Magyar Veterán Motorok Baráti Köre Kalocsa

Jövő májusban nagyszabású veterán jármű kiállítás

2018.09.28 11:45    |    -mond  

Van egy közösség a városban. Nem bejegyzett egyesület, „csak” baráti társaság. A huszonévestől a nyolcvan fölöttiig. A festőtől az orvosig. Ami összeköti őket, az a veterán motorok iránti érdeklődés, szenvedély – s persze a barátság. Magyar Veterán Motorok Baráti Köre Kalocsa. Találkozhatunk velük rendezvényeken, falunapokon, érsekkerti majálison, szezonzáró mikulás guruláson és adventi gyertyagyújtáson. Egyre pörgősebb facebook oldaluk is. Most bemutatjuk őket a Kalocsai Néplap olvasóinak.

pusztai2_1_350– Még a 2000-es évek elején volt egy baráti társaság, akiket a közös érdeklődés, a veterán motorok iránti szeretet hozott össze, de csak körülbelül egy évig élt – kezdte a történetet Pusztai József, a baráti kör vezetője. – Aztán mivel sokan tudták rólam, hogy Pannóniákat gyűjtök és újítok föl, rágták a fülem, hogy érdemes lenne újra összeszedni a társaságot. Aztán 2013 nyarán összeültünk hatan és újjáalakítottuk ezt a baráti kört. Rohamosan elkezdett szaporodni a létszám, rá egy pár hónapra már tizenöten voltunk. Most vagyunk huszonegyen, a festőtől az orvosig, teljesen vegyes a társaság. Nem vagyunk bejegyezve sehol, kedvtelésből, saját zsebből csináljuk az összejöveteleinket, a rendezvényeken való megjelenést.

A következő évben aztán volt egy jól sikerült bemutatkozás a városi majálison…

– Igen, 2014. május 1-jén becsatlakoztunk a városi majálisba, hogy megmutatkozzunk a városnak, akkor csináltunk egy veterán motor kiállítást. Nagyon jól sikerült, folytatást kért mindenki. Aztán a következő évben szintén a Kubikus parkban voltunk, de már akkor látszott, hogy ezt kinőttük. Annyi motorkerékpár volt, hogy nem fértünk el. 2016-ban volt az első május elseje az Érsekkertben, ott nagyon jó helyet kaptunk a Hagyományok Háza és a Parkgondozó közötti placcon. Ott tudtunk motoroztatni is oldalkocsis motorokkal. Ide már jöttek 100 kilométeres körzetből vidékről is motorokkal.

veteranmotor_logo_1_300Aztán a tavalyit szinte elmosta az első, pedig az már nemcsak motor, hanem veterán jármű kiállítás is volt.

– Tavaly már nagykiállításban gondolkodtunk, ami már veterán jármű kiállítás és haditechnikai bemutató volt az Érsekkertben, de rossz idő volt és elmosta az eső. De azt mondták, ne bánjuk, mert ha jó idő van, annyian lettünk volna, hogy nem férünk el. Idén nem volt kiállításunk, hiszen mivel mindent saját zsebből finanszírozunk, erőt gyűjtünk jövőre, és újra megrendezzük a veterán jármű kiállítást és haditechnikai bemutatót. Már a 2. világháborús haditechnikások jelezték, hogy jövőre 150 járművel érkeznek. Az egy nagyszabású rendezvény lesz.

Ahova hívnak benneteket, mentek?

– Idáig minden rendezvényre, ahova hívtak, elmentünk. Nekem és az András Ignácnak van oldalkocsis motorkerékpárunk, azzal tudunk motoroztatni, teljesen ingyen. Egyszer télen az Ökopontnál volt egy rendezvény, december 6-án, hideg volt, mínusz egy-két fok. Azt hittük, a kutya nem jön el. Hát tévedtünk. Sorban állás volt. Délután kettőkor felültünk a motorra, este 6-kor szálltunk le róla. Aztán idén lesz a hatodik, hogy mikuláskor rendezünk egy jótékonysági gurulást, nemcsak a veteránosok, hanem Kalocsa és környéke összes motorosát összefogjuk, egy szezonzáró gurulásra, szaloncukrot, csokit, játékot gyűjtünk, mikuláscsomagokat, aztán innen indulunk a kórházba, és megajándékozzuk az éppen bent lévő gyerekeket és ápolókat is. Aztán vissza a sétálóutcába, felállítjuk a fenyőfa alatt a motorokat és részt veszünk az adventi gyertyagyújtáson. Először voltunk öten, aztán tízen, de volt, hogy negyvenhét motorral gördültünk be a fenyőhöz, attól függ mindig, hogy milyen idő van.

A környékbeli falvakból is sokan keresnek, hogy menjünk falunapokra, voltunk már Szakmáron, Homokmégyen, Bátyán, Dunapatajon. Az idén jött az első komolyabb felkérés, a Tolna Megyei Bal-esetmegelőzési Bizottságtól kerestek meg minket, hogy minden évben van egy koszorúzás Kölesden és Faddon. Mindkét helyen van egy obeliszk, motoros emlékmű. Az egyik egy baleset, a másik a temetés helyszíne. Bartal György emlékére állították, aki attól lett híres ember, hogy ő volt Tolna megyében az első automobilos baleset halálos áldozata, egy környékbeli földbirtokos egyetlen fia. Tíz veterán motorral mentünk a koszorúzásra, ez volt az első olyan hivatalos felkérésünk, megjelenésünk, amikor az országos médiában is szerepeltünk. És jövőre újra megyünk.

Tartjátok a kapcsolatot más hasonló baráti társaságokkal, motoros klubokkal?

– Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Kántor András kiskunhalasi veterán autós-motoros körrel, a pécsi oldtimeresekkel, ha rendezvényük van, mi megyünk és viszont. Egerben is van egy huszonéves klub, velük is nagyon jó a kapcsolatunk. A tavalyi kiállításunkra is a rossz idő ellenére jöttek Halasról, Pécsről, Budapestről, Egerből és még számos helyről az országból. Csak hát a távolságok…, egy ilyen öreg motorral elindulni száz kilométerekre, hát az fejvakarós. És idén kaptuk azt a felkérést, hogy mint civil szervezet, látogassunk ki Kúlára a birkafőző fesztiválra, vegyük fel az ottani motorosokkal a kapcsolatot. Jól sikerült, velük is elindult a közös programok szervezése.

Milyen gyakran találkoztok, teljesen kötetlen baráti formáció, vagy van valami „egyesületi élet”?

– A téli hónapokban havonta összeülünk, beszélgetünk, főzünk valamit. Tulajdonképpen ez a baráti kör olyan, mint egy nagy család, a megbeszéléseken persze a férfiak vesznek részt, de a rendezvényeink családcentrikusak. Az, hogy nekünk van egy hobbink, ami a családtól veszi el az időt, ehhez kell egy feleség, egy gyerek, aki ezt tolerálja, csak így működhet ez jól. Tudjuk, kinek milyen motorja van, tanácsokat adunk egymásnak, igyekszünk bevonni a fiatalokat is. Vannak olyanok, akik például egy papától megörökölt motort akarnak rendbehozni, és mivel mindenki mindenhez nem ért, ahhoz irányítjuk, aki tud segíteni neki. A baráti kör tagjainak közel háromnegyed része saját maga újította föl és javítja a birtokában lévő motorokat, a maradék 20-30 százalék meg a baráti kör többi tagjára hagyatkozik. Életkorunk 22 évestől a 80 fölöttiig, például egyik tagunk, Szigeti Tomi bácsi egy motoros ikon Kalocsán, ha bárkinek gondja van, becsukja a szemét, fejből mondja a csapágyméretet. Mi meg csak ámulunk…

 

pusztai1_450
 

 

És ez a pub (Old Motor’s Pub, a Mol üzemanyagkút mögött) a baráti kör bázisa?

– Mindig itt jövünk össze a pub-ban, itt van egy „öreg falunk”, itt gyűjtjük össze Kalocsán készült és Kalocsához, itt élő emberekhez kötődő motoros képeket. Kiss Pista tanár úr is megtalálható egy fotón 1964-ben és ugyanazon a motoron 2016-ban. Közben eltelt 52 év! – mutatja Józsi a falon lévő sok-sok fotót. – Aztán vannak itt fajszi, homokmégyi fotók, itt van egyiken idősebb Csiki Béla, a Göncöl család motoros képei, Lakatos Norbi apukája a ’60-as évekből, aztán a Medgyes Jani bácsi felesége, a Piroska motoros képei még kisgyerekként, András Ingác az oldalkocsiban még csecsemőként… Itt szoktunk sztorizgatni, beszélgetni, tervezni a jövőt.

Ha már a jövőt említetted, mik a jövő évi tervek?

– Amit már most tudunk, hogy jövőre újra elmegyünk a kölesdi koszorúzásra, és a kúlaiakkal is folytatódik a barátság. De a legnagyobb, 2019-ben a májusi veterán jármű kiállítás, de biztos, hogy nem május elsején lesz, mert akkor nem férnénk el. Lesz veterán motor és veterán autó szekció, a haditechnikai rész az nagyon nagy lesz, felépítenek egy 2. világháborús tábort, sátrakkal, dzsipekkel, teherautókkal, oldalkocsis motorokkal, lesz vagy 150 jármű, ami nagyon nagy helyet igényel. Kezdenek nagyobbak lenni a terveink és a megvalósítandó rendezvények, mint amit elbírunk. Segítséget szeretnénk kérni, hiszen nagyon sok összeköttetés és támogató kell. A havonta összeadott ezer forint „tagdíjunkból” ezt nem tudjuk megvalósítani. Szeretnénk, ha a város magáénak érezne minket, segítene legalább hellyel, sátorral, ilyesmivel, ha a média hírt adna a „meg-mozdulásainkról”, ha minél többen megismernének minket, ha lennének olyan vállalkozók, akiket érdekel, amit mi csinálunk és alkalomadtán támogatnák a baráti körünk. Mi azzal tudjuk ezt meghálálni, hogy csinálunk a városban egy sok embert vonzó rendezvényt, vagy egy érdekes színfoltot adunk más rendezvényeken a veterán motorjaink bemutatásával és a motoroztatással, és a jótékonysági mikulás gurulással idén is örömet szerzünk néhány kis betegnek – mondta beszélgetésünk végén Pusztai József.Kalocsai hírek

Szentháromság tértől az orosz kulturális kirendeltségig

Ahogyan ígértük, folytatódik részletes beszámolónk a november 29-i kalocsai lakossági...

Karácsonyi családi nap a Viskiben

Nagymamáink karácsonya, avagy „Bezzeg az én időmben” címmel hirdette meg az idei év...

Nem kötelező azonnal készpénzzel fizetni!

Az utóbbi hetekben többek tapasztalhatták, hogy látszólag civil emberek csengetnek be hozzájuk arra...

Nyílt nap a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hagyományteremtő...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Vadkamera buktatta le az ültetvényt

Három helyszín, három gyanúsított. A kalocsai nyomozók őrizetbe vették azt a három férfit, akik a...

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás