Ünnepi megemlékezés

30 éves a Patajiak Köre Egyesület

2016.01.04 10:19    |    Schill Tamás  

30 éves a Patajiak Köre Egyesület

Magyarországon egyedülálló egyesület, a dunapataji Patajiak Köre Egyesület idén ünnepelte alakulásának 30. évfordulóját. Az egyesület különlegességét az adja, hogy a lassan bomlófélben lévő, de még diktatórikus módszerekkel működő Kádár-rendszer alatt alakult meg civil kezdeményezésként.

A megalakulást nemcsak a helyiek kísérték élénk érdeklődéssel, hanem a hatalom politikai rendőrsége is. Ugyancsak figyelemre méltó, végigtekintve a hazai vidéki egyesületek sokaságán, hogy ez az egyesület már szinte megalakulása pillanatától saját székházzal rendelkezett.

A Kör vezetősége hónapok óta készült a jubileumi rendezvényre, amit december 12-én tartottak az egyesület Petőfi Sándor utcai székházában. A rendezvény kezdeteként a bejárat falán felavatták a Patajiak Köre Egyesület alapításának 30 éves évfordulójára készült kőtáblát. A táblaavatásnál Kiss István Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét szavalta el. Az ünnepi rendezvény megemlékező, első részére a székház udvarán került sor. A sok programot megért, nagy fákkal és kő oszlopsorral körbevett udvaron három beszéd hangzott el.

Bévárdi Pál egyesületi elnök köszöntötte az alapítókat, a tagokat és azokat a meghívott személyeket, akik három évtizeddel korábban a Patajiak Köre létrejötténél segítségül voltak: Magyar Bálintot, Juhász Pált, Köles Sándort, Elbert Mártát, Kriskó Jánost és távollétében a Kör első elnökét, Dávid Jánost, továbbá Dunapataj Nagyközség vezetését. Beszédében felidézte azokat az embereket, „akik három évtizeddel ezelőtt igazi lokálpatriótaként, bátor emberként, fontosnak tartották, hogy történelmünk akkori igencsak intenzív szakaszában egy hiányzó közösséget hozzanak létre civil emberekből, civil emberekkel együtt. Így megalakulhatott a Patajiak Köre 1985. október 18-án.”

Az egyesület központjáról Bévárdi Pál elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, hogy 30 éve együtt vannak a pataji civil emberek a kör székházában. Az elnök a székház vásárlásának és kialakításának küzdelme mellett fölsorolta azokat az eseményeket, amiket megvalósítottak a székházban. Külön kiemelte a pacalfőző fesztivált, amelynek gondolata egy kirándulás alkalmával született meg.

Kalocsai Néplap

Dusnoki Csaba polgármester köszöntő beszédében kiemelte a megalakulás fontosságát és az egyesület Pataj kulturális életében betöltött szerepét. Külön kitért arra, hogy a Patajiak Köre tevékenységeinek sorában nagy jelentőséggel bír a pacalpörköltfőző verseny hagyományának megteremtése és szervezése. A dunapataji pacalpörkölt-főzés hagyománya, mint gasztronómiai érték, nemcsak a Dunapataji Értéktárban, hanem már a Bács-Kiskun Megyei Értéktárban is szerepel – amint azt egy napokban megjelent összefoglaló kötet is bemutatja.

A polgármester kiemelte továbbá, hogy a Patajiak Köre egyedüli civil szervezetként a településen megkapta a Dunapataj Nagyközségért kitüntetést, megköszönte továbbá az egyesület faluért végzett munkáját.

Köles Sándor köszöntő beszédében elmondta, hogy a Patajiak Köre az egyetlen olyan egyesület, civil szervezet az országban, amely a rendszerváltás előtt alakult és mind a mai napig működik, és e mögött a teljesítmény mögött a helyiek, az egyesületi tagok állnak. A Kör alapításának történetét is felidézte Köles Sándor: 1984-ben került Patajra Magyar Bálint meghívására, és akkor találkozott először a későbbi egyesület-alapító patajiakkal. A művelődési ház egyik elhagyatott raktárhelyiségében beszélgettek arról, hogy a kemény, központosított rendszer ellenére szükség van olyan szerveződésre, amelynek létrejöttében, működésében vissza lehet nyúlni az egykor itt virágzó egyesületi hagyományokra. Köles Sándor hangsúlyozta, hogy az alapítók óriási bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor megalapították az egyesületet, hiszen a rendszer kifejezetten gátolta a látómezején kívül eső polgári kezdeményezéseket. A Patajiak Köre Egyesület megalakulása és élete több tanulsággal is szolgál, amelyek közül Köles Sándor kettőt emelt ki. Egy egyesület soha nem valami ellen, hanem valamiért jön létre, és a pataji alapítók nagyon pontosan meg tudták fogalmazni, hogy mi az a cél, amely érdekében a Patajiak Köre Egyesületet létrehozták. A másik fontos tanulsága a Kör létrejöttének, hogy a mai zavaros világban nagy szükség van olyan éltető közösségekre, akik továbbviszik a közösségi élet szellemét, és akik átadják ezt a tudást a fiataloknak.

Kalocsai Néplap

A megemlékező ünnepség záró akkordjaként Thiesz János Fatornyos kisfalum című versét testvére, Thiesz Zoltán szavalta el. A székház nagytermében régi dunapataji képeslapokból nyílt állandó kiállítás, a kisteremben pedig Tóth Dániel pataji portréfotóiból nyílt tárlat. Az érdeklődők megnézhették a megújult konyhát és körbenézhettek a frissen meszelt és festett épületben.

Kisebb szünet után a Kodály Zoltán Művelődési Házban folytatódott az ünnepség, ahol a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület adott ünnepi műsort a Kör alakulásának tiszteletére. Ugyancsak az évforduló alkalmából adott ízelítőt repertoárjából a Pa-taji Zenebarátok együttes.

Bévárdi Pál elnök e helyen ismét megköszönte az évfordulós ünnepség szervezőinek segítségét, majd az est további részében a kötetlen beszélgetést a jóízű marhapörkölt és helyi borok mellett folytatták a körtagok és vendégeik.

(Képünkön Köles Sándor, Bévárdi Pál és Tóthné Kovács Erzsébet látható.)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás