Ami kimaradt…

A Városházáról jelentjük

2018.01.07 14:55    |    V.I.  

Bár a kalocsai képviselő-testület augusztus 30-i ülésének fontosabb és jelentősebb érdeklődésre számot tartó mozzanatairól és intézkedéseiről külön-külön írásokban tudósítottunk a hetekben, történtek még a szélesebb közönségre tartozó döntéshozatalok az említett alkalmon. Ami tehát eddigi beszámolóinkból kimaradt, azt az elkövetkező sorokban, témák szerint csoportosítva szemlézheti – ideértve városi pénzügyeket, fejlesztési koncepcióról szóló híreket, és egy újabb lépést a lezártnak hitt Kalocsa kontra Uszód-Géderlak-Dunaszentbenedek szennyvízberuházás-per ügyben.

Minimálbér-emelés és „elejtett ellentételezés”

Mint korábban megírtuk, az ülésen a 800 millió forintos, uniós pályázatból megvalósítandó ipari fejlesztés körül heves vita bontakozott ki a grémium tagjai között. Emellett a Kalocsa Menza Kft. megszüntetésére irányuló határozathozatal sem történt ütköző véleményektől mentesen, ahogyan egy, a költségvetés módosítására irányuló előterjesztés megszavazása sem, amely „pénzmozgás-lekövetés”, hangzott a napirend tárgyalásakor.

test2_450
 

Dr. Angeli Gabriella tette fel a kérdést, hogy ha az elektromos töltőállomás-építés pályázat megvalósításától (amelyre, mint emlékezetes, elnyert forrása volt az önkormányzatnak, időközben viszont kiderült, hogy több szempontból is praktikátlannak tűnt a beruházás) visszalépett a városvezetés, hová lett a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály számára e projekt keretében rendelkezésére bocsátott 400 ezer forint? Molnár Gábor gazdasági osztályvezető jelezte, hogy a visszalépés kimondását követően ő a projekt összes kiadását nullára redukálta, beleértve a 400 ezer forint – most megkérdőjelezett – önerőt is. Angeli kérte, hogy legközelebb a hasonló eset elkerülése végett a testület határozzon arról, hogy egy előzetesen rendelkezésre bocsátott keretnek mi lesz a sorsa. Dr. Bálint József polgármester ehhez annyit fűzött hozzá, hogy e szerint minden tervezett, de el nem indult projekt keretét azonnal elkölthetné valamire a város, amit nem tartott jó hozzáállásnak, majd megemlítette, hogy megjöttek a pótlékok és minimális ellentételezést kapott a város a kormányzati béremelés nyomán.


A Központi Nukleáris Alap „vitatott arányai”

Napirendre került a Kalocsa számára a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból biztosítandó 2017-es, közel 50 millió forintos támogatás felhasználásának a kérdése. Az egyetlen érdemi hozzászóló dr. Filvig Géza képviselő volt, aki rosszallását fejezte ki az iránt, ahogyan megoszlik a nevezett összeg százalékos felhasználási aránya. Mint mondta, „a pénz nyolcvan százalékát elműködi az önkormányzat és csak a fennmaradót költi fejlesztésre, holott ennek éppen fordítva kellene lennie. Ebből épülnie és újulnia kellene a városnak, nem a felszínen maradni”, hangzott az észrevétel, majd nyolc igen, három tartózkodás ellenében elfogadta a testület a dr. Bálint József által eléjük került határozati javaslatot, amelyből kiderült, hogy milyen fejlesztéseket foglalna magába az önkormányzati koncepció. Az anyag szerint például kamera-rendszerre költenének belőle, de a sportcsarnok vizesblokkjainak felújítására irányuló beruházást is ezen keretből támogatná a város.

test1_450
 


Munkahelyteremtő beruházást hozhat a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Társulás?

Ugyancsak az augusztus végi testületi ülés napirendjén szerepelt a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2016-os működéséről készült beszámoló anyagának az elfogadása. Ennek margójára jegyezte meg Bálint József, hogy a döntéshozatalban illetékes Energetikai Hivatal bekérte a javaslatukat a kalocsai szemétszállítási díjak mérséklésére. „Van tehát esély rá, hogy 2018 januárjától a városban csökkenteni fogják a kukadíjat”, tekintett a jövőbe a polgármester, bízva a városra irányuló pozitív döntésben.

Török Ferenc képviselő a témához történő hozzászólásában kritikusabb hangot ütött meg. Ő hiányolta a polgármester lobbiját arra irányulóan, hogy a társuláson belül nagyobb regionális fajsúlyt kapjon Kalocsa. Mint mondta, Felgyőn, Kiskunhalason és Vaskúton lerakót telepítettek az önkormányzatok, és az ő polgármestersége idején is próbálták rávenni a társaságot, hogy Kalocsának is jusson hasonló fejlesztés, ami helyben akár 20-25 ember számára teremthet új munkahelyet. Hangsúlyozta, hogy várhatóak még hasonló fejlesztések a társulásnál, ezét érdemes lenne lobbizni, hogy Kalocsa körzetében is épüljön olyan lerakó, vagy válogató, ami új munkahelyeket jelentene. Bálint reakciójában úgy fogalmazott, hogy nyitott kapukat dönget Török, mondván, már ki vannak jelölve a jövőre irányuló fejlesztési célok, és ezek szerint Baján, Kalocsán, Csongrádon és Kiskunfélegyházán is tervezi újrahasznosítási pontok létesítését a társulás.

test4_450
 

Újra próbálkozik a KKKK

Az utolsó pillanatban engedett zöld utat egy 25 ezer eurós, azaz átszámítva közel 7 és félmillió forintos pályázati kérelem benyújtásának a testület. A szeptember 1-i határidő előtt egy nappal dr. Bálint József annyit fűzött a jóváhagyást indítványozó anyaghoz, hogy ez már sokadik nekifutása Kalocsának az „Európa a polgárokért” pályázat keretére, amelynek lebonyolításával a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárat bízták meg. A polgármester elmondta, hogy a rendezvényszervezésre költhető összeget azért érdemes mindenképpen megcélozni, mert ha eredményesnek minősítik a kérelmet, akkor olyan összeghez jut Kalocsa, amelynek felhasználásához nem kell saját erőt biztosítania.


Hosszas vita után kimondták: a Kúriához fordulunk

Az „Egyebek” napirend tárgyalásakor ismét a felszínre került az a bizonyos jogi procedúra, amelynek során Kalocsa már jogerősen pert veszetett Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek hármasával szemben egy vélelmezett, több tízmillió forintos befizetés esetén, amely a kalocsai álláspont szerint egy szennyvízberuházással kapcsolatos korábbi szerződés szerint jár a városnak.

test5_250Dr. Bálint József úgy fogalmazott, hogy a jogerős döntés szerint „ingyen jutott a három település szennyvíztisztítóhoz, ami nonszensz”, mostanra pedig egyetlen magasabb szervnél fellebbezhet a testület, hogy érvényt szerezzen igazának a Kúriánál. A polgármester kikérte a grémium véleményét arról, hogy lépje-e meg Kalocsa ezt? Elsőként dr. Angeli Gabriella mutatott rá, hogy egy ilyen döntés kimondásához mélyebben kellene ismerniük az ügy részleteit.

Ekkor dr. Kiss Csaba jegyző javasolta, hogy az üzleti érdekekre hivatkozva zárt ajtók mögött tárgyaljanak a részletekről. Ehhez csatlakozott Török Ferenc, hozzátéve, hogy legyen alkalom arra is, hogy az érintett települések polgármesterinek jelenlétében ütköztessék az érveket és ellenérveket. Bálint kijelentette, hogy ebben a témában a három polgármesterrel nem ül le, emlékeztetve arra, hogy korábban a testület is jóváhagyta, hogy történjen eljárásindítás, majd zárták az ajtókat. Azok újranyitását és az ülés nyilvános keretben történő folytatása során ismertette Kalocsa polgármestere, hogy a testület úgy döntött, benyújtja a Kúriához a felülvizsgálati kérelmet.


Senkit nem jelölt megyei kitüntetésre Kalocsa

Végezetül rövid tájékoztatójába ismertette Kalocsa első embere, hogy jövő májusban egy nagyszabású testvérvárosi rendezvényre hívja delegációnkat Kirchheim Unter Teck, amelyen a Kalocsa Kamarakórus biztosan fel fog lépni, csakúgy, mint a Piros Rózsa Néptáncegyüttes – ők házaknál, családoknál lesznek elszállásolva. Mivel a város 18 főt delegálhat, a polgármester kérte, hogy a képviselők mielőbb jelezzék részvételi szándékukat az eseményen.

test3_450
 

Ugyanezen tájékoztatóban hangzott el, hogy a Kalocsa ebben az évben senkit nem terjeszt fel Bács-Kiskun megyei kitüntetésre, ugyanis egyetlen javaslat sem érkezett a polgármesterhez.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás