Ami városházi írásainkból kimaradt

Éjszakai vircsaft, szemét-ügy és TÖOSZ-hírek

2018.09.05 15:03    |    V.I.  


Bár külön írásokban értekeztünk a kalocsai képviselő-testület májusvégi ülésének fontosabb történéseiről, akadnak még olyan mozzanatok a tanácskozásról, amelyekről jó, ha tud. Beszámolt például dr. Bálint József polgármester néhány fejleményről, amelyek fontosak lehetnek a város jövőjét illetően, de a képviselők közül is többen indítványoztak hozzászólást, nagyobb közérdeklődésre számot tartó témamegvitatást.

Bölcsődefejlesztési pályázatok még az idén?

A testület tárgyalta a költségvetési rendelet az év e szakában esedékes módosítását, amelyről elismerően, előkészített anyagként nyilatkoztak a döntéshozók – egyedül Szabó Balázs jegyezte meg, hogy lehetne még pénzt kiszorítani a pályázatok javára, ha hatékonyabban gazdálkodna az önkormányzat. Hasonlóképpen foglaltak állást a Szociális Központ és Origo Család és Gyermekjóléti Központ által benyújtott éves szakmai beszámolóról, illetve a kalocsai bölcsőde éves szakmai számvetéséről. Utóbbi anyag margójára jegyezte meg dr. Bálint József, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének a küldöttgyűlésén tájékoztatták arról a jelenlevőket, hogy várhatóan a nyár végén új pályázati lehetőségek nyílnak majd meg bölcsődefejlesztésre és bővítésre. E célra 4,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány, és ha lehetőség lesz, illetve indokoltnak látják Kalocsán, a város is fog indulni ezen kiírásokon.


Mű helyett füves pálya a Méhecskéknek

Visszatérő téma volt lapunk hasábjaink is a közbeszédben Méhecskék-pályaként emlegetett Hunyadi pálya tavalyi területbővítése körüli vitás helyzet, ami a sportegyesület vezetése és a pálya környékén lakók között alakult ki. A lakók attól féltek, hogy – az eredeti tervek szerint – műfüves, világított új pályaszakasszal bővülő sportlétesítményen folyó élet zavarni fogja mindennapjaikat, ezen félelmeik viszont alaptalannak bizonyultak. Időközben kiderült, hogy módosítani kell a beruházás műszaki tartalmát is. Mint az a legutóbbi ülésen elhangzott, a műfüves pálya-koncepció nem nyert támogatást, így a kialakított területen hagyományos, füves pálya lesz.


Török Ferenc éjszakai vircsaftokról

Az ülés végén Török Ferenc jelezte, hogy szót kérne olyan témában, amiről „többen is beszélnek, Facebookon is állandó téma”. Nevezetesen, hogy az E.T. pizzéria körül, a Csilás parkban hétvégenként „gyakran élnek komoly esti életet a fiatalok, ami zavarja a környék lakóinak a nyugalmát. Rendőrségnek szóltak, jegyzőnek jelezték, de eddig nem sok minden történt”, mondta a képviselő, rátérve egy másik helyszínre, a Búzapiac téri, volt Paprikamalom környezetére, a piactér szomszédságában, ahol állítólag „ugyanez a helyzet, sőt, itt egy italautomata körül kisebb piknikek alakulnak ki éjszakánként”. A kérdés az, folytatta, hogy ad-e lehetőséget a törvény, hogy pihenőövezetté nyilvánítsanak egyes területeket, ahol adott órától óráig lehet csak bizonyos körülmények között bizonyos tevékenységeket folytatni?

 

test4_450
 

 

Dr. Kiss Csaba jegyző válaszából kiderült, hogy az eset már a rendőrséghez is eljutott és több eljárást indítottak, többeket feljelentettek, remélhetőleg idővel ezek az állapotok tehát meg fognak szűnni. „Ha nem is a rendezési tervben, de a zajra vonatkozó szabályozásokat illetően van helyi rendelkezés”, így a jegyző – félig-meddig fent hagyva a hangsúlyt a mondat végén. Kiderül, lesz e bármilyen változás…


Szabó Balázs lerakhatatlan szemétről a szemétlerakón

Szabó emlékeztetett, hogy a Városházán visszatérő téma az illegális szemétlerakás és égetés ügye. A kialakult állapotok talán némiképp rendeződnének, ha több lenne a kukadíj-előfizetés a városban, folytatta, felidézve, hogy legutóbbi infóik szerint a lakosság harmadának nincsen szerződése a hulladékszállító céggel, majd egy másik problémát vetett fel. Nemrég tapasztalta, kezdett bele, hogy a szemétlerakónak nem minden fajta szemétre van engedélye, például a bitumenes hullámlemezre, hullámpalára sincs, ami sok helyütt előfordul. Ilyenkor egy kecskeméti cég telefonszámát adják meg, ami súlyos tízezrekért szállítja el ezt a veszélyesnek minősített hulladékot. Azt kérte, hogy a polgármester tegyen lépéseket az irányba, hogy a kalocsai lerakón lehetőség legyen ezt leadni. [A probléma az, hogy kifejezetten a kátrányos hullámpalára vonatkozóan olvasható a lerakót üzemeltető cég honlapján is, hogy azt egyáltalán nincsen módja átvenni a szeméttelepnek – a szerk.]

Bálint József hangsúlyozta, hogy a létesítmény fogad veszélyes hulladékot, mert rendelkeznie kell a telepnek az ehhez szükséges engedéllyel, azaz a bitumenes hullámpalát is kötelesek odakinn átvenni. Ezt tisztázni fogja az illetékes cég vezetőjével, mondta, akivel más ügyből fakadóan amúgy is lenne találkozója.

 

test3_450
 

 


Simon Zoltán köszönetet mondott

Mégpedig a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztálynak, amiért hatékonyan és gyorsan lépett a kórház új főbejárata körüli parkolási anomáliák feloldására. Kikerültek a Füzér utca és a Tompa Mihály utcákban a megállást tiltó táblák, és megjelentek a közterület-felügyelők is, akik egyelőre nem büntetnek, csak figyelmeztetnek, de érvényt szereznek a táblák üzenetének. Mint kiderült, a környékben élők komfortja érdekében ki fognak kerülni a reggel 7-től 16 óráig terjedő parkolási tilalmat feloldó kiegészítő táblák is rövidesen az újak alá.


Végül TÖOSZ-hírek a polgármestertől

A bölcsődei beszámoló kapcsán már elejtette Bálint, hogy küldöttként részt vett a májusi TÖOSZ gyűlésen, amelyen elhangzott az is, hogy a jövőben a közkonyhák pályázati lehetőségeit fogják szélesíteni, póttámogatást pedig csak intézmény részére biztosítanak központilag, önkormányzati tulajdonú kft. számára nem. Jó döntésként ítélte tehát meg, hogy létrehozták a Kalocsai Közétkeztetési Intézményt, mondván, az új fejlemények az önkormányzat lépésének létjogosultságát igazolják. Bálint arról is szót ejtett, hogy várhatóan az önkormányzatok számára rendelkezésre álló állami normatívákat nem emelik, valamint elmondta, hogy 2019 januárjától tervezik a jelenlegi szolidaritási adórendszer átalakítását. Végezetül felidézte, hogy az önkormányzati rendszer átalakításáról szóló híreszteléseket is cáfolták az említett ülésen.
Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás