató járőrökből, a többi időszakban traffipaxból lesz több a...

Dr. Bálint József: majd a lakosság megmondja, jól dolgoztam-e

A július eleji képviselő-testületi ülést követően több kérdés is felmerült, amelyek tisztázására...

Hol lesz a végleges helye a szobroknak?

Lapunkat többen megkeresték, és olvasói rovatunkban is pár hete helyt adtunk egy olyan témájú...

Polgárőr és családi nap Szeliden

A Szelidi-tó adott otthont az idei esztendőben a XVIII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi nap...

A „sosemvolt” kalocsai KLIK-irodáról

Mint arról lapunk hasábjain olvashatott, dr. Angeli Gabriella képviselő a testület június végi...

Eljött az összegzés és a visszavonulás ideje

Megvan az ideje a vetésnek és az aratásnak. Minután az utóbbi megtörténik, összegezni kell, majd...

A beteg mindenekelőtt, vallja „Az év orvosa”

Ha tehetné, 48 órára tágítana egy munkanapot, hogy mindenre ideje jusson, és ha tehetné, sokkal több...

Zenetábor

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület a városi önkormányzat támogatásával egyhetes zenei tábort...

Néprajzi konferencia a Viskiben

„Hagyomány – szellemi kulturális örökség – népies rendezvény; Pillanatképek a mai...

Vállalkozói építményadó-emelés Kalocsán

Bár a tavaly ősszel belengetettnél mérsékeltebb, végső soron viszont mégiscsak megemelt vállalkozói...

Kiállítás öt évtized néptáncosairól

A kalocsai néptánc, zene és viselet hatalmas értéke és büszkesége városunknak. Ezt a kincset ma is...

„Megismerni egymást, egymás kultúráját, és örülni, nevetni, mulatni önfeledten”

Július 4-én, szerdán a lakosság által igen kedvelt, Szent István király úti menettánccal kezdődött a...

Nyár, avagy „alkalom szüli a tolvajt”

A nyári hónapok sokunk számára szabadabban telnek az év többi részénél. Ilyenkor kirándul, utazik...

Ne a csalóktól szerezzük be a téli tüzelőt

Országjáró szélhámosokat gyanít az elmúlt hetekben hozzájuk érkezett bejelentések alapján a Kalocsai...

Kalocsán miért, más városokban miért nem?

Az elmúlt heti testületi ülésen napirend előtti felszólalásában dr. Angeli Gabriella képviselő...

Mindennapi szépségeink képeken

Amit megszoktunk, azt szinte észre sem vesszük, olyan természetes, és elmegyünk a környezetünkben...

Autóbalesetben hunyt el a KKC kapusa

Megdöbbent, megrendült miértek sorakoznak egymás után. Ezekre a miértekre azonban soha nem fogunk...

Toporog a Fűszerpaprika gigaberuházása

Márciusban számolt be arról Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója, hogy a...

Dr. Göcsei Zsuzsanna vette át az „Év orvosa Díjat”

Idén június 30-án, pénteken a Kalocsai Főszékesegyházi Kórus közreműködésével tartották meg a...

Közösségi szolgálatosok a Logikusakk táborban

Évről évre benépesül nyaranta egy hétre Mácsaszálláson az egyik út menti tanya. Tizenöt éve tartja...

Egy különleges éjszaka a múzeumban

A réges-régi mondás szerint ott van a szívünk, ahol a kincsünk. Ez még napjaink rohanó világában is...

A TEIT és az atomerőmű: csendes csörték, zajos sikerek

Kalocsán, a június elején megrendezett „25 éves a TEIT” elnevezésű tudományos...

Ismerd meg, fogadd el, működj vele együtt!

Talán így lehetne a legrövidebben megfogalmazni annak az országos pályázatnak a lényegét, amelyet...

„Gazdájának társa akar lenni, ebben talál magára, ez a kutyalét lényege”

A gondolat Alice Hoffmann amerikai írónőtől származik. Lehet, nem mindenki ért vele egyet, nekem...

Kikanyarodott elé, összeütköztek

Július 3-án, hétfőn két autó ütközött Kalocsa és Bátya között, az 51-es úton. Az egyik sofőr és utas...

Rendészeti diákoknak szimuláltak balesetet

Sikerrel rá is ijesztettek a dózsás tanulókra a kalocsai rendőrök, mivel a helyszíni tudósítások...

Rangos díj a Pata Kft.-nek

A Pata József Gépipari Kft. tulajdonosai, Pata József és lánya, dr. Pata Ildikó a mai napon a cég...

A Paks II. interaktív kamionja ősszel folytatja útját

Egymásnak adták a kilincset Paks II. interaktív kamionjában a fesztiválozók, idén nyolc rendezvényen...

Januárban kezdődik a felvonulási terület kialakítása

Pakson egyeztetett stábjával Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a Paks II. projekttel...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás