Véget ért a jubileumi év

2015.11.24 11:31    |    Gábor Erika  

A 250 éves Szent István Gimnázium tavaly november 6-án indította el jubileumi rendezvénysorozatát, amely idén ugyanezen a napon emlékbélyeg árusítással, a Szent István plakettesek tablójának avatásával és gálaműsorral ért véget. A Viski Károly Múzeumban 2016. szeptember 19-ig még látható lesz az iskola történetét bemutató kiállítás, ám az intézmény élete visszatér a hétköznapi kerékvágásba.

A Magyar Posta által kibocsátott ünnepi emlékbélyegek bemutatójával és árusításával kezdődött a zárónap, majd az első emeleti folyosón felavatták a Szent István plakettben részesült (ami az iskola legmagasabb kitüntetése) egykori diákok tablóját. Hetvenhárom név és kép örökíti meg az intézménybe járók számára példaképnek tekinthető, volt istvánosokat.

A gálaműsort az iskola dísztermében rendezték – ami azért érdemel szót, mert hatalmas tempóban folyik az intézmény energetikai felújítása, és nem kis teljesítmény volt erre a napra láthatatlanná tenni ennek jeleit. A program elején köszöntők méltatták a negyed évezredes gimnáziumnak a városra és az itt érettségizőkre gyakorolt hatását. Perity Lajos igazgató beszélt arról a valószínűleg több mint tízezer diákról, akik a gimnázium fennállása óta az intézménybe jártak, méltatta a tanárokat, és kiemelte a tudományos, művészeti életben jelentős szerepet betöltő egykori tanulóikat. Rideg László, a BKKM közgyűlés elnöke felidézte a középiskolai és kollégiumi évek emlékét, és elismerően szólt a gimnázium mindenkori magas színvonaláról.

Kalocsai Néplap

Dr. Bálint József polgármester egy történettel érzékeltette, mit is jelent egy település életében egy ilyen iskola: néhány évvel ezelőtt amerikai turistacsoporttal járt a sétálóutcában, és az érsekszobrokat nézték végig. Mindenkiről elmondták, mit tett a városért, és amikor a gimnáziumot alapító Batthyány József szobrához értek, látszott, hogy az évszámot nézve meghökkentek a vendégek. Az egyikük elképedten mondta: mi még az indiánokat hajkurásztuk, amikor egy kis magyar városban már ilyen iskolák működtek! Hát igen.

Dr. Lakatos István, a Szent István Gimnázium Diákjainak Baráti Köre tiszteletbeli elnöke különleges köszöntőjében áttekintette az iskola történetét azzal a megközelítéssel, hogy felvillantotta: milyen tudományos, művészeti, történelmi eredmények, változások születtek az iskola fennállása óta.

Az ünnepi műsor a jubileumi év rendezvényeit felvonultató kisfilm vetítésével kezdődött, majd a Kalocsa Kamarakórus fellépésével folytatódott (vezényelt Villányi Eszter), végül a Szent István Gimnázium irodalmi színpadának verses-zenés-irodalmi összeállítását láthattuk. Felkészítő tanáraik dr. Deákné Tóth Veronika, Farkasné Böjtös Beáta és Torgyik Tamás voltak.

Perity Lajos igazgató így összegezte a 250. tanév eseményeit és jelentőségét:

Kalocsai Néplap

– Amikor elkezdtük megtervezni a jubileumi év programjait, az dőlt el legelőször, hogy tartson egy tanéven át. Ha viszont ilyen hosszú ideig tart, kapjon helyet benne minden, ami a gimnázium életével kapcsolatos. Legyen benne kiállítás, tudomány, művészet, sport, versenyek, előadások – és egy nagy, közös munkával összeállt a végső forma. A négy részből álló tudományos előadássorozatra olyanokat kértünk fel, akik itt érettségiztek és nagy ívű pályát futottak be. Kettő közülük – Romsics Ignác történész és Ró-nyai Lajos matematikus – a Magyar Tudományos Akadémia tagjai. Volt az „Egy gimnazista emlékei” sorozat, ezek előadásaira a városban ismert embereket kértünk fel különböző korosztá-lyokból, kivétel volt Szentkereszty György, aki már nem itt él, viszont 1948-ban érettségizett, és az iskola jezsuita korszakáról ő tudott leghitelesebben beszámolni. Kiállításaink részben az itt érettségizettek és tanárok munkáiból álltak, részben sport- és iskolatörténeti tárlatok voltak. Nagy sikere volt a fáklyás körmenetnek, az iskolai sportnapnak, az iskolatörténeti vetélkedőnek és a korábbi matematikaversenyeken sikereket elért tanulók „Szigma túra” versenyének, amelyre negyvenöten jelentkeztek. Egy alkalomra terveztük a „dr. Csont” című természettudományos vetélkedőt, de akkora sikere volt, hogy több fordulót rendeztünk belőle. Szerveztünk szavalóversenyt, bált, felidéztük korábbi idők tanúi – dr. Lakatos István és Bai Jenő – segítségével az iskola történetének különböző korszakait, és a hagyományos István Napok programját is ünnepire formáltuk. Két alkalommal adott nagy sikerű koncertet Lakatos György fagottművész, és el ne felejtsem a nyári kenu-túrát, amikor húszan Esztergomtól jöttek le idáig a Dunán. A legidősebb résztvevő 62 éves volt, a legfiatalabb jelenleg is a tanulónk. Ugyancsak nyári program volt egykori diákunk, Miklós Dóra angol nyelvű kémia tábora, és hogy ősszel se maradjunk program nélkül, ekkor volt a Tablók könyve megjelenése. A záró rendezvényeink egy ünnepi szentmisével kezdődtek, amelyet Bábel Balázs érsek úr celebrált, és Leány-falusi Vilmos (aki szintén iskolánk diákja volt!) adott koncertet a végén.

– Még nehéz lenne távlatokból szemlélni ezt a jubileumi évet, mégis, milyen hatása lehet az iskola életére nézve?

– Ami a legfeltűnőbb: nagyon erős közösségépítő hatása volt úgy a diákokra, mint a tanárokra nézve. Lesznek programok, amelyeket tovább fogunk vinni, mint például az iskolai sportnap, de érdemes lenne a tudományos előadásokat és a visszaemlékezéseket is folytatni. Nagy öröm volt, hogy sok egykori diák tért vissza, akik egymással és az iskolával is felelevenítették a kapcsolatot. Kell, hogy a mostani gimnazisták lássanak maguk előtt olyan példaképeket, akiknek innen indult el a sikeres életpályája, magasra jutottak, mégsem távolodtak el tőlünk. Ezek a példák ösztönzőek bírnak lenni, és nagy szükség van arra, hogy a mai fiatalok ilyeneket láthassanak maguk előtt!


Kalocsai hírek

Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

Kulcsfontosságú lépések történtek a Paks II. projekt engedélyezése során. A Paks II. Zrt. az év...

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás