A cél előtt kell egy nagy lökés

Szinte készen van a pataji Ádám bácsi háza

2018.09.27 18:21    |    -sist-  

Mint emlékezetes, tavasszal történt egy hatalmas gázrobbanás Dunapatajon és a 92 éves Flick Ádámnak, akit a helyiek Ádám bácsiként emlegetnek, néhány pillanat alatt vált semmivé az élete. Háza ugyanis porig égett, benne minden értékével, pénzével, ruháival, azonban, ahogy szokás mondani, bajban ismerszik meg az igaz barát. Neki, mint az utóbbi hetek példája mutatja, bátran állíthatjuk, hogy rengeteg ismeretlen barátja van, akiknek korábban talán a létéről sem tudott. Most Ön is beállhat közéjük, ugyanis, ha minden igaz, egy utolsó, nagy felhívással fordulnak a nyilvánossághoz.

Az áprilisi háztűz után Ádám bácsi hontalanná vált – ekkor határozott úgy a falu néhány segítő lakója, hogy nem hagyja sorsára az öregurat. Lódriné Berényi Éva helyi vállalkozó, akitől a jótékony szerepvállalás köztudottan nem idegen, ismerősök és családi jó barátok segítségével indított először gyűjtést a szerencsétlenül járt férfi javára, majd az akció egyre nagyobb és nagyobb közösséget szólított meg – ekkor álmodtak egy nagyot. Azt mondták, ha kisebb, ha másabb, de a romhalmazzá vált, egykori ház telkén Ádám bácsinak ismét lesz saját otthona.

adambacsi1_450
 

Ami ezután történt, annak az országos média is a csodájára járt – ugyanis nem sűrűn hallani a híradókban arról, hogy egy ember veszteségét egy egész közösség átérzi, mi több, képes azért önzetlenül, saját szabadidőből, anyagiakból áldozva, hogy embertársának jobb legyen. Dunapatajon márpedig ez történt.

Miután napokon belül összegyűlt rengeteg ruha-felajánlás, jöttek a nagyobb tételek, mint a bútorok és a különféle, háztartáshoz szükséges eszközök, felszerelések, elektronikai berendezések, végül magára, a házra került a sor. Ennek minden elemét ugyancsak felajánlásból, illetve az Ádám bácsi javára küldött anyagi támogatások felhasználásával szerezték- és építették be. Fontos azonban elmondani, hogy még a pénzért beszerzett elemekre is jelentős engedményt biztosítottak, tudván, hogy azok nemes célt szolgálnak.

adambacsi2_450
 

A kezdeményezés, amelyhez a helyi erők mellett országos felajánlók is szép számmal csatlakoztak, mostanra apadt el, éppen a célszalag előtt néhány lépéssel. Eddig tartottak ki ugyanis az adományozott forintok és a rengeteg jó szándék, amelyből szinte kulcsrakész házikó épült a bácsi egykori otthonának romjai helyén.

adambacsi3_789

Lódriné Berényi Éva az akciót Thiesz Zoltán családi jó baráttal kézben tartó és koordináló segítő elcsukló hangon próbálta felsorolni, mennyi ember tett sok-sok apró mozaikot abba a képbe, ami kis híján szinte teljesen elkészült. Most lenne szükség egy utolsó nagy lökésre, mondja, hiszen a házat műszaki adottságai miatt muszáj szigetelni, valamint az áram visszaköttetése sem olcsó munka. Ha viszont ezekkel is sikerül időre végezniük, talán már a hideg idő beállta előtt hazatérhet Ádám bácsi, aki szíve szerint már most, szigetelés és elektromosság nélkül beköltözne új kuckójába, „neki már így is tökéletes”, mondja.

– A beltere 65 négyzetméter, egylégteres, akadálymentesített terület. A fürdőszoba van elkülönítve, ami mellett megtalálható L-alakban a konyharész. Ez egy légtérben van a szobával. Egy újfajta kéményrendszerrel, kandallóval lesz fűthető a belső tér. Mindenre odafigyeltünk, hogy az ő korának megfelelően tudjuk kialakítani. Nagyon kedves kis otthon lett, de egy pici segítségre szükségünk lenne – mutatja be a házikót jelenlegi állapotában Lódriné Berényi Éva, hozzátéve, hogy ha bárki fel tudna ajánlani a szigeteléshez szükséges alapanyagokat, már az is hatalmas előrelépés lenne, hogyha pénzzel nem is járulna az akció lezárásához.

Bízzunk benne, hogy célba ér a hívó szó! Ha Ön is csatlakozna a segítők táborához, megteheti azt Lódri Péterné nevére utalva felajánlását az Erste Bank által kezelt 11600006-00000000-19717625 számlaszámra, a „közlemény” rovatban feltüntetve: Ádám bácsinak!


(Fotó: Lokál)


A környék hírei

Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

Javított helyezésén és a második helyre került Magyarország az európai uniós tagállamok azon...

Paks II. is szerepet játszhat az energiarendszer szénmentesítésében

Komoly állami beavatkozás nélkül nem lehet elérni az energiarendszer szénmentesítését. Eredményt a...

A jövő bölcsődéje Dunapatajon

Újságunk megjelenésével egy időben indul el hivatalosan az új dunapataji bölcsőde. Nagy érdeklődés...

Főhajtás, ünnep és a nagyi meséi

A magyarországi németek tragédiájaként emlegetett, II. világégés utáni kitelepítés 1946. január...

V. Hartai Kolbásztöltő Fesztivál

2019 január 19-én rendezték meg Hartán a már nyugodtan hagyományosnak mondható kolbásztöltő...

Közel hatvanezer látogatója volt 2018-ban a Paks II. országjáró kiállításának

Tartalmas évet hagyott maga mögött a Paks II. Atomerőmű Zrt. tájékoztató kamionja: mintegy...

Kifüstölik az esővizet szennyvíz-hálózatba vezetőket

Akár százezres nagyságrendű büntetést is kockáztathat Kalocsán és a környékben jó néhány háztartás,...

Egyre több a szabálysértő drónreptetés

Egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma....

Panasznap helyett Ügyfélsegítő

Alapvetően megváltoztatta a korábbi panasznap szerepét az új Polgári perrendtartás. De nem csak a...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás