Életmentésért jutalmazták

Hősies helytállásért tüntették ki a kalocsai tűzoltót

2020.09.14 08:32   

Paplanos Patrikot, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépkocsivezetőjét életmentő tevékenységéért elismerésben és jutalomban részesítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság főtörzsőrmestere még 2020. február 12-én, szabadnapján, Kecskeméti útjáról hazafelé szemtanúja volt egy közúti balesetnek, ahol két személyautó frontálisan ütközött. Az egyik gépjárműben egy középkorú hölgy beszorult a vezetőülésbe, súlyos sérüléseket szenvedett, csípőtáji deformálódása volt és sokkos állapotba került. A segítségnyújtás során a szabadnapos tűzoltó áramtalanította az autót, majd felmérte a sérült állapotát. Ezután bemászott a hátsó ülésre, a sérült mögé ülve az eszméletlen ember állát megemelte, nyakát megtámasztotta, biztosította ezzel a légzését és az életfunkcióit a mentők helyszínre érkezéséig.

- Az ülés hátratolásával kiszabadítottam a sérültet és a légutak biztosításával, valamint a nyelve kézbentartásával stabilizáltam az állapotát, amíg a mentők ki nem érkeztek.

 – nyilatkozta Paplanos Patrik. A kiskőrösi hivatásos tűzoltók is a helyszínre érkeztek, akik hivatalból jelentették a megyei ügyeletnek, hogy szabadnapos bajtársuk volt a segítségükre. Ennek alapján a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól berendelőt kapott, majd Budapesten ünnepélyes keretek között, mint a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél foglalkoztatási jogviszonyban álló személyt, bátor és példaértékű helytállásáért, önfeláldozó magatartásáért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerésben részesítette.  A parancsnoktól „Hősies helytállásért” megnevezésű oklevelet, valamint szalagkitűzőt és főigazgatói emléktárgyat kapott.

 

hos_450_600_03
hos_450jpg_600  

-y-i

 

 

  


Kék hírek

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás