Ami kimaradt…

A Városházáról jelentjük

2018.01.07 14:55    |    V.I.  

Bár a kalocsai képviselő-testület augusztus 30-i ülésének fontosabb és jelentősebb érdeklődésre számot tartó mozzanatairól és intézkedéseiről külön-külön írásokban tudósítottunk a hetekben, történtek még a szélesebb közönségre tartozó döntéshozatalok az említett alkalmon. Ami tehát eddigi beszámolóinkból kimaradt, azt az elkövetkező sorokban, témák szerint csoportosítva szemlézheti – ideértve városi pénzügyeket, fejlesztési koncepcióról szóló híreket, és egy újabb lépést a lezártnak hitt Kalocsa kontra Uszód-Géderlak-Dunaszentbenedek szennyvízberuházás-per ügyben.

Minimálbér-emelés és „elejtett ellentételezés”

Mint korábban megírtuk, az ülésen a 800 millió forintos, uniós pályázatból megvalósítandó ipari fejlesztés körül heves vita bontakozott ki a grémium tagjai között. Emellett a Kalocsa Menza Kft. megszüntetésére irányuló határozathozatal sem történt ütköző véleményektől mentesen, ahogyan egy, a költségvetés módosítására irányuló előterjesztés megszavazása sem, amely „pénzmozgás-lekövetés”, hangzott a napirend tárgyalásakor.

test2_450
 

Dr. Angeli Gabriella tette fel a kérdést, hogy ha az elektromos töltőállomás-építés pályázat megvalósításától (amelyre, mint emlékezetes, elnyert forrása volt az önkormányzatnak, időközben viszont kiderült, hogy több szempontból is praktikátlannak tűnt a beruházás) visszalépett a városvezetés, hová lett a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály számára e projekt keretében rendelkezésére bocsátott 400 ezer forint? Molnár Gábor gazdasági osztályvezető jelezte, hogy a visszalépés kimondását követően ő a projekt összes kiadását nullára redukálta, beleértve a 400 ezer forint – most megkérdőjelezett – önerőt is. Angeli kérte, hogy legközelebb a hasonló eset elkerülése végett a testület határozzon arról, hogy egy előzetesen rendelkezésre bocsátott keretnek mi lesz a sorsa. Dr. Bálint József polgármester ehhez annyit fűzött hozzá, hogy e szerint minden tervezett, de el nem indult projekt keretét azonnal elkölthetné valamire a város, amit nem tartott jó hozzáállásnak, majd megemlítette, hogy megjöttek a pótlékok és minimális ellentételezést kapott a város a kormányzati béremelés nyomán.


A Központi Nukleáris Alap „vitatott arányai”

Napirendre került a Kalocsa számára a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból biztosítandó 2017-es, közel 50 millió forintos támogatás felhasználásának a kérdése. Az egyetlen érdemi hozzászóló dr. Filvig Géza képviselő volt, aki rosszallását fejezte ki az iránt, ahogyan megoszlik a nevezett összeg százalékos felhasználási aránya. Mint mondta, „a pénz nyolcvan százalékát elműködi az önkormányzat és csak a fennmaradót költi fejlesztésre, holott ennek éppen fordítva kellene lennie. Ebből épülnie és újulnia kellene a városnak, nem a felszínen maradni”, hangzott az észrevétel, majd nyolc igen, három tartózkodás ellenében elfogadta a testület a dr. Bálint József által eléjük került határozati javaslatot, amelyből kiderült, hogy milyen fejlesztéseket foglalna magába az önkormányzati koncepció. Az anyag szerint például kamera-rendszerre költenének belőle, de a sportcsarnok vizesblokkjainak felújítására irányuló beruházást is ezen keretből támogatná a város.

test1_450
 


Munkahelyteremtő beruházást hozhat a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Társulás?

Ugyancsak az augusztus végi testületi ülés napirendjén szerepelt a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2016-os működéséről készült beszámoló anyagának az elfogadása. Ennek margójára jegyezte meg Bálint József, hogy a döntéshozatalban illetékes Energetikai Hivatal bekérte a javaslatukat a kalocsai szemétszállítási díjak mérséklésére. „Van tehát esély rá, hogy 2018 januárjától a városban csökkenteni fogják a kukadíjat”, tekintett a jövőbe a polgármester, bízva a városra irányuló pozitív döntésben.

Török Ferenc képviselő a témához történő hozzászólásában kritikusabb hangot ütött meg. Ő hiányolta a polgármester lobbiját arra irányulóan, hogy a társuláson belül nagyobb regionális fajsúlyt kapjon Kalocsa. Mint mondta, Felgyőn, Kiskunhalason és Vaskúton lerakót telepítettek az önkormányzatok, és az ő polgármestersége idején is próbálták rávenni a társaságot, hogy Kalocsának is jusson hasonló fejlesztés, ami helyben akár 20-25 ember számára teremthet új munkahelyet. Hangsúlyozta, hogy várhatóak még hasonló fejlesztések a társulásnál, ezét érdemes lenne lobbizni, hogy Kalocsa körzetében is épüljön olyan lerakó, vagy válogató, ami új munkahelyeket jelentene. Bálint reakciójában úgy fogalmazott, hogy nyitott kapukat dönget Török, mondván, már ki vannak jelölve a jövőre irányuló fejlesztési célok, és ezek szerint Baján, Kalocsán, Csongrádon és Kiskunfélegyházán is tervezi újrahasznosítási pontok létesítését a társulás.

test4_450
 

Újra próbálkozik a KKKK

Az utolsó pillanatban engedett zöld utat egy 25 ezer eurós, azaz átszámítva közel 7 és félmillió forintos pályázati kérelem benyújtásának a testület. A szeptember 1-i határidő előtt egy nappal dr. Bálint József annyit fűzött a jóváhagyást indítványozó anyaghoz, hogy ez már sokadik nekifutása Kalocsának az „Európa a polgárokért” pályázat keretére, amelynek lebonyolításával a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárat bízták meg. A polgármester elmondta, hogy a rendezvényszervezésre költhető összeget azért érdemes mindenképpen megcélozni, mert ha eredményesnek minősítik a kérelmet, akkor olyan összeghez jut Kalocsa, amelynek felhasználásához nem kell saját erőt biztosítania.


Hosszas vita után kimondták: a Kúriához fordulunk

Az „Egyebek” napirend tárgyalásakor ismét a felszínre került az a bizonyos jogi procedúra, amelynek során Kalocsa már jogerősen pert veszetett Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek hármasával szemben egy vélelmezett, több tízmillió forintos befizetés esetén, amely a kalocsai álláspont szerint egy szennyvízberuházással kapcsolatos korábbi szerződés szerint jár a városnak.

test5_250Dr. Bálint József úgy fogalmazott, hogy a jogerős döntés szerint „ingyen jutott a három település szennyvíztisztítóhoz, ami nonszensz”, mostanra pedig egyetlen magasabb szervnél fellebbezhet a testület, hogy érvényt szerezzen igazának a Kúriánál. A polgármester kikérte a grémium véleményét arról, hogy lépje-e meg Kalocsa ezt? Elsőként dr. Angeli Gabriella mutatott rá, hogy egy ilyen döntés kimondásához mélyebben kellene ismerniük az ügy részleteit.

Ekkor dr. Kiss Csaba jegyző javasolta, hogy az üzleti érdekekre hivatkozva zárt ajtók mögött tárgyaljanak a részletekről. Ehhez csatlakozott Török Ferenc, hozzátéve, hogy legyen alkalom arra is, hogy az érintett települések polgármesterinek jelenlétében ütköztessék az érveket és ellenérveket. Bálint kijelentette, hogy ebben a témában a három polgármesterrel nem ül le, emlékeztetve arra, hogy korábban a testület is jóváhagyta, hogy történjen eljárásindítás, majd zárták az ajtókat. Azok újranyitását és az ülés nyilvános keretben történő folytatása során ismertette Kalocsa polgármestere, hogy a testület úgy döntött, benyújtja a Kúriához a felülvizsgálati kérelmet.


Senkit nem jelölt megyei kitüntetésre Kalocsa

Végezetül rövid tájékoztatójába ismertette Kalocsa első embere, hogy jövő májusban egy nagyszabású testvérvárosi rendezvényre hívja delegációnkat Kirchheim Unter Teck, amelyen a Kalocsa Kamarakórus biztosan fel fog lépni, csakúgy, mint a Piros Rózsa Néptáncegyüttes – ők házaknál, családoknál lesznek elszállásolva. Mivel a város 18 főt delegálhat, a polgármester kérte, hogy a képviselők mielőbb jelezzék részvételi szándékukat az eseményen.

test3_450
 

Ugyanezen tájékoztatóban hangzott el, hogy a Kalocsa ebben az évben senkit nem terjeszt fel Bács-Kiskun megyei kitüntetésre, ugyanis egyetlen javaslat sem érkezett a polgármesterhez.Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás