Mottó: Cselekedj időben, hogy megelőzd

Nyílt nap a Vese Világnapja alkalmából

2016.03.11 09:44    |    Dr. Varga Erzsébet  

A Vese Világnapja 15 éve minden év márciusának első csütörtökjére esik. Ebben az évben a gyerekkori vesebetegségekre irányul nagyobb figyelem.

Az egészség fenntartásában a vese nagyon fontos szervünk, nem véletlen, hogy kettő is van belőle, Nagyon nagy a teherbíró képességük, a vesék több mint 90 százalékának elpusztulása, vagy átmeneti működési leállása után jelentkeznek csak tünetek, panaszok. Célzott vizsgálatokkal – vizelet, vér, ultrahang vizsgálattal – azonban a súlyos, visszafordíthatatlan állapot előtt is ki lehet mutatni a károsodást, ez után pedig esély van rá, hogy megelőzzük a vesék teljes tönkremenetelét.

Felnőttkorban a vesék megbetegedését elsősorban a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a visszatérő vese- vagy hólyaggyulladás, a reumás panaszok miatt sokszor és rendszeresen szedett fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők okozzák. Akik ilyen betegségben szenvednek, vagy ezek miatt gyógyszereket szednek, rendszeresen ellenőrizni, ellenőriztetniük kell a veseműködésüket.

A gyerekkorban jelentkező vesebetegségek egy része veleszületett fejlődési rendellenesség, amit már a magzati korban felfedezhetnek, ha történik ultrahang vizsgálat a terhesség alatt. Az ilyen rendellenességet a születés után szorosan kell követni, hogy kinövi-e a gyerek, vagy szükséges lesz-e valamilyen műtéti megoldás a rendellenesség megoldására. A leggyakoribb eltérés az üregrendszeri tágulat, a vesico-ureterális reflux miatt, amikor a vizelet a hólyagból a vesék felé visszafolyik. Javulhat spontán módon, de súlyos esetekben sebészeti megoldásra lehet szükség.

Ritkább fejlődési rendellenességek közé sorolható a patkóvese, a kettős veseüreg-rendszer, amely eltérések nem járnak súlyos következményekkel. Születhet a gyerek egy vesével is, azonban ha a másik jól fejlett, egészséges, akkor ez nem jelent gondot egész életen át (ha más tényező nem károsítja a maradék vesét). A cisztás vesebetegségek lehetnek ártalmatlanok, vagy súlyos következményekkel járók. Ha előfordult a családban cisztás vesebetegség, főleg polycystás vesebetegség, a kezelő orvosnak pontosan meg kell ismernie ennek típusát, kimenetelét, és a későbbieken szorosan, évről évre ellenőrizni kell a vesefunkciót és ultrahang vizsgálattal a vesék állapotát. A polycystás vesebetegség családi előfordulása esetén az utódoknál ajánlatos időről időre (pl. 5 évente) ultrahang vizsgálatot és vesefunkciós vizsgálatot végeztetni, mert ezen betegség esetén az évek előrehaladtával a vesék működése romlik.

Sajnos gyerekkorban is keletkezhet daganat, vagy vesekő, amire a véres vizelet hívhatja fel a figyelmet. A véres vizelet nagyon komoly betegséget jelezhet, ennek alapos kivizsgálása minden életkorban elengedhetetlen.

A leggyakoribb gyerekkori, vesét érintő betegség a húgyúti fertőzés – fejlődési rendellenességgel vagy anélkül. A hólyagban zajló gyulladás esetén többnyire hasfájás, fájdalmas, gyakori vizelés a panasz. A vesék gyulladása esetén vezető tünet a derékfájás, magas láz, elesettség – ilyenkor fontos kizárni a hajlamosító tényezőként szereplő fejlődési rendellenességet. Amennyiben ismert az anatómiai hajlamosító tényező, annak spontán megszűnéséig, vagy a sebészeti úton való megoldásig, egyeseknél tartós antibiotikum terápiára (antibiotikum profilaxis) lehet szükség. A gyulladás teljes megszüntetése a későbbi vesekárosodást előzi meg.

Gyermekkorban éjszakai, vagy nappali bevizelés, vizelettartási nehézség gyakran gondot jelenthet. A gyerekkori inkon-tinencia hátterében valódi szervi okot ritkán találunk, a tünetek többnyire átmeneti, funkcionális eltérésekre és pszichés tényezőkre vezethetők vissza. Kivizsgálása általában 6 éves kor felett szükséges, de nappali tünetek esetén ennél előbb is indokolt lehet. Ha nincs szervi ok, psychotherápia, alternatív medicina, akupunktúra segíthet.

Súlyos, belgyógyászati vesebetegségek ritkán fordulnak elő gyerekkorban, ezen esetben az egész szervezetet, vagy a vesét érintő, speciális immunfolyamatok következtében alakul ki a vesebetegség. Általános vizenyő, fehérjevizelés, a vizeletmennyiség csökkenése, magas vérnyomás, súlyos általános állapot alakulhat ki. Klinikai kezelést igényel, a gyógyszerek mellett átmenetileg, vagy akár tartósan is dialízis (vesepótló) kezelésre is sor kerülhet.

Ha a gyerekkori vesebetegség nincs időben felismerve, kezelve, vagy a betegség olyan természetű, krónikus veseelégtelenség alakul ki. Erre jellemző, hogy lassan romlik, tünetet nem okoz, emiatt későn ismerik fel. Figyelmeztető lehet a vizeletmennyiség változása – mind növekedése, mind csökkenése, a vérszegénység, a fáradékonyság. A súlyos fokú veseelégtelenség szerencsére igen ritka kórkép. Magyarországon napjainkban mintegy 8-12 gyerek jut évente a végállapotú veseelégtelenség stádiumába, kerül dialízis kezelésre. A dialízis kezelés mellett a vese transzplantáció jelent teljes gyó-gyulást, de ebben az esetben is a beteg immunrendszert gyengítő kezelésben részesül élete végéig.

Ahhoz, hogy megelőzzük, elkerüljük a súlyos veseelégtelenség állapotát, gyermekek esetében a szűrővizsgálatokat vegyük igénybe, az orvosi tanácsokat tartsuk be. Felnőttek esetében igyunk elég folyadékot, a gyógyszerek szedését a legszükségesebbekre korlátozzuk, tartsuk a vérnyomásunkat, vércukor értékünket az ajánlott tartományban, ne hízzunk el, táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk minél többet.

A vese világnapja alkalmából március 10-én (csütörtökön) 9-15 óráig nyílt napot tartunk.

Bárki megtekintheti a vesepótló kezelés körülményeit, a nephrologiai szakrendelést, tanácsokat kérhet személyesen és telefonon munkatársainktól ezen a napon a Diaverum Dialízis Központban (Kalocsa, Selyemerdő u. 1., telefonszám: 06-20/589-69-36, vagy 78/462-782).


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás