Városi ünnepség március 15-én

Ez az az ünnep, amiben közmegegyezés van

2017.04.20 09:03    |    -r-a  

Kalocsa Város Önkormányzata a városi művelődési intézményt bízta meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség megszervezésével. A megemlékezés és koszorúzás idén is a Negyvennyolcasok terén álló, az első felelős magyar kormány tagjait ábrázoló – Benedek György alkotása – szoborcsoport előtt történt.

Az ünnepségre gyülekezőket a Liszt Ferenc AMI Fúvószenekara fogadta, indulókat adtak elő. Ünnepi műsorral a Kalocsai Nebuló EGYMI tanárai és diákjai készültek. Előadásukban megelevenedtek az 1848. március 15-i események, és érezhető volt az akkori felfokozott várakozás és hatalmas lelkesedés. Szép és igényes műsor volt!

 

marc15_1_450
 

 

marc15_2_450

 

 

Ünnepi beszédet dr. Bálint József polgármester mondott. Megidézte a forradalom központi alakjait: Petőfit, Arany Jánost – és, „akik valóban államférfiak és nemcsak politikusok voltak: Kossuth, Széchenyi, Batthyány és a sok-sok igaz magyar” alakját. Hangsúlyozta, hogy 1848 a mi legnagyobb ünnepünk:

– Minden korban elfogadták, szerették, még a diktatúrák sem tudták elvágni azt az erős szálat, amely a magyarokhoz köti. Ez az az ünnep, amiben közmegegyezés van, amit minden magyar ember megünnepel, amikor kitűzzük a nemzetiszín kokárdát, és amikor szeretünk fürdőzni az erősödő napfényben – világította meg a polgármester az ünnep erős érzelmi oldalát, majd felidézte a forradalomhoz vezető okokat és eseményeket, a „dicsőséges, de eltiport szabadságharc” rövid történetét, beleszőve a megemlékezésbe a kalocsai eseményeket is. Kalocsán is szerveződött nemzetőrség; a kalocsai érsekség a nemes ügy mellé állt; Sörös Imre érseki könyvtáros buzdító prédikációt tartott, amely miatt 10 évi börtönre ítélték; a gimnáziumban hadikórház létesült. A bukás után a császári sereg bevonult Kalocsára, és hadisarcot vetettek ki a városra.

A polgármester a következő szavakkal zárta beszédét:

– Kérem, hogy a közelgő választási kampányban részt vevő pártok és a leendő jelöltek a város érdekeit képviseljék a választói akaratnak megfelelően, hogy a fontos kérdésekben össze tudjunk fogni és közösen dolgozni. Lehetnek köztünk ideológiai, vallási, vagy más különbségek, de mindannyian magyarok vagyunk, dolgozzunk hazánkért, Kalocsáért és a családunkért. Ez a legfontosabb.

Őt a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár munkatársai követték a színpadon: Szűcs Beáta, Fekete István és Miskoltzy György részleteket adott elő „A költő visszatér” című, Petőfi Sándor verseire, Páskándi Géza és a Kormorán együttes dalaira épülő rockoperából.

 

 

 

Az ünnepi műsor után a város intézményei és a civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékmű előtt.

 

marc15_3_450
 

 

A megemlékezés programja hagyományosan a sétálóutcai ivókút előtt ért véget egy ünnepélyes koccintással, amely gesztus az 1848-as Városi Tanácsnak az úrbéri törvények eltörlése alkalmából március 22-én hozott rendeletére utal: „… megállapítván, hogy miután az Úrbéri Törvények megszüntetése országgyűlésileg kihirdetett volna, ennek emlékezetére, ünnepélyesen, nyilván az utczán, állásokról, négy helen, húsz akó bor a népnek kieresztetni elhatároztatott.”

marc15_5_450

A városi ünnepségen közreműködött: Liszt Ferenc AMI Fúvószenekara (vezényelt Betlenné Dajkó Ágnes), Nebuló EGYMI tanárai és tanulói, Kalocsa Kulturális Központ munkatársai, Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis (Kecskemét) díszelgői, az egykori Magyar Honvédség 15. Kalocsai Légvédelmi Rakétaezred csapatzászlaja.

Ennek a napnak a délelőttjén rendezték meg a hagyományos, ünnepi szavalóversenyt a városi könyvtárban. Az iskolai elő-versenyekről érkezett diákok közül az alábbiak értek el 1-3. helyezést:

Általános iskola 1-2. osztály: 1. Matos Milán (Eperföldi); 2. Bálint Rebeka (Kertvárosi); 3. Török Levente (Eperföldi)

Általános iskola 3-4. osztály: 1. Balogh Péter Máté (Kertvárosi); 2. Varga Kíra (Eperföldi); 3. Győrffy Anna (Katolikus)

Általános iskola 5-6. osztály: 1. Frankhauzer Lili (Katolikus); Havasi Laura (Eperföldi); 3. Szabó Áron Timoteus (Belvárosi) Különdíjas: Mezei Béla (EMMI Gyermekotthon Kalocsa)

Általános iskola 7-8. osztály: 1. Horváth Márkó (Katolikus); 2. Kapitány Petra (Belvárosi); 3. Szabó Bence (Kertvárosi)

Középiskolás kategória: 1. Szabó Tirza Rebeka (Kalocsai Szt. István Gimnázium); 2. Vincze Máté (BSzC Dózsa György középiskola); 3. Kálóczi Gusztáv (BSzC Dózsa György középiskola)
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás