Kalocsai szívműtét

Zsákutca és medermélyítés

2016.04.27 08:52    |    -vis-  

Amint arról lapunkban korábban olvashatott, a Kalocsa Szíve Program kivitelezési munkálatainak lezárásával nem értek véget a kétmilliárdos gigaberuházás háza táján a teendők. Parkosítás, tervezői hibák korrigálása, időközbeni meghibásodások javítása – mind-mind előttünk állnak. Ennek első, látványos lépéseiről kaptunk híreket az önkormányzattól – nem, sajnos nem a Foktői úti híd „derékszögkanyarját” fogják tompítani, de kétségkívül a héten indult kivitelezésre is szükség van!

Amint arról lapunkban korábban olvashatott, a Kalocsa Szíve Program kivitelezési munkálatainak lezárásával nem értek véget a kétmilliárdos gigaberuházás háza táján a teendők. Parkosítás, tervezői hibák korrigálása, időközbeni meghibásodások javítása – mind-mind előttünk állnak. Ennek első, látványos lépéseiről kaptunk híreket az önkormányzattól – nem, sajnos nem a Foktői úti híd „derékszögkanyarját” fogják tompítani, de kétségkívül a héten indult kivitelezésre is szükség van!

A közelmúltban terjedelmesebb írásban foglaltuk össze, hogy mely területeken igényelnek további ráfordításokat, illetőleg már most korrekciós, javítási munkálatokat a száz százalékos állami támogatásból tavaly év végéig kivitelezett Kalocsa Szíve Program önkormányzati helyszínei.

Kalocsai Néplap

Bár a fejlesztés összességében jó fogadtatásban részesült, vannak elemek, amelyek kétségkívül „nem sikerültek a legjobban”, vagy további csinosításra szorulnak. Ilyenek azok a díszdombok, amelyek a parkosítást követő zöldüléskor bizonyosan vonzóbb arcot mutatnak majd, illetőleg a Csilás park turistabuszok számára kialakított parkolója, amely eddig csak a
„célközönség” számára volt elérhetetlen. Pontosabban nem csak eddig… még most sem, de ez az állapot rövidesen rendeződik – a megoldáshoz vezető út pedig, mint lenni szokott, némi kényelmetlenséggel jár.

– A Csilás-parknál április 19-től a Foktői útról átmenetileg nem lehet lehajtani az Alkotmány utcába – tájékoztatta lapunkat dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselő. – A túl meredekre épített úttestet felbontják és átépítik oly módon, hogy a turistákat szállító autóbuszokkal le tudjanak hajtani a Csilás-parki megállókba, illetve a személygépkocsikat vezetők is kényelmesebben közelíthessék meg az Alkotmány utcát – hangzott az átmeneti forgalmirend-változás indoklása. – A kivitelező április végére ígéri, hogy befejezi a munkálatokat, és újra járható lesz a Foktői úti lejáró. Az Alkotmány és a Munkás utca kereszteződésénél egy „zsákutca” tábla jelzi, hogy az utcát csak egy irányból lehet megközelíteni. A Csilás-park és az Alkotmány utca teljes hosszában megközelíthetőek, csak azokról nem lehet közvetlenül felhajtani a Foktői útra – így a képviselő.

Nem ez azonban az egyetlen látványos, nagyobb lélegzetű munka, amelynek az elkövetkező napokban a szemtanúja lehet a Foktői úti híd környékén. Mielőtt felmerülne a kérdés a fejében, már elébe is vágnánk: jogos, igen, katasztrofális lett a hídra felvezető, illetőleg arról levezető kanyar, amelyet kár is firtatni – ahhoz egyelőre nem nyúlnak, az egyetlen megoldás arra, hogy a lehető legbiztonságosabban áthaladjon a hídon, ha „gyök 2-vel” hajt! De akkor mi történik a hídnál? Erre is Angeli képviselőtől kaptunk választ!

– A Csorna-Foktői csatornán április 19. és 26. között elvégzik a szükséges szabályozási munkálatokat, ami egyfelől vízszintingadozással, másfelől zavaros vízzel jár majd. A Vajas jobb oldalán a Foktői úti hídnál a csónakkikötő környékén nagynyomású vízsugárral mélyítik a medret, hogy az ott lerakódott iszap és homok eltűnjön – magyarázta a munkavégzés szükségességét a képviselőnő, hozzátéve, hogy a jelenlegi állapotban ugyanis nem használható rendeltetése szerint a híd lábához tervezett csónakkikötő sem. – Egy hétig várható a Vajas vízszintjének ingadozása, és a víz átmenetileg iszaposabb lesz, amelynek a horgászok vélhetően nem fognak örülni. A munkálatok elvégzése után azonban ez az állapot megszűnik, és a víz visszanyeri eredeti színét – zárta gondolatait dr. Angeli Gabriella (és nem utolsó sorban a csónakkikötőt is csónakkikötőként lehet majd használni).


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás