Szentháromság tér, Drágszél, Újtelek

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

2018.04.23 09:54    |    V.I.  

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei főépítészt, Vörös Mártát, hogy a város főtereként is emlegetett Szentháromság térrel kapcsolatos tervekről, a tél miatt kényszerpihenőre vonult munkálatok újraindításáról kérdezzük. Beszélgetésünket két részben mutatjuk be, hiszen a munkálatok menete mellett izgalmas fejleményeket kaptunk az Astriceum Érseki Múzeum éves programját illetően. Utóbbiról részletesen jövő heti számunkban olvashat – írásunk folytatásában irány a tér!

Száradás után restart a téren

Legutóbbi találkozásunkkor a főépítész nem árult zsákbamacskát: kerekperec megmondta, hogy a téli mínuszok egy időre biztosan parkolópályára állítják majd a Szentháromság téren elkezdett régészeti munkálatokat. Mint emlékezetes, elhangzott, hogy a terület új burkolatának a kialakítását megelőzően elkerülhetetlen törvényi kötelezettség volt az, hogy bizonyos mélységben megvizsgálják, mit rejt a talaj, de a szakember már akkor is hangsúlyozta, hogy nem céljuk a mélységeket feltáró régészeti munkákat végezni, pusztán a „legszükségesebbeket”. Vörös Márta a mai és a közeljövőben várható állapotok kapcsán elmondta, hogy a térrekonstrukció, jelen esetben a feltárás, a húsvéti ünnepek után nagy erővel folytatódik, a tempóba csak az zavarhat bele, hogy mennyire vizes a föld. Ez ugyanis befolyásolja a régészek hatékonyságát, és a megfelelő kiszáradásig akadályozza, hogy a területre nehéz munkagépekkel vonuljanak fel.

A feltárandó területnek kevesebb, mint a fele az, amit már régészárkok borítanak. Ezekben jellemzően nincsenek további teendők, mélyebbre nem ásnak bennük, folytatja Vörös Márta. Amivel viszont haladnánk, ahogy az időjárás engedi, az a képzeletbeli négyzetekre osztott, fennmaradó terület feltárása. Ennek részeként a jelenlegi burkolatot elbontják majd egészen a Hotel Kalocsa épületének faláig, illetve az út széléig.

ter2_450
 


Minden attól függ, mit rejt a föld, de…

– Hogy ez a folyamat mennyire lesz gyors, az attól függ, hogy mi lesz a talajban – így a főépítész. – Ha ez is megvan és egységében látszik a tér feltáruló alsóbb szintje, amit a kastély felől már megfogtunk, akkor lehet majd értékelni azokat a kőfelületeket, amik kirajzolódnak. Ezek nem feltétlenül korabéli falakat jelentenek, inkább a barokk időszak építési idejéből származó maradványokat. Korabeli építményeket felesleges itt remélni – mondja Vörös Márta.

– Vélhetően nagyon nagy csodára nem kell már számolni! Haladhatnánk mélyebbre is, hiszen azt tudjuk, hogy itt avar temető húzódik a tér alatt, azonban jelen pillanatban arra semmi esély nincsen, hogy a teret teljes felületében feltárjuk. Ez ugyanis több évre megakasztaná a felújítási munkákat, amire sem forrásunk, sem időnk nincsen.

A városban hallható aggódó hangokra válaszolva, miszerint a mostani állapotban kell tehát majd évekig nézni a Szentháromság teret, nyílt cáfolatot kaptunk.

– Ez egyértelműen nem cél, nem szándék, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ott vannak az avarok! Elég az az információ, amit eddig szereztünk a létükről. Van tervünkben egy pici felület, ahol megnéznénk ezt a korabeli időszakot, de ez mindössze egy nagyon kis szelet a térből, ami abszolút nem zavaró az összességében vett munkákat tekintve, amelyeket az idén szeretnék befejezni – jelentette ki a mérnökasszony.


Romkert, orosz katonák földi maradványaival

– Szintén az idei évre meghatározott célok között jelöltük ki a korabéli templomromoknak a helyreállítását, amelyek a Főszékesegyház északi és déli oldalán tárultak fel. A helyreállítás ez esetben talán nem is a legjobb szó, valójában inkább mindössze állagmegóvásról beszélünk esetükben. Ezt is elkezdjük az ünnepi időszakot követően – folytatja a szakember, majd rátér a nehézségekre, ami a dél, ideiglenes fatetővel borított területen jelentkeztek. Itt ugyanis a háborús években orosz katonákat temettek el.

– A második székesegyház feltárása kapcsán több nehézséggel küzdöttünk, illetve küzdünk. A déli oldalra tervezett munkákat teljes mértékben nem is tudtunk befejezni, hiszen a földből kirajzolódott falak elülső részén orosz katonák vannak. Azt, hogy ebben az évben a katonákat le tudjuk venni a falról, szintén korai lenne teljes bizonyossággal ígérni, hiszen nagyon lassan haladnak ennek a lépései, tekintve, hogy a két ország között folyó, komoly egyeztetés-sorozatnak kell megelőznie a tetteket, ami rendkívül nehézkes – enged bepillantást a bürokrácia és diplomácia kulisszái mögé Vörös Márta. – Ez viszont a térmunkákat szintén nem befolyásolja, mert a tér azon részében, ahol még orosz katonák vannak eltemetve, a föld nem rejt olyan információkat, amiért bolygatnunk kellene. A déli oldali [Barokk Cukrászda felőli] romkert végleges állapotba hozatala tehát nem biztos, hogy már az idén elkészülhet. Az északi [Érsekkert felőli] oldalt inkább merném vállalni, a déli oldal igen kérdéses.

Végszóként a térmunkákról azt is megtudtuk, hogy rövidesen igen látványos stádiumba fordulnak a beruházó szándéka szerint. Elkezdődik ugyanis az újrafaragott Szentháromság oszlop új, végleges helyén történő összeállítása. Ennek már majdnem minden eleme megérkezett a helyszínre, csak a legnagyobb, középső főelem maradt a kőfaragóműhelyben, hiszen az akkora, amit nem szeretnének sokszor mozdítani. Amint a tér feltárása befejeződik, és a szobor pontos helye készen áll arra, hogy fogadja az obeliszket, nagy erőkkel kezdik majd összeállítani.


Drágszél nincs elfelejtve, Újtelek szinte kész

Ha már találkoztunk és volt néhány percünk hosszabban beszélgetni, rákérdeztünk két kisebb, ám az érintett településen élők számára legalább olyan jelentős érsekségi beruházás állapotára, amelyekről régen kaptunk híreket. Az egyik a drágszéli Rózsafüzér Királynéja templom építése, ami a majdani épület alatti temetkezési helyiség kialakításával leállt. Vörös Márta elmondta, hogy valóban ez a projekt időben eltolódott, hiszen rengeteg határidős feladatunk adódott, amelyeket előrébb kellett sorolni. Hogy az ottani építésnek mikor tudunk nekiállni, ezt ma sem tudja teljes bizonyossággal megmondani. Azt viszont kategorikusan cáfolta, hogy annyiban hagynák a beruházást és letettek templomépítési szándékukról.

Az újteleki templom rekonstrukcióját illetően már örömtelibb fejleményekről számolt be. Az ottani munkálatok rövidesen befejeződnek, már a célegyenesben járnak – fogalmazott.

– Sajnos a hideg megállított itt is bennünket, hiszen fűtetlen templomról beszélünk. Így az új padlóburkolatot nem tudtuk elkészíteni húsvétra, amikorra terveztük, azonban a szentélyt be tudtuk fejezni és rövidesen a templomhajó padozatán, azaz padlóján van a sor. Közben a padok megújulása is folyik, most érkeznek vissza a padok, ugyanis egy rovartalanítási folyamaton estek át. – zárta mondandóját Vörös Márta.

Jövő heti számunkban folytatjuk vele készült friss interjúnk nyomán az írásunkat – akkor az Astriceum Érseki Múzeum 2018-as évre tervezett programjairól számolunk be részletesen!Kalocsai hírek

Kifüstölik az esővizet szennyvíz-hálózatba vezetőket

Akár százezres nagyságrendű büntetést is kockáztathat Kalocsán és a környékben jó néhány háztartás,...

Szakmai tanácskozás folyt a kalocsai kórház fejlesztéséről

Decemberben, több akkor aktuális, közéleti témát taglaló kalocsai tájékoztatóján jelentette be Font...

Szívbe markoló beszéd a doni katasztrófa évfordulóján

A Voronyezs és Pavlovszk között húzódó fronton harcoló 2. magyar hadsereg 1943-as lerohanásának...

Ökumenikus Imahét

Ökumenikus Imahét 21. Pünkösdi Imaház Ima és Dicsőítő Alkalom22. Jezsuita Templom Szolgál: Bálint...

Dargay Lajos megemlékezés

A Viski Károly Múzeum Kalocsa tisztelettel meghívja Önt Dargay Lajos (1942 – 2018) a Nicolas...

JANUÁR KÖNYVTÁR PROGRAMJA 2019.01.21 (hétfő)

Január 21. (hétfő) 14 óra „Szép magyar beszéd” Kazinczy-verseny

Újabb multifunkciós ovi sportpálya épül idén városunkban

2019. január 16....

Wifi4EU – a pályázaton 15 ezer eurót nyert a város

Tizenötezer eurót, azaz közel négy és félmillió forintot nyert városunk a Wifi4EU...

Artisjus díjat kapott Lakatos György

Könnyű- és komolyzenei kategóriákban díjazott tíz zenetanárt és tíz előadót az Artisjus december...

Hétfőn kezdődik a szociális tűzifa kiosztása

Január 9-én, szerdán délelőtt volt a főpróbája a szociális tűzifa osztásának. Az önkormányzat, a...

Ebösszeírás határideje meghosszabbítva!

Az ebtartóknak csak egy része élt a lehetőséggel, hogy önbevallással kitöltse az adatlapot a...

Panasznap helyett Ügyfélsegítő

Alapvetően megváltoztatta a korábbi panasznap szerepét az új Polgári perrendtartás. De nem csak a...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

Kovács László: a lényeg, az értékteremtés!

Kalocsa kitüntetett és elismert fazekasmestere, a Népművészet mestere számára soha rosszabb évet,...

Győztes mesemondók

December 17-én délután megrendezte hagyományos Járási mesemondó versenyét a Kalocsai Tomori Pál...

Néhány gondolat 2019-re

Új év, új remények – szoktuk mondani. Álljon itt néhány, az életünket erősen érintő gondolat...

Egy órán át boncolgatták az önkormányzati cégfúziót

December 20-án az idén utoljára ültek össze a kalocsai Városháza dísztermében a feldíszített...

Színes színházi évadot ígér 2019 tavasza

A közelmúltban mutatta be hivatalos közösségi oldalán a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár a...

„Rabszolgatörvény” pro és kontra – Kalocsán is

Szerda délelőtt, a közbeszédben „rabszolgatörvényként” elhíresült túlóra-szabályozásról...

A Dózsa és a Kossuth egyetemeket is vendégül látott

A Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai intézménye, a Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola...

Szentháromság tértől az orosz kulturális kirendeltségig

Ahogyan ígértük, folytatódik részletes beszámolónk a november 29-i kalocsai lakossági...

Nem kötelező azonnal készpénzzel fizetni!

Az utóbbi hetekben többek tapasztalhatták, hogy látszólag civil emberek csengetnek be hozzájuk arra...

Nyílt nap a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hagyományteremtő...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Vadkamera buktatta le az ültetvényt

Három helyszín, három gyanúsított. A kalocsai nyomozók őrizetbe vették azt a három férfit, akik a...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás