Ami kimaradt…

A Városházáról jelentjük

2018.01.07 14:55    |    V.I.  

Bár a kalocsai képviselő-testület augusztus 30-i ülésének fontosabb és jelentősebb érdeklődésre számot tartó mozzanatairól és intézkedéseiről külön-külön írásokban tudósítottunk a hetekben, történtek még a szélesebb közönségre tartozó döntéshozatalok az említett alkalmon. Ami tehát eddigi beszámolóinkból kimaradt, azt az elkövetkező sorokban, témák szerint csoportosítva szemlézheti – ideértve városi pénzügyeket, fejlesztési koncepcióról szóló híreket, és egy újabb lépést a lezártnak hitt Kalocsa kontra Uszód-Géderlak-Dunaszentbenedek szennyvízberuházás-per ügyben.

Minimálbér-emelés és „elejtett ellentételezés”

Mint korábban megírtuk, az ülésen a 800 millió forintos, uniós pályázatból megvalósítandó ipari fejlesztés körül heves vita bontakozott ki a grémium tagjai között. Emellett a Kalocsa Menza Kft. megszüntetésére irányuló határozathozatal sem történt ütköző véleményektől mentesen, ahogyan egy, a költségvetés módosítására irányuló előterjesztés megszavazása sem, amely „pénzmozgás-lekövetés”, hangzott a napirend tárgyalásakor.

test2_450
 

Dr. Angeli Gabriella tette fel a kérdést, hogy ha az elektromos töltőállomás-építés pályázat megvalósításától (amelyre, mint emlékezetes, elnyert forrása volt az önkormányzatnak, időközben viszont kiderült, hogy több szempontból is praktikátlannak tűnt a beruházás) visszalépett a városvezetés, hová lett a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály számára e projekt keretében rendelkezésére bocsátott 400 ezer forint? Molnár Gábor gazdasági osztályvezető jelezte, hogy a visszalépés kimondását követően ő a projekt összes kiadását nullára redukálta, beleértve a 400 ezer forint – most megkérdőjelezett – önerőt is. Angeli kérte, hogy legközelebb a hasonló eset elkerülése végett a testület határozzon arról, hogy egy előzetesen rendelkezésre bocsátott keretnek mi lesz a sorsa. Dr. Bálint József polgármester ehhez annyit fűzött hozzá, hogy e szerint minden tervezett, de el nem indult projekt keretét azonnal elkölthetné valamire a város, amit nem tartott jó hozzáállásnak, majd megemlítette, hogy megjöttek a pótlékok és minimális ellentételezést kapott a város a kormányzati béremelés nyomán.


A Központi Nukleáris Alap „vitatott arányai”

Napirendre került a Kalocsa számára a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból biztosítandó 2017-es, közel 50 millió forintos támogatás felhasználásának a kérdése. Az egyetlen érdemi hozzászóló dr. Filvig Géza képviselő volt, aki rosszallását fejezte ki az iránt, ahogyan megoszlik a nevezett összeg százalékos felhasználási aránya. Mint mondta, „a pénz nyolcvan százalékát elműködi az önkormányzat és csak a fennmaradót költi fejlesztésre, holott ennek éppen fordítva kellene lennie. Ebből épülnie és újulnia kellene a városnak, nem a felszínen maradni”, hangzott az észrevétel, majd nyolc igen, három tartózkodás ellenében elfogadta a testület a dr. Bálint József által eléjük került határozati javaslatot, amelyből kiderült, hogy milyen fejlesztéseket foglalna magába az önkormányzati koncepció. Az anyag szerint például kamera-rendszerre költenének belőle, de a sportcsarnok vizesblokkjainak felújítására irányuló beruházást is ezen keretből támogatná a város.

test1_450
 


Munkahelyteremtő beruházást hozhat a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Társulás?

Ugyancsak az augusztus végi testületi ülés napirendjén szerepelt a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2016-os működéséről készült beszámoló anyagának az elfogadása. Ennek margójára jegyezte meg Bálint József, hogy a döntéshozatalban illetékes Energetikai Hivatal bekérte a javaslatukat a kalocsai szemétszállítási díjak mérséklésére. „Van tehát esély rá, hogy 2018 januárjától a városban csökkenteni fogják a kukadíjat”, tekintett a jövőbe a polgármester, bízva a városra irányuló pozitív döntésben.

Török Ferenc képviselő a témához történő hozzászólásában kritikusabb hangot ütött meg. Ő hiányolta a polgármester lobbiját arra irányulóan, hogy a társuláson belül nagyobb regionális fajsúlyt kapjon Kalocsa. Mint mondta, Felgyőn, Kiskunhalason és Vaskúton lerakót telepítettek az önkormányzatok, és az ő polgármestersége idején is próbálták rávenni a társaságot, hogy Kalocsának is jusson hasonló fejlesztés, ami helyben akár 20-25 ember számára teremthet új munkahelyet. Hangsúlyozta, hogy várhatóak még hasonló fejlesztések a társulásnál, ezét érdemes lenne lobbizni, hogy Kalocsa körzetében is épüljön olyan lerakó, vagy válogató, ami új munkahelyeket jelentene. Bálint reakciójában úgy fogalmazott, hogy nyitott kapukat dönget Török, mondván, már ki vannak jelölve a jövőre irányuló fejlesztési célok, és ezek szerint Baján, Kalocsán, Csongrádon és Kiskunfélegyházán is tervezi újrahasznosítási pontok létesítését a társulás.

test4_450
 

Újra próbálkozik a KKKK

Az utolsó pillanatban engedett zöld utat egy 25 ezer eurós, azaz átszámítva közel 7 és félmillió forintos pályázati kérelem benyújtásának a testület. A szeptember 1-i határidő előtt egy nappal dr. Bálint József annyit fűzött a jóváhagyást indítványozó anyaghoz, hogy ez már sokadik nekifutása Kalocsának az „Európa a polgárokért” pályázat keretére, amelynek lebonyolításával a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárat bízták meg. A polgármester elmondta, hogy a rendezvényszervezésre költhető összeget azért érdemes mindenképpen megcélozni, mert ha eredményesnek minősítik a kérelmet, akkor olyan összeghez jut Kalocsa, amelynek felhasználásához nem kell saját erőt biztosítania.


Hosszas vita után kimondták: a Kúriához fordulunk

Az „Egyebek” napirend tárgyalásakor ismét a felszínre került az a bizonyos jogi procedúra, amelynek során Kalocsa már jogerősen pert veszetett Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek hármasával szemben egy vélelmezett, több tízmillió forintos befizetés esetén, amely a kalocsai álláspont szerint egy szennyvízberuházással kapcsolatos korábbi szerződés szerint jár a városnak.

test5_250Dr. Bálint József úgy fogalmazott, hogy a jogerős döntés szerint „ingyen jutott a három település szennyvíztisztítóhoz, ami nonszensz”, mostanra pedig egyetlen magasabb szervnél fellebbezhet a testület, hogy érvényt szerezzen igazának a Kúriánál. A polgármester kikérte a grémium véleményét arról, hogy lépje-e meg Kalocsa ezt? Elsőként dr. Angeli Gabriella mutatott rá, hogy egy ilyen döntés kimondásához mélyebben kellene ismerniük az ügy részleteit.

Ekkor dr. Kiss Csaba jegyző javasolta, hogy az üzleti érdekekre hivatkozva zárt ajtók mögött tárgyaljanak a részletekről. Ehhez csatlakozott Török Ferenc, hozzátéve, hogy legyen alkalom arra is, hogy az érintett települések polgármesterinek jelenlétében ütköztessék az érveket és ellenérveket. Bálint kijelentette, hogy ebben a témában a három polgármesterrel nem ül le, emlékeztetve arra, hogy korábban a testület is jóváhagyta, hogy történjen eljárásindítás, majd zárták az ajtókat. Azok újranyitását és az ülés nyilvános keretben történő folytatása során ismertette Kalocsa polgármestere, hogy a testület úgy döntött, benyújtja a Kúriához a felülvizsgálati kérelmet.


Senkit nem jelölt megyei kitüntetésre Kalocsa

Végezetül rövid tájékoztatójába ismertette Kalocsa első embere, hogy jövő májusban egy nagyszabású testvérvárosi rendezvényre hívja delegációnkat Kirchheim Unter Teck, amelyen a Kalocsa Kamarakórus biztosan fel fog lépni, csakúgy, mint a Piros Rózsa Néptáncegyüttes – ők házaknál, családoknál lesznek elszállásolva. Mivel a város 18 főt delegálhat, a polgármester kérte, hogy a képviselők mielőbb jelezzék részvételi szándékukat az eseményen.

test3_450
 

Ugyanezen tájékoztatóban hangzott el, hogy a Kalocsa ebben az évben senkit nem terjeszt fel Bács-Kiskun megyei kitüntetésre, ugyanis egyetlen javaslat sem érkezett a polgármesterhez.



Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás