Szentháromság tér, Drágszél, Újtelek

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

2018.04.23 09:54    |    V.I.  

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei főépítészt, Vörös Mártát, hogy a város főtereként is emlegetett Szentháromság térrel kapcsolatos tervekről, a tél miatt kényszerpihenőre vonult munkálatok újraindításáról kérdezzük. Beszélgetésünket két részben mutatjuk be, hiszen a munkálatok menete mellett izgalmas fejleményeket kaptunk az Astriceum Érseki Múzeum éves programját illetően. Utóbbiról részletesen jövő heti számunkban olvashat – írásunk folytatásában irány a tér!

Száradás után restart a téren

Legutóbbi találkozásunkkor a főépítész nem árult zsákbamacskát: kerekperec megmondta, hogy a téli mínuszok egy időre biztosan parkolópályára állítják majd a Szentháromság téren elkezdett régészeti munkálatokat. Mint emlékezetes, elhangzott, hogy a terület új burkolatának a kialakítását megelőzően elkerülhetetlen törvényi kötelezettség volt az, hogy bizonyos mélységben megvizsgálják, mit rejt a talaj, de a szakember már akkor is hangsúlyozta, hogy nem céljuk a mélységeket feltáró régészeti munkákat végezni, pusztán a „legszükségesebbeket”. Vörös Márta a mai és a közeljövőben várható állapotok kapcsán elmondta, hogy a térrekonstrukció, jelen esetben a feltárás, a húsvéti ünnepek után nagy erővel folytatódik, a tempóba csak az zavarhat bele, hogy mennyire vizes a föld. Ez ugyanis befolyásolja a régészek hatékonyságát, és a megfelelő kiszáradásig akadályozza, hogy a területre nehéz munkagépekkel vonuljanak fel.

A feltárandó területnek kevesebb, mint a fele az, amit már régészárkok borítanak. Ezekben jellemzően nincsenek további teendők, mélyebbre nem ásnak bennük, folytatja Vörös Márta. Amivel viszont haladnánk, ahogy az időjárás engedi, az a képzeletbeli négyzetekre osztott, fennmaradó terület feltárása. Ennek részeként a jelenlegi burkolatot elbontják majd egészen a Hotel Kalocsa épületének faláig, illetve az út széléig.

ter2_450
 


Minden attól függ, mit rejt a föld, de…

– Hogy ez a folyamat mennyire lesz gyors, az attól függ, hogy mi lesz a talajban – így a főépítész. – Ha ez is megvan és egységében látszik a tér feltáruló alsóbb szintje, amit a kastély felől már megfogtunk, akkor lehet majd értékelni azokat a kőfelületeket, amik kirajzolódnak. Ezek nem feltétlenül korabéli falakat jelentenek, inkább a barokk időszak építési idejéből származó maradványokat. Korabeli építményeket felesleges itt remélni – mondja Vörös Márta.

– Vélhetően nagyon nagy csodára nem kell már számolni! Haladhatnánk mélyebbre is, hiszen azt tudjuk, hogy itt avar temető húzódik a tér alatt, azonban jelen pillanatban arra semmi esély nincsen, hogy a teret teljes felületében feltárjuk. Ez ugyanis több évre megakasztaná a felújítási munkákat, amire sem forrásunk, sem időnk nincsen.

A városban hallható aggódó hangokra válaszolva, miszerint a mostani állapotban kell tehát majd évekig nézni a Szentháromság teret, nyílt cáfolatot kaptunk.

– Ez egyértelműen nem cél, nem szándék, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ott vannak az avarok! Elég az az információ, amit eddig szereztünk a létükről. Van tervünkben egy pici felület, ahol megnéznénk ezt a korabeli időszakot, de ez mindössze egy nagyon kis szelet a térből, ami abszolút nem zavaró az összességében vett munkákat tekintve, amelyeket az idén szeretnék befejezni – jelentette ki a mérnökasszony.


Romkert, orosz katonák földi maradványaival

– Szintén az idei évre meghatározott célok között jelöltük ki a korabéli templomromoknak a helyreállítását, amelyek a Főszékesegyház északi és déli oldalán tárultak fel. A helyreállítás ez esetben talán nem is a legjobb szó, valójában inkább mindössze állagmegóvásról beszélünk esetükben. Ezt is elkezdjük az ünnepi időszakot követően – folytatja a szakember, majd rátér a nehézségekre, ami a dél, ideiglenes fatetővel borított területen jelentkeztek. Itt ugyanis a háborús években orosz katonákat temettek el.

– A második székesegyház feltárása kapcsán több nehézséggel küzdöttünk, illetve küzdünk. A déli oldalra tervezett munkákat teljes mértékben nem is tudtunk befejezni, hiszen a földből kirajzolódott falak elülső részén orosz katonák vannak. Azt, hogy ebben az évben a katonákat le tudjuk venni a falról, szintén korai lenne teljes bizonyossággal ígérni, hiszen nagyon lassan haladnak ennek a lépései, tekintve, hogy a két ország között folyó, komoly egyeztetés-sorozatnak kell megelőznie a tetteket, ami rendkívül nehézkes – enged bepillantást a bürokrácia és diplomácia kulisszái mögé Vörös Márta. – Ez viszont a térmunkákat szintén nem befolyásolja, mert a tér azon részében, ahol még orosz katonák vannak eltemetve, a föld nem rejt olyan információkat, amiért bolygatnunk kellene. A déli oldali [Barokk Cukrászda felőli] romkert végleges állapotba hozatala tehát nem biztos, hogy már az idén elkészülhet. Az északi [Érsekkert felőli] oldalt inkább merném vállalni, a déli oldal igen kérdéses.

Végszóként a térmunkákról azt is megtudtuk, hogy rövidesen igen látványos stádiumba fordulnak a beruházó szándéka szerint. Elkezdődik ugyanis az újrafaragott Szentháromság oszlop új, végleges helyén történő összeállítása. Ennek már majdnem minden eleme megérkezett a helyszínre, csak a legnagyobb, középső főelem maradt a kőfaragóműhelyben, hiszen az akkora, amit nem szeretnének sokszor mozdítani. Amint a tér feltárása befejeződik, és a szobor pontos helye készen áll arra, hogy fogadja az obeliszket, nagy erőkkel kezdik majd összeállítani.


Drágszél nincs elfelejtve, Újtelek szinte kész

Ha már találkoztunk és volt néhány percünk hosszabban beszélgetni, rákérdeztünk két kisebb, ám az érintett településen élők számára legalább olyan jelentős érsekségi beruházás állapotára, amelyekről régen kaptunk híreket. Az egyik a drágszéli Rózsafüzér Királynéja templom építése, ami a majdani épület alatti temetkezési helyiség kialakításával leállt. Vörös Márta elmondta, hogy valóban ez a projekt időben eltolódott, hiszen rengeteg határidős feladatunk adódott, amelyeket előrébb kellett sorolni. Hogy az ottani építésnek mikor tudunk nekiállni, ezt ma sem tudja teljes bizonyossággal megmondani. Azt viszont kategorikusan cáfolta, hogy annyiban hagynák a beruházást és letettek templomépítési szándékukról.

Az újteleki templom rekonstrukcióját illetően már örömtelibb fejleményekről számolt be. Az ottani munkálatok rövidesen befejeződnek, már a célegyenesben járnak – fogalmazott.

– Sajnos a hideg megállított itt is bennünket, hiszen fűtetlen templomról beszélünk. Így az új padlóburkolatot nem tudtuk elkészíteni húsvétra, amikorra terveztük, azonban a szentélyt be tudtuk fejezni és rövidesen a templomhajó padozatán, azaz padlóján van a sor. Közben a padok megújulása is folyik, most érkeznek vissza a padok, ugyanis egy rovartalanítási folyamaton estek át. – zárta mondandóját Vörös Márta.

Jövő heti számunkban folytatjuk vele készült friss interjúnk nyomán az írásunkat – akkor az Astriceum Érseki Múzeum 2018-as évre tervezett programjairól számolunk be részletesen!Kalocsai hírek

Sakktehetségek fejlesztése Kalocsán

A több éve működő tehetségfejlesztő programjainkban elsősorban  a sakkozni szerető és abban...

Dobogós helyig jutottak a kalocsai gimnazisták

A Kiskőrös alapításának 300. jubileumára hirdetett emlékév kisfilmes versenyén nyert 2. helyet a...

Örömteli hírek a fúvószenekar életében

Nyertes pályázatok, nyári tervek – ezekről beszélt Betlenné Dajkó Ágnes a fúvószenekar...

Nemzetközi konferencia Budapesten

Az atomenergetikai ipar üzleti lehetőségei Magyarországon címmel tartottak nemzetközi konferenciát...

Visszarepíti a Kék madár a Maladype társulatát

Mint emlékezetes, három évvel ezelőtt „Tojáséj” címmel egy nem mindennapi színházélményt...

A huszonhatodik

Június 1-2-3. a XXVI. Kék Madár Fesztivál ismét izgatott várakozást, pezsgő hangulatot és –...

Óvónőikonoktól tanult, óvónőikonná lett

Négy évtizedes életművére tesz pontot bizonyos formában rövidesen a kalocsai Kunszt utcai tagóvoda...

Településrendezési terv módosítás, lakossági fórum, tényleges birtokbavétel

Kalocsa Város Önkormányzata két nyertes uniós pályázat révén közel egymilliárd forintos támogatásban...

Tánccal búcsúztatták a tanévet

A Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Néptánc tanszakának tanévzáró műsorát május 26-án,...

Nő, család, karrier a központban

Hivatalosan is útjára indult a korábban lapunk hasábjain is ismertetett hároméves projekt, melyre...

Rendőrautóval mentek iskolába

Két kalocsai iskolás gyermeknapi kívánsága az volt, hogy rendőrautóval mehessenek iskolába. A helyi...

Gyorshajtókra vadásztak a rendőrök

A Speedmarathon elnevezésű, huszonnégy órás traffipax-nyüstölést nem sokkal később két napos újabb...

Biztonságra és a görög szigetekre utazunk

Átalakuló utazási igényekről mesélt a kalocsai Ibusz utazási irodát vezető Lánczné Wiedner Mária...

Istvánosok az Ericssonnál

A Kalocsai Szent István Gimnázium 30 tanulója, köztük én is, lehetőséget kaptunk, hogy május 8-án...

Negyedszázados hagyomány jegyében fújtak

Kalocsa és környék fúvószenekarai 25 éve randevúznak egymással és a közönséggel Pünkösd hétfőjén. A...

Sikerre predesztinálva: a kalocsai néptáncos-lét kötelez

A május 13-ra végződő hét utolsó napjait akár pirosbetűs ünneppé is nyilváníthatnánk kalocsai...

Nacsa Tivadar: vezettem le szülést a kórház kapujában!

Az idén hetvenéves fennállását ünneplő Országos Mentőszolgálat főigazgatója, dr. Csató Gábor Dr....

Szeretet, szolgálat, misszió

A másfél évvel ezelőtt létrejött Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat minél szélesebb körben szeretne...

Bátyán folytatná a feltárást

A Viski Károly Múzeum által az elmúlt 25 évben ösztönzött régészeti munka eredményeit négyrészes...

Átadták a Kunszt József-díjakat

Az Astriceum Érseki Múzeum aulájában múlt héten szerdán adta át dr. Bábel Balázs érsek, metropolita...

Helyi alkotók fővárosi bemutatkozása

A művészeti ismeretterjesztést tartja legfőbb küldetésének a Rátkai Mártonról (színművész; élt...

Egyre kevesebben tudnak mesélni a diktatúráról

A Kalocsai Fegyház és Börtön külső felújításainak idejére levették a Politikai Elítéltek Közössége...

Tájak és stációk

A péntek esti bemutatkozások, előadások sorában legutóbb Kiss Ernő hajósi festőművész volt a...

Íme, a nulladik lépés a Kalocsavagyon és a Parkgondozó összevonása felé

Mint az borítékolható volt, a kalocsai városatyák múlt szerdai testületi ülésének legtöbb vitát és...

„Egypercesek” a Városházáról

A külön cikkben tárgyalt Parkgondozó – Kalocsavagyon Kft. összeolvasztás indítására irányuló...

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás