Mottó: Cselekedj időben, hogy megelőzd

Nyílt nap a Vese Világnapja alkalmából

2016.03.11 09:44    |    Dr. Varga Erzsébet  

A Vese Világnapja 15 éve minden év márciusának első csütörtökjére esik. Ebben az évben a gyerekkori vesebetegségekre irányul nagyobb figyelem.

Az egészség fenntartásában a vese nagyon fontos szervünk, nem véletlen, hogy kettő is van belőle, Nagyon nagy a teherbíró képességük, a vesék több mint 90 százalékának elpusztulása, vagy átmeneti működési leállása után jelentkeznek csak tünetek, panaszok. Célzott vizsgálatokkal – vizelet, vér, ultrahang vizsgálattal – azonban a súlyos, visszafordíthatatlan állapot előtt is ki lehet mutatni a károsodást, ez után pedig esély van rá, hogy megelőzzük a vesék teljes tönkremenetelét.

Felnőttkorban a vesék megbetegedését elsősorban a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a visszatérő vese- vagy hólyaggyulladás, a reumás panaszok miatt sokszor és rendszeresen szedett fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők okozzák. Akik ilyen betegségben szenvednek, vagy ezek miatt gyógyszereket szednek, rendszeresen ellenőrizni, ellenőriztetniük kell a veseműködésüket.

A gyerekkorban jelentkező vesebetegségek egy része veleszületett fejlődési rendellenesség, amit már a magzati korban felfedezhetnek, ha történik ultrahang vizsgálat a terhesség alatt. Az ilyen rendellenességet a születés után szorosan kell követni, hogy kinövi-e a gyerek, vagy szükséges lesz-e valamilyen műtéti megoldás a rendellenesség megoldására. A leggyakoribb eltérés az üregrendszeri tágulat, a vesico-ureterális reflux miatt, amikor a vizelet a hólyagból a vesék felé visszafolyik. Javulhat spontán módon, de súlyos esetekben sebészeti megoldásra lehet szükség.

Ritkább fejlődési rendellenességek közé sorolható a patkóvese, a kettős veseüreg-rendszer, amely eltérések nem járnak súlyos következményekkel. Születhet a gyerek egy vesével is, azonban ha a másik jól fejlett, egészséges, akkor ez nem jelent gondot egész életen át (ha más tényező nem károsítja a maradék vesét). A cisztás vesebetegségek lehetnek ártalmatlanok, vagy súlyos következményekkel járók. Ha előfordult a családban cisztás vesebetegség, főleg polycystás vesebetegség, a kezelő orvosnak pontosan meg kell ismernie ennek típusát, kimenetelét, és a későbbieken szorosan, évről évre ellenőrizni kell a vesefunkciót és ultrahang vizsgálattal a vesék állapotát. A polycystás vesebetegség családi előfordulása esetén az utódoknál ajánlatos időről időre (pl. 5 évente) ultrahang vizsgálatot és vesefunkciós vizsgálatot végeztetni, mert ezen betegség esetén az évek előrehaladtával a vesék működése romlik.

Sajnos gyerekkorban is keletkezhet daganat, vagy vesekő, amire a véres vizelet hívhatja fel a figyelmet. A véres vizelet nagyon komoly betegséget jelezhet, ennek alapos kivizsgálása minden életkorban elengedhetetlen.

A leggyakoribb gyerekkori, vesét érintő betegség a húgyúti fertőzés – fejlődési rendellenességgel vagy anélkül. A hólyagban zajló gyulladás esetén többnyire hasfájás, fájdalmas, gyakori vizelés a panasz. A vesék gyulladása esetén vezető tünet a derékfájás, magas láz, elesettség – ilyenkor fontos kizárni a hajlamosító tényezőként szereplő fejlődési rendellenességet. Amennyiben ismert az anatómiai hajlamosító tényező, annak spontán megszűnéséig, vagy a sebészeti úton való megoldásig, egyeseknél tartós antibiotikum terápiára (antibiotikum profilaxis) lehet szükség. A gyulladás teljes megszüntetése a későbbi vesekárosodást előzi meg.

Gyermekkorban éjszakai, vagy nappali bevizelés, vizelettartási nehézség gyakran gondot jelenthet. A gyerekkori inkon-tinencia hátterében valódi szervi okot ritkán találunk, a tünetek többnyire átmeneti, funkcionális eltérésekre és pszichés tényezőkre vezethetők vissza. Kivizsgálása általában 6 éves kor felett szükséges, de nappali tünetek esetén ennél előbb is indokolt lehet. Ha nincs szervi ok, psychotherápia, alternatív medicina, akupunktúra segíthet.

Súlyos, belgyógyászati vesebetegségek ritkán fordulnak elő gyerekkorban, ezen esetben az egész szervezetet, vagy a vesét érintő, speciális immunfolyamatok következtében alakul ki a vesebetegség. Általános vizenyő, fehérjevizelés, a vizeletmennyiség csökkenése, magas vérnyomás, súlyos általános állapot alakulhat ki. Klinikai kezelést igényel, a gyógyszerek mellett átmenetileg, vagy akár tartósan is dialízis (vesepótló) kezelésre is sor kerülhet.

Ha a gyerekkori vesebetegség nincs időben felismerve, kezelve, vagy a betegség olyan természetű, krónikus veseelégtelenség alakul ki. Erre jellemző, hogy lassan romlik, tünetet nem okoz, emiatt későn ismerik fel. Figyelmeztető lehet a vizeletmennyiség változása – mind növekedése, mind csökkenése, a vérszegénység, a fáradékonyság. A súlyos fokú veseelégtelenség szerencsére igen ritka kórkép. Magyarországon napjainkban mintegy 8-12 gyerek jut évente a végállapotú veseelégtelenség stádiumába, kerül dialízis kezelésre. A dialízis kezelés mellett a vese transzplantáció jelent teljes gyó-gyulást, de ebben az esetben is a beteg immunrendszert gyengítő kezelésben részesül élete végéig.

Ahhoz, hogy megelőzzük, elkerüljük a súlyos veseelégtelenség állapotát, gyermekek esetében a szűrővizsgálatokat vegyük igénybe, az orvosi tanácsokat tartsuk be. Felnőttek esetében igyunk elég folyadékot, a gyógyszerek szedését a legszükségesebbekre korlátozzuk, tartsuk a vérnyomásunkat, vércukor értékünket az ajánlott tartományban, ne hízzunk el, táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk minél többet.

A vese világnapja alkalmából március 10-én (csütörtökön) 9-15 óráig nyílt napot tartunk.

Bárki megtekintheti a vesepótló kezelés körülményeit, a nephrologiai szakrendelést, tanácsokat kérhet személyesen és telefonon munkatársainktól ezen a napon a Diaverum Dialízis Központban (Kalocsa, Selyemerdő u. 1., telefonszám: 06-20/589-69-36, vagy 78/462-782).


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás