Költöztetik a rokkanttelepi sertéstelepet

Vége a malackodásnak

2016.04.12 08:26    |    V. I.  

Évek óta porondon lévő és sérelmezett jelenség Kalocsán az ablaknyitós jó idő beköszöntével a rokkanttelepi trágyaszag, ami megfelelő széljárás esetén akár a fél városra rátelepszik. Bár sokan, sokat mondtak már arról, hogy milyen hivatalos lépések megtételére és vizsgálatok lefolytatására került sor, érdemben semmi sem változott, egészen mostanáig – és mint rövidesen kiderül, a helyzet rendeződéséhez (ha lehet így nevezni) semmi köze az eddig kommunikált lépésekhez. A lényeg: a rokkanttelepi sertéstelepről idén már várhatóan nem hord majd bűzt a szél, a létesítményt ugyanis „elköltözteti” az arra egyébként tízmilliókat költött vállalkozó és itthagyja Kalocsát is. A részletekről Szabó Balázs önkormányzati képviselő számolt be lapunknak, aki személyesen is többször találkozott és beszélt a telepet működtető Alföld Kft. ügyvezetőjével, Lógó Istvánnal.

– Kérlek, vázold nekünk, hogy lettél szagértő?

– Kezdeném talán az aktualitással! Mai napon, délelőtt ismét beszéltem Lógó úrral, a cég vezetőjével és arról tájékoztatott, hogy szerelik le a sertéstartáshoz szükséges berendezéseket és úgy döntöttek, hogy Sükösdre viszik Kalocsáról a tevékenységüket. Magam 2014 decembere óta próbálok konszenzusos megállapodást elősegíteni ebben az ügyben, magyarán, amióta önkormányzati képviselő vagyok. Hivatalos formában én az akkori közmeghallgatáson hallottam először panaszt, bár rokkanttelepi gyerekként tisztában voltam a helyzettel. Az említett közmeghallgatás után folyamatosan napirendre került a téma a testületi üléseken és a lakók közül is sokan felkerestek, hogy történjen valami a probléma megoldása érdekében, ezért úgy döntöttem, hogy a nyáron én is kimegyek, de nem csak szemrevételezem a terepet, hanem megkeresem a cégvezetőt, és személyes találkozót kérek.

Kalocsai Néplap

– Mi történt ezután?

– A nyár végén sikerült nyélbe ütni a személyes egyeztetést. Fogadtak és körbevezettek a telepen, bemutatták, hogyan folyik a tevékenységük, és ez alkalommal megismerkedhettem az ő álláspontjukkal is.

– Ők egyébként érzékelték azt, hogy időközben a szag miatt, mondhatni lincshan-gulat alakult ki a városban?

– Igen, erről is beszélgettünk. Tudott arról, hogy a városban elégedetlenek az emberek a tevékenységük miatt. Egyfelől a híradásokban szembesültek ezzel, másfelől az önkormányzat és országos szervek is vizsgálatot kezdeményeztek a telepen. Ami számomra meglepő volt, hogy elmondásuk szerint, a probléma fennállása óta, bár többször kaptak hatósági „vegzá-lást”, előttem egyetlen önkormányzati képviselő, sem más városvezető nem kereste meg őket személyesen, hogy tárgyaljanak a kialakult állapotokról. Ezen nagyon csodálkoztam.

– Mit sikerült megtudnod a kialakult állapot hátteréről és milyen megoldási ötletek merültek fel, ha voltak ilyenek?

– Több álláspontot is meghallgatva ültem le a vezetőkkel. Egyfelől tolmácsolni tudtam a lakossági álláspontot, olyanok részéről, akik személyesen is megnézték a telepet. Szerintük a problémát a hígtrágya tárolási módja okozta, amelyre nem került elégséges mennyiségű szalma, illetve olyan véleménnyel is találkoztam, miszerint vélhetően az is hozzájárulhat a kellemetlen szag kialakulásához, hogy a cégek a minél kevesebb ráfordítás és magasabb profit reményében többek között halliszttel és más származékokkal hizlalnak. Ezt tudtam ismertetni Lógó úrral, majd meghallgattam az ő álláspontját is. Elmondta, hogy ők már 1998 óta itt vannak, és ez idő alatt voltak periódusok, amikor kétszer-háromszor akkora sertésállományuk volt, mint a mostani. Kitért arra is, hogy nekik sem könnyű a helyzetük, hiszen egy pár éve kellett az új uniós előírásoknak megfelelővé tenni a telephelyet, amelyre hatvan-nyolcvan millió forintot költöttek, és nem mellesleg ezen változtatások eszközlése óta van panasz a bűz városba történő beszivárgására. Itt kapcsolnék vissza oda, hogy az ellenőrző hatóságok egyetlen alkalommal sem találtak olyan problémát, ami miatt be kellene zárni a telepet.

– Múltidézésképpen: ez valóban többször szóba került a testületi üléseken. Ha jól emlékszem talán polgármester úr, jegyző úr és Tihanyi Tiborné képviselő asszony is szóba hozta, hogy nincsen, vagy éppen milyen hivatalos fejlemény érkezett a telep dolgát illetően…

– Így van. A legtöbb alkalommal ki is derült, hogy a papírforma szerint minden rendben van, mégis fennállt a probléma, nevezetesen, hogy időről időre elviselhetetlen bűz terjeng a sűrűn lakott városrészekben. Véleményem szerint az nem megoldás, hogy mindenféle személyes találkozás és párbeszéd nélkül, kizárólag bürokratikus úton vegzáljuk a vállalkozót, viszont kétségkívül tarthatatlan volt a kialakult állapot.

– A vállalkozóval történt találkozások során felmerültek a helyzet rendezésére alternatívák? Láttál erre fogadókészséget?

– Azt mondhatom, hogy igen. Nem biztos, hogy megoldotta volna a problémát, de valamelyest elképzelhető, hogy tompította volna a kedvezőtlen széljárás esetén a városba fújt szag intenzitását, ha közös fásításba kezdünk a telep körül. Ez már nem fog kiderül, legalábbis mostanában nem, de azt észrevettük, hogy a létesítmény és a vasút közötti területen korábban egy fákkal sűrűn ültetett rész húzódott, időközben azonban ezek a fák teljesen kikoptak onnan. Szerettem volna, hogyha a kialakult hangulat normalizálása és egy lehetséges megoldási lehetőségként a lakosság és a vállalkozó közös fásítási programba kezd a telep körül a jó idő beköszöntével. A részletek egyeztetése miatt kerestem fel az ügyvezető urat, aki jelezte, hogy ez az akció per pillanat nem aktuális, merthogy úgy döntöttek, hogy leszerelik a telepet és Sükösdön próbálják folytatni a tevékenységüket.

– Mondhatjuk, hogy a tanulsága mindannak, amit eddig elmondtál, hogy ez egyik szemünk sírhat, a másik pedig nevethet? Nyilván örülünk annak, hogy vélhetően idén nem kell együtt élnünk a jól ismert szaggal. Ugyanakkor, ha lecsupaszítjuk a történteket, akkor egy cég felpakolt és elment Kalocsáról.

– Igen… hát, ha az volt a célunk, hogy elzavarjunk Kalocsáról egy vállalkozást, akkor mondhatjuk, hogy sikeres volt a tevékenységünk, de ha nem ez volt a cél, és bízom abban, hogy nem, akkor az lett volna a legjobb megoldás, hogyha úgy sikerül ezt a kérdést rendezni, hogy közben a vállalkozás is itt marad. Ha belegondolunk, most négy-öt ember elveszíti a munkáját és egy olyan vállalkozás megy el a városból, amely eddig adót fizetett. Rövid távon mondhatjuk, megoldódott a szag-probléma. Azért mondtam, hogy rövid távon, mert, bár ez a cég átköltözik Sükösdre, attól a telep ottmarad ennek a cégnek a tulajdonában és nem kizárt, hogy bármikor újrakezdi itt a tevékenységet, bérbe adja, vagy értékesíti azt.

– Mivel ez egy állattartásra kialakított telep, gondolom, hogy térkő-gyártással foglalkozó vállalat, vagy szövöde nem fog települni a helyére. Ebből fakadóan tervezed-e, hogy azt a bizonyos fásítási akciót elindítod?

– Most tavasszal azért nem, mert ennek az akciónak az lett volna a fő célja, hogy a vállalkozó és a lakosság közötti feszültséget némileg tompítsuk. Ez ebben a pillanatban oka-fogyottá vált, talán más alkalommal visszatérünk rá, elvetni semmiképpen nem szeretném az ötletet.


Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás