AIDS-kvízt rendeztek a fiataloknak

„Megáll az AIDS, ha te is úgy akarod!”

2014.01.11 14:51    |    -szia-  

December 2-án, hétfőn este az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából vetélkedőt tartottak a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium dísztermében a kollégista fiatalok számára. A programot Bálint Sándorné, a Vöröskereszt városi szervezetének elnöke és a kollégium egyik nevelőtanára, Greminger Péterné rendezte. A munkálatokból és a feladatok szervezéséből Szilágyiné Varga Gréta ifjúsági védőnő és Szeitzné Nyírő Csilla, a Vöröskereszt területi vezetője is kivette a részét, sőt zsűriként értékelték a fiatalok felkészültségét a betegségről.

Bálint Sándorné szerkesztőségünknek elmondta, hogy több éves hagyománya van már a „koleszosok” életében az AIDS elleni küzdelemről szóló vetélkedőknek. Ilyen alkalmakkor hívják fel a figyelmet a szexuális úton terjedő betegségekre és a védekezés fontosságára.

A Vöröskereszt kalocsai elnöke arra is kitért, hogy óriási öröm számukra, hogy idén nyolc három-három fős csapat jelentkezett az AIDS-kvízre, ami azt jelenti, hogy a fiatalok felelősségteljesek és szeretnének többet tudni az említett betegségről – legalábbis a kezdeményezés iránt érdeklődők.

Ez a játékos tudáspróba tolmácsolja a kalocsai kollégisták számára az Egészségügyi Világszervezet idei jelmondatát: „Ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben!”. E mondatot több plakáton is olvasni lehetett a díszteremben. Természetesen egytől-egyig mindegyiket a fiatalok készítették figyelemfelkeltő fotókkal, rajzokkal, tanácsokkal kiegészítve. A plakátkészítés mellett totó, activity, keresztrejtvény, szókereső segített a tizenéveseknek abban, hogy többet tudjanak meg a HIV-fertőzésről és a halálos kórról. A legtájékozottabb és legfelkészültebb csapat tagjai idén Skrek Balázs, Gánya Alex és Kiss László Levente voltak (felső képünkön).

aids_kviz_300Bálint Sándorné azt is megemlítette, hogy több témakörben szerveztek már vetélkedőket, illetve előadásokat az elmúlt években. Ilyen például a dohányzás elleni küzdelem, a fogamzásgátlás, a különböző személyes higiénék, a káros szenvedélyek elleni harc, vagy épp a „Vakációzz biztonságosan!” program, amelyet a nyári szünet előtt tartanak évről évre közösen a fiatalokkal, hogy elsősegély-nyújtási praktikákat mutathassanak be osztálytársaik számára.

A kalocsai Vöröskereszt elnöke örömmel számolt be arról is, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a kollégiumban élő fiatalokkal. Ez azért fontos, mert ők ritkábban találkoznak szüleikkel és talán nem az AIDS-ről, a dohányzásról vagy épp a személyes higiénéről beszélgetnek hétvégén, amikor hazautaznak. Így viszont mindent megtudhatnak a különböző tanácsadások, előadások, filmvetítések, vagy éppen a vetélkedők által. A szakemberek legközelebb május 31-én rendeznek a mostanihoz hasonló tudáspróbát, akkor a dohányzás káros hatásaiból „művelhetik ki magukat” a srácok.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás