Magyar Veterán Motorok Baráti Köre Kalocsa

Jövő májusban nagyszabású veterán jármű kiállítás

2018.09.28 11:45    |    -mond  

Van egy közösség a városban. Nem bejegyzett egyesület, „csak” baráti társaság. A huszonévestől a nyolcvan fölöttiig. A festőtől az orvosig. Ami összeköti őket, az a veterán motorok iránti érdeklődés, szenvedély – s persze a barátság. Magyar Veterán Motorok Baráti Köre Kalocsa. Találkozhatunk velük rendezvényeken, falunapokon, érsekkerti majálison, szezonzáró mikulás guruláson és adventi gyertyagyújtáson. Egyre pörgősebb facebook oldaluk is. Most bemutatjuk őket a Kalocsai Néplap olvasóinak.

pusztai2_1_350– Még a 2000-es évek elején volt egy baráti társaság, akiket a közös érdeklődés, a veterán motorok iránti szeretet hozott össze, de csak körülbelül egy évig élt – kezdte a történetet Pusztai József, a baráti kör vezetője. – Aztán mivel sokan tudták rólam, hogy Pannóniákat gyűjtök és újítok föl, rágták a fülem, hogy érdemes lenne újra összeszedni a társaságot. Aztán 2013 nyarán összeültünk hatan és újjáalakítottuk ezt a baráti kört. Rohamosan elkezdett szaporodni a létszám, rá egy pár hónapra már tizenöten voltunk. Most vagyunk huszonegyen, a festőtől az orvosig, teljesen vegyes a társaság. Nem vagyunk bejegyezve sehol, kedvtelésből, saját zsebből csináljuk az összejöveteleinket, a rendezvényeken való megjelenést.

A következő évben aztán volt egy jól sikerült bemutatkozás a városi majálison…

– Igen, 2014. május 1-jén becsatlakoztunk a városi majálisba, hogy megmutatkozzunk a városnak, akkor csináltunk egy veterán motor kiállítást. Nagyon jól sikerült, folytatást kért mindenki. Aztán a következő évben szintén a Kubikus parkban voltunk, de már akkor látszott, hogy ezt kinőttük. Annyi motorkerékpár volt, hogy nem fértünk el. 2016-ban volt az első május elseje az Érsekkertben, ott nagyon jó helyet kaptunk a Hagyományok Háza és a Parkgondozó közötti placcon. Ott tudtunk motoroztatni is oldalkocsis motorokkal. Ide már jöttek 100 kilométeres körzetből vidékről is motorokkal.

veteranmotor_logo_1_300Aztán a tavalyit szinte elmosta az első, pedig az már nemcsak motor, hanem veterán jármű kiállítás is volt.

– Tavaly már nagykiállításban gondolkodtunk, ami már veterán jármű kiállítás és haditechnikai bemutató volt az Érsekkertben, de rossz idő volt és elmosta az eső. De azt mondták, ne bánjuk, mert ha jó idő van, annyian lettünk volna, hogy nem férünk el. Idén nem volt kiállításunk, hiszen mivel mindent saját zsebből finanszírozunk, erőt gyűjtünk jövőre, és újra megrendezzük a veterán jármű kiállítást és haditechnikai bemutatót. Már a 2. világháborús haditechnikások jelezték, hogy jövőre 150 járművel érkeznek. Az egy nagyszabású rendezvény lesz.

Ahova hívnak benneteket, mentek?

– Idáig minden rendezvényre, ahova hívtak, elmentünk. Nekem és az András Ignácnak van oldalkocsis motorkerékpárunk, azzal tudunk motoroztatni, teljesen ingyen. Egyszer télen az Ökopontnál volt egy rendezvény, december 6-án, hideg volt, mínusz egy-két fok. Azt hittük, a kutya nem jön el. Hát tévedtünk. Sorban állás volt. Délután kettőkor felültünk a motorra, este 6-kor szálltunk le róla. Aztán idén lesz a hatodik, hogy mikuláskor rendezünk egy jótékonysági gurulást, nemcsak a veteránosok, hanem Kalocsa és környéke összes motorosát összefogjuk, egy szezonzáró gurulásra, szaloncukrot, csokit, játékot gyűjtünk, mikuláscsomagokat, aztán innen indulunk a kórházba, és megajándékozzuk az éppen bent lévő gyerekeket és ápolókat is. Aztán vissza a sétálóutcába, felállítjuk a fenyőfa alatt a motorokat és részt veszünk az adventi gyertyagyújtáson. Először voltunk öten, aztán tízen, de volt, hogy negyvenhét motorral gördültünk be a fenyőhöz, attól függ mindig, hogy milyen idő van.

A környékbeli falvakból is sokan keresnek, hogy menjünk falunapokra, voltunk már Szakmáron, Homokmégyen, Bátyán, Dunapatajon. Az idén jött az első komolyabb felkérés, a Tolna Megyei Bal-esetmegelőzési Bizottságtól kerestek meg minket, hogy minden évben van egy koszorúzás Kölesden és Faddon. Mindkét helyen van egy obeliszk, motoros emlékmű. Az egyik egy baleset, a másik a temetés helyszíne. Bartal György emlékére állították, aki attól lett híres ember, hogy ő volt Tolna megyében az első automobilos baleset halálos áldozata, egy környékbeli földbirtokos egyetlen fia. Tíz veterán motorral mentünk a koszorúzásra, ez volt az első olyan hivatalos felkérésünk, megjelenésünk, amikor az országos médiában is szerepeltünk. És jövőre újra megyünk.

Tartjátok a kapcsolatot más hasonló baráti társaságokkal, motoros klubokkal?

– Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Kántor András kiskunhalasi veterán autós-motoros körrel, a pécsi oldtimeresekkel, ha rendezvényük van, mi megyünk és viszont. Egerben is van egy huszonéves klub, velük is nagyon jó a kapcsolatunk. A tavalyi kiállításunkra is a rossz idő ellenére jöttek Halasról, Pécsről, Budapestről, Egerből és még számos helyről az országból. Csak hát a távolságok…, egy ilyen öreg motorral elindulni száz kilométerekre, hát az fejvakarós. És idén kaptuk azt a felkérést, hogy mint civil szervezet, látogassunk ki Kúlára a birkafőző fesztiválra, vegyük fel az ottani motorosokkal a kapcsolatot. Jól sikerült, velük is elindult a közös programok szervezése.

Milyen gyakran találkoztok, teljesen kötetlen baráti formáció, vagy van valami „egyesületi élet”?

– A téli hónapokban havonta összeülünk, beszélgetünk, főzünk valamit. Tulajdonképpen ez a baráti kör olyan, mint egy nagy család, a megbeszéléseken persze a férfiak vesznek részt, de a rendezvényeink családcentrikusak. Az, hogy nekünk van egy hobbink, ami a családtól veszi el az időt, ehhez kell egy feleség, egy gyerek, aki ezt tolerálja, csak így működhet ez jól. Tudjuk, kinek milyen motorja van, tanácsokat adunk egymásnak, igyekszünk bevonni a fiatalokat is. Vannak olyanok, akik például egy papától megörökölt motort akarnak rendbehozni, és mivel mindenki mindenhez nem ért, ahhoz irányítjuk, aki tud segíteni neki. A baráti kör tagjainak közel háromnegyed része saját maga újította föl és javítja a birtokában lévő motorokat, a maradék 20-30 százalék meg a baráti kör többi tagjára hagyatkozik. Életkorunk 22 évestől a 80 fölöttiig, például egyik tagunk, Szigeti Tomi bácsi egy motoros ikon Kalocsán, ha bárkinek gondja van, becsukja a szemét, fejből mondja a csapágyméretet. Mi meg csak ámulunk…

 

pusztai1_450
 

 

És ez a pub (Old Motor’s Pub, a Mol üzemanyagkút mögött) a baráti kör bázisa?

– Mindig itt jövünk össze a pub-ban, itt van egy „öreg falunk”, itt gyűjtjük össze Kalocsán készült és Kalocsához, itt élő emberekhez kötődő motoros képeket. Kiss Pista tanár úr is megtalálható egy fotón 1964-ben és ugyanazon a motoron 2016-ban. Közben eltelt 52 év! – mutatja Józsi a falon lévő sok-sok fotót. – Aztán vannak itt fajszi, homokmégyi fotók, itt van egyiken idősebb Csiki Béla, a Göncöl család motoros képei, Lakatos Norbi apukája a ’60-as évekből, aztán a Medgyes Jani bácsi felesége, a Piroska motoros képei még kisgyerekként, András Ingác az oldalkocsiban még csecsemőként… Itt szoktunk sztorizgatni, beszélgetni, tervezni a jövőt.

Ha már a jövőt említetted, mik a jövő évi tervek?

– Amit már most tudunk, hogy jövőre újra elmegyünk a kölesdi koszorúzásra, és a kúlaiakkal is folytatódik a barátság. De a legnagyobb, 2019-ben a májusi veterán jármű kiállítás, de biztos, hogy nem május elsején lesz, mert akkor nem férnénk el. Lesz veterán motor és veterán autó szekció, a haditechnikai rész az nagyon nagy lesz, felépítenek egy 2. világháborús tábort, sátrakkal, dzsipekkel, teherautókkal, oldalkocsis motorokkal, lesz vagy 150 jármű, ami nagyon nagy helyet igényel. Kezdenek nagyobbak lenni a terveink és a megvalósítandó rendezvények, mint amit elbírunk. Segítséget szeretnénk kérni, hiszen nagyon sok összeköttetés és támogató kell. A havonta összeadott ezer forint „tagdíjunkból” ezt nem tudjuk megvalósítani. Szeretnénk, ha a város magáénak érezne minket, segítene legalább hellyel, sátorral, ilyesmivel, ha a média hírt adna a „meg-mozdulásainkról”, ha minél többen megismernének minket, ha lennének olyan vállalkozók, akiket érdekel, amit mi csinálunk és alkalomadtán támogatnák a baráti körünk. Mi azzal tudjuk ezt meghálálni, hogy csinálunk a városban egy sok embert vonzó rendezvényt, vagy egy érdekes színfoltot adunk más rendezvényeken a veterán motorjaink bemutatásával és a motoroztatással, és a jótékonysági mikulás gurulással idén is örömet szerzünk néhány kis betegnek – mondta beszélgetésünk végén Pusztai József.Kalocsai hírek

Röplabda a katolikus iskolában

Az elmúlt évtizedekben Kalocsán, ha a teremröplabdáról szóltak a híradások, akkor külön említés...

Jutott is, maradt is – Negyedik helyen végzett a KFC

13 győzelem, 9 döntetlen és mindössze 4 vereség után, 48 pont birtokában a megyei első osztályú...

Szentkirályi nap Dunapatajon

Már hetedik alkalommal került sor rendhagyó tanítási alkalmon belül a szentkirályi napra a...

Akár jöhetne is a strandidő

Habár??? a hivatalos naptár szerint június 1-jétől augusztus 31-ig tart a strandszezon, az elmúlt...

Kalocsai kitüntetett a megyei polgárőr napon

Június első napján rendezték meg Soltvadkerten az immáron nagykorúvá vált, tizennyolcadik...

A Momentum és a DK is Bolvári Ferdinándot támogatja

A hetekben beindult a pezsgés a kalocsai politikai életben. Június 3-án a Művelődési Központ...

Városi Pedagógus nap Kalocsán

Június 5-én, délután a Kalocsai Szent István Gimnázium dísztermében rendezte meg Kalocsa Város...

Ez már egy nagy család

Lakatos György ezzel a gondolattal jellemezte a Kék Madár Fesztiválban fellépőket, a szervezőket, és...

Kúlával ünnepelték az Összetartozás napját

Hazánkban 2010 óta hivatalos ünnep a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója, június 4-e....

Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

Egyre többen követelik az atomerőművek bezárásának újragondolását Németországban. Számos német...

Ellenzéki összefogás alakul Bolvári körül

Sorra jelzik a pártok kalocsai és régióbeli szervezetei, hogy a jelenleg is függetlenként ténykedő...

Nemzetközi versenyen remekeltek az úszók

Immár 16. alkalommal került megrendezésre a DTMK-KVSE Aquasport Egyesület szervezésében...

Szenzációs győzelemmel búcsúzott a szezontól a Kalocsai FC

A megyei I. osztályban Kelebia ellen álltak helyt focistáink. Méltón búcsúztak a 2018/2019es...

II. Kovács László Emlékverseny

Jó ötletnek tűnt az elmúlt évben, hogy az I. Kovács László Emlékversenyt nem tornateremben, hanem...

IX. Sárkányhajó Kupa Kalocsa

Immár 9. alkalommal hódították meg a Vajas egy szakaszát a sárkányhajók. Kalocsa Város Gyermek- és...

Város a városban: átépítés előtt a foktői úti laktanya?

A képviselő-testület legutóbbi ülésén határoznia kellett a városatyáknak arról, hogy hozzájárulnak-e...

A helyzet változatlan: 2022-ben gurulhat hordó az átkelőn

Május 21-én tartott közgyűlést a Kalocsa-Paks Duna-hídért Egyesület Kalocsán, a Városháza...

Bács-Kiskun megye és Kalocsa környékének EP választási eredményei

Bács-Kiskun megye eredményei Választópolgárok száma 417 122 fő. Megjelent 166 013 (39,80%) Érvényes...

Isten hozott, Kék Madár!

Hát itt van megint, immár 27. alkalommal. Jól emlékszem a kezdetekre, az első, még egynapos...

Világszerte épülnek innovatív 3+ generációs blokkok

Mozgalmasak voltak az elmúlt hónapok az atomenergia-iparban. Számos 3+ generációs reaktor létesítése...

– kalocsai eredmények

Kalocsán május 26-án rendben lezajlott a választás, semmilyen rendkívüli esemény nem történt –...

Ezüstérmes lett a Kalocsai Kézilabda Club női csapata

Háromból három. Fogalmazhatnánk így is ha a Kalocsai Kézilabda Club csapatainak eredményét kellene...

Bajnok a Homokmégy

A megyehármas nyugati csoportban az elmúlt hét nem akármilyen fordulatot hozott. A hetek óta...

Újra indul a látássérültek kalocsai klubja

Társaságot, közös gondok megbeszélését, bensőséges ünnepeket, segítséget jelentett a vakok és...

Ötvenmillió forintért vásárol műszereket a Szent Kereszt Kórház

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Szent Kereszt Kórháza számára jó hírek hangzottak el április 30-án, a...

Reptér-fejlesztési tervekről a Városházán

Néhány hete hallhattuk, olvashattuk először városi híradásokban (így többek között lapunk hasábjain...

Fogadom… – bírósági ülnökök eskütétele

A legutóbbi ülnökválasztás 2015 tavaszán volt, megbízatásuk 4 évre szólt, így idén ismét sor került...

Sikeres volt a Csajdán a családi nap

A Kalocsai Gerilla Kertészek III. Csajdakerti Családi Napja délelőttől estig vonzotta a látogatókat....

Tizenkilencedszer adták át a Kunszt-díjakat

Szerda délután tizenkilencedik alkalommal adományozott Kunszt Józsefről elnevezett díjat dr. Bábel...

Szanyi Tibor kampányolt Kalocsán

Az EP-képviselő országos körútja során Kalocsán is járt, múlt héten, szerdán. A helyi MSZP...

IV. szakmák éjszakája 2019

Idén negyedik alkalommal vett részt iskolánk az országos rendezvényen, amelyről megállapítható, hogy...

Jótékonysági koncertet szervezett a roma önkormányzat

Második alkalommal szervezett jótékonysági koncertet a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a...

Játszva remekeltek Komlón a kalocsai néptáncosok

A tavasz és a nyár a kalocsai néptáncosok számára egyet jelent a fellépések, versenyek, fesztiválok...

Szentesen versenyeztek az úszók

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a XXIII. Szentes Kupa Nemzetközi Úszóverseny, ahol a 31...

A Baráti Kör 2019. évi Nagytalálkozója

A Kalocsai Szent István Gimnázium Diákjainak Baráti Köre 2019. május 11-én tartotta meg az ez évi...

Ajándékhűtőket kapott a Kalocsai Szociális Központ

Május 16-án délután két új, kombinált hűtőszekrénnyel lett gazdagabb a Kalocsai Szociális Központ a...

Beázott a bővülő Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola több helyisége

Az elmúlt hét elején a közösségi média attól zengett, hogy az épületbővítés alatt álló Kalocsai...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás