XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál

Ünnepélyes megnyitó

2015.10.01 09:36    |    Gábor Erika  

Szombaton délelőtt rangos vendégek jelenlétében zajlott a XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál és a XIX. Paprikás Ételek Főzőversenye megnyitó ünnepsége. Elsőként dr. Bálint József polgármester köszöntötte a vendégeket – köztük a testvérvárosi küldöttségeket, a török nagykövetség és a Tomori Pál Főiskola csecsen testvéregyetemének delegációját – és a közönséget. A polgármester kiemelte a fesztivál jelentőségét, mint a város és a környék életének, kultúrájának hagyományait megőrző, azokat tovább vivő fontos eseményét.

Szombaton délelőtt rangos vendégek jelenlétében zajlott a XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál és a XIX. Paprikás Ételek Főzőversenye megnyitó ünnepsége. Elsőként dr. Bálint József polgármester köszöntötte a vendégeket – köztük a testvérvárosi küldöttségeket, a török nagykövetség és a Tomori Pál Főiskola csecsen testvéregyetemének delegációját – és a közönséget. A polgármester kiemelte a fesztivál jelentőségét, mint a város és a környék életének, kultúrájának hagyományait megőrző, azokat tovább vivő fontos eseményét.

Megnyitó beszédet mondott dr. Aradszki András államtitkár, a rendezvény fővédnöke, aki a paprikatermesztés és -feldolgozás jelentősége, a város és a környék életében a hagyományőrzés és a fejlődés egyensúlyának megteremtése mellett kitért Kalocsa jövőjének kérdésére is. A fejlődés fontos állomásának nevezte a paksi híd megépítését, az atomerőmű bővítési munkálataiban való részvételt és az ezek által biztosított jövőbeni lehetőségeket.

A XIX. Paprikás Ételek Főzőversenyét Németh József, a MNGSZ Dél-Alföldi Régiójának elnöke nyitotta meg. Köszöntötte az Első Magyar Fehérasztal- és a Szabadtűzi Lovagrend tagjait, akik nemcsak szemlélőként, de zsűritagként is emelték a főzőverseny színvonalát. Elmondta, hogy 63 csapat fog közel száz féle ételt készíteni, és a II. Szürke-marha Főzőversenyen is azért lesz „csak” negyven csapat, mert több helyet már nem tudtak biztosítani a Kubikus Parkban. Bejelentette a töltött paprika rekordkísérletet, amelynek során 2130 töltelék rotyog 200 liter paradicsomszószban, ebből 90 darab kifejezetten a 90 éves Molnár Ferenc tiszteletére készült, aki a kereskedelmi és vendég-látóipari iskola igazgatása mellett futballedzői tevékenysége miatt is nagy tiszteletnek örvend a városban.

Biz’ volt ugribugri!

Kalocsai Néplap

Már pénteken nagyon sokan jöttek-mentek a sétálóutca és a Búzapiac tér sátrai, színpadai között, hiszen sok-sok kísérő program volt beiktatva a változatos és szórakoztató műsorok közé. Ha tej nem is, de méz volt ebben a Kánaánban, meg sajtok, borok, pálinkák, piték, lepények, gyümölcsitalok, szóval megvolt a fizikai alapja a lelki feltöltődésnek.

Aztán eljött az este, és a tömeg kezdte betölteni a Búzapiac tér minden zugát, a környező utcákról nem is beszélve. Többen megsaccolták, hogy legalább háromezren lehettünk a Neoton Família várva várt koncertjén. Jöttek az ismert számok, előbb csak Csepregi Éva énekelt és táncolt, aztán egyre többen csatlakoztak hozzá. Volt mindenféle korosztály, kisgyerek, nagygyerek, szőke, barna, fekete hajú, meg ősz felnőtt – de egyben megegyeztek: roppant élvezték a zenét, dalolták a jól ismert slágerek szövegét, és a végén ez a hatalmas tömeg – a színpadról aggódó Fekete Antal műsorvezető kérésének megfelelve – angyali türelemmel hömpölygött kifelé – haza, vagy még egy koccintásért a jó hangulatra.

Az ugribugri szombaton megismétlődött, amikor a másik legenda: a Karthagó együttes lépett színpadra, és ragadta magával a jó zenére vágyókat. Akibe beköltözött a ritmus, folytathatta az utcabálon a táncot a Sangría együttes zenéjére, és akár áldozatot is bemutathatott hálából a végig kitartó jó időért. Az ég kicsit dörgött ugyan, de csak, mint egy kis morgás, hogy „na, most már sipirc, ágyba bújni”!

A főzőversenyek eredményei

Az elegáns gasztro-lovagok és a kupák, díjak megtöltötték a színpad tetemes részét, amikor elérkezett a díjkiosztás ideje. Elsőként Sebestyén István magyar rekordhitelesítő hirdette ki, hogy a 2130 töltött paprikával Kalocsa ismét beállított egy rekordot, vagyis elkészült az ország legnagyobb adag töltött paprikája – és átadta az erről szóló okleveleket, majd gratulált a szakácsoknak.

Pető István (Szabadtűzi Lovagrend) röviden értékelte a versenyt, majd Németh József ragadta magához listáját és a mikrofont, majd a zsűri tagjainak bemutatása után megkezdődött a számtalan kupa, oklevél, különdíj kiosztása.

Különdíjasok: a testvérváros Kúla csapata, Kaktusz Team I-II. Jakab-szállás, Ecco-Food Kalocsa csapata, Tiszaújváros csapata, a Haspárti Team, Palóc Grillszövetség, Gyuri Hal ABC, Kalocsai Porcelánfestő Kft, Kalocsai Posta csapata.

Ifjúsági tagozat: Ezüst Bogrács díj jutott a Krúdy-kukták csapatnak (Szeged) és a Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Középiskolának, Arany Bogrács díjat kapott az egri Szent Lőrinci séfek csapata.

Legszebb portál: Lila Akác csapat Tóalmás; legvidámabb csapat volt a
„Sparhelt ördögei” Tiszaújvárosból, legfinomabb paprikás sütemény díj: Íz-vadászok, Kapuvár; legősibb Kárpát-medencei paprikás étel: Magyar Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrend; legízletesebb paprikás egytálétel Natura Halászcsárda Kecel; legszebben tálalt paprikás étel Bács-Kiskun Leg Jobbik csapata; legjobb vadételért kapott díjat a Kaktusz Team II.; legfinomabb halászlé Gyuricza Tibor csapata a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubjából;

Gasztro kard lovagi vándordíj: Mátyás Amatőr Királyi Szakácsok (Vajdaság) kapta idén.

Bronz Bogrács díj: Felkavarók; Kalocsai Porcelánfestő Kft.; Lila Akác Nyugdíjas Klub; Gyuri Hal ABC; Tüzérek, Tápióbicske.

Ezüst Bogrács díj: Haris-Team; Kalocsa Város Roma Önkormányzata; Duci Juci; Benke Csaba csapata; Szalontai Zsolt csapata

Arany Bogrács díj: Kalocsai Ügyészség csapata, Miskei Zsiványok; Sparhelt Ördögei; Fatális;

A Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli lovaggá fogadta a Bátyai Fokhagymások Egyesületéből Maros Attilát.

Ínyesmester címet kapott a Fertődi Polgármesteri Hivatal Csapata. (A fertődiek Bognár Zoltán polgármester vezetésével érkeztek városunkba, egy korábbi főzőversenyen megszerezve a jogot a részvételre. Nagyon vidám társaság volt, el voltak ragadtatva a kalocsai fesztiváltól, és határtalanul örültek ennek az igen magas szakmai díjnak.)

A XIX. Paprikás Ételek Főzőversenyének fődíját, a vándorserleget-jogart-koronát a Tiszti-klub és Matécsa étterem nyerte el.

A II. Kalocsai Szürkemarhapörkölt-főzőverseny fődíját a Csíki Panoráma csapata kapta, akik a kalocsai ifjúsági fúvószenekar erdélyi vendéglátói voltak, és akikkel közösen főztek ezen a napon.

Arany Bogrács díjat kapott: Tóth Ferenc és barátai; Treff Kft.; Drágszéli bikák; OMSZ Kalocsa. Ezüst Bogrács díjat kapott: Szupercsapat; Romsics Dániel; Famili Team; Kákony; Bronz Bogrács díjat kapott: Életmentő Alapítvány; KKT 2015; Nyald meg a kanalat; Eperföldi Általános Iskola; Kalocsai juhász; Vérvörös szilvány.

Németh József az eredményekhez hozzáfűzte, hogy mindkét versenyen igen magas volt a színvonal. Örömmel újságolta, hogy a Paprikás Ételek Főzőversenyén 16 kalocsai csapat volt, ami jókora emelkedés tavalyhoz képest. A Szürkemarhapörkölt-főzőversenyt kifejezetten kalocsaiak, vagy a városhoz kötődők számára írták ki, és nagyon gyorsan elkelt az összes (40) kiadható hely. Egyébként is úgy érezte, az egész fesztivál a kalocsaiakról és a kalocsaiaknak szólt, igazán közös ünnep volt, remek hangulattal. Ezúton is köszönetét fejezi ki a szervezőknek és a versenyzőknek egyaránt.

Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás