Ami városházi írásainkból kimaradt

Éjszakai vircsaft, szemét-ügy és TÖOSZ-hírek

2018.09.05 15:03    |    V.I.  


Bár külön írásokban értekeztünk a kalocsai képviselő-testület májusvégi ülésének fontosabb történéseiről, akadnak még olyan mozzanatok a tanácskozásról, amelyekről jó, ha tud. Beszámolt például dr. Bálint József polgármester néhány fejleményről, amelyek fontosak lehetnek a város jövőjét illetően, de a képviselők közül is többen indítványoztak hozzászólást, nagyobb közérdeklődésre számot tartó témamegvitatást.

Bölcsődefejlesztési pályázatok még az idén?

A testület tárgyalta a költségvetési rendelet az év e szakában esedékes módosítását, amelyről elismerően, előkészített anyagként nyilatkoztak a döntéshozók – egyedül Szabó Balázs jegyezte meg, hogy lehetne még pénzt kiszorítani a pályázatok javára, ha hatékonyabban gazdálkodna az önkormányzat. Hasonlóképpen foglaltak állást a Szociális Központ és Origo Család és Gyermekjóléti Központ által benyújtott éves szakmai beszámolóról, illetve a kalocsai bölcsőde éves szakmai számvetéséről. Utóbbi anyag margójára jegyezte meg dr. Bálint József, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének a küldöttgyűlésén tájékoztatták arról a jelenlevőket, hogy várhatóan a nyár végén új pályázati lehetőségek nyílnak majd meg bölcsődefejlesztésre és bővítésre. E célra 4,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány, és ha lehetőség lesz, illetve indokoltnak látják Kalocsán, a város is fog indulni ezen kiírásokon.


Mű helyett füves pálya a Méhecskéknek

Visszatérő téma volt lapunk hasábjaink is a közbeszédben Méhecskék-pályaként emlegetett Hunyadi pálya tavalyi területbővítése körüli vitás helyzet, ami a sportegyesület vezetése és a pálya környékén lakók között alakult ki. A lakók attól féltek, hogy – az eredeti tervek szerint – műfüves, világított új pályaszakasszal bővülő sportlétesítményen folyó élet zavarni fogja mindennapjaikat, ezen félelmeik viszont alaptalannak bizonyultak. Időközben kiderült, hogy módosítani kell a beruházás műszaki tartalmát is. Mint az a legutóbbi ülésen elhangzott, a műfüves pálya-koncepció nem nyert támogatást, így a kialakított területen hagyományos, füves pálya lesz.


Török Ferenc éjszakai vircsaftokról

Az ülés végén Török Ferenc jelezte, hogy szót kérne olyan témában, amiről „többen is beszélnek, Facebookon is állandó téma”. Nevezetesen, hogy az E.T. pizzéria körül, a Csilás parkban hétvégenként „gyakran élnek komoly esti életet a fiatalok, ami zavarja a környék lakóinak a nyugalmát. Rendőrségnek szóltak, jegyzőnek jelezték, de eddig nem sok minden történt”, mondta a képviselő, rátérve egy másik helyszínre, a Búzapiac téri, volt Paprikamalom környezetére, a piactér szomszédságában, ahol állítólag „ugyanez a helyzet, sőt, itt egy italautomata körül kisebb piknikek alakulnak ki éjszakánként”. A kérdés az, folytatta, hogy ad-e lehetőséget a törvény, hogy pihenőövezetté nyilvánítsanak egyes területeket, ahol adott órától óráig lehet csak bizonyos körülmények között bizonyos tevékenységeket folytatni?

 

test4_450
 

 

Dr. Kiss Csaba jegyző válaszából kiderült, hogy az eset már a rendőrséghez is eljutott és több eljárást indítottak, többeket feljelentettek, remélhetőleg idővel ezek az állapotok tehát meg fognak szűnni. „Ha nem is a rendezési tervben, de a zajra vonatkozó szabályozásokat illetően van helyi rendelkezés”, így a jegyző – félig-meddig fent hagyva a hangsúlyt a mondat végén. Kiderül, lesz e bármilyen változás…


Szabó Balázs lerakhatatlan szemétről a szemétlerakón

Szabó emlékeztetett, hogy a Városházán visszatérő téma az illegális szemétlerakás és égetés ügye. A kialakult állapotok talán némiképp rendeződnének, ha több lenne a kukadíj-előfizetés a városban, folytatta, felidézve, hogy legutóbbi infóik szerint a lakosság harmadának nincsen szerződése a hulladékszállító céggel, majd egy másik problémát vetett fel. Nemrég tapasztalta, kezdett bele, hogy a szemétlerakónak nem minden fajta szemétre van engedélye, például a bitumenes hullámlemezre, hullámpalára sincs, ami sok helyütt előfordul. Ilyenkor egy kecskeméti cég telefonszámát adják meg, ami súlyos tízezrekért szállítja el ezt a veszélyesnek minősített hulladékot. Azt kérte, hogy a polgármester tegyen lépéseket az irányba, hogy a kalocsai lerakón lehetőség legyen ezt leadni. [A probléma az, hogy kifejezetten a kátrányos hullámpalára vonatkozóan olvasható a lerakót üzemeltető cég honlapján is, hogy azt egyáltalán nincsen módja átvenni a szeméttelepnek – a szerk.]

Bálint József hangsúlyozta, hogy a létesítmény fogad veszélyes hulladékot, mert rendelkeznie kell a telepnek az ehhez szükséges engedéllyel, azaz a bitumenes hullámpalát is kötelesek odakinn átvenni. Ezt tisztázni fogja az illetékes cég vezetőjével, mondta, akivel más ügyből fakadóan amúgy is lenne találkozója.

 

test3_450
 

 


Simon Zoltán köszönetet mondott

Mégpedig a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztálynak, amiért hatékonyan és gyorsan lépett a kórház új főbejárata körüli parkolási anomáliák feloldására. Kikerültek a Füzér utca és a Tompa Mihály utcákban a megállást tiltó táblák, és megjelentek a közterület-felügyelők is, akik egyelőre nem büntetnek, csak figyelmeztetnek, de érvényt szereznek a táblák üzenetének. Mint kiderült, a környékben élők komfortja érdekében ki fognak kerülni a reggel 7-től 16 óráig terjedő parkolási tilalmat feloldó kiegészítő táblák is rövidesen az újak alá.


Végül TÖOSZ-hírek a polgármestertől

A bölcsődei beszámoló kapcsán már elejtette Bálint, hogy küldöttként részt vett a májusi TÖOSZ gyűlésen, amelyen elhangzott az is, hogy a jövőben a közkonyhák pályázati lehetőségeit fogják szélesíteni, póttámogatást pedig csak intézmény részére biztosítanak központilag, önkormányzati tulajdonú kft. számára nem. Jó döntésként ítélte tehát meg, hogy létrehozták a Kalocsai Közétkeztetési Intézményt, mondván, az új fejlemények az önkormányzat lépésének létjogosultságát igazolják. Bálint arról is szót ejtett, hogy várhatóan az önkormányzatok számára rendelkezésre álló állami normatívákat nem emelik, valamint elmondta, hogy 2019 januárjától tervezik a jelenlegi szolidaritási adórendszer átalakítását. Végezetül felidézte, hogy az önkormányzati rendszer átalakításáról szóló híreszteléseket is cáfolták az említett ülésen.
Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás