Belső ellenszavazattal bukott a napirend

Újra kell tárgyalni a költségvetés módosítását

2017.08.10 09:17    |    V.I.  

A kalocsai képviselő-testület múlt heti ülésén történt, pedagógusnappal kapcsolatos napirend előtti szóváltás megalapozta a tanácskozás első pontjának hangulatát, amelyet a végső szavazás csak tovább tüzelt, de ne szaladjunk ennyire előre! A „Kalocsa Város Önkormányzata és intézményei 2017. évi költségvetési rendeletének 1. számú módosítása” című előterjesztés nem ígért sok izgalmat, voltaképp az eddig már meghozott döntések csokorba gyűjtése és „papírforma szerinti lekövetése”, amit magába foglalt, mégis komoly feszültséget szült a határozati javaslatot záró voksolás – illetve az anyaghoz fűzött kommentárok.

Amiért tárgyalták

A költségvetési rendeletet az időközben előálló módosító események, döntések függvényében, de legalább negyedéves gyakorisággal szükséges módosítani – vezette fel a napirendi pont tárgyalásának szükségességét az írásos előterjesztés. A költségvetési rendelet átfogó módosítása jelen előterjesztés szerint mind a jogszabályi követelmények kielégítése, mind pedig a szakszerű előirányzat-gazdálkodás megvalósítása miatt szükséges – olvasható a folytatásban. Mint később kiderült, ez konyhanyelven közel annyit tesz, hogy a költségvetési rendelet január végi megalkotása és elfogadása óta a testület által hozott, e rendeletet érintő döntéseket le kell követni és beépíteni.

koltsegvetes3_450
 

Polgármester úr mondja ki, hogy a 2017-es év finanszírozhatatlan!”

Az anyaghoz elsőként Simon Zoltán szólt hozzá, aki, látva annak tartalmát kimondta, hogy igazolva látja, amit egy hónapja állított, nevezetesen, hogy a törvényi megfelelés érdekében alultervezett a költségvetés.

– Most pénz-átrakosgatás zajlik. Általában dologi és működési célokra történik az átcsoportosítás, forrásként továbbra is ingatlaneladás és hasonlók vannak betervezve. Pénz tehát nincs, ingatlanértékesítésből jön némi és olyan helyektől vesznek el, mint például a Szociális Bizottság – így Simon. – Rossz döntések sorozata történik, rossz a szervezeti átalakítás és a gazdálkodás, sok ilyen szavazás lesz még 2017-ben! Nincsen a városvezetésnek jövőképe, Kalocsa a túlélésre játszik és költ, amíg van mit. Az egyetlen valamirevaló bevételi forrása a városnak a már alig meglévő ingatlanok értékesítése és az adóemelések, bírságolások növelése. Várom, hogy polgármester úr kimondja, hogy a 2017-es év finanszírozhatatlan, mi lesz így 2018-ban – hangzott a képviselői kérdés.


Nincs szándékosan alultervezett költségvetés!”

koltsegvetes1_200Dr. Bálint József polgármester Molnár Gábor gazdasági osztályvezetőt kérte fel, hogy reflektáljon a mondottakra. A vezető hangsúlyozta, hogy a költségvetés-módosítás tartalmazza az évközben tervezendő pótlólagos tételeket, amelyeket előzetesen tilos tervezni. Emlékeztetett, hogy ezt egy hónappal korábban is elmondta, de ezek bevezetésének vannak költségei. – Nincs szándékosan alultervezett költségvetés! Ezeket tilos előzetesen betervezni! Emellett átvezetésre kerültek azok a módosítások, amikről a testület már döntést hozott. Egyetlen olyan eseményre sem emlékszem, hogy azért került volna vagyonértékesítési előirányzat betervezésre, hogy működni tudjunk. Volt még néhány esemény, amikor nem volt sem kincstári papír, sem testületi döntés, de részletes indoklással került megadásra.

Ezután esett szó arról, hogy a „bírság” tétel [amelyre hozzászólásában Simon Zoltán szintén kitért, mondván, ezek beszedéséből remél bevételeket az önkormányzat] azért került beépítésre, mert a Parkgondozó Kft.-re kivetett környezetvédelmi bírság 30 százalékban az önkormányzati költségvetést fogja terhelni, ez már tudható, így meg kellett teremteni a fedezetére szolgáló részleget a büdzsében.


Hibás döntések súlyos anyagi kihatásairól”

koltsegvetes2_200A következő hozzászólás dr. Filvig Gézától érkezett, aki a Simon Zoltán által megnyitott gondolatmenetet fűzte tovább, megszólítva Bálint Józsefet, mondván, a polgármester meghozott olyan stratégiai és politikai döntéseket, amelyeknek most súlyos anyagi kihatásai vannak. – Most könnyen átadja a szót a hivatali apparátusnak, holott ők a városvezetési többség és a polgármester úr által tett lépéseknek próbálnak eleget tenni. Nem jó irányba halad a város, ezt kellene felismerni, mert el fog fogyni a pénz! Sok olyan anyagi módosítás is van ebben a határozati javaslatban, ami nem törvényi kötelezettség – zárta mondandóját a képviselő, majd Katus Attila jelentette, hogy az általa elnökölt Pénzügyi Bizottság támogatja a polgármester által beterjesztett határozati javaslatot, amelyet további reakció nélküli szavazás követett, és öt támogató, valamint öt ellenszavazat fejében nem sikerült elfogadni az anyagot. Hogy történt ez? Míg a Fidesz-KDNP színeiben helyet foglaló képviselők (Tihanyi Tiborné, dr. Filvig Géza, Simon Zoltán és Török Ferenc) négyen egységesen ellenszavaztak, addig dr. Bálint Józseffel együtt támogató voksot nyomott Kinyóné Lakatos Melinda, Bolvári Ferdinánd, Lakatos János és Katus Attila, azonban dr. Angeli Gabriella indoklás nélkül az ellenzék véleményét osztotta – így nem lett meg az elfogadáshoz szükséges többség.


Lesz-e következmény? Soron kívüli ülés biztos!

Azt, hogy milyen következményekkel járhat a módosítás jóváhagyása, vagyis annak elmaradása, ismét Molnár Gábor vázolta. – Úgy szól a törvény, hogy szükségszerűen, de legalább negyedévente történjen módosítás. Mivel január 31-én lett elfogadva az eredeti költségvetés, erősen időszerű lenne az – mondta először, majd az ülés későbbi szakában korrigálta magát. – Nem naptári negyedév szerint kell meghozni a módosításokat, de legalább negyedévente érdemes. Ez volt az eddigi gyakorlat is, valamint az, hogy legalább három költségvetési rendelet-módosítás történt – mondta, majd rátért arra, hogy milyen következményei lesznek az elmaradt határozathozatalnak. – A kincstár által megküldött dokumentumok, illetve a testület által már meghozott önkormányzati határozatok szerinti módosítások élnek, lekönyveltük, számla bizonylatnak minősülnek abban az esetben is, hogyha a testület nem szavazta meg, hogy ezek a döntések rendeleti formában egységesüljenek – mondta Molnár Gábor, rámutatva, hogy azon tételekről, amelyekről nem döntött a testület és a most visszadobott anyagban szerepeltek, azok magától értetődően „nem élnek”.

Végezetül a polgármester bejelentette, hogy június 8-án 16 órára összehívja a testületet, hogy ismételten szavazzanak az anyagról, addig is „el lehet gondolkodni azon, hogy komolyan végzi-e a feladatát a testület vagy sem”. – Ennek most nincs következménye, de legközelebb már lesz, úgyhogy mindenkit megkérek, hogy a józan eszére hallgasson, úgy szavazgasson – mondta a polgármester, majd főképp mikrofonon kívül vitázott az ellenzéki oldal néhány képviselőjével, akik felől elhangzott, hogy a testület dolga a „jó költségvetés tartása és biztosítása”.
„Főleg, hogy meg sem szavazták azt” vágott vissza ingerülten a polgármester.
Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás