Duna Összeköt térség

Ajándék az élethez

2014.08.29 21:52    |    V.T.  

Felfedezésre váró természeti értékkel, épített örökséggel, megismerésre érdemes hagyományokkal, tradicionális ételekkel, italokkal, őszinte vendégszeretettel fogadják a látogatókat a Duna Összeköt térség huszonegy településén Dunán innen és Dunán túl. Megannyi érték, amelyek feledhetetlen élményekkel ajándékozzák meg az ott élőket, a látogatókat.

Huszonegy település az Alsó-Duna mentén: nyolc az alföldi, tizenhárom a dunántúli oldalon – ez a Duna Összeköt térség. A paksi járás községei és északi bástyája, Duna-földvár, Tolna megye és a dél-dunántúli régió észak-keleti sarkában, a Dél-Mezőföldön és a Tolnai-hegyhát keleti részén fekszenek. A kalocsai kistérség nyolc faluja Bács-Kiskun megye nyugati részén, kisebb-nagyobb távolságra a folyótól, a Duna mentén sorakozik. A Duna természetes, de nem áthághatatlan határa a két térségnek, amelyek között nemcsak a dunaföldvári híd, a paks–géderlaki és gerjen–kalocsai komp jelent kapcsolatot. A települések felismerték: közösen többre képesek.

gyorkony_450

 

 Györköny

A térséghez tartozó települések Paks és Kalocsa környékén: Bátya, Bikács, Bölcske, Drágszél, Dunaföldvár, Dunaszentbenedek, Dunaszentgyörgy, Foktő, Géderlak, Gerjen, Györköny, Kajdacs, Madocsa, Miske, Nagydorog, Németkér, Ordas, Pálfa, Pusztahencse, Sárszentlőrinc, Uszód.

 

bikacs_450

 

Bikács 

A Duna Összeköt térség tiszta, hívogató természeti környezettel, olyan felfedezésre váró természeti szépségekkel büszkélkedhet, mint például Európa legnagyobb összefüggő árvalányhajmezője, vagy a dunaszentgyörgyi kertek alatt meghúzódó, természetvédelmi területté nyilvánított láperdő, a Brinyó. Gondozott szőlőültetvények, hagyományos pincesorok hívogatják a vendéget. A természeti látnivalók mellett a térség művészeti, helytörténeti, néprajzi értékei is megismerésre méltók. Régi kastélyok, kúriák, tájházak, falumúzeumok, templomok látványában és a bennük rejtőzködő megannyi emlékben gyönyörködhet az érdeklődő látogató, akire kellemes túrák, kirándulások, horgász- és vadászélmények várnak.

 

kajdacs_450

 

Kajdacs 

Illyés, Petőfi, Lázár Ervin merített ihletet e vidék hangulatából, emléküket méltó módon őrzik az utódok. Annak érdekében, hogy ne merüljön feledésbe a múlt, felkutattak és életre keltettek olyan történeteket, mint a fekete kötény és a Bagó-hegyi boszorkány legendája. Számos, ma már széles körben ismert rendezvény honosodott meg, népzenei és néptánc programok, gasztronómiai fesztiválok. Az itt élők nem felejtették el teljesen őseik tudományát sem. Népi kismesterek, kézművesek dolgoznak a településeken, fazekasok, gyöngyfűzők, festők, fafaragók, játék-, hangszer- és gyertyakészítők, bőrdíszművesek kezük munkájával dicsérik szülőföldjüket. Mivel sem kirándulni, sem szórakozni nem lehet kellemesen száraz torokkal és korgó gyomorral, érdemes elmerülni a gasztronómiai élvezetekben, megkóstolni a hagyományos ételeket, italokat. Kalocsa környéke híres paprikatermelő vidék, a fokhagymatermesztésnek is nagy a hagyománya. Kiváló halételeket készítenek a Duna-parti településeken, s persze nem számít ritkaságnak a tradicionális falusi disznótor sem, ahol kolbász és hurka, töltött káposzta kerül az asztalokra. Ezen a barátságos vidéken mindezen túl remek pálinkák, ízes, zamatos borok is készülnek, amelyek megismertetéséhez, megbecsüléséhez számos program kötődik.

A Duna Összeköt Helyi Közösség egy egyesületet hozott létre, amely a pályázati munkát, vidékfejlesztési programokat koordinálja. A györkönyi székhelyű Duna Összeköt Egyesület maga is pályázott annak érdekében, hogy a tagtelepüléseket, azok értékeit megismertesse. Ajándék az élethez címmel jelent meg igényes kiadványuk és elkészült egy film is, amelyben az ismert rádiós személyiség, Rákóczi Feri népszerűsíti a térséget.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás