Szentháromság tér, Drágszél, Újtelek

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

2018.04.23 09:54    |    V.I.  

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei főépítészt, Vörös Mártát, hogy a város főtereként is emlegetett Szentháromság térrel kapcsolatos tervekről, a tél miatt kényszerpihenőre vonult munkálatok újraindításáról kérdezzük. Beszélgetésünket két részben mutatjuk be, hiszen a munkálatok menete mellett izgalmas fejleményeket kaptunk az Astriceum Érseki Múzeum éves programját illetően. Utóbbiról részletesen jövő heti számunkban olvashat – írásunk folytatásában irány a tér!

Száradás után restart a téren

Legutóbbi találkozásunkkor a főépítész nem árult zsákbamacskát: kerekperec megmondta, hogy a téli mínuszok egy időre biztosan parkolópályára állítják majd a Szentháromság téren elkezdett régészeti munkálatokat. Mint emlékezetes, elhangzott, hogy a terület új burkolatának a kialakítását megelőzően elkerülhetetlen törvényi kötelezettség volt az, hogy bizonyos mélységben megvizsgálják, mit rejt a talaj, de a szakember már akkor is hangsúlyozta, hogy nem céljuk a mélységeket feltáró régészeti munkákat végezni, pusztán a „legszükségesebbeket”. Vörös Márta a mai és a közeljövőben várható állapotok kapcsán elmondta, hogy a térrekonstrukció, jelen esetben a feltárás, a húsvéti ünnepek után nagy erővel folytatódik, a tempóba csak az zavarhat bele, hogy mennyire vizes a föld. Ez ugyanis befolyásolja a régészek hatékonyságát, és a megfelelő kiszáradásig akadályozza, hogy a területre nehéz munkagépekkel vonuljanak fel.

A feltárandó területnek kevesebb, mint a fele az, amit már régészárkok borítanak. Ezekben jellemzően nincsenek további teendők, mélyebbre nem ásnak bennük, folytatja Vörös Márta. Amivel viszont haladnánk, ahogy az időjárás engedi, az a képzeletbeli négyzetekre osztott, fennmaradó terület feltárása. Ennek részeként a jelenlegi burkolatot elbontják majd egészen a Hotel Kalocsa épületének faláig, illetve az út széléig.

ter2_450
 


Minden attól függ, mit rejt a föld, de…

– Hogy ez a folyamat mennyire lesz gyors, az attól függ, hogy mi lesz a talajban – így a főépítész. – Ha ez is megvan és egységében látszik a tér feltáruló alsóbb szintje, amit a kastély felől már megfogtunk, akkor lehet majd értékelni azokat a kőfelületeket, amik kirajzolódnak. Ezek nem feltétlenül korabéli falakat jelentenek, inkább a barokk időszak építési idejéből származó maradványokat. Korabeli építményeket felesleges itt remélni – mondja Vörös Márta.

– Vélhetően nagyon nagy csodára nem kell már számolni! Haladhatnánk mélyebbre is, hiszen azt tudjuk, hogy itt avar temető húzódik a tér alatt, azonban jelen pillanatban arra semmi esély nincsen, hogy a teret teljes felületében feltárjuk. Ez ugyanis több évre megakasztaná a felújítási munkákat, amire sem forrásunk, sem időnk nincsen.

A városban hallható aggódó hangokra válaszolva, miszerint a mostani állapotban kell tehát majd évekig nézni a Szentháromság teret, nyílt cáfolatot kaptunk.

– Ez egyértelműen nem cél, nem szándék, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ott vannak az avarok! Elég az az információ, amit eddig szereztünk a létükről. Van tervünkben egy pici felület, ahol megnéznénk ezt a korabeli időszakot, de ez mindössze egy nagyon kis szelet a térből, ami abszolút nem zavaró az összességében vett munkákat tekintve, amelyeket az idén szeretnék befejezni – jelentette ki a mérnökasszony.


Romkert, orosz katonák földi maradványaival

– Szintén az idei évre meghatározott célok között jelöltük ki a korabéli templomromoknak a helyreállítását, amelyek a Főszékesegyház északi és déli oldalán tárultak fel. A helyreállítás ez esetben talán nem is a legjobb szó, valójában inkább mindössze állagmegóvásról beszélünk esetükben. Ezt is elkezdjük az ünnepi időszakot követően – folytatja a szakember, majd rátér a nehézségekre, ami a dél, ideiglenes fatetővel borított területen jelentkeztek. Itt ugyanis a háborús években orosz katonákat temettek el.

– A második székesegyház feltárása kapcsán több nehézséggel küzdöttünk, illetve küzdünk. A déli oldalra tervezett munkákat teljes mértékben nem is tudtunk befejezni, hiszen a földből kirajzolódott falak elülső részén orosz katonák vannak. Azt, hogy ebben az évben a katonákat le tudjuk venni a falról, szintén korai lenne teljes bizonyossággal ígérni, hiszen nagyon lassan haladnak ennek a lépései, tekintve, hogy a két ország között folyó, komoly egyeztetés-sorozatnak kell megelőznie a tetteket, ami rendkívül nehézkes – enged bepillantást a bürokrácia és diplomácia kulisszái mögé Vörös Márta. – Ez viszont a térmunkákat szintén nem befolyásolja, mert a tér azon részében, ahol még orosz katonák vannak eltemetve, a föld nem rejt olyan információkat, amiért bolygatnunk kellene. A déli oldali [Barokk Cukrászda felőli] romkert végleges állapotba hozatala tehát nem biztos, hogy már az idén elkészülhet. Az északi [Érsekkert felőli] oldalt inkább merném vállalni, a déli oldal igen kérdéses.

Végszóként a térmunkákról azt is megtudtuk, hogy rövidesen igen látványos stádiumba fordulnak a beruházó szándéka szerint. Elkezdődik ugyanis az újrafaragott Szentháromság oszlop új, végleges helyén történő összeállítása. Ennek már majdnem minden eleme megérkezett a helyszínre, csak a legnagyobb, középső főelem maradt a kőfaragóműhelyben, hiszen az akkora, amit nem szeretnének sokszor mozdítani. Amint a tér feltárása befejeződik, és a szobor pontos helye készen áll arra, hogy fogadja az obeliszket, nagy erőkkel kezdik majd összeállítani.


Drágszél nincs elfelejtve, Újtelek szinte kész

Ha már találkoztunk és volt néhány percünk hosszabban beszélgetni, rákérdeztünk két kisebb, ám az érintett településen élők számára legalább olyan jelentős érsekségi beruházás állapotára, amelyekről régen kaptunk híreket. Az egyik a drágszéli Rózsafüzér Királynéja templom építése, ami a majdani épület alatti temetkezési helyiség kialakításával leállt. Vörös Márta elmondta, hogy valóban ez a projekt időben eltolódott, hiszen rengeteg határidős feladatunk adódott, amelyeket előrébb kellett sorolni. Hogy az ottani építésnek mikor tudunk nekiállni, ezt ma sem tudja teljes bizonyossággal megmondani. Azt viszont kategorikusan cáfolta, hogy annyiban hagynák a beruházást és letettek templomépítési szándékukról.

Az újteleki templom rekonstrukcióját illetően már örömtelibb fejleményekről számolt be. Az ottani munkálatok rövidesen befejeződnek, már a célegyenesben járnak – fogalmazott.

– Sajnos a hideg megállított itt is bennünket, hiszen fűtetlen templomról beszélünk. Így az új padlóburkolatot nem tudtuk elkészíteni húsvétra, amikorra terveztük, azonban a szentélyt be tudtuk fejezni és rövidesen a templomhajó padozatán, azaz padlóján van a sor. Közben a padok megújulása is folyik, most érkeznek vissza a padok, ugyanis egy rovartalanítási folyamaton estek át. – zárta mondandóját Vörös Márta.

Jövő heti számunkban folytatjuk vele készült friss interjúnk nyomán az írásunkat – akkor az Astriceum Érseki Múzeum 2018-as évre tervezett programjairól számolunk be részletesen!Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás