Doppingolt a korábbi első helyezett

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

2018.12.01 16:45    |    eMeMeSz  

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán, akiért izgulhatott az egész város. A kishuszárok között Kalocsa színeiben induló Varga Maja az előfutamban 5. helyezettként esett ki, míg az idén Zirc képviseletében, Virág nyergébe pattanó Rigó Loretta a dobogó második fokára állhatott fel. A napokban azonban kiderült, hogy a győztes sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs lova pozitív eredményt produkált a doppingvizsgálaton, így a címétől megfosztották, így a Kishuszár Vágta új győztese a kalocsai lány lett.

 

NV-Rigo_Loretta01

 

 

Az olyan nagyszabású lovas versenyeken, mint amilyen a Nemzeti Vágta is, bevett gyakorlat, hogy az elsőként befutó lótól a verseny után a helyszínen vért vesznek, amelyet külföldre, Franciaországba, Angliába vagy éppen Németországba küldenek vizsgálatra.

 

Ez az eljárás a felnőtt lovasok futamában kötelező, hiszen ott egyébként komoly pénzjutalom is üti a nyertes markát az erkölcsi elismerés mellett. A fiatal kishuszároknál azonban nem beszélhetünk pénznyereményről, az ellenőrzési protokoll mégis vonatkozik az ebben a kategóriában nyertes lóra is.  Amint azt az esemény rendezőbizottsága múlt kedden a vágta hivatalos oldalán közölte: „.A 2018. évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta döntőjében Sepsiszentgyörgy település színében győztes Kolumbán Örs-István által lovagolt Fatima nevű lóból vett doppingminta pozitívnak bizonyult. A Szervezőbizottság a lovast, a csapatvezetőt, a tulajdonost és a lovat a 2019. és 2020. évi Nemzeti Vágtán és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől és bármilyen közreműködéstől, a települést pedig a 2019. évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta futamában és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől eltiltotta.„ – idézzük szó szerint a közleményt, amely úgy folytatódik, hogy a fent említett intézkedések és szankciók mellett új befutót állapítottak meg. Vagyis, a döntőben 2. helyen végzett kalocsai Rigó Loretta Zirc színeiben, Virággal az 1. helyezett lett, míg mögötte a második Hernádnémeti, a harmadik pedig Csetény lovasa lett. 

 

A címtől megfosztott 13 éves lovas családja a történtek kapcsán szintén egy közleményt tett közzé: „A doppingvétséggel vádolt fiatal sepsiszentgyörgyi lovas családja hamisnak tartja és elutasítja a Nemzeti Vágta szervezőinek vádjait. Sepsiszentgyörgy önkormányzata pedig elhatárolódik minden olyan eszköztől, ami gátolja a sportszerű versenyt és remélik, hogy a doppingteszt eredménye mögött nincs szándékosság.” Azóta kiderült, a ló vérében olyan gyulladás gátlót, fájdalomcsillapítót találtak a minta vizsgálata során, amely hatással lehetett az állat teljesítményére is.

 

 

NV-Rigo_Loretta02

 

 

A kalocsai lovast egyébként az a Molnár Gyöngyi készítette fel, aki maga kétszeres vágtabajnok, és aki elmondta, Lotti különleges tanítványa volt és segít neki, hogy a lány újabb álmát valóra váltsa: „Lotti két hónap alatt készült fel Virággal, úgy hogy szinte oda költözött hozzánk Zircre és csak látogatóba ment haza. Nagyon alázatos, kitartó és nagyon ügyes. Sajnáljuk, hogy azt az élményt, hogy a dobogó legtetején állva emelhette volna magasba a babérkoszorút, úgymond elvették Tőle, de a sors kárpótolni fogja őt, hiszen a Magyar Lovas Szövetség Díjátadó Gáláján avatják őt bajnokká. Ez volt az utolsó futam, amin indulhatott, két év múlva már a felnőttek között indulhat és Lotti szándékozik is indulni. Akkor is mellette leszek, büszke vagyok rá!” A kalocsai lányt is megkérdeztük, Lottival teljesen érthető módon madarat lehetett fogatni: „Nagyon boldog vagyok! A második hely kapcsán sem voltam csalódott, mert csak tizedekkel maradtam le Örstől, aki egyébként kiváló lovas, jó időt futottunk Virággal! Amikor az edzőm felhívott, majd megkaptam a hivatalos értesítőt is a szervezőktől és azt mondták, hogy én vagyok a vágta győztese, sírva fakadtam örömömben és szóhoz sem jutottam. Köszönöm Gyöngyinek és köszönöm Virágnak…ez nem csak az én győzelmem, hanem hármunké.

eMeMeSz


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás