XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál

Ünnepélyes megnyitó

2015.10.01 09:36    |    Gábor Erika  

Szombaton délelőtt rangos vendégek jelenlétében zajlott a XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál és a XIX. Paprikás Ételek Főzőversenye megnyitó ünnepsége. Elsőként dr. Bálint József polgármester köszöntötte a vendégeket – köztük a testvérvárosi küldöttségeket, a török nagykövetség és a Tomori Pál Főiskola csecsen testvéregyetemének delegációját – és a közönséget. A polgármester kiemelte a fesztivál jelentőségét, mint a város és a környék életének, kultúrájának hagyományait megőrző, azokat tovább vivő fontos eseményét.

Szombaton délelőtt rangos vendégek jelenlétében zajlott a XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál és a XIX. Paprikás Ételek Főzőversenye megnyitó ünnepsége. Elsőként dr. Bálint József polgármester köszöntötte a vendégeket – köztük a testvérvárosi küldöttségeket, a török nagykövetség és a Tomori Pál Főiskola csecsen testvéregyetemének delegációját – és a közönséget. A polgármester kiemelte a fesztivál jelentőségét, mint a város és a környék életének, kultúrájának hagyományait megőrző, azokat tovább vivő fontos eseményét.

Megnyitó beszédet mondott dr. Aradszki András államtitkár, a rendezvény fővédnöke, aki a paprikatermesztés és -feldolgozás jelentősége, a város és a környék életében a hagyományőrzés és a fejlődés egyensúlyának megteremtése mellett kitért Kalocsa jövőjének kérdésére is. A fejlődés fontos állomásának nevezte a paksi híd megépítését, az atomerőmű bővítési munkálataiban való részvételt és az ezek által biztosított jövőbeni lehetőségeket.

A XIX. Paprikás Ételek Főzőversenyét Németh József, a MNGSZ Dél-Alföldi Régiójának elnöke nyitotta meg. Köszöntötte az Első Magyar Fehérasztal- és a Szabadtűzi Lovagrend tagjait, akik nemcsak szemlélőként, de zsűritagként is emelték a főzőverseny színvonalát. Elmondta, hogy 63 csapat fog közel száz féle ételt készíteni, és a II. Szürke-marha Főzőversenyen is azért lesz „csak” negyven csapat, mert több helyet már nem tudtak biztosítani a Kubikus Parkban. Bejelentette a töltött paprika rekordkísérletet, amelynek során 2130 töltelék rotyog 200 liter paradicsomszószban, ebből 90 darab kifejezetten a 90 éves Molnár Ferenc tiszteletére készült, aki a kereskedelmi és vendég-látóipari iskola igazgatása mellett futballedzői tevékenysége miatt is nagy tiszteletnek örvend a városban.

Biz’ volt ugribugri!

Kalocsai Néplap

Már pénteken nagyon sokan jöttek-mentek a sétálóutca és a Búzapiac tér sátrai, színpadai között, hiszen sok-sok kísérő program volt beiktatva a változatos és szórakoztató műsorok közé. Ha tej nem is, de méz volt ebben a Kánaánban, meg sajtok, borok, pálinkák, piték, lepények, gyümölcsitalok, szóval megvolt a fizikai alapja a lelki feltöltődésnek.

Aztán eljött az este, és a tömeg kezdte betölteni a Búzapiac tér minden zugát, a környező utcákról nem is beszélve. Többen megsaccolták, hogy legalább háromezren lehettünk a Neoton Família várva várt koncertjén. Jöttek az ismert számok, előbb csak Csepregi Éva énekelt és táncolt, aztán egyre többen csatlakoztak hozzá. Volt mindenféle korosztály, kisgyerek, nagygyerek, szőke, barna, fekete hajú, meg ősz felnőtt – de egyben megegyeztek: roppant élvezték a zenét, dalolták a jól ismert slágerek szövegét, és a végén ez a hatalmas tömeg – a színpadról aggódó Fekete Antal műsorvezető kérésének megfelelve – angyali türelemmel hömpölygött kifelé – haza, vagy még egy koccintásért a jó hangulatra.

Az ugribugri szombaton megismétlődött, amikor a másik legenda: a Karthagó együttes lépett színpadra, és ragadta magával a jó zenére vágyókat. Akibe beköltözött a ritmus, folytathatta az utcabálon a táncot a Sangría együttes zenéjére, és akár áldozatot is bemutathatott hálából a végig kitartó jó időért. Az ég kicsit dörgött ugyan, de csak, mint egy kis morgás, hogy „na, most már sipirc, ágyba bújni”!

A főzőversenyek eredményei

Az elegáns gasztro-lovagok és a kupák, díjak megtöltötték a színpad tetemes részét, amikor elérkezett a díjkiosztás ideje. Elsőként Sebestyén István magyar rekordhitelesítő hirdette ki, hogy a 2130 töltött paprikával Kalocsa ismét beállított egy rekordot, vagyis elkészült az ország legnagyobb adag töltött paprikája – és átadta az erről szóló okleveleket, majd gratulált a szakácsoknak.

Pető István (Szabadtűzi Lovagrend) röviden értékelte a versenyt, majd Németh József ragadta magához listáját és a mikrofont, majd a zsűri tagjainak bemutatása után megkezdődött a számtalan kupa, oklevél, különdíj kiosztása.

Különdíjasok: a testvérváros Kúla csapata, Kaktusz Team I-II. Jakab-szállás, Ecco-Food Kalocsa csapata, Tiszaújváros csapata, a Haspárti Team, Palóc Grillszövetség, Gyuri Hal ABC, Kalocsai Porcelánfestő Kft, Kalocsai Posta csapata.

Ifjúsági tagozat: Ezüst Bogrács díj jutott a Krúdy-kukták csapatnak (Szeged) és a Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Középiskolának, Arany Bogrács díjat kapott az egri Szent Lőrinci séfek csapata.

Legszebb portál: Lila Akác csapat Tóalmás; legvidámabb csapat volt a
„Sparhelt ördögei” Tiszaújvárosból, legfinomabb paprikás sütemény díj: Íz-vadászok, Kapuvár; legősibb Kárpát-medencei paprikás étel: Magyar Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrend; legízletesebb paprikás egytálétel Natura Halászcsárda Kecel; legszebben tálalt paprikás étel Bács-Kiskun Leg Jobbik csapata; legjobb vadételért kapott díjat a Kaktusz Team II.; legfinomabb halászlé Gyuricza Tibor csapata a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjából;

Gasztro kard lovagi vándordíj: Mátyás Amatőr Királyi Szakácsok (Vajdaság) kapta idén.

Bronz Bogrács díj: Felkavarók; Kalocsai Porcelánfestő Kft.; Lila Akác Nyugdíjas Klub; Gyuri Hal ABC; Tüzérek, Tápióbicske.

Ezüst Bogrács díj: Haris-Team; Kalocsa Város Roma Önkormányzata; Duci Juci; Benke Csaba csapata; Szalontai Zsolt csapata

Arany Bogrács díj: Kalocsai Ügyészség csapata, Miskei Zsiványok; Sparhelt Ördögei; Fatális;

A Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli lovaggá fogadta a Bátyai Fokhagymások Egyesületéből Maros Attilát.

Ínyesmester címet kapott a Fertődi Polgármesteri Hivatal Csapata. (A fertődiek Bognár Zoltán polgármester vezetésével érkeztek városunkba, egy korábbi főzőversenyen megszerezve a jogot a részvételre. Nagyon vidám társaság volt, el voltak ragadtatva a kalocsai fesztiváltól, és határtalanul örültek ennek az igen magas szakmai díjnak.)

A XIX. Paprikás Ételek Főzőversenyének fődíját, a vándorserleget-jogart-koronát a Tiszti-klub és Matécsa étterem nyerte el.

A II. Kalocsai Szürkemarhapörkölt-főzőverseny fődíját a Csíki Panoráma csapata kapta, akik a kalocsai ifjúsági fúvószenekar erdélyi vendéglátói voltak, és akikkel közösen főztek ezen a napon.

Arany Bogrács díjat kapott: Tóth Ferenc és barátai; Treff Kft.; Drágszéli bikák; OMSZ Kalocsa. Ezüst Bogrács díjat kapott: Szupercsapat; Romsics Dániel; Famili Team; Kákony; Bronz Bogrács díjat kapott: Életmentő Alapítvány; KKT 2015; Nyald meg a kanalat; Eperföldi Általános Iskola; Kalocsai juhász; Vérvörös szilvány.

Németh József az eredményekhez hozzáfűzte, hogy mindkét versenyen igen magas volt a színvonal. Örömmel újságolta, hogy a Paprikás Ételek Főzőversenyén 16 kalocsai csapat volt, ami jókora emelkedés tavalyhoz képest. A Szürkemarhapörkölt-főzőversenyt kifejezetten kalocsaiak, vagy a városhoz kötődők számára írták ki, és nagyon gyorsan elkelt az összes (40) kiadható hely. Egyébként is úgy érezte, az egész fesztivál a kalocsaiakról és a kalocsaiaknak szólt, igazán közös ünnep volt, remek hangulattal. Ezúton is köszönetét fejezi ki a szervezőknek és a versenyzőknek egyaránt.

Kalocsai hírek

Önbizalom növelő bravúr Kecelen

Kecel FC – Kalocsai FC 0-2 (0-1) Végre önmagára talált a KFC és Kecelről hozta haza a...

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Leányfalusi Vilmos a Tudásklubban

Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy június 27-én, Csepelen Prokop Péter-díjat vehetett át,...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére...

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás