Magyar Veterán Motorok Baráti Köre Kalocsa

Jövő májusban nagyszabású veterán jármű kiállítás

2018.09.28 11:45    |    -mond  

Van egy közösség a városban. Nem bejegyzett egyesület, „csak” baráti társaság. A huszonévestől a nyolcvan fölöttiig. A festőtől az orvosig. Ami összeköti őket, az a veterán motorok iránti érdeklődés, szenvedély – s persze a barátság. Magyar Veterán Motorok Baráti Köre Kalocsa. Találkozhatunk velük rendezvényeken, falunapokon, érsekkerti majálison, szezonzáró mikulás guruláson és adventi gyertyagyújtáson. Egyre pörgősebb facebook oldaluk is. Most bemutatjuk őket a Kalocsai Néplap olvasóinak.

pusztai2_1_350– Még a 2000-es évek elején volt egy baráti társaság, akiket a közös érdeklődés, a veterán motorok iránti szeretet hozott össze, de csak körülbelül egy évig élt – kezdte a történetet Pusztai József, a baráti kör vezetője. – Aztán mivel sokan tudták rólam, hogy Pannóniákat gyűjtök és újítok föl, rágták a fülem, hogy érdemes lenne újra összeszedni a társaságot. Aztán 2013 nyarán összeültünk hatan és újjáalakítottuk ezt a baráti kört. Rohamosan elkezdett szaporodni a létszám, rá egy pár hónapra már tizenöten voltunk. Most vagyunk huszonegyen, a festőtől az orvosig, teljesen vegyes a társaság. Nem vagyunk bejegyezve sehol, kedvtelésből, saját zsebből csináljuk az összejöveteleinket, a rendezvényeken való megjelenést.

A következő évben aztán volt egy jól sikerült bemutatkozás a városi majálison…

– Igen, 2014. május 1-jén becsatlakoztunk a városi majálisba, hogy megmutatkozzunk a városnak, akkor csináltunk egy veterán motor kiállítást. Nagyon jól sikerült, folytatást kért mindenki. Aztán a következő évben szintén a Kubikus parkban voltunk, de már akkor látszott, hogy ezt kinőttük. Annyi motorkerékpár volt, hogy nem fértünk el. 2016-ban volt az első május elseje az Érsekkertben, ott nagyon jó helyet kaptunk a Hagyományok Háza és a Parkgondozó közötti placcon. Ott tudtunk motoroztatni is oldalkocsis motorokkal. Ide már jöttek 100 kilométeres körzetből vidékről is motorokkal.

veteranmotor_logo_1_300Aztán a tavalyit szinte elmosta az első, pedig az már nemcsak motor, hanem veterán jármű kiállítás is volt.

– Tavaly már nagykiállításban gondolkodtunk, ami már veterán jármű kiállítás és haditechnikai bemutató volt az Érsekkertben, de rossz idő volt és elmosta az eső. De azt mondták, ne bánjuk, mert ha jó idő van, annyian lettünk volna, hogy nem férünk el. Idén nem volt kiállításunk, hiszen mivel mindent saját zsebből finanszírozunk, erőt gyűjtünk jövőre, és újra megrendezzük a veterán jármű kiállítást és haditechnikai bemutatót. Már a 2. világháborús haditechnikások jelezték, hogy jövőre 150 járművel érkeznek. Az egy nagyszabású rendezvény lesz.

Ahova hívnak benneteket, mentek?

– Idáig minden rendezvényre, ahova hívtak, elmentünk. Nekem és az András Ignácnak van oldalkocsis motorkerékpárunk, azzal tudunk motoroztatni, teljesen ingyen. Egyszer télen az Ökopontnál volt egy rendezvény, december 6-án, hideg volt, mínusz egy-két fok. Azt hittük, a kutya nem jön el. Hát tévedtünk. Sorban állás volt. Délután kettőkor felültünk a motorra, este 6-kor szálltunk le róla. Aztán idén lesz a hatodik, hogy mikuláskor rendezünk egy jótékonysági gurulást, nemcsak a veteránosok, hanem Kalocsa és környéke összes motorosát összefogjuk, egy szezonzáró gurulásra, szaloncukrot, csokit, játékot gyűjtünk, mikuláscsomagokat, aztán innen indulunk a kórházba, és megajándékozzuk az éppen bent lévő gyerekeket és ápolókat is. Aztán vissza a sétálóutcába, felállítjuk a fenyőfa alatt a motorokat és részt veszünk az adventi gyertyagyújtáson. Először voltunk öten, aztán tízen, de volt, hogy negyvenhét motorral gördültünk be a fenyőhöz, attól függ mindig, hogy milyen idő van.

A környékbeli falvakból is sokan keresnek, hogy menjünk falunapokra, voltunk már Szakmáron, Homokmégyen, Bátyán, Dunapatajon. Az idén jött az első komolyabb felkérés, a Tolna Megyei Bal-esetmegelőzési Bizottságtól kerestek meg minket, hogy minden évben van egy koszorúzás Kölesden és Faddon. Mindkét helyen van egy obeliszk, motoros emlékmű. Az egyik egy baleset, a másik a temetés helyszíne. Bartal György emlékére állították, aki attól lett híres ember, hogy ő volt Tolna megyében az első automobilos baleset halálos áldozata, egy környékbeli földbirtokos egyetlen fia. Tíz veterán motorral mentünk a koszorúzásra, ez volt az első olyan hivatalos felkérésünk, megjelenésünk, amikor az országos médiában is szerepeltünk. És jövőre újra megyünk.

Tartjátok a kapcsolatot más hasonló baráti társaságokkal, motoros klubokkal?

– Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Kántor András kiskunhalasi veterán autós-motoros körrel, a pécsi oldtimeresekkel, ha rendezvényük van, mi megyünk és viszont. Egerben is van egy huszonéves klub, velük is nagyon jó a kapcsolatunk. A tavalyi kiállításunkra is a rossz idő ellenére jöttek Halasról, Pécsről, Budapestről, Egerből és még számos helyről az országból. Csak hát a távolságok…, egy ilyen öreg motorral elindulni száz kilométerekre, hát az fejvakarós. És idén kaptuk azt a felkérést, hogy mint civil szervezet, látogassunk ki Kúlára a birkafőző fesztiválra, vegyük fel az ottani motorosokkal a kapcsolatot. Jól sikerült, velük is elindult a közös programok szervezése.

Milyen gyakran találkoztok, teljesen kötetlen baráti formáció, vagy van valami „egyesületi élet”?

– A téli hónapokban havonta összeülünk, beszélgetünk, főzünk valamit. Tulajdonképpen ez a baráti kör olyan, mint egy nagy család, a megbeszéléseken persze a férfiak vesznek részt, de a rendezvényeink családcentrikusak. Az, hogy nekünk van egy hobbink, ami a családtól veszi el az időt, ehhez kell egy feleség, egy gyerek, aki ezt tolerálja, csak így működhet ez jól. Tudjuk, kinek milyen motorja van, tanácsokat adunk egymásnak, igyekszünk bevonni a fiatalokat is. Vannak olyanok, akik például egy papától megörökölt motort akarnak rendbehozni, és mivel mindenki mindenhez nem ért, ahhoz irányítjuk, aki tud segíteni neki. A baráti kör tagjainak közel háromnegyed része saját maga újította föl és javítja a birtokában lévő motorokat, a maradék 20-30 százalék meg a baráti kör többi tagjára hagyatkozik. Életkorunk 22 évestől a 80 fölöttiig, például egyik tagunk, Szigeti Tomi bácsi egy motoros ikon Kalocsán, ha bárkinek gondja van, becsukja a szemét, fejből mondja a csapágyméretet. Mi meg csak ámulunk…

 

pusztai1_450
 

 

És ez a pub (Old Motor’s Pub, a Mol üzemanyagkút mögött) a baráti kör bázisa?

– Mindig itt jövünk össze a pub-ban, itt van egy „öreg falunk”, itt gyűjtjük össze Kalocsán készült és Kalocsához, itt élő emberekhez kötődő motoros képeket. Kiss Pista tanár úr is megtalálható egy fotón 1964-ben és ugyanazon a motoron 2016-ban. Közben eltelt 52 év! – mutatja Józsi a falon lévő sok-sok fotót. – Aztán vannak itt fajszi, homokmégyi fotók, itt van egyiken idősebb Csiki Béla, a Göncöl család motoros képei, Lakatos Norbi apukája a ’60-as évekből, aztán a Medgyes Jani bácsi felesége, a Piroska motoros képei még kisgyerekként, András Ingác az oldalkocsiban még csecsemőként… Itt szoktunk sztorizgatni, beszélgetni, tervezni a jövőt.

Ha már a jövőt említetted, mik a jövő évi tervek?

– Amit már most tudunk, hogy jövőre újra elmegyünk a kölesdi koszorúzásra, és a kúlaiakkal is folytatódik a barátság. De a legnagyobb, 2019-ben a májusi veterán jármű kiállítás, de biztos, hogy nem május elsején lesz, mert akkor nem férnénk el. Lesz veterán motor és veterán autó szekció, a haditechnikai rész az nagyon nagy lesz, felépítenek egy 2. világháborús tábort, sátrakkal, dzsipekkel, teherautókkal, oldalkocsis motorokkal, lesz vagy 150 jármű, ami nagyon nagy helyet igényel. Kezdenek nagyobbak lenni a terveink és a megvalósítandó rendezvények, mint amit elbírunk. Segítséget szeretnénk kérni, hiszen nagyon sok összeköttetés és támogató kell. A havonta összeadott ezer forint „tagdíjunkból” ezt nem tudjuk megvalósítani. Szeretnénk, ha a város magáénak érezne minket, segítene legalább hellyel, sátorral, ilyesmivel, ha a média hírt adna a „meg-mozdulásainkról”, ha minél többen megismernének minket, ha lennének olyan vállalkozók, akiket érdekel, amit mi csinálunk és alkalomadtán támogatnák a baráti körünk. Mi azzal tudjuk ezt meghálálni, hogy csinálunk a városban egy sok embert vonzó rendezvényt, vagy egy érdekes színfoltot adunk más rendezvényeken a veterán motorjaink bemutatásával és a motoroztatással, és a jótékonysági mikulás gurulással idén is örömet szerzünk néhány kis betegnek – mondta beszélgetésünk végén Pusztai József.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás