Kitüntetett kalocsai vöröskeresztesek

Köszönet az értünk végzett munkáért

2015.05.14 09:21    |    V.I.  

Amint arról korábbi számunkban egy gyorshír erejéig olvashatott, a Vöröskereszt világnapja alkalmából április 23-án, Kecskeméten ünnepi közgyűlést tartott a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete. Ekkor kitüntetéseket adományoztak a szervezet aktivistáinak, akik között két kalocsai elismerésnek is örvendhettünk. Nánai Andrásné arany fokozatú vöröskeresztes tevékenységért kapott oklevelet, Bálint Sándorné pedig az elsősegélynyújtás népszerűsítéséért vehetett át ezüst emlékplakettet. Most az idáig vezető útról mesélnek a frissen kitüntetettek.

Nánai Andrásné: sok évtizedes munka koronája az elismerés

„Abszolút váratlanul ért, és nagyon nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy érdemesnek véltek erre az elismerésre. Mondhatom, hogy már diákkoromban is a Vöröskereszt önkéntese voltam, majd amikor az ÁNTSZ-nél kezdtem dolgozni és a kalocsai szervezet elnökévé is választottak. Ezt a tisztséget 1999-től 2004-ig töltöttem be, de megyei küldöttként is sokáig működtem. Az utóbbi időben önkéntes aktivistaként segítem a Vöröskereszt munkáját.

Kalocsai Néplap

Tekintve, hogy én védőnő voltam, gondolom anno azért keresett meg a kalocsai szervezet, mert jó rálátásom volt a város és a környék településeinek egészségügyi ellátottságára. Idővel kialakult a területi védőnőkkel egy nagyon jó kis csapat, akiket a ruhagyűjtési akcióktól a verseny-szervezésig mindenben lehetett mozgósítani.

Többek között Bálintné Erzsikével is közösen indítottuk el a bébiszitterképzést Kalocsán, elsőként vidéken, amely azelőtt csak Budapesten volt elérhető.

Úgy gondolom, hogy az elismerésben, amit most megkaphattam, jelképesen osztozom a Vöröskereszt kalocsai szervezetének valamennyi önkéntesével, hiszen ez a mi közös munkánknak az eredménye.

Azt nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy ha nem olyan kollegák és kolléganők vettek volna körül mindvégig, amilyenek szerencsémre megadattak, sokkal nehezebb lett volna eredményeket – pláne ilyen szép eredményeket – elérni. Hiszen anno, amikor járási vezető védőnő lettem és a kiskőrösi térséget is hozzánk csatolták, hatvan kolléga munkáját kellett felügyelnem. Ugyanakkor úgy érzem, hogy januári nyugdíjba vonulásomra szép koronát tett fel ez az elismerés, amelyért még egyszer köszönetet mondok mindenkinek, aki közvetlenül, vagy közvetetten hozzásegített.”

Kalocsai Néplap

Bálint Sándorné: az elsősegély-nyújtás népszerűsítése hivatás

„Huszonöt éve foglalkozom már az elsősegélynyújtással Kalocsán. Elsőként a középiskolákban kezdtem ilyen tanfolyamokat szervezni, aztán idővel a tevékenységi köröm folyamatosan bővült. Elindítottuk a bébiszitter, illetve a baba-elsősegélytanfolya-mot is, ezzel együtt lépésről lépésre vittem az iskola falain kívülre is az elsősegély-nyújtást. Az ünnepségen megható volt hallani, hogy mennyire sokat jelent az embereknek és a Vöröskereszt megyei, valamint kalocsai vezetésének, hogy ezt lelkesen, mondhatom, hogy küldetésként űzöm mindmáig.

Mindig örömmel hallom vissza, hogy a tanfolyamok után sorra eredményes vizsgát tesznek azok, akik nálam tanultak. Büszkén említhetem a 2008 óta minden tanév végén Kalocsán megrendezett „Va-kációzz biztonságosan” megelőző programsorozatot, amelynek elindításában tevékenyen közreműködtem. Ez azért fontos, mert az ilyen alkalmakkor rendre élesben is számot adhatnak a diákok arról, hogy mi mindent tudtak elsajátítani a tanfolyamokon tanultakból. És hogy mennyire hasznos is az ilyen alkalmakkor megszerzett tudás?

A mai napig emlékszem arra a sok-sok évvel ezelőtt történt esetre is, amikor éppen egy kisbusszal mentünk Miskolcra, pont egy elsősegély-nyújtó verseny országos döntőjére robogtunk, amikor leintettek bennünket, mondván, hogy egy szomszédos autóban rosszul van valaki és orvosra lenne szükség. Mondtam, hogy orvos nincsen velünk, de itt van öt elsősegély-nyújtó, akik így élesben tapasztalhatták meg, hogy azzal, amit tanultak, valóban életmentő tudás birtokosai. Ilyen helyzetekben viszont gyakran előfordul az is, hogy pánik lesz úrrá az emberen és még akkor sem mer a tettek mezejére lépni, ha biztos tudással rendelkeznek, éppen ezért tartom fontosnak, hogy minél több alkalmat teremtsünk, ahol gyakorolhatnak.”

Szeitzné Nyírő Csilla: mindannyiuknak sokat köszönhetek!

„A kalocsai Vöröskereszt vezetőjeként nagyon nagy büszkeség és hatalmas elégtétel számomra, hogy ezzel az elismeréssel egy kicsit viszonozni tudtunk abból a rengeteg önzetlen munkából és segítségből, amit ők hosszú évek óta a szabadidejük rovására áldoztak a Vöröskereszt népszerűsítésére. A Nánai Andrásné Zsuzsa által teremtett biztos alapokra a mai napig építhetjük programjainkat. Nem mellékesen szeretném azt is megjegyezni, hogy ő az országos ünnepségen vehette át a megyei szervezet által neki ajánlott elismerést. Így Zsuzsa Kalocsán túl Bács-Kiskunt is képviselte a rangos eseményen.

Bálint Sándorné Erzsike oszlopos tagja a kalocsai szervezetnek, akinek több mint két évtizedes lelkes munkája van mindabban, amit ma a magáénak tudhat szervezetünk. Felsorolni is végeláthatatlan, hogy milyen sok program sikere fémjelzi a keze munkáját, és még nagyon sokáig számítunk is rá.

Mellettük szeretnék a helyi szervezet két törzstagjának is köszönetet mondani, akik nélkül nincsen program, vagy rendezvény nálunk. Az egyikük az elődöm, Csóti Jánosné, a másik Kákonyi Józsefné, aki a kalocsai kórház Véradó osztályán dolgozott és a mai napig lelkes segítőnk. Ők már részesültek korábban kitüntetésben, a legutóbbi alkalommal pedig kísérőként vettek részt a rendezvényen. Személyesen is köszönettel tartozom mindannyiuknak, hiszen három évvel ezelőtt a kezük nyomán magam is könnyen beilleszkedtem és megtaláltam a helyem a Vöröskereszt kalocsai szervezetében.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás