XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál

Ünnepélyes megnyitó

2015.10.01 09:36    |    Gábor Erika  

Szombaton délelőtt rangos vendégek jelenlétében zajlott a XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál és a XIX. Paprikás Ételek Főzőversenye megnyitó ünnepsége. Elsőként dr. Bálint József polgármester köszöntötte a vendégeket – köztük a testvérvárosi küldöttségeket, a török nagykövetség és a Tomori Pál Főiskola csecsen testvéregyetemének delegációját – és a közönséget. A polgármester kiemelte a fesztivál jelentőségét, mint a város és a környék életének, kultúrájának hagyományait megőrző, azokat tovább vivő fontos eseményét.

Szombaton délelőtt rangos vendégek jelenlétében zajlott a XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál és a XIX. Paprikás Ételek Főzőversenye megnyitó ünnepsége. Elsőként dr. Bálint József polgármester köszöntötte a vendégeket – köztük a testvérvárosi küldöttségeket, a török nagykövetség és a Tomori Pál Főiskola csecsen testvéregyetemének delegációját – és a közönséget. A polgármester kiemelte a fesztivál jelentőségét, mint a város és a környék életének, kultúrájának hagyományait megőrző, azokat tovább vivő fontos eseményét.

Megnyitó beszédet mondott dr. Aradszki András államtitkár, a rendezvény fővédnöke, aki a paprikatermesztés és -feldolgozás jelentősége, a város és a környék életében a hagyományőrzés és a fejlődés egyensúlyának megteremtése mellett kitért Kalocsa jövőjének kérdésére is. A fejlődés fontos állomásának nevezte a paksi híd megépítését, az atomerőmű bővítési munkálataiban való részvételt és az ezek által biztosított jövőbeni lehetőségeket.

A XIX. Paprikás Ételek Főzőversenyét Németh József, a MNGSZ Dél-Alföldi Régiójának elnöke nyitotta meg. Köszöntötte az Első Magyar Fehérasztal- és a Szabadtűzi Lovagrend tagjait, akik nemcsak szemlélőként, de zsűritagként is emelték a főzőverseny színvonalát. Elmondta, hogy 63 csapat fog közel száz féle ételt készíteni, és a II. Szürke-marha Főzőversenyen is azért lesz „csak” negyven csapat, mert több helyet már nem tudtak biztosítani a Kubikus Parkban. Bejelentette a töltött paprika rekordkísérletet, amelynek során 2130 töltelék rotyog 200 liter paradicsomszószban, ebből 90 darab kifejezetten a 90 éves Molnár Ferenc tiszteletére készült, aki a kereskedelmi és vendég-látóipari iskola igazgatása mellett futballedzői tevékenysége miatt is nagy tiszteletnek örvend a városban.

Biz’ volt ugribugri!

Kalocsai Néplap

Már pénteken nagyon sokan jöttek-mentek a sétálóutca és a Búzapiac tér sátrai, színpadai között, hiszen sok-sok kísérő program volt beiktatva a változatos és szórakoztató műsorok közé. Ha tej nem is, de méz volt ebben a Kánaánban, meg sajtok, borok, pálinkák, piték, lepények, gyümölcsitalok, szóval megvolt a fizikai alapja a lelki feltöltődésnek.

Aztán eljött az este, és a tömeg kezdte betölteni a Búzapiac tér minden zugát, a környező utcákról nem is beszélve. Többen megsaccolták, hogy legalább háromezren lehettünk a Neoton Família várva várt koncertjén. Jöttek az ismert számok, előbb csak Csepregi Éva énekelt és táncolt, aztán egyre többen csatlakoztak hozzá. Volt mindenféle korosztály, kisgyerek, nagygyerek, szőke, barna, fekete hajú, meg ősz felnőtt – de egyben megegyeztek: roppant élvezték a zenét, dalolták a jól ismert slágerek szövegét, és a végén ez a hatalmas tömeg – a színpadról aggódó Fekete Antal műsorvezető kérésének megfelelve – angyali türelemmel hömpölygött kifelé – haza, vagy még egy koccintásért a jó hangulatra.

Az ugribugri szombaton megismétlődött, amikor a másik legenda: a Karthagó együttes lépett színpadra, és ragadta magával a jó zenére vágyókat. Akibe beköltözött a ritmus, folytathatta az utcabálon a táncot a Sangría együttes zenéjére, és akár áldozatot is bemutathatott hálából a végig kitartó jó időért. Az ég kicsit dörgött ugyan, de csak, mint egy kis morgás, hogy „na, most már sipirc, ágyba bújni”!

A főzőversenyek eredményei

Az elegáns gasztro-lovagok és a kupák, díjak megtöltötték a színpad tetemes részét, amikor elérkezett a díjkiosztás ideje. Elsőként Sebestyén István magyar rekordhitelesítő hirdette ki, hogy a 2130 töltött paprikával Kalocsa ismét beállított egy rekordot, vagyis elkészült az ország legnagyobb adag töltött paprikája – és átadta az erről szóló okleveleket, majd gratulált a szakácsoknak.

Pető István (Szabadtűzi Lovagrend) röviden értékelte a versenyt, majd Németh József ragadta magához listáját és a mikrofont, majd a zsűri tagjainak bemutatása után megkezdődött a számtalan kupa, oklevél, különdíj kiosztása.

Különdíjasok: a testvérváros Kúla csapata, Kaktusz Team I-II. Jakab-szállás, Ecco-Food Kalocsa csapata, Tiszaújváros csapata, a Haspárti Team, Palóc Grillszövetség, Gyuri Hal ABC, Kalocsai Porcelánfestő Kft, Kalocsai Posta csapata.

Ifjúsági tagozat: Ezüst Bogrács díj jutott a Krúdy-kukták csapatnak (Szeged) és a Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Középiskolának, Arany Bogrács díjat kapott az egri Szent Lőrinci séfek csapata.

Legszebb portál: Lila Akác csapat Tóalmás; legvidámabb csapat volt a
„Sparhelt ördögei” Tiszaújvárosból, legfinomabb paprikás sütemény díj: Íz-vadászok, Kapuvár; legősibb Kárpát-medencei paprikás étel: Magyar Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrend; legízletesebb paprikás egytálétel Natura Halászcsárda Kecel; legszebben tálalt paprikás étel Bács-Kiskun Leg Jobbik csapata; legjobb vadételért kapott díjat a Kaktusz Team II.; legfinomabb halászlé Gyuricza Tibor csapata a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjából;

Gasztro kard lovagi vándordíj: Mátyás Amatőr Királyi Szakácsok (Vajdaság) kapta idén.

Bronz Bogrács díj: Felkavarók; Kalocsai Porcelánfestő Kft.; Lila Akác Nyugdíjas Klub; Gyuri Hal ABC; Tüzérek, Tápióbicske.

Ezüst Bogrács díj: Haris-Team; Kalocsa Város Roma Önkormányzata; Duci Juci; Benke Csaba csapata; Szalontai Zsolt csapata

Arany Bogrács díj: Kalocsai Ügyészség csapata, Miskei Zsiványok; Sparhelt Ördögei; Fatális;

A Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli lovaggá fogadta a Bátyai Fokhagymások Egyesületéből Maros Attilát.

Ínyesmester címet kapott a Fertődi Polgármesteri Hivatal Csapata. (A fertődiek Bognár Zoltán polgármester vezetésével érkeztek városunkba, egy korábbi főzőversenyen megszerezve a jogot a részvételre. Nagyon vidám társaság volt, el voltak ragadtatva a kalocsai fesztiváltól, és határtalanul örültek ennek az igen magas szakmai díjnak.)

A XIX. Paprikás Ételek Főzőversenyének fődíját, a vándorserleget-jogart-koronát a Tiszti-klub és Matécsa étterem nyerte el.

A II. Kalocsai Szürkemarhapörkölt-főzőverseny fődíját a Csíki Panoráma csapata kapta, akik a kalocsai ifjúsági fúvószenekar erdélyi vendéglátói voltak, és akikkel közösen főztek ezen a napon.

Arany Bogrács díjat kapott: Tóth Ferenc és barátai; Treff Kft.; Drágszéli bikák; OMSZ Kalocsa. Ezüst Bogrács díjat kapott: Szupercsapat; Romsics Dániel; Famili Team; Kákony; Bronz Bogrács díjat kapott: Életmentő Alapítvány; KKT 2015; Nyald meg a kanalat; Eperföldi Általános Iskola; Kalocsai juhász; Vérvörös szilvány.

Németh József az eredményekhez hozzáfűzte, hogy mindkét versenyen igen magas volt a színvonal. Örömmel újságolta, hogy a Paprikás Ételek Főzőversenyén 16 kalocsai csapat volt, ami jókora emelkedés tavalyhoz képest. A Szürkemarhapörkölt-főzőversenyt kifejezetten kalocsaiak, vagy a városhoz kötődők számára írták ki, és nagyon gyorsan elkelt az összes (40) kiadható hely. Egyébként is úgy érezte, az egész fesztivál a kalocsaiakról és a kalocsaiaknak szólt, igazán közös ünnep volt, remek hangulattal. Ezúton is köszönetét fejezi ki a szervezőknek és a versenyzőknek egyaránt.

Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás