Szentháromság tér, Drágszél, Újtelek

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

2018.04.23 09:54    |    V.I.  

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei főépítészt, Vörös Mártát, hogy a város főtereként is emlegetett Szentháromság térrel kapcsolatos tervekről, a tél miatt kényszerpihenőre vonult munkálatok újraindításáról kérdezzük. Beszélgetésünket két részben mutatjuk be, hiszen a munkálatok menete mellett izgalmas fejleményeket kaptunk az Astriceum Érseki Múzeum éves programját illetően. Utóbbiról részletesen jövő heti számunkban olvashat – írásunk folytatásában irány a tér!

Száradás után restart a téren

Legutóbbi találkozásunkkor a főépítész nem árult zsákbamacskát: kerekperec megmondta, hogy a téli mínuszok egy időre biztosan parkolópályára állítják majd a Szentháromság téren elkezdett régészeti munkálatokat. Mint emlékezetes, elhangzott, hogy a terület új burkolatának a kialakítását megelőzően elkerülhetetlen törvényi kötelezettség volt az, hogy bizonyos mélységben megvizsgálják, mit rejt a talaj, de a szakember már akkor is hangsúlyozta, hogy nem céljuk a mélységeket feltáró régészeti munkákat végezni, pusztán a „legszükségesebbeket”. Vörös Márta a mai és a közeljövőben várható állapotok kapcsán elmondta, hogy a térrekonstrukció, jelen esetben a feltárás, a húsvéti ünnepek után nagy erővel folytatódik, a tempóba csak az zavarhat bele, hogy mennyire vizes a föld. Ez ugyanis befolyásolja a régészek hatékonyságát, és a megfelelő kiszáradásig akadályozza, hogy a területre nehéz munkagépekkel vonuljanak fel.

A feltárandó területnek kevesebb, mint a fele az, amit már régészárkok borítanak. Ezekben jellemzően nincsenek további teendők, mélyebbre nem ásnak bennük, folytatja Vörös Márta. Amivel viszont haladnánk, ahogy az időjárás engedi, az a képzeletbeli négyzetekre osztott, fennmaradó terület feltárása. Ennek részeként a jelenlegi burkolatot elbontják majd egészen a Hotel Kalocsa épületének faláig, illetve az út széléig.

ter2_450
 


Minden attól függ, mit rejt a föld, de…

– Hogy ez a folyamat mennyire lesz gyors, az attól függ, hogy mi lesz a talajban – így a főépítész. – Ha ez is megvan és egységében látszik a tér feltáruló alsóbb szintje, amit a kastély felől már megfogtunk, akkor lehet majd értékelni azokat a kőfelületeket, amik kirajzolódnak. Ezek nem feltétlenül korabéli falakat jelentenek, inkább a barokk időszak építési idejéből származó maradványokat. Korabeli építményeket felesleges itt remélni – mondja Vörös Márta.

– Vélhetően nagyon nagy csodára nem kell már számolni! Haladhatnánk mélyebbre is, hiszen azt tudjuk, hogy itt avar temető húzódik a tér alatt, azonban jelen pillanatban arra semmi esély nincsen, hogy a teret teljes felületében feltárjuk. Ez ugyanis több évre megakasztaná a felújítási munkákat, amire sem forrásunk, sem időnk nincsen.

A városban hallható aggódó hangokra válaszolva, miszerint a mostani állapotban kell tehát majd évekig nézni a Szentháromság teret, nyílt cáfolatot kaptunk.

– Ez egyértelműen nem cél, nem szándék, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ott vannak az avarok! Elég az az információ, amit eddig szereztünk a létükről. Van tervünkben egy pici felület, ahol megnéznénk ezt a korabeli időszakot, de ez mindössze egy nagyon kis szelet a térből, ami abszolút nem zavaró az összességében vett munkákat tekintve, amelyeket az idén szeretnék befejezni – jelentette ki a mérnökasszony.


Romkert, orosz katonák földi maradványaival

– Szintén az idei évre meghatározott célok között jelöltük ki a korabéli templomromoknak a helyreállítását, amelyek a Főszékesegyház északi és déli oldalán tárultak fel. A helyreállítás ez esetben talán nem is a legjobb szó, valójában inkább mindössze állagmegóvásról beszélünk esetükben. Ezt is elkezdjük az ünnepi időszakot követően – folytatja a szakember, majd rátér a nehézségekre, ami a dél, ideiglenes fatetővel borított területen jelentkeztek. Itt ugyanis a háborús években orosz katonákat temettek el.

– A második székesegyház feltárása kapcsán több nehézséggel küzdöttünk, illetve küzdünk. A déli oldalra tervezett munkákat teljes mértékben nem is tudtunk befejezni, hiszen a földből kirajzolódott falak elülső részén orosz katonák vannak. Azt, hogy ebben az évben a katonákat le tudjuk venni a falról, szintén korai lenne teljes bizonyossággal ígérni, hiszen nagyon lassan haladnak ennek a lépései, tekintve, hogy a két ország között folyó, komoly egyeztetés-sorozatnak kell megelőznie a tetteket, ami rendkívül nehézkes – enged bepillantást a bürokrácia és diplomácia kulisszái mögé Vörös Márta. – Ez viszont a térmunkákat szintén nem befolyásolja, mert a tér azon részében, ahol még orosz katonák vannak eltemetve, a föld nem rejt olyan információkat, amiért bolygatnunk kellene. A déli oldali [Barokk Cukrászda felőli] romkert végleges állapotba hozatala tehát nem biztos, hogy már az idén elkészülhet. Az északi [Érsekkert felőli] oldalt inkább merném vállalni, a déli oldal igen kérdéses.

Végszóként a térmunkákról azt is megtudtuk, hogy rövidesen igen látványos stádiumba fordulnak a beruházó szándéka szerint. Elkezdődik ugyanis az újrafaragott Szentháromság oszlop új, végleges helyén történő összeállítása. Ennek már majdnem minden eleme megérkezett a helyszínre, csak a legnagyobb, középső főelem maradt a kőfaragóműhelyben, hiszen az akkora, amit nem szeretnének sokszor mozdítani. Amint a tér feltárása befejeződik, és a szobor pontos helye készen áll arra, hogy fogadja az obeliszket, nagy erőkkel kezdik majd összeállítani.


Drágszél nincs elfelejtve, Újtelek szinte kész

Ha már találkoztunk és volt néhány percünk hosszabban beszélgetni, rákérdeztünk két kisebb, ám az érintett településen élők számára legalább olyan jelentős érsekségi beruházás állapotára, amelyekről régen kaptunk híreket. Az egyik a drágszéli Rózsafüzér Királynéja templom építése, ami a majdani épület alatti temetkezési helyiség kialakításával leállt. Vörös Márta elmondta, hogy valóban ez a projekt időben eltolódott, hiszen rengeteg határidős feladatunk adódott, amelyeket előrébb kellett sorolni. Hogy az ottani építésnek mikor tudunk nekiállni, ezt ma sem tudja teljes bizonyossággal megmondani. Azt viszont kategorikusan cáfolta, hogy annyiban hagynák a beruházást és letettek templomépítési szándékukról.

Az újteleki templom rekonstrukcióját illetően már örömtelibb fejleményekről számolt be. Az ottani munkálatok rövidesen befejeződnek, már a célegyenesben járnak – fogalmazott.

– Sajnos a hideg megállított itt is bennünket, hiszen fűtetlen templomról beszélünk. Így az új padlóburkolatot nem tudtuk elkészíteni húsvétra, amikorra terveztük, azonban a szentélyt be tudtuk fejezni és rövidesen a templomhajó padozatán, azaz padlóján van a sor. Közben a padok megújulása is folyik, most érkeznek vissza a padok, ugyanis egy rovartalanítási folyamaton estek át. – zárta mondandóját Vörös Márta.

Jövő heti számunkban folytatjuk vele készült friss interjúnk nyomán az írásunkat – akkor az Astriceum Érseki Múzeum 2018-as évre tervezett programjairól számolunk be részletesen!Kalocsai hírek

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Mini-multifunkciós pálya az óvodásainknak

Bár nem övezte egyöntetű örömujjongás a lehetőséget, hogy Kalocsa Város Önkormányzatának...

Interaktív gyárlátogatáson a gimnazisták

A Kalocsai Szent István Gimnázium diákjaiként harmincan március 27-én lehetőséget kaptunk az Együtt...

Heteken belül kész a Kalocsa-Foktő bicikliút

A téli kivitelezési-stop után múlt szerdán ismét terepre vonultak a munkagépek és a kivitelezést...

Felkészültek az evakuálásra

A hartai általános iskolásokat és a kalocsai Dózsa tanulóit még egy árvíz, egy füsttel telt szoba,...

Gondolatok egy fazekasmesterről

Földművesek, iparosok között kezdett formálódni egy Karcag melletti tanyán Kalocsa fazekasmestere,...

Könyvkiállítás az étkezési kultúráról

Egy évtizedes hagyomány immár, hogy a kalocsai Érseki Könyvtár barokk Patachich-termében minden...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Az UEFA-nál kell helytállnia a kalocsai labdarúgónak

Akit gyermekként „megmérgez” a paskomi vagy a KSE pályás foci a haverokkal, aki a suhogó...

A mozgás szeretete sikert arat

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy mennyire fontos a sport, a mozgás ahhoz, hogy...

Értékes nyereményt adtak át a dunapataji Coop üzletben

Az Alföld-Pro-Coop Kft. szervezésében 2017 év végén indult el „A Coop-pal most is...

A Kalocsai Fúvószenekar tavaszi koncertje

A Kalocsai Fúvószenekar hagyományos tavaszi koncertje egyúttal az ősszel CD lemezre rögzített anyag...

Nobel-díjas tudósok és középiskolás diákok találkozója

A Kalocsai Szent István Gimnázium három tanulója Hajduné Dienes Szilvia tanárnő kíséretében részt...

Szakmártól Los Angelesig

A kulturális központ „Sikeres nők” című sorozatának utolsó előadásán dr. Magóné Tóth...

Hét ajánlatot tett az LMP

Kerpács Rezső a kampányidőszak egyik utolsó kalocsai sajtóeseményén, múlt szerdán vette sorra a...

Egy asztalhoz ül az intézmény és az önkormányzat

A probléma alapvetően abból adódik, hogy az európai uniós pályázati forrásából megkezdett, a magyar...

Momentum: azoknak, akiknek nem kínálnak alternatívát a szavazólapon

A kampányhajrában, a választások előtt egy héttel, szombaton egymás mellett sorakozott fel a Fidesz,...

Gimnazisták a Vajdaságban

Az Óbecsei Gimnázium vendégei voltak diákjaink és tanáraink március 21-én. A Rákóczi Szövetség...

Hegesztő szimulátor pörgeti fel az oktatást

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziumában, Szakközépiskolájában és...

Százmilliókat költhetnek kalocsai középiskolákra

Nemrég bejelentették, múlt csütörtökön ünnepélyesen útjára is indították annak a kis híján...

Korai Kék Madár a könyvtárban

Immár negyedik alkalommal repültek a korai kék madarak a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban....

Módosítás és önellenőrzés a netes kitöltővel

Legkényelmesebben a netes kitöltővel módosítható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által...

Teljes útzár a Füzér utcában

A víziközmű egyik vezetőjének korábbi nyilatkozatai alapján lehetett rá számítani, hogy a...

Képekkel mesélt a Pannon síkság

Múlt héten pénteken három alkotóközösség, a dusnoki PanonArt, a beliscei BelArt és a szabadkai...

A természet fensége

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub soron következő eseményét Budapesten tartotta. Kőrösi Tamás, a...

Ezeréves kincsek a földben

Nem csak fizikai, de tudományos értelemben is kisebb csodák kerültek elő a földből a Homokmégyen...

Húsvét előtti ebédosztás Kalocsán

Vállalkozók és magánszemélyek jóvoltából nyolcadik alkalommal került sor ebédosztásra Kalocsán. Öt...

Siker másokat sikerhez segíteni

Február elején kezdődött, azóta minden kedden egy-egy nő mutatkozott be a Kalocsa Kulturális Központ...

Utáljuk, de…

Beszédtémáink (második) legfontosabb eleme pillanatnyilag az óraátállítás. Legtöbben szidjuk, hiszen...

Fiatalítás és halasítás a horgászgyűlésen

Az ünnepi hosszúhétvége utolsó napján megtartotta rendes, éves közgyűlését a tagságában évről évre...

Kovács László „csak teszi a dolgát”

Az előzetes képviselő-testületi döntés értelmében nemzeti ünnepünk napján, harmadszor avatott...

Pásztor elégedett volt a látottakkal

Becslések szerint több tízmilliós beruházás során felújított és gépesített műhelyt avattak a Bajai...

Megalakult az új testület

Kalocsa Város Gyermek és Ifjúsági Önkormányzata ismét mérföldkőhöz érkezett. A képviselők, illetve...

Akinek Kalocsa a világ közepe

Olyan jó volt hallani egy „szerelmi vallomást” a szülővároshoz, ami az ország másik...

In memoriam Halasy Gábor (1946-2018)

Halasy Gábor, Kalocsa Város Önkormányzata Művelődési és Sportosztályának nyugalmazott vezetője...

Hosszú lesz a szavazólap Kalocsán

A legtöbb, a Kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében jelöltet állító...

A kalocsai missziós mozgalom kínai gyümölcse: Új-Kalocsa

Amikor távoli országok, idegen világok történetét tanulmányozzuk, számos érdekességre bukkanhatunk,...

Városi szavalóverseny

Az idei évben is a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár rendezte meg a hagyományos városi...

Siker a húsvét előtti gyűjtés

A héten összegzik, válogatják és csomagolják azokat a tartós élelmiszercsomagokat, amelyeket a...

Áprilistól új látogatási rend a kórházban

A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban a betegek nyugalmára, a gyógyítás zavartalanabbá tételére és az...

A fúvósok lemezbemutató koncertje a hétvégén

Néhány hete olvashattak lapunk hasábjain egy beszélgetést Betlenné Dajkó Ágnessel, melyben tavalyi...

Szenvedélyes műsor a forradalom évfordulóján

Vágni lehetett a csendet, olyan feszült figyelemmel hallgatták a megemlékezők azt az öt kúlai...

Iskolaköltözés és kórház körüli forgalom a napirenden

Sajnos szó szerint gyászosan kezdődött, majd indulatosan folytatódott, végül pedig egészen...

Fel-felbukkannak belvizes foltok

Február végén, március elején még villantott egy nagyot a tél, hogy aztán a néhány nap alatt ránk...

Volt honatyával jelentette be a sikert Kerpács

Nemrég kezdett csak politizálni, elsőre elérte, hogy hivatalos parlamenti képviselőjelölt legyen....

„A szemléletváltást a gyerekeknél kell kezdenünk”

A Magyar Országgyűlés 2017. december 17-én hozott határozatot arról, hogy minden év februárjának 22....

Mádi Piroska: „Jól érzem magam a bőrömben, nekem ez a siker!”

Egy tünemény… Tünemény, amikor a kalocsai lányból primadonnává lép elő és belekezd a...

Fontot méltatta az országgyűlés alelnöke

Paks II-ről és Duna-hídról, kórházfejlesztésről és szakképzésről értekezett Font Sándor a múlt...

Németh szerint szükségszerű az összefogás

A hódmezővásárhelyi, ellenzéki győzelmet mintaszerű közös munkának és a kormányváltó hangulat...

Vessünk mákot! – (Jog)szabályosan

Télutó és koratavasz hagyományosan a mák vetésének ideje. Magyarországon bárki termesztheti a...

Tízmilliók diákprogramokra, kollégiumfejlesztésre, digitális műhelyre

Egy grandiózus pályázati sikerről számolt be első kézből Kalocsán Font Sándor, a térség...

Nők a nőkért

Jókedvű lányok-asszonyok sereglettek március 8-án délután a nevében az objektum hosszával megegyező...

Tanyáról jöttem

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban rendszeressé váltak a különböző témájú előadások, melyeket...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás