Nagy sikere volt a hatósági akciónak Kalocsán

Ajándékba járt a műszaki vizsgálat

2014.04.28 21:25   

A Kalocsai Rendőrkapitányság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság közös akciójának keretében több tucat autó „vizsgázott” le, egy helyi hipermarket parkolójában felállított mobil állomáson. Büntetést nem osztottak, csak jó tanácsot – ingyen.

Csütörtökön, április 10-én egész délután csúcsra járt a forgalom a kalocsai Tesco parkolójában, ahol a helyi rendőrség és a közlekedési hatóság közreműködésével átvizsgálták minden önként jelentkező járművét. A műszaki felmérés sem anyagi, sem jogi következményekkel nem járt, hiszen a hatóság célja pont az volt, hogy mind többen legyenek tisztában autójuk állapotával, nehogy „élesben”, a műszakin, vagy egy közúti ellenőrzés során érje őket meglepetés. Az akció tényleg sokakat érdekelt: fél egytől ötig folyamatosan üzemelt a vizsgaállomás.

muszaki_vizsga_ajandek_240– A közlekedési hatóság egy mobil műszaki vizsgaállomással jelent meg Kalocsán, és az áruház parkolójában bárki autóját átvizsgálta, abból a szempontból, hogy megfelelne-e a műszaki vizsga feltételeinek. Mindenféle jogkövetkezmény nélkül és díjmentesen történtek a vizsgálatok – mutatta be a hatósági kampányt Tóth Zoltán. A Kalocsai Rendőrkapitányság közlekedés-rendészeti osztályvezetője értékelte, hogy nagyszámú érdeklődőt fogadhattak a helyszínen, egy-egy kétségkívül értékes vizsgálatra. – A járművezetőknek akartunk kedvezni, hogy tisztában legyenek azzal, milyen az autójuk műszaki állapota, így ha aznap fel is merült valamilyen hiba, azt még időben ki tudják javítani – hangsúlyozta.

A közlekedés-rendészeti osztályvezető azt is elmondta, számos más programmal is várták az érdeklődőket. A gyerekeknek mobil KRESZ parkot állítottak fel, illetve a vállalkozó szellemű autótulajdonosok név és következmények nélkül KRESZ tesztet is kitölthettek. Így amíg a szakemberek az autókat ellenőrizték, addig a sofőrök a tudásukat vethették górcső alá.

Emellett az autósok kipróbálhatták a Kiskun Autósiskola által biztosított motor szimulátort is.

Tóth Zoltán azt is elmondta, hasznosnak és fontosnak tartja a mostanihoz hasonló akciókat, hiszen a garázsban elvégezhető rutin feladatok mellett rengeteg olyan tényező van, amelyek ellenőrzésekor szakember segítségére van szükségünk. Ezt így gondolták a sorban várakozó autósok is, hiszen többen hosszú perceket is vártak, hogy átnézessék járművüket.

A közlekedési hatóság helyszínen tartózkodó mobil vizsgaállomása csaknem öt órán keresztül fogadta a sofőröket, akik itt helyben még nem nagyon szokhatták meg az ilyesfajta akciót. Remélhetően rendszeres lesz, hiszen az év során kétszer is van apropója a felmérésnek. A Kecskemétről érkezett mobil állomás a megyeszékhelyen például mindkét „átállási időszakban” (a tavaszi-nyári, valamint őszi-téli váltáskor) elvégzi a nyilvános vizsgálatsorozatot, ami azért is különösen hasznos, mert a kampányon kívül ugyanígy ellenőriznek az országutakon – csak akkor bírság is jár a hibáért. Hiba márpedig van, szinte minden autón, még ha mi magunk nem is vesszük észre.

– Nyilván vannak olyan műveletek, amiket az autós laikusként is el tud végezni a tavaszi váltáskor, de vannak olyanok, amelyeket nem lehet otthon, a garázsban, vagy az utcán kivitelezni. Ilyen a fékvizsgálat, a műszeres és fényszóró ellenőrzés, az emissziós, vagy éppen a futómű vizsgálat – sorolta a közlekedésbiztonsági szempontból leginkább lényeges műveleteket Cseh János. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Bács-Kiskun megyei szervének munkatársa és kollégái jó napot zártak Kalocsán: ötkor, amikor kirakták a területet lezáró bóját, még tucatnyian akartak bejutni hozzájuk. A nagy sikerre való tekintettel legközelebb is számítunk a hatóságra és a kalocsai rendőrök közreműködésére.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás